2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Miért „utáljuk” Ázsiát?

Írta: | Kulcsszavak: japán . ázsia . sötétség

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebéd közben (szerencsétlenségemre) kezem ügyébe akadt, egy, a japán nevelési szokásokat röviden bemutató blogbejegyzés, melynek inkább a hozzászólásai motiváltak arra, hogy egy kis véleményezésbe kezdjek. A bejegyzés alatt lévő hozzászólások immár sokadjára bizonyítják számomra, hogy az átlag magyar fejében mekkora sötétség, helyenként kifejezett intolerancia uralkodik nemcsak Japán, hanem az egész Távol-Kelet felé. (Most tekintsünk el attól, hogy az oldal nyilvánvalóan bulvár, clickbait, így annak igazságtartalma nem is lényeges, sokkal inkább a linkelt bejegyzésre adott reakciók.) Európaiként nyilván mi is hangot adhatnánk pl. a Japánban valamiért nagyon divatos náci egyenruhák feletti megrökönyödésünknek, de előbb söprögessünk a magunk portáján...

Első hozzászólások között látható is mindjárt valaki, aki feldobta a hokkaidói esetet, mikor a szülők az erdőben hagyták a gyereküket. Így számomra teljesen úgy jön át, hogy ő ezzel megcáfolja az egész blogbejegyzést egy kiragadott példán keresztül (miszerint egy hír ellentmond a blogbejegyzés egészének), sőt, inkább az általa felvázolt esetet tekinti mérvadónak, mellyel a jelek szerint 74 ember egyet is ért.

A kiragadott, gyakran extrém példákból következő általánosítás gyakori jelenség a távol-keleti hírekre adott reakciók között.

A kiragadott, gyakran extrém példákból következő általánosítás gyakori jelenség a távol-keleti hírekre adott reakciók között.

De itt vannak további épületes vélemények, következtetések, általánosítások, melyeket már több helyen láttam a Távol-Kelettel, így főleg Japánnal, Dél-Koreával, Kínával, Tajvannal kapcsolatban:

※ Japánban vannak női alsóneműket szimatoló emberek, tehát mindenki egy perverz.

Mindenki 12-14 órát dolgozik, szénbányába illő körülmények között, ezért alszanak a vonaton stb.

Ad. 1.: Azt persze már kevesebben vitatják, hogy abból a 12-14 órából mennyi telik ténylegesen hasznos munkával.
Ad. 2.: A melós a ceglédi ingán ugyanúgy alszik. Miért ekkora hír vagy furcsa, hogy ~60 perc vagy több ingázás közben valaki alszik?

※ Japánban sosem késnek / átlagosan 7-6-5 (bármilyen egyjegyű szám) másodpercet késnek a vonatok

※ … illetve ha többet, akkor miniszterek mondanak le / követnek el öngyilkosságot.

Egy épületes beszélgetés részlete.

Egy épületes beszélgetés részlete.

※ Japán-szerte macskák az állomásfőnökök.

※ Minden japán állampolgár Mensa taggá kell, hogy váljon 4 éves korától.

※ Tajvan és Thaiföld hasonló, a nőknek gyakran van pénisze. (!)

※ Japánban mindenki öngyilkos lesz, aki, súlyosságtól függetlenül, valamilyen hibát követ el.

※ Ugyanitt bárkinek van hozzáférése és/vagy engedélye kardok viselésére (mellyel később öngyilkosságot követhet el.)

※ Japánban országszerte több vulkánkitörés is megfigyelhető, mindennaposak a cunamik, tájfunok, a pusztító földrengések.

Egy átlagos vulkánkitörés látképe a Kagoshima közelében található Sakurajima közreműködésével.

Egy átlagos vulkánkitörés látképe a Kagoshima közelében található Sakurajima közreműködésével.

※ A fukushimai atomerőmű spontán, külső behatás nélküli módon robbant fel, Fukushima prefektúra pedig földrajzi és turisztikai Voldemorttá vált.

※ Japánban bárhol találkozhatunk gésákkal, cseresznyevirággal évszaktól függetlenül.

※ Dél-Koreában naponta halnak meg emberek az élő állapotban fogyasztott polipok miatt, míg Japánban a gyilkos fugu szedi áldozatait.

※ Japánban, Tajvanon, Dél-Koreában csak tengeri táplálékot fogyasztanak, Kínában ezt esetleg megfejelik a munkából hazafelé menet, az utcán kilőtt kóbor kutyával/macskával, másféle hús/zöldség megfizetethetlenül drága. Ez ugye rendkívül b*zis és fogalmuk sincs a jó ételekről, ahelyett hogy betolnának egy jó disznósajtba töltött rántott húsos pacalt. Emellett természetesen a sushi a mindennapi japán étkezés részeként, otthon is több alkalommal készül.

