2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Tajvanról kezdőknek

Írta: | Kulcsszavak: tajvan . taiwan . utazás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Néhány hasznos infó egy különleges, ámde turisztikailag némileg elhanyagolt szigetvilágról.

Hogyan juthatok el Tajvanra?

Erre számos lehetőségünk akad, így Budapestről Dubaion át pl. az Emirates naponta repül Taipeibe. Ha a legolcsóbb megoldást keressük, úgy érdemes először Kínába vagy Hongkongba, esetleg Japánba, Malajziába repülni, ahonnan fapados járattal fillérekért utazhatunk Tajvan több nagyvárosába, így Taichungba, Kaohsiungba és Hualienbe is.

Az Emirates naponta repül Taipei és Dubai között a képen is látható Airbus A380-as hasonló jószággal. (A kép egyébként a hongkongi repülőtéren készült.)

Az Emirates naponta repül Taipei és Dubai között a képen is látható Airbus A380-as hasonló jószággal. (A kép egyébként a hongkongi repülőtéren készült.)

Egyéb, hajós lehetőség Kínából:

XiamenKinmen → A Xiamenben található Wutong Ferry számos járatot közlekedtet Xiamen és Kinmen között, melyek egy irányban 145 yüanba (kb. 6000 forint) kerülnek, míg a terminál taxival vagy Xiamen állomástól a 6-os busszal közelíthető meg. A terminálban és annak környékén 0 angol kiírás található, de ne bizonytalanodjunk el, nyugodtan sorakozzunk fel bármelyik pultnál és magyarázzuk el, hogy Kinmenre szeretnénk átjutni. Kinmen szigetén a kompkikötő és a repülőtér a sziget átellenes oldalain található, így, hacsak nem vagyunk különösen jó erőben, az ezek közötti utazáshoz valószínűleg taxira lesz szükségünk.

A Kinmen és Xiamen között ingázó kompok egyikének utastere.

A Kinmen és Xiamen között ingázó kompok egyikének utastere.

Mi a helyzet Kína és Tajvan között? Szükségem van-e vízumra?

Hangsúlyozandó, hogy a politikai civódástól függetlenül Tajvan NEM része Kínának és ennek ellenkezőjét hangoztatva gyorsan elnyerhetjük a helyiek ellenszenvét (nem vernek agyon, de valószínűleg kerülni fogják a társaságunkat). Kínából közeledvén így ugyanúgy át kell esnünk útlevél- és vámellenőrzésen, pénzt kell váltanunk (Tajvanon a tajvani dollár (TWD vagy NTD; 1 TWD általában 9-10 forint) a hivatalos fizetőeszköz, a kínai renminbit v. yüant sehol nem fogadják el) stb. mintha bármelyik másik országból érkeznénk. Ebből kifolyólag a Kínában tapasztalható internethasználati korlátozások Tajvanon nem érvényesek, ugyanúgy használhatjuk a Google-t, Facebookot akármit mint Magyarországon.

Turista céllal magyar állampolgárok (Taiping sziget kivételével) 90 napig vízummentesen látogathatják Tajvan valamennyi részét, beleértve Kinmen, Penghu és Matsu szigeteit is. A 90 nap a belépés másnapjától indul, viszont ennek pontos dátuma nem kerül az útlevélbe, így hosszabb tartózkodás esetén figyeljünk, hogy ne lépjük túl ezt az időt. Bár a túltartózkodás inkább csak pénzbüntetéssel jár ugyan (1-10 nap pl. 2000 TWD kb. 19000 forint), viszont későbbi beutazásaink során gondokat okozhat.

Szükségem van-e hálózati átalakítóra?

Igen, Tajvanon a Japánhoz hasonló A és B típusú, 2 (földeletlen) vagy 3 (földelt) ágú hálózati csatlakozók illetve az ehhez tartozó aljzatok terjedtek el, így magyarországi eszközeinkhez átalakító szükséges, Egyesült Államokból importált berendezéseink viszont, Japánhoz hasonlóan, sok esetben passzolnak a helyi aljzatokba.

A Tajvanon legnépszerűbb két dugótípus.

A Tajvanon legnépszerűbb két dugótípus.

Miféle költségekkel számoljak?

A mindennapi termékek árai relatíve alacsonyak, bár a magyar árakhoz még így sem érdemes hasonlítani őket (ld. egyes konkrét termékek árai alant). A szállások között országszerte ki-ki megtalálhatja a kedvére és pénztárcájára való hotelt vagy hostel-t. Japánhoz hasonlóan Tajvanon is rendkívül népszerűek az ún. „love hotel”-ek, melyek gyakran hatalmas szobát és felszereltséget kínálnak, minimális ellátásért cserébe. A Booking, Hotelscombined stb. segítségével az ország valamennyi régiójába foglalhatunk szállást, ám félreeső régiók, pl. Lanyu (Orchid Island), ill. Nantou legnagyobb része némi kínai nyelven megejtett kutakodást is igényel, hiszen az ilyen helyek a legritkább esetben vannak felkészülve külföldi turistákra.

