- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Én és a számítógép
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
Mtbsrác #42938 üzenetére
Nem a kernel stabilitásával van a baj, hanem ezzel az egy komponensel tud hibát produkálni, de azt sem mindenkinél, mindenesetre most nagyon sok hiba ezzel kapcsolatban. Amit ajánlanak, hogy vagy visszalép az ember a 6.7-es valamelyikére, vagy előreszalad a 6.8.2-re.
Most nincs a közelben Mint/Ubuntu gép(A lelkem túl sátános lett, Win11 lapos van csak nálam), hogy milyen lehetőségek vannak, de ha egyszeri, és ha fstabba berakva is felcsatolja rendesen, én nem foglalkoznék vele. Vagy van az az opció, hogy más rendszert használ az ember, ha folyamatos a probléma, de ez a legutolsó opció. Ezt a fáljrendszer javítás egyszer-kétszer elmegy, de el is vihet mindent( bár én még nem találkoztam ilyennel, de ahogy olvastam, volt aki megszívta vele). Nálad meg volt egy reset is, lehet, hogy az van amire elsőre gondoltál, hogy az kavart be neki. Ha mégegyszer, normál használat alatt előfordul, akkor érdemes komolyabban elgondolkodni ezen. Nálam random van ilyen hiba Ubi 24, Mint 22-n is. Érdekes ez.És a Windows-ok miatt nem tudom elengedni az NTFS-t, pedig szívesen megtenném. Kéne valami felhőre előfizetni....
-
válasz
Ablakos #42570 üzenetére
live Linux boot, Gparted, Partíció átmértezése
A csúszkát addig tologatod az elején míg meglesz a 20Gb terület. Alkalmaz. Sokat fog szüttyögni mivel elbaltáztad, nem is értem miért előre tetted a swapot, így a méretezendő partíción mindent hátra kell tologatnia a gpartednek, ha a végén lenne csak az üres területet kéne lenyisszantani.
Ha kész, swap partíció átméretezése és hozzácsapod a felszabadult területet.
Ha nem engedi a swapot, törlöd, az eddigi swap meg a lenyisszantott 20Gb össze fog adódni, erre készíttetsz a Gparteddel egy swapot de mivel megváltozott az UUID ezért ezt fstabba átírod.
Ha ez nem szimpi, csinálhatsz swap filet, ennyivel kevesebb hely lesz a/ alatt de ebbe hibernálni pilótavizsga és linux doktorátusi cím nélkül bele se kezdj.
Bocs most látom BTRFS, hát ilyennel sose volt dolgom még, majd valaki kiigazít hogyha ezen nem lehet a leírtakat végrehajtani.
Bár valami rémlik hogy az meg szabadon skálázható, hogy ez mit jelent lila lövésem sincs. -
daninet
veterán
Nos urak. Végére ért az smb mountolás sorozat
Itt a megoldás:
Ha fstabbal mountolsz valamit minden fájl kap egy ID-t a NAS-on az SMB szervertől. Ez valami smb protokoll dolog.
Namost ha rendelkezel a NAS-odon ssd cache meghajtóval akkor ugye lementesz egy fájlt, majd pár perc mulva átmozgatja a HDD-re. Az fstab valamiért úgy van megcsinálva, hogy piszok fontosak nekik ezek az ID-k, ha jól értelmeztem Windowson ez nincs így. Amikor a NAS-od átmásolja cache-ből a hdd-re az adatot változik az ID és fstab ettől azonnal összekakilja magát és eldobja a mountotAlant a serverino flag ami default, ez nem fog cache meghajtós NAS-okkal működni, kell a noserverino flag
serverino
Use inode numbers (unique persistent file identifiers) returned by the server instead of automatically generating temporary inode numbers on the client. Although server inode numbers make it easier to spot hardlinked files (as they will have the same inode numbers) and inode numbers may be persistent (which is userful for some sofware), the server does not guarantee that the inode numbers are unique if multiple server side mounts are exported under a single share (since inode numbers on the servers might not be unique if multiple filesystems are mounted under the same shared higher level directory). Note that not all servers support returning server inode numbers, although those that support the CIFS Unix Extensions, and Windows 2000 and later servers typically do support this (although not necessarily on every local server filesystem). Parameter has no effect if the server lacks support for returning inode numbers or equivalent. This behavior is enabled by default.
noserverino
Client generates inode numbers itself rather than using the actual ones from the server.
See section INODE NUMBERS for more information.
-
-
-
daninet
veterán
Megszakértették az okosok a mount problémámat. Unix rendszerű NAS-okról mountolt smb megosztások fstab alatt egy idő után timeoutolnak mert a cifs sz@r. A megoldás autofs használata ami automatikusan mountol cserébe ha 5 percig nem használod lényegesen lassabb mikor rákattintasz. Közben redditen találtam hasonszőrűeket is akik ugyanezzel küzdöttek.