A Japánban emberi fogyasztásra felkínált tengeri iszonyatok egyike.

A Japánban emberi fogyasztásra felkínált tengeri iszonyatok egyike.

※ Idézek: „Japanban oltnyben es kesztuben tomik be az embereket a metroba nem erdekelve hogy megfulladnak e a kovetkezo megalloig..” (és ennek további variánsai)

Nyilván az átlagember a média által kiragadott extremitásokon keresztül értesül az országról és ezek által rak össze magának egy képet, illetve ha mégis eljut az adott környezetbe (pl. Japánba), akkor ha lát / hall egy precedenst az általa korábban olvasott „tényekről”, ő is teljesen általánosságként fogja értelmezni azt, és az egész országra ki fogja terjeszteni. Ez utóbbival ott a nagy gondom, hogy olyanok is tesznek általános kinyilatkoztatásokat, akik max. 7-10 napot töltöttek pl. Tokióban, tehát jártak Japánban, így ezen idő alatt egyes tények igazolásra kerülhettek és így ő maga is hozzá fog járulni egyes szterotípiák életben tartásához és pl. saját blogján keresztül feketén-fehéren le fogja írni az esetet, amelyet természetesen a közönség hiteles forrásként fog értelmezni.

Ezek közül az igazán károsak a számszerűsített vagy objektív, általánosságba átültetett vélemények, melyek egy-egy, Ázsiába látogató turista által leközölt beszámolóban kiválóan alkalmasak szenzációhajhászásra, hiszen tényszerű adatokat (pl. évente 2 szabadnapja van mindenkinek, aki kevesebb mint 5 év munkaviszonnyal rendelkezik) közöl, melyek „konkrétumokkal” támasztják alá a laikus olvasóban elképzelt korábbi feltételezéseket. Ez szintén nem helyes, hiszen egy-egy témát szélsőségesen, feketén-fehéren, általánosítva hoz le, erősítve így az egyébként is túlzó elképzeléseket.

Egyes feltételezéseknek, pl. az öngyilkosságok számának, étkezési kultúrának, a bizzarnak tűnő szokásoknak vagy a vonatok pontosságának értelemszerűen van alapja és természetesen nem elvárható mindenkitől, hogy helyi források után kezdjen kutatni minden egyes állítás után, de borzasztónak találom, hogy helyenként mennyire téves, vagy épp kiragadott példákon keresztül általánosítanak egész nemzeteket. Nyilván a közönség tagjai közül nagyon sokaknak nem lesz lehetősége a saját szemével is megismerni a Távol-Keletet, de elszomorító, hogy a magyarok jelentős hányada minden kétség nélkül képes azonosulni olyan „hírekkel” (sőt, akár többedmagukkal élénken spekulálni ezeken), melyek alátámasztják a korábban felállított, gyakran téves nézőpontjukat, s ezen problémák szerintem nem csak a Távol-Kelet felé mutatott reakciókban nyilvánul meg.

Teljesen fogalmatlan, nyilvánvalóan profitszerzési céllal üzemeltetett weboldalak gyakran ragadnak ki példákat a neten keringő, a „nyugat emberének” eladhatóan szürreális hírek közül, melyeket eltorzítva adnak tovább.

Teljesen fogalmatlan, nyilvánvalóan profitszerzési céllal üzemeltetett weboldalak gyakran ragadnak ki példákat a neten keringő, a „nyugat emberének” eladhatóan szürreális hírek közül, melyeket eltorzítva adnak tovább.

Lehet mondani, hogy vizet prédikálok de bort iszom, hogy csak a szélsőségesen hülyéket ragadom ki az állításaim alátámasztására, ám hangsúlyozom, hogy ezek nem egyedi esetek, kis utánajárással Facebookon és egyéb olyan weboldalakon is, ahol van lehetőség hozzászólások írására, egyaránt megfigyelhetőek ilyen és ehhez hasonló véleményen lévő, egymástól független emberkék. Bejegyzésem így inkább a valahol mélyebben gyökeredző naivitást próbálja boncolgatni ezen a témán keresztül, hogy az átlag miért kajál be kérdés, kétely nélkül mindent, ami alátámaszt egy korábban általa vizionalizált, akár fals nézőpontot is illetve miért ítél el mindent, amivel nem tud azonosulni és teszi ezt különösen bicskanyitogató, arrogáns módon a Távol-Kelet felé.

