2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Tartalék aktív hűtés a 0dB passzív erőgéphez (linkgyűjtemény)

Írta: | Kulcsszavak: ventilátor . passzív . halk . hűtés . PC

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Igen meleg a nyár, klímánk nincs, úgyhogy némi undervolt-on túl backupként védő hűtés kell a néma gépembe... Különösen azért, mert Windows 10 Insider programjában voltam szinte az elejétől, azonban az újratelepítések alatt az operációs rendszer alatt futó undervolt megoldások értelemszerűen nem voltak aktívak.

(Persze BIOS-ból is vissza van fogva a 125W TDP-s FX8320 a 95W-s passzív hűtő alatt, de windowsos AMD Overdrive-ban finomhangoltam)

Öncélúan rögzítem e virtuális naplóba keresésem és találataim. :)

Néztem a hőérzékeny ventilátorokat (az Arctic Cooling márkával nagyon jó tapasztalataim voltak, az F12 TC és F12 PRO TC komoly esélyes volt baráti áron), de szinte egyik sem kapcsolt le teljesen sosem, így önálló vezérlés kellett, melyet az ebay-en találtam meg:

Olcsó 12V-os termosztát, hőérzékelős programozható kapcsoló.

Az önálló vezérlésben azért is bízom jobban, mert nem gond ha esetleg a gép lefagy vagy beakad valahol, BIOS resetelődik stb.: amikor van táp, ez működik a beépített paraméterek mellett. Ami legfontosabb, hogy teljesen lekapcsol, csak akkor ad feszültséget ha a hőmérő eléri az előre bepgoramozott értéket. Ráadásul az is nagy segítség, hogy folyamatosan látom hogy működik, és éppen hány fok van odabenn. Vész estén tán még sípolni is tudna, a hűtés bekapcsolásáról pedig a relé halk kattanása ad információt :)

Az eszközhöz néhány kábel és sztandard tápcsatlakozó kellett, az esztétikum kedvéért beharisnyázva. Innen kap áramot, illetve szükség esetén kapcsol továbba ventilátorok fele. Beépítve így néz ki:

Második kérdés maga a ventilátor volt, amit bekapcsolna a kütyü. A passzív géphez kapcsolódóan a lehető leghalkabb megoldást kerestem, de értelemszerűen jó ha hatékonyan mozgatja a levegőt. Legjobb cikkek és tesztek a neten amit felleltem:

- SilentPCReview fan roundup (140mm-eseket néztem)
- Hardware.info mega teszt 103 db 120mm-es ventilátorral, melyből táblázatot is készítettek.
- Fórumok, pl. a Tom's Hardware-en (pl. Noctua vs. Enermax)
- Sone és dB / dBA átváltást segítő táblázat, néhány ventilátor esetén sone-ban adták meg a zaját.

A hardware.info táblázatát Excelbe áttöltve leszűrtem a 32 dB(A) @ 12V zajszint alatti ventikre, majd zajszint/légszállítás képlet alapján a legkisebb értéket kerestem. Itt is fölényesen nyert a Noiseblocker NB-eLoop B12-2, ami ráadásul nem is leghalkabb változat. Bár nagyon tetszett a modern újító design, rámentem a lehető legjobb (értsd leghalkabb) ventilátorra a cikkek és tesztek szerint, nálam a Noiseblocker NB-Multiframe S-Series M12-1 nyert, és eddig abszolút megérte, tényleg referencia minőségű, hallhatatlan.

Hozzászólások

(#1) nemlehet


nemlehet
őstag

Dá há a zefiksz az enerigatemető meg felforr, meg meggyullad a zasztal, meg a zintel mennyivel jobb, meg amúgy is a villanyszámla!!!négynégy!4

Amúgy viccen kívül kevés embert láttam FX 8xxx-et passzívan hűteni :D Amúgy ha ennyire undervoltoltad akkor amúgy nem járnál jobban valami nagyon alacsony min. fordulatra állított aktív hűtővel? Nekem egy Hyper 212x van a gépemben és alapból 800 rpm fordulat körül megy, ha terhelés van felpörög 1200 köré, de akkor meg úgy is a vidkari hangosabb. Szóval olyan minimális a zajszintje egy minőségi légnek, hogy igazából a HDD vagy a táp ventije hangosabb.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#2) #68237056 válasza nemlehet (#1) üzenetére


#68237056
törölt tag

A passzív hűtésben nem a teljesítmény és a zaj(hiánya) a fontos, hanem a tudat... :U

(#3) nemlehet válasza #68237056 (#2) üzenetére


nemlehet
őstag

Jaaah, hogy az életérzés. Ok. Akkor nem szóltam. Csak kicsit fura volt, hogy marha bonyolultan sikerült megoldani egy egyszerű dolgot. De amúgy átérzem a dolgot nekem is van hóbortom amit mások értelmetlennek tartanak.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#4) arden válasza nemlehet (#3) üzenetére


arden
csendes tag

Bandinak igaza van :DDD de amúgy a tápom is passzív, s HDD is csak alkalomszerűen pörög, ahhoz barkácsoltam kapcsolókat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.