Így most ez megoldódott.
Következő problémám hogy dolphinban a kitűzött mountolt útvonalak eltűnnek amint autofs eltűnteti őket és rootból ujra kell tallóznom.
Csöbörből vödörbe -
daninet
veterán
válasz
daninet #42070 üzenetére
nem működött
Kezd kiakasztani a mountolás. Ugyan ott vagyok, az egyik megosztásom nem csatolt fel.
Látszólag akkor történik ha megnyitok egy útvonalat link-ről pl /mnt/Private/Dokumentumok, valamiért ilyenkor a gyökér könyvtár nem csatolódik. Le kell csatolnom, visszacsatolnom és utána jó
daninet@daninet-pc:~$ sudo umount /mnt/Private
daninet@daninet-pc:~$ sudo mount -afstab most így néz ki:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=7bac9932-eac9-407d-92ac-1a3212e00b67 / ext4 errors=remount-ro 0 1
#UUID=37A841DA-3C00-4BAC-BF2A-04C4AECA1AF3 /mnt/d ntfs defaults 0 1
#/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=6F2E-CC47 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
//192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Work /mnt/Work cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
//192.168.1.200/Download /mnt/Download cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix,_netdev 0 0
/dev/sda2 /mnt/d ntfs defaults 0 0
/dev/sdb1 /mnt/e ntfs defaults 0 0 -
daninet
veterán
Bajom van, még mindig ez a rohadt smb mountolás, fel nem tudom fogni miért kell valami ennyire bajos legyen
Most az alábbi történik:
Létrehozok egy könyvtárat /mnt/Private hogy majd ebbe mountolom bele az NAS-om megosztását.
fstab-ban benne van a megfelelő sor://192.168.1.200/Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
Szuper, lefuttatom mount -a és mindent szépen mountol. Elérem a /mnt/Private útvonalat.
Leállítom a gépet, elindítom másnap és a /mnt/Private útvonal átváltozik valami kiterjesztés nélküli valamivé könyvtárból, ezáltal nem tudom megnyitni a gyökerét az smb share-nek.Így néz ki a /mnt tartalma
Ennek az az eredménye, hogy a /mnt/Private/Documents tartalma elérhető, de a /mnt/Private az nemTörlöm ezt a kérdőjeles valamit, visszacsinálom könyvtárrá, következő újraindításnál ugyanez
-
kpityu2
őstag
Múltkor én is küzdöttem egy smb megosztással, azt hiszem valami jogosultságprobléma. Más a jogosultság ha az fstab mountolja és más ha a munkamenet indulásakor csatolódik fel. Amikor munkamenetből csinálod kézzel akkor persze megkapja a jó jogosultságot. Igazság szerint nem volt kedvem az fstab paraméterezésével küzdeni, a Lemezek programmal beállítottam, hogy a munkamenet betöltődésekor csatolja fel, nekem így is jó az desktop gépen.
-
daninet
veterán
Új nap új gond
Hálózati helyet akarok permanens csatolni.
1. Manuálisan beírtam először az útvonalat, hogy elérem-e és a kwallet felugrott h elmenti a jelszót.
Ezt meg is tette:
2. Szerkesztettem az fstab fájlt, az alábbi a tartalma:\\192.168.1.200\Private /mnt/Private cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
\\192.168.1.200\Work /mnt/Work cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
\\192.168.1.200\Download /mnt/Download cifs credentials=/home/daninet/.smbcredentials,uid=1000,gid=1000,vers=3.0,nounix 0 0
a pw fájl chmod 6003. csatolom a meghajtókat, csak a jelszó nélküli Download mappa csatolja magát, a többi üresen csatolódik
Konzol kimenet:
daninet@daninet-pc:~$ sudo mount -a
mount error(16): Device or resource busy
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs) and kernel log messages (dmesg)
Kernel üzenet:
[ 58.513060] Key type cifs.spnego registered
[ 58.513074] Key type cifs.idmap registered
[ 58.513366] CIFS: Attempting to mount \\192.168.1.200\Private
[ 58.535538] CIFS: Attempting to mount \\192.168.1.200\Work
[ 58.546428] CIFS: Attempting to mount \\192.168.1.200\Download
Viszont, ha először manuálisan elnavigálok a Work mappába és kwallet bekéri a jelszót:
Akkor már elérem utána a csatolt mappát.Nem vagyok benne biztos hogy ez a kdewallet műve vagy az smbcredentials fájlt nem érti a rendszer
btw miért kell ennyire bonyolult legyen egy hálózati meghajtó permanens csatolása
-
válasz
kpityu2 #41740 üzenetére
Ha buherálsz, akkor kellhet GRUB. Ha nem, akkor meg ha kell, ott a Google. Nem kell attól félni... Én se tudok sok dolgot fejből, ha valami kell, kikeresem.
"Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot"
A UNIX alapvetően egy "ezt akartad, hát nesze" OS.
Amúgy ha a fstab megfelelőjét elrontod bármi alatt, az se fog felbootolni -
kpityu2
őstag
válasz
tordaitibi #41738 üzenetére
Nem szeretek olyasmit megtanulni amire a büdös életbe nem lesz szükségem. És a grub paramétereinek többsége ilyen. Azért találták ki a grafikus felületet, hogy az ember kényelmesen átlássa a lehetséges opciókat, választhasson közülük majd elfelejthesse a legközelebbi alkalomig.
Az fstab buheráláshoz is a guglit kell turkálni ha mondjuk nem alapértelmezett paraméterekkel akarsz felcsatolni valamit. Mondjuk hálózati megosztáshoz. Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot mert nem indul a rendszer.
-
válasz
kpityu2 #41737 üzenetére
Dehogynincs,
úgy hívják szövegszerkesztő emelt joggal
Csak tudni kell mit hol írjon át a felhasználó.
Én nagyon terminál ellenes vagyok de a a grub annyira logikusan felépített (még az fstab is ilyen) hogy én mint láma ezeket csípőből írkálom át, a Customizert 1x próbáltam használni de akkora katyvaszt csinált hogy soha többet. -
sonar
addikt
-
Novics
senior tag
válasz
tordaitibi #41668 üzenetére
Ez az én fejemben is megfordult, mert korábban szórakoztam ilyesmikkel, de reméltem, hogy lesz rendes megoldás is. Meg az oka is érdekel, hogy miért nem megy FSTAB-ból. Csak most már annyi időm nincs ezzel szórakozni.
Egyelőre csak én használom a gépet, én megoldom magamnak terminálból, de a feleségem keresztre feszít, ha neki ilyesmivel kell foglalkoznia. -
Novics
senior tag
válasz
kpityu2 #41666 üzenetére
Én is találtam hasonlót, de sajnos nem jött be.
Viszont most eggyel közelebb kerültem a hiba megértéséhez, mert ha próbálom a sudo mount -a -t, akkor ezt kapom:
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.0.28:/volume1/SynoDs
Az FSTAB bejegyzésem most így néz ki:
192.168.0.28:/volume1/SynoDs /home/phanovics/SynoDS nfs x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=5,x-systemd.device-timeout=5 0 0Ha terminálban ezt futtatom, akkor simán felcsatolja, és látom a megosztást:
sudo mount -t nfs 192.168.0.28:/volume1/SynoDS /home/phanovics/SynoDShcl
Synology NAS-on lévő megosztott mappát akarok felcsatolni egy Ubuntut futtató gépre.
Bár a Win az egy másik gépen fut, de oda simán ment a csatolás, itt meg most ezzel szívok. Sajnos már nincs annyi időm, erőm túrni a netet a megoldások után, mint 1X éve, amikor utoljára linuxoztam. -
Novics
senior tag
válasz
Alveus #35869 üzenetére
Üdv Urak!
Friss NAS-os, és újrakezdő linuxos vagyok. Régen - ~10 éve - elég sokat szórakoztam vele, aztán meguntam.
Synology leírása alapján megcsináltam a csatolást, és örültem. Az elején még volt némi jelszó anomólia - a mappa, majd a fájl megnyitáshoz is kérte - de ez elmúlt. Ha lefuttatom a parancsot, akkor felcsatolja, és öröm van. Újraindítás után viszont mindig újra kell csatolni.
FSTAB-ot szerkesztettem - sajnos már nem tudom, hogy melyik leírás alapján, mert egy csomót gugliztam. Meg is jelenik oldalt szépen.
FSTAB:
//192.168.X.X/volume1/SynoDS /home/phanovics/SynoDS nfs auto,nofail,noatime,nolock,tcp,actimeo=1800 0 0Újraindítás után is ott marad az ikon, de valahogyan kiesik alóla a mappa:
failed to mount "SynoDS"
mount:/etc/fstab:parse error at line 1 -- ignored mount.nfs:failed to prepare mount: operation not permittedHa lefuttatom a csatolást, akkor megint rendben működik.
FSTAB-nál olvastam, hogy fájlszerkezetet kell megadni, de nekem ha beírtam az ntfs-t nem működött egyáltalán. A mintában az nfs volt.