Hozzászólások

(#1) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Welcome to Hungary, the land of goulasch, paprika, Marischka and... hate.

Ezt tette az országgal az elmúlt kb 3-4 év - innentől kezdve -> politika topik:(

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#2) Silεncε


Silεncε
őstag

Mi is szoktunk viccelődni hasonlókkal, de mi csak viccelődni, nem vesszük komolyan. Na, van aki komolyan is veszi...

(#3) Pete55555 válasza t72killer (#1) üzenetére


Pete55555
addikt

Nem akarok nagyon vitatkozni, nem volt jó az "elmúltnégyév", de a cikkben leírt gondolkodásért nem 3-4 év a felelős, inkább az elmúlt 30-40.

...Szeretem leracsniztatni...

(#4) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Kimaradt a polipos hentai! :D

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#5) adlersson válasza Csapoati (#4) üzenetére


adlersson
aktív tag

Jah, tényleg. :DDD

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#6) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Nem "utáljuk" Ázsiát - legalábbis nem jobban, mint bármelyik másik nyugati nemzet, szerintem épp hogy egyre több a japanofil - sőt, újabban sinofil ember idehaza. Egyszerűen csak szar a mintád - ha a Facebook és a netes kommentek reprezentatívak lennének, akkor azt is feltételezhetnénk, hogy minden magyar legalább 7 tudományterülethez ért behatóan, állandóan menő helyekre utazgatunk és ebben az országban már senkinek nem kell dolgoznia, hisz özv. Lakatosné Tóth Etelka (kitalált személy) is ráér egész nap macskás képeket posztolni az üzenőfalára.
Te magad tetted a megállapítást, hogy ez egy clickbait cikk - na de vajon tényleg az átlagembereket vonzza be a clickbait? Szerintem nem - csak a társadalom "alját", akik országtól függetlenül ilyen sztereotip bölcsességeket löknének az USA-tól kezdve Svédországon át Ausztriáig.

(#7) adlersson válasza Feketelaszlo (#6) üzenetére


adlersson
aktív tag

"...ha a Facebook és a netes kommentek reprezentatívak lennének, akkor azt is feltételezhetnénk, hogy minden magyar legalább 7 tudományterülethez ért behatóan" - Ez azér' szar összehasonlítás, mert a tudomány nem szubjektív, hanem egy lexikális valami. A 2+2=4 megkérdőjelezhetetlen, akkor is, ha néhány idióta azt mondja, hogy 2+2 márpedig 5.

Egyébként mi az, hogy "alja"? Hol húzod meg a vonalat? Mi az hogy "minta"? Ezek ugyanolyan átlagemberek mint te vagy én, mitől kevesebbek?

Itt a PH lapcsaládon is olvastam ordas blődségeket vagy elfogult általánosításokat, csak mivel nem ez a lapcsalád profilja, ritkábban fut bele az ember efféle megnyilvánulásokba.

毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。

(#8) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

A legjobb, amikor az animét kínai mesének hívják.

(#9) domos válasza Tamás88 (#8) üzenetére


domos
senior tag

Annak 99%-a trollkodás.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

(#10) lezso6 válasza Csapoati (#4) üzenetére


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Én úgy tudom azért van, mert japánban valami 100+ éves hagyománya van annak, hogy cenzurázni kell a nemi szervereket. A legdurvább pornóban is. Rajzfilmben is. Aztán az egyik művész talált egy kiskaput: a polipkarokat nem kell cenzúrázni, miközben fallikus objektumban használhatók. És bumm, így lett a polipos hentai.

Valaki cáfoljon meg. :D

szerk, ezek szerint nem kamu: wikipédia (FIGYELEM, 18+ illusztrációk!)

"Japanese laws have impacted depictions of works since the Meiji Restoration, but these predate the common definition of hentai material. Since becoming law in 1907, Article 175 of the Criminal Code of Japan forbids the publication of obscene materials. Specifically, depictions of male-female sexual intercourse and pubic hair are considered obscene, but bare genitalia is not. As censorship is required for published works, the most common representations are the blurring dots on pornographic videos and "bars" or "lights" on still images. In 1986, Toshio Maeda sought to get past censorship on depictions of sexual intercourse, by creating tentacle sex.[31] This led to the large number of works containing sexual intercourse with monsters, demons, robots, and aliens, whose genitals look different from men's. While western views attribute hentai to any explicit work, it was the products of this censorship which became not only the first titles legally imported to America and Europe, but the first successful ones. While uncut for American release, the United Kingdom's release of Urotsukidoji removed many scenes of the violence and tentacle rape scenes.[32]"

[ Szerkesztve ]

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.