2022. június 29., szerda

Gyorskeresés

Playstation 5, Xbox Series X/S, RTX30xx, AMD RX6xxx... Miért késtek?

Írta: | Kulcsszavak: playstation . xbox . AMD . Nvidia . hiány . készlet

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ebben a gyors elemzésben megpróbálom összeszedni azon faktorokat, amelyek hozzájárultak a címben szereplő termékek tartós készlethiányához.

Covid: A Covid vírus két okból is ludas. Az egyik közvetlenül a gyártást-tervezést érinti. Mivel egy világméretű pandémiáról van szó, ami mindenhol ott lehet és ott is van ezért különösen nehéz tervezni a logisztikával. Egy gyártósoron több tucat ember dolgozik egyszerre. Ha valaki pozitív lesz akkor megvan az esélye, hogy az egész sort leállítják. Nyilván ezt szeretnék elkerülni a gyárak emiatt rendkívül szigorú intézkedéseket vezettek be melyek viszont lassítják a termelést. Továbbá evidens, ha valaki vírusos kiesik a munkából így akár mind a termék tervezését, mind a gyártását lassíthatja függően attól, hogy melyik szakaszban dolgozik.

A másik ok pont az, hogy rengetegen nem tudnak üdülni menni, karanténban vannak, be vannak zárva. Ilyenkor hajlandóak vagyunk többet áldozni szórakoztató elektronikai cikkekre, mint általában és erre több pénzünk is van (feltéve ha nem veszítettük el az állásunkat) azaz a kereslet az utóbbi hónapokban rendkívül megnőtt. Erre nem lehetett felkészülni pláne nem úgy, hogy mint azt az előző bekezdésben írtam a termelést is érinti a járvány.

Nagy technológiai ugrás:
Alapvetően mind a GPU, mind a konzolok esetében ki volt éhezve a piac a váltásra. GPU fronton a 4k gaminget nem igazán lehetett megoldani egy 2080super alatt, de inkább egy 2080ti volt az ajánlott. Most pedig fele árért vagy még kevesebbért kapunk (kapnánk) alternatívát. Nyilván való, hogy nagy az igény. AMD oldalon még égetőbb a helyzet mert ott az előző generáció csak a közép/felső kategóriáig ment el ergo aki a vörösöket szereti és a maximumot az már 3 éve vár.
A konzolok esetében talán most van a legnagyobb technológiai fejlődés legfőképp az ssd-k miatt. Egyébként ez “roham” minden generáció váltásnál megfigyelhető.

Emberi tényezők:
Egyre többen vagyunk a Földön és egyre nagyobb a jólét. Már önmagában ez növeli a keresletet.

Egyre többen szeretnének kevés munkával minél több pénzt keresni. Ez látható a hiénákon, akik többek között itt is (HA) élősködnek. De sajnos nem csak ebben a szektorban, hanem sok más helyen is látható az a trend, hogy a kitartás, a munka egyre büdösebb sok embernek.

BOT-ok: A 21 században a programozott robotok lerabolják a készleteket továbbá összezavarják a gyártó vállalatok készletezési, gyártási rendszerét. A gyártók így nem látják a valós igényeket és fel sem tudnak rá készülni.

Egyre több a nagyra nőtt gyerek. Sajnos elszomorító az a tényező is, hogy egyre több a jogszabály szerint már felnőtt, de valójában nagyra nőtt gyermek. Nem csak itt a lapcsaládon hanem külföldi oldalakon is megfigyelhető a tendencia. Egyszerűen döbbenet volt látni azt a vergődést, amit itt egyesek eljátszottak a fórumokon. Volt, aki 4 helyre is fizetett előleget vagy az összes helyen előjegyezte a konzolt. Ez megint csak a termelés tervezést zavarja teljesen össze.

Ide még egy személyes gondolat: Azok, akik tényleg képesek órákat, összesítve napokat, heteket tölteni azzal, hogy megkaparintsanak egy értéktelen használati tárgyat, ami 10 év múlva valamelyik szeméttelepen fog rohadni és ebben próbálják megtalálni a boldogságukat azok gondolják át, hogy tényleg ilyen életet akartak, ez az, ami igazán számít-e.

Termelés tervezés:
A termelési kapacitást egy átlagra tervezik, amelyet persze időközben lehet módosítani, de csak lassan és egyszerre csak kisebb mértékben. A túl nagy kilengések mindkét irányba sokszorosára növelhetik a gyártási költséget. Ezt nyilván egyik gyártó sem fogja bevállalni mert a profit az első számú cél így inkább vállalják, hogy a vásárlók hőbörögnek az elején.

Hát nagyjából ennyi. Látható, hogy nincs igazán egy ok, ami miatt előfordulhatott a jelenlegi helyzet. Sok tényező egyszerre jelentkező hatását érezhetjük. Bízzunk benne, hogy hamarosan rendeződni fognak a viszonyok és visszatértünk a megszokott kerékvágásba. Bár inkább oda ne. Valami jobba, valami emberibbe.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.