Guglizok már egy ideje, és nem nagyon akar működni a dolog. Jelszavas fájlt is csináltam már, ahol ott volt a felhasználónevem, jelszavam, de akkor sem akarta az igazságot.
Mit bénázok el?
-
trifo
csendes tag
Sziasztok!
Ubuntu 22.04 verzióval kínlódok éppen. Virtualboxban telepítettem egy diszkre, LVM-es konfigurációban (sda1 GRUB, sda3 /boot, sda2 minden más LVM-ben). Mellesleg van még egy VG, ami web home.
Szeretném kicserélni az OS diszket egy másikra, de valahogy marhára nem sikerül (itt nem is az eredmény a lényeg, hanem a folyamat megértése, elsajátítása). Odáig jutottam, hogy
* kapott a host egy új diszket (sdc)
* lett rajta GPT partíciós tábla (parted mklabel)
* lett rajta 3 partíció, majdnem mint az eredetin
- sdc1 - GRUB
- sdc2 - /boot - ext4-re formázva
- sdc3 - PV az OS-t tartalmazó VG-hez
* /boot fs migrálva az új diszkre, fstab-ban UUID helyesen kiigazítva, régi átnevezve
* LVM tartalom az új PV-re (sdc3) átmigrálva, régi PV eldobva
* grub átállítás az új diszkre
-grub-install --boot-directory /boot /dev/sdc
-update-grub
A probléma az, hogy ha kiveszem a konfigból az eredeti diszket, akkor nem talál boot eszközt. Ha bennehagyom, akkor bootol remekül.A kérdéseim a következők lennének:
* honnan tudom, hogy pontosan honnan akar bootolni majd a masina? (az fdisk listában nincs csillag sehol, bár az asszem csak az MBR-re vonatkozna)
* hogy tudom megmondani a GRUB-nak - itt épp grub2 a tetejébe - hogy márpedig az sdc-ről használja a boot partíciót és a /boot fs-t is?Tudom, hogy vannak ilyesmi diszk klónozásra remekül alkalmas kész szoftverek, LiveCD-k, meg hasonlók, de szeretném ezt az OS saját eszközeivel megoldani. A tetejébe command line, mert grafikus környezet sincs.
Üdv,
--Trifo -
törölt tag
Nincs jogosultságom megtekinteni az USB meghajtót. Próbáltam több pendrive-val is.
A másik jelenség, hogy admin jelszót kér a második SSD meghajtó felcsatolásakor. Edfig nem kérte. Ezt az SSD-t semmilyen fstab beállítással sem a gnome-diskkel nem csatolta fel automatikusan. A telepítéskor nem volt csatlakoztatva. Miután megnyitom Nautilussal felcsatolja és használható. Ntfs jelenleg mindkettő. Az SSD eddig is az volt az USB egy hete lett ntfs exfat-ról. -
afi0903
aktív tag
Sziasztok!
Egy samba megosztást szeretnék elérni minden rendszer indításkor.
Az fstabba így írtam be://<ip>/<megosztás név> <felcsatolás mappa> cifs username=<felhasználónév>,password=<jelszó>,uid=1000,gid=1000,iocharset=utf8 0 0
Amikor bekapcsolom a gépet nem csatlakozik hozzá. A megadott mappa jobb felső sarkában egy lakat van és a mappa üres.sudo mount -a
paranccsal felcsatlakozik.
Ezt hogyan tudnám megoldani? -
inf3rno
nagyúr
A disks mount at system startup ugy nez ki nem mukodik egyaltalan. Semmit nem csinal inditaskor. Fstabba meg nem szeretnem harcodolni az egeszt, foleg ha kesobb lesz meghajtotitkositas, mert ugy sejtem ott csak a jelszo szovegfajlba mentesevel megoldhato. Barmi otlet, hogy miert nem mukodik?
-
-
válasz
afi0903 #39319 üzenetére
fstab-ba csak a kulso lemez csatolasi parameter lett atirva.
Ennek nem szabadna semmi kozenek lenni semmi mashoz, a rendszert lehetetlen ezzel elrontani. Max. nem bootol de az adatokhoz nem nyul egy szerkesztes.