Néhány mindennapi termék ára alant:
McDonald’s Big Mac ⇒ 69 TWD
0,5l-es dobozos zöldtea ⇒ 25-35 TWD
0,33l-es ásványvíz (bubimentes) ⇒ 8-30 TWD
0,5l-es hazai sör ⇒ 40-50 TWD

Különleges hazai és import söröket kínál a Taichungban található Wuller Homebrew Supplies üzlete.

Különleges hazai és import söröket kínál a Taichungban található Wuller Homebrew Supplies üzlete.

1,8l tej ⇒ 90-170 TWD
0,5l-es külföldi sör ⇒ 60-100 TWD
Kacsaleves (utcai ételstandnál) ⇒ 35-55 TWD
1 liter 95-ös benzin ⇒ 25-30 TWD
Hamburger szett (nem gyorséttermi) ⇒ 160-290 TWD
850g toast kenyér ⇒ 35-40 TWD
Közlekedési kártya (iPass, EasyCard stb.) ⇒ 100 TWD
600g banán ⇒ 25-60 TWD
1kg csirkecomb ⇒ 90-100 TWD

Csirkecombbal dúsított leves egy utcai ételárusnál.

Csirkecombbal dúsított leves egy utcai ételárusnál.

300g ausztrál sirloin marhahús ⇒ 300 TWD
Costco hot-dog (üdítővel) ⇒ 50 TWD
Robogóbérlés (naponta) ⇒ 250-500 TWD

További, tajvani ételekkel kapcsolatos olvasnivaló elérhető ide kattintva.

Hogyan utazzak belföldön?

Az apró szigetország nyugati partján található legnagyobb városok, így Taipei, Taoyuan, Taichung, Tainan és Kaohsiung között a THSR (Taiwan High Speed Rail) járatai jelentik a legkényelmesebb összeköttetést, míg az ettől távolabb eső települések, úgymint Pingtung, Taitung, Hualien vagy Yilan a TRA (Taiwan Railway Administration) járataival érhetőek el leggyorsabban.

A tajvani nagysebességű vasút egy járműve Taichung és Changhua között.

A tajvani nagysebességű vasút egy járműve Taichung és Changhua között.

A kiterjedt buszhálózatnak (UBus, Guoguang v. King Bus) köszönhetően a legnagyobb városok közt non-stop buszok is közlekednek, melyek ugyan jóval lassabbak a vonatoknál, árban a legkedvezőbb megoldást jelentik. Belföldi repülőjáratokat a közúti és vasúti forgalom gyűrűs kialakításának hátrányaiból kifolyólag a sziget egymással szemben lévő városai, illetve a távolabb eső szigetek, így pl. Taipei és Taitung, Taichung és Hualien, Kaohsiung és Penghu/Kinmen valamint ezek kombinációi közt találhatunk.

Foglalásunkat a THSR, a TRA és természetesen a légitársaságok weboldalain keresztül illetve a szinte minden sarkon megtalálható „convenience store”-ok (7-Eleven, FamilyMart, OK Mart, Hi-Life) automatáinál is megejthetjük. Belvárosi tömegközlekedéshez és helyi vonatok igénybevételéhez nagy segítségünkre lehetnek a „convenience store”-okban (is) megvásárolható tömegközelekdési kártyák, melyek EasyCard és iPass néven futnak. Ezek a kártyák megkímélnek minket a jegyvásárlástól, számos helyen újratölthetjük, illetve nagyobb összeggel feltöltve akár a mindennapi bevásárláshoz is használhatjuk őket, hiszen rengeteg bolt, étterem stb. is elfogadja ezeket.

A japán művésznő, Yui Hatano portréjával ékesített EasyCard, melynek gyártását azonban hamarosan leállították, így a limitált példányszámú közlekedési kártyák napjainkban tízezer forintokért cserélnek gazdát.

A japán művésznő, Yui Hatano portréjával ékesített EasyCard, melynek gyártását azonban hamarosan leállították, így a limitált példányszámú közlekedési kártyák napjainkban tízezer forintokért cserélnek gazdát.

Hasznos linkek közlekedéssel kapcsolatos oldalakhoz:

Taiwan High Speed Rail
Taiwan Railway Administration angol nyelvű menetrend és foglalás
Uni Air (belföldi repülőjáratok)
Mandarin Airlines (belföldi repülőjáratok)
Daily Air (félreeső helyeket, pl. Orchid Island, kiszolgáló légitársaság)
Érdekességek, történelmi infók a tajvani vasutakról magyarul

Ezeken kívül érdemes megismerkedni az angol nyelvet is ismerő városi buszkövető alkalmazásokkal, melyeket BusTracker Taipei/Taichung/Tainan/Kaohsiung néven találhatunk meg.