Fstabot kivulrol is vissza lehet szerkeszteni, ez csak egy beallito fajl ami megmondja mit hova mountoljon. -
afi0903
aktív tag
válasz
tordaitibi #39309 üzenetére
Jelenlegi fstab:
LABEL=writable / ext4 discard,errors=remount-ro 0 1
LABEL=system-boot /boot/firmware vfat defaults 0 1
UUID=CB73-08F2 /media/SGIW exfat defaults,uid=1000,gid=1000 0 0lsblk -f:
sdb
├─sdb1 vfat FAT32 system-boot 492B-6CB8 126.2M 50% /boot/firmwar
└─sdb2 ext4 1.0 writable df0f4049-f404-4bcb-b221-80e3ad073ea6 100G 5% /Tervezett fstab:
UUID=df0f4049-f404-4bcb-b221-80e3ad073ea6 / ext4 discard,nofail,errors=remount-ro 0 1
UUID=492B-6CB8 /boot/firmware vfat defaults,nofail 0 1
UUID=CB73-08F2 /media/SGIW exfat defaults,nofail,uid=1000,gid=1000 0 0Ez jó lesz így?
-
válasz
afi0903 #39301 üzenetére
UUID alapján csatoltasd és használd a "nofail" opciót.
Így ha jelen van a lemez, csatolja, ha nincs akkor átugorja, nem áll meg hibával.
Pl. az én fstab-om, első logikusan a /, utána a swap, ez érthetően fix hisz mindig jelen van a swap partíció.
A többi adatpartíciók/leválasztható lemezek uuid alapján a nofail opcióval.
Külső tárhelyet miért kell bedrótozni amúgy az fstab-ba?
Azokat amúgy is mountolja indulásnál, bagy bedugáskor.
KDE alatt meg 1000féleképp megedhatóak a leválasztható eszközök paraméterei.
UUID=696bb1bd-1d39-4738-b5d6-65bccb30c6fd / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=88f52991-dca1-4802-9b82-ad545fdd8514 swap sw defaults 0 0
UUID=44FD52AA01B5FE7D /media/tibi/ADAT_1TB auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=27BE34407CC7DA8A /media/tibi/Mindenes auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
afi0903
aktív tag
Ha a külső tárolókat más usb-be dugom, akkor nem találja indulásnál a rendszer és nem akarja befejezni a bootolást. EXT4-fs errort írt ki amikor azt az SSD-t, amiről a rendszer indul egy másik (gyorsabb) USB-be dugtam. Visszahelyezve nincs hiba, bebootol.
Hogyan tudom "költöztetni" őket?Illetve egy automatikusan csatlakoztatott merevlemeznél csak annyi a dolgom, ha hosszabb időre le akarom választani róla (garanciáztatás miatt), hogy az fstab-ből kitörlöm a sorát?
-
afi0903
aktív tag
Ezt csináltam:
griffin@ubuntu:/media$ sudo mkdir teszt
sudo: unable to resolve host ubuntu: Temporary failure in name resolution
[sudo] password for griffin:
griffin@ubuntu:/media$ ls
pi teszt usb usb0 usb1 usb2 usb3 usb4 usb5 usb6 usb7
griffin@ubuntu:/media$ sudo chmod 777 teszt
griffin@ubuntu:/media$ sudo chown griffin:griffin teszt
griffin@ubuntu:/media$ mount -t ntfs -o rw /dev/sda1 /media/teszt
Mount is denied because the NTFS volume is already exclusively opened.
The volume may be already mounted, or another software may use it which
could be identified for example by the help of the 'fuser' command.
griffin@ubuntu:/media$ sudo umount pi/WD
griffin@ubuntu:/media$ mount -t ntfs -o rw /dev/sda1 /media/teszt
Error opening read-only '/dev/sda1': Permission denied
Failed to mount '/dev/sda1': Permission denied
Please check '/dev/sda1' and the ntfs-3g binary permissions,
and the mounting user ID. More explanation is provided at
http://tuxera.com/community/ntfs-3g-faq/#unprivileged
griffin@ubuntu:/media$ sudo mount -t ntfs -o rw /dev/sda1 /media/teszt
griffin@ubuntu:/media$ ls
ls: cannot access 'teszt': Transport endpoint is not connected
pi teszt usb usb0 usb1 usb2 usb3 usb4 usb5 usb6 usb7
Meg az fstabben javítottam ntfs-re. -
cigam
titán
-
-
afi0903
aktív tag
válasz
lev258 #39232 üzenetére
Ubuntu Server. 4-es-ből a 8gb-os.
Felcsatolás előtt, után csináltam chmod 777-et és chown griffin:griffin-t (griffin a group és user is), mindkettőt rekurzívan. Nem tudom hogyan kell ellenőrizni, de nem írt ki hibát.
Hogy kell az UUID-t ellenőrizni?
Hogyan csatoljam manuálisan?@cigam
Raspberry Pi OS-en így csatolta, és nekem meg jó ez a név.
Korábban olvastam, de most megpróbáltam ez alapján.
Most megpróbáltam egy WD néven létrehozott könyvtárban csatolni, ugyanaz az eredmény.
Az fstabben ez szerepel jelenleg:UUID=16C4E7074506D876 /media/pi/WD ntfs-3g uid=1000,gid=1000,umask=007 0 2
-
afi0903
aktív tag
Sziasztok!
Külső merevlemezt szeretnék automatikusan csatolni ubuntu serverhez.
Ezt írtam az fstabbe:UUID=16C4E7074506D876 /media/pi/16C4E7074506D876 ntfs rw,auto,users,exec,nls=utf8,umask=003,gid=46,uid=1000 0 0
Ha a /media/pi-n írok egy ls-t, akkor ezt írja ki: ls: cannot access '16C4E7074506D876': Transport endpoint is not connected.
Nem tudom mit rontok el. Segítséget szeretnék. -
válasz
tvamos #39043 üzenetére
Ez egy komplett rendszermenő alkalmazás Linuxra.
Olyan mint a Windows beépített rendszervisszaállítása.
Csinál egy pillananatképet a rendszerről, és erre bármikor, bármilyen gebasz esetén vissza lehet állni.
Automatikusan teszi, bármilyen ütemezést beállíthatsz neki.
Nálam napi 1 mentés, és 2 darab mentési pont megtartása van beállítva.
Nemegyszer segített már, pl. valamit eltelepítgettem, és még+ jól el is állítgattam terminálba a Pulesaudióba.
(nem való nekem a terminál, mindig is hangoztattam)
Ezektől a mutatványoktól meghalt a mikrofonom, és a BT. mikrofon is.
1 nap guglizás meg fórumozás sem segített, nyomtam egy 2 napos visszaállítást a Timeshiftnek és problem solved.Nem a Te kedvedért, hanem mert egy váratlan áramszünet ma 18.40-kor agyonvágta a pendrájvról futó Ubuntumat, gyorsan ráklónoztam a jelenlegi stabil endszeremet.
Megvolt hamar, azonnal bootolt, és ennyi.Stabil rendszerről készíts egy TELJES Timeshift mentést egy olyan eszközre, lemezre, patíciór amit el tudsz érni majd a klónozandó gépről, nekem több lemezem és ezeken tucat partíció van+félmarék pendrájvom.
Neked a pendrájvot ajánlo,m, a menés akkora helyet igényel mint a mostani rendszered+legalább 30%
Vagyis ha most 50GB akkor kellegy 64-es pen.
Telepítsd fel a Timeshiftet, ere neten bőséges leírás van, és van disztró aminek benne is van a tárolókba.Indítsd el. A beállításoknál add meg a pent mentési útnak, majd mindent jelölj be, mentse a /, a boot és a home helyeket is.
Beállítóablak:
Típus---rsync
Hely---itt megadod a pendrájvot
Ütemezés---tökmindegy mert egyszer használod, most
Felhasználók---itt hülyén lett lefordítva magyara, a JOBBOLDALT az "Alkalmazások kihagyása", itt mindent pöttyözz be. NE baloldalt! Mondom rosszul lett fordítva az applikáció.
Szűrők---itt mindent pöttyözz be a + jel alatt.
Misc-- nem érdekes,ne babráld.Leokézod, visszadob a fóoldalra és itt katt a Létrehozás-ra.
indul a mentés.Ha kész, átszereled az új lemezt, bebootolsz szinte bármilyen Live linuxról.
A live rendszerre rátelepíted a Timeshiftet.
A liverendszer beépített lemezkezelőjével (gparted, disks, KDEdisk stb.) megcsinálod az új lemezen a neked tetsző partíció szerkezetet, arra nagyon ügyelj hogy ha eddig mbr volt akkor azt, ha gpt/efi akkor azt.
nálad mbr van ha jól emlékszek.Elindítod a live rendszeren az előbb feltelepített Timeshiftet, a bejövő tündérnek kinyomod a szemét és ráböksz a Visszaállítás menüpontra.
Itt a logikát kell követned de adja is magát, kiválasztod hogy mit és hová állítson vissza.
A pendrájvról, pl. sdb1-ről a lemezre, annak megfelelő partíciójára, pl. sda1.És most olyan jön amiben viszont nem tudok tanácsot adni, mivel én nem használom a klónozott rendszer grubját, én egy ventoy rendszert használok indítónk, az ő saját grubjába drótoztam bele a portable Ubuntut, sdc4 és a kernel és az initrd pontos verziójával egyetemben.
Szerintem neked az a pont kell hogy telepítse újra a grubot is és asszem van még egy pötty lehetőség, azt is be kell jelölnöd.