Nemzetközi jogosítvánnyal egyébként lehetőségünk van autót, illetve megfelelő képesítés esetén robogót is bérelni. A kisebb szigeteken (Orchid Island, Xiaoliuqiu stb.) általában nem foglalkoznak a jogosítvány meglétével, a „szárazföldön” viszont jó eséllyel kérni fogják a „motorcycles” bejegyzést a nemzetközi jogosítványban, tekintve, hogy a tajvani robogók 95%-a a „B”-s jogosítvánnyal már nem igénybevehető, 100cm3-től indul. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a tajvaniak gyakran meglehetősen érdekes stílusban, irányjelző, körültekintés stb. alkalmazása nélkül közlekedik, melyet egyes, Magyarországon ismeretlen KRESZ szabályok is tetéznek.

Tajvanon a városi közlekedés elsődleges formája a robogó, így számos, a tömegek kezelésére szolgáló, különleges KRESZ szabály is érvényben van.

Tajvanon a városi közlekedés elsődleges formája a robogó, így számos, a tömegek kezelésére szolgáló, különleges KRESZ szabály is érvényben van.

Mit érdemes megnézni, kipróbálni?

Köszönhetően az angolul fellelhető információk alacsony számának, relatíve kevés turista vállalkozik arra, hogy heteket töltsön egy kb. Dunántúl méretű szigeten, így a legtöbb tajvani látogatás kimerül Taipei főbb nevezetességeiben (Taipei 101, Chiang Kai-shek/Sun Yat-sen emlékművek, Elephant Mountain, éjszakai piacok) esetleg egy-két ismert vidéki helyszín (Taroko Nemzeti Park, Yangmingshan Nemzeti Park, Sun Moon Lake, Kenting) felkeresésében.

A Taichung és Miaoli megyék határán fekvő Huoyanshan kellemes, egész napos kirándulási lehetőséget kínál.

A Taichung és Miaoli megyék határán fekvő Huoyanshan kellemes, egész napos kirándulási lehetőséget kínál.

A helyzet azonban az, hogy mindez csupán az a része Tajvannak, melyet kormány igyekezett minél felkapottabbá tenni, így a sziget belsejében húzódó, gyakran 4000m közelében lévő hegycsúcsok megközelítési módjáról leginkább csak túlárazott túrák keretében értesülhetünk. Saját szervezésben, autóval azonban a legtöbb hegycsúcsra vezető ösvény kezdőpontja könnyedén megközelíthető és pl. kínai gyakorlattal ellentétben teljesen ingyenes is, így utunkat nem tarkítják hamis árukat kínáló kofák, ordítozó turistacsoportok. Költségeket csupán a benzin, némi étel és ital, illetve a hegyúcsok közelében található szállás jelenthet, mely utóbbi akkor válhat szükségessé, ha kénytelenek vagyunk korán kezdeni a túrát. Érdemes Google térkép segítségével végigböngészni az egyes csúcsokat, hiszen szebbnél szebb látványban lehet részünk.

Kilátás a Qilai-hegy csúcsának közelében.

Kilátás a Qilai-hegy csúcsának közelében.

A kultúra kedvelői a már említett Penghu, Matsu/Lienchiang és Kinmen szigetei felé is vehetik az irányt, melyek mindössze 1-1,5 óra alatt elérhetőek repülővel. Ezeken eredeti mivoltukban, viszonylag jól megőrzött formában találkozhatunk hagyományos tajvani építészettel, ételekkel, szokásokkal. Penghu szigetein nyaranta lehetőségünk van tömeg- és szeméntmentes homokos tengerpartokon pácolódni, melyeket katalógusba illő kék tenger szegélyez. A Taitung-hoz tartozó Orchidea- és Zöld-szigeteken (Orchid Island, Green Island) a világon sehol máshol nem élő yami nép kultúrájába nyerhetünk bepillantást Hawaii-szerű hegyes-völgyes lankák között.

Kilátás Orchid Island keleti partján.

Kilátás Orchid Island keleti partján.

A technológia szerelmesei, Japánhoz hasonlóan, itt is a mennyországban érezhetik magukat, hiszen a Taipeiben található Guanghua és Syntrend Plázák mellett minden nagyobb városban akad legalább egy NOVA, ahol az előbb említettekhez hasonlóan lehetőségünk van kütyüket macerálni. Természetesen számos tajvani márka, így pl. az ASUS, HTC, MSI stb. saját márkaboltokat is üzemeltet, ahol gyakorlatilag mindig találni valamilyen belpiacos, vagy éppen korlátozott terjesztésű csodát.