Ha kész, mindenből kilépsz, reboot, pendrájv kihúz és elindul a klónozott rendszered.A Timeshift van annyira intelligens hogy fstab-ba az új uuid-t írja be, ezzel nem kell foglalkozni, és így, ha benntmarad is a régi rendszer lemeze, nem lesz uuid ütközés,
valamint átviszi a swapfájlt is, és természetesen használja is az új rendszer.Egyetlen egy sor terminál nem kell, végig GUI alól simán meg lehet csinálni, célapplikációkkal.
Köszönet érte a Timeshift teamnak.
Gyakorlatilag dd-vel dolgozhat a szoftver szerintem de mégsem áll fennt a veszélye egy terminálos elírásnak, egy apró baki, pl. sda-sdb elírása és dd-nél ugrott is a partíció, vagy az egész lemez. -
válasz
tvamos #39039 üzenetére
Akkr ne telepíts hanem vagy klónozz, vagy,
telepíts egy UGYANOLYAN disztrót, teljesen frissítsd fel,
majd a régiről készíts egy Timeshift mentést,
és ezt a mentést húzd rá az új telepítésre. Ezt megteheted live rendszerről.
Így ugyanaz lesz minden.
Nekem így sikerült egy pendrájvra áttenni a komplett, belakott másfél éves rendszeremet.
Nem mondom hogy nincs közbe pár buktató de ha nekem sikerült ezeken úrrá lenni akkor másnak simán menni fog.
Fstab macera, esetleges grub újratelepítés, ilyesmi. De a megoldás valószínűleg jó mert hónapok óta így használom a portable Ubuntumat, frissít, szoftverezhető, minden ok. -
tvamos
nagyúr
válasz
tordaitibi #38996 üzenetére
"Letoroltem a swap file-t is," ...??
dik' hajjakmeg, eddig swap partíció voltAzt rosszul irtam... Volt swap particio, csak nem azt hasznalta a rendszer, mert elrontottam a beallitasokat. Most vegre a particiot hasznalja.
Az fstabban eddig nem volt semmi, de mostmar beleirtam, hogy a particiot hasznalja, es igy mar jol mukodik.
(#38997) lev258 válasza tvamos (#38995) üzenetére
"Az ext fájlrendszer zárol egy részt."Nos... az volt az elcseszerintes, hogy eredetileg nem volt kulon home, /home konyvtar volt a gyokerben, az "elso" SSD-n. Es en ugyesen, utolag csinaltam egy uj home particiot a "masik" SSD-n. At is mozgattam oda mindent, es mar azt hasznalja. Viszont az tortent, hogy a regi home-ot nem toroltem le, de mar nem lattam, hogy ott van. Szoval bootoltam USB-rol, es igy mar lattam, hogy van az "elso" SSD-n egy /home, meg van egy home particiom is. Ezt a masodikat hasznalta a rendszer, ugyhogy nemi kaland utan elokerult a hely. Hat ennyi tortent... mostmar ezt latom:
/dev/sdb1 30639744 11796152 17264136 41% /
Mindenkinek koszonom a segitseget, es a turelmet!
-
-
Frawly
veterán
LOL, pont most futottam bele magam. Új telepítés, hozzáadtam a /etc/fstab végére a tmpfs-ses ramdrive fix csatolását. Csak hiba csúszott a gépezetbe, mert ahonnan kivágtam a régi jól bevált sort, ott az egyik mező utáni Tab karaktert vizualizálva vágta ki a terminál, és ezt beillesztve nem vettem észre, hogy értelmetlen karakterek kerültek be a sorba. Reboot után a kernel hibával leáll, mivel az fstab elrontott sora miatt nem tud csatolni. Persze nem volt nehéz megcsinálni, írta mit kell nyomi, Ctrl+D a karbantartáshoz, ott root jelszóval bejelentkezni, majd az ott nyert konzolban nvim /etc/fstab kiadásával javítottam, majd reboot és jó lett. Azért nem tettem bele a nofail kapcsolót, mert ez egy jól bevált sor, nem gondoltam rá, hogy nem fog működni. Az is igaz, hogy egy kezdő egy ilyentől annyira megijed, hogy inkább újrahúzza a rendszert. Sőt, ha a nofail opció környékén van elgépelés, akkor meg a nofail se segít.
Mindegy, legközelebb így fogom csinálni, ezzel teszem be az utolsó, ramdrive-os csatolást, így nem lesz elírás:
tail -n1 /mentés/útvonala/etc/fstab >> /etc/fstab -
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38628 üzenetére
Megértem az álláspontod, de ez egy beidegződés. A GUI elhiteti veled, hogy könnyebb, igazából meg bonyolultabb. Pl. fstab-ban nem úgy értettem az UUID-re csatolást, hogy /media/UUID-re csatolj, hanem csak a partíció azonosításánál. A csatolási pontban azt adsz meg, amit akarsz, csak létező mappa legyen, pl. /egyebek/aminek-kereszteled/akármi, csak tőled függ, hogy minek nevezed el, mit tudsz megjegyezni.