A HTC U11 EYEs egyike a hazai gyártók belpiacos csodáinak.

A HTC U11 EYEs egyike a hazai gyártók belpiacos készülékeinek.

Meg persze egyéb hobbikellékeket…

Ha a Rembrandt gyűjteményünk teljes, a Syntrend megfelelő üzleteiben újfajta műtárgyakkal bővíthetjük kiállításunkat.

Ha a Rembrandt gyűjteményünk teljes, a Syntrend megfelelő üzleteiben újfajta műtárgyakkal bővíthetjük kiállításunkat.

Miféle a tajvani időjárás?

Az ország déli fekvésének köszönhetően enyhék, csapadékmentesek a telek, fagyokra, hóra biztosan nem kell számítani, ám ekkor is ajánlott a vastagabb ruházat. A hőmérséklet tavaszi emelkedésével május elejétől a 30-35°C-os nappali meleg mellett beindul a csapadékos szezon is, melynek eredményeképpen napokig tartó esőzésben lehet részünk egészen június-július tájékáig, mikoris a szinte szabályos időközönként érkező tájfunok uralják az időjárást. A tájfunok rendszerint erős széllel, változó mennyiségű esővel járnak, így ezen idő alatt érdemes fedezéket keresnünk. A tájfunok során megsérültekről szóló hírek ellenére azonban csak különlegesen szélsőséges esetekben történik személyi sérülés úgy, hogy valaki a lakásban tartózkodik, hiszen tájfun során leginkább az utcán röpködő nehezebb tárgyak okoznak problémát.
Tajvanra látogatván is érdemes a földrengés és a szökőár fogalmával is megbarátkoznunk, hiszen bármelyik jelenthet azonnali veszélyforrást, igaz szökőár ritkán alakul ki földrengés nélkül.

A 2018. februári földrengéshez hasonló vagy annál erősebb rengések ritkák, de kisebb földmozgásokra gyakorlatilag bármikor számíthatunk. (Forrás: Yahoo News)

A 2018. februári földrengéshez hasonló vagy annál erősebb rengések ritkák, de kisebb földmozgásokra gyakorlatilag bármikor számíthatunk. (Forrás: Yahoo News)

Nyelvi problémák?

Vannak, amennyiben nem beszéljük a mandarin/tajvani/hakka kínai nyelvjárások valamelyikét. A legtöbb felirat ugyan angolul is olvasható, helyiekkel való kommunikáció során jobb, ha nem számítunk arra, hogy Orwell műveket fogunk közösen angolul elemezni. Útbaigazításhoz így szorítkozzunk tőszavakra, ha lehet, szerezzük meg célpontunk kínai írott változatát is. Amennyiben AirBnB vagy más, B&B szállást választunk, úgy készüljünk fel rá, hogy szállásadónk egyáltalán nem vagy csekély mértékben bírja az angol nyelv képességét (ez a jelenség egyébként egyes hotelek személyzetére is jellemző lehet).

+Fun fact:

Emlékszik még valaki a Sim City 4-ben lévő egyik Landmarkra, a The Living Mall-ra? Nem? Na, így nézett ki:

A Sim City 4-ben megjelenő The Living Mall.

A Sim City 4-ben megjelenő The Living Mall.

Még 2004-2007 tájékán, SC4-es pályafutásom csúcsán, annyira nem figyeltem az épületek származási helyeit, így első látogatásomkor erős déja vu érzés kerített hatalmába. Később jutott eszembe aztán, hogy ez bizony a Sim City 4-ből ismerős, a szénné moddolt változatom azonban újabban minimum fél óra alatt indul el, úgyhogy kellett némi lelki előkészület, hogy ezt a képernyőmentést most elhozzam...

A The Living Mall teljes valójában.

A The Living Mall teljes valójában.

Tök thug.

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Én nekem két hét alatt az volt a nyelvi tapasztalatom, hogy a legegyszerűbb módja a kommunikációnak a Google Translate-féle beszélgetésfordító, aminek a helyiek is tökre örültek, hogy a telefon kínaiul közölte velük, hogy szeretnék minden általam rendelt kávéhoz cukrot. És mivel a technológiához közelebb áll az ő társadalmuk, ezért nem néznek rám butám, amikor beszédhelyzetben előhúzom a telefonom. :)
Mobilinternetet meg kulturált áron lehet venni, illetve vannak turistáknak elérhető csomagok, amik 500-700 TWD-ért két hétre korlátlan 4G-t ad, MiFi bérlési lehetőséggel, nekem nagyon kellett a fordítások és térkép miatt, de abszolút megérte.

[ Szerkesztve ]

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.