Amit még fstab-hoz nem árt tudni, hogy lehetőleg első alkalommal használni kell a nofail mountopciót, hogy ha valami el is van gépelve, akkor se lesz bootképtelen a rendszer.
Egyébként Arch-on van egy genfstab szkript, azt úgy kell használni, hogy felcsatolod kézzel oda a partíciókat, ahová akarod, az összes lemezt, ez fontos, semmi ne maradjon ki, nem muszáj UUID alapján, akárhogy, akárhova csatolhatod, de az végleges hely legyen. Aztán kiadod a genfstab -U parancsot és kiírja, hogy mit írjál az fstab-ba. Ezzel egy életre, UUID-vel beleírod a csatolási pontokat, nem kell neked semmilyen UUID-t nézni, minden oda lesz felcsatolva, ahová te csatoltad a szkript indítása előtt, méghozzá UUID alapján csinálja, nem lesz az, hogy következő bootkor valami meghajtónév eltolódik.
Abban egyetértek, hogy a példámban a veterán hibázott, rutinból ment, nem figyelt. Nem is az a lényeg, hanem hogy még egy veterán is beleeshet ebbe, nem hogy egy kezdő. Rufus nincs is Linux alá, Etcher van, de nem mindig írja fel normálisan bootolhatóra a lemezképet. A dd-vel biztosra lehet menni, de ez az egy veszélyes benne, hogy ha rossz meghajtónévre megy rá, akkor annak reszeltek. cfdisk legalább kiírja a meghajtót, amit particionál az ember, dd-nél viszont figyelni kell, 2-3× meg kell nézni, hogy tényleg a jó név van-e beírva, ennyiből nem felhasználóbarát, de rendkívül hatékony.
Egyébként az segítség lenne, ha be lehetne állítani Linuxban, hogy az ember egyes meghajtóknak név, csatoló, bájtra pontos méret alapján lehetne adni egy azonosítót, és így is lehetne rá hivatkozni /dev/előrelefoglalnév alapján, ami soha nem tolódna el. Ez kb. olyan lenne, mint egy címke, de ezt külön kéne eltárolni a rendszeren, de nem a céllemezen, mert ha dd-vel mész át egy egész meghajtón, akkor a rajta tárolt azonosító meg partíciós-tábla-UUID az elveszik, ez azért nem alkalmas az azonosítására. Meg dd-be be kéne építeni azt a biztonsági mechanizmus is, hogy default (hacsak kapcsolóval nincs letiltva), akkor nem enged arra a lemezmeghajtóra, fájlba, stb.-be írni, amiről a rendszer fut, meg kiírás előtt kiírná az eszközméretet is, csak a biztonság kedvéért. Ezzel sok ilyen véletlen bedarálást meg lehetne előzni.
Ezek az átneveződő eszközök egyébként a rákfenéi a Linuxnak, még hálózati eszközöknél is ingatag, hogy egyszer wlan0, egyszer wlp1s0, meg eth00 vagy enps2akármi, és ha valami script hivatkozik rá, akkor néha nem működik, mert drágalátos udev szájíz alapján átnevezte.
-
válasz
Frawly #38627 üzenetére
Ezt nemrégen kifejtettem.
Nem vagyok terminálos se powershelles alkat.
És az átlagnak nevezhető több milliárd pc használó ebben nagyon hasonkít hozzám.
Az hogy eddig egyáltalán eljutottam, annk más, már sokszor részletezett oka van, de én nem akartam csk önhibámon kívül kellett valamennire beletanulnom.
Gui alól biztosn szűkebb a keresztmetszet de nekem 20 év alatt se Winen, se Linuxon a legvadabb rémálmomba se jutott eszembe hogy parancssorból partícionáljak, címkézzek, fájlrendszert hozzak létre.
Ott a gui, kiválasztom a lemezt, megadom a méretet, labelt, kész. Ez kb. 5 kattintás.
Igen, beírattam fstabba a partíciót. Megbíztam a disks alkalmazásban mert azt nálam 5623x okosabb emberek írták meg és pont erre írták hogy elvégezze ezt dolgot./dev/disk/by-label/ADAT_1TB /media/tibi/ADAT_1TB auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
Ezt én meddig gugliztam meg fórumoztam volna...? Azt se tudom mi mit jelent. És megmondom őszintén nem is érdekel.
Egy csatolási pont miatt nem akarok tanulni mert minek, mert ott a disks alkalmazás.
Winbe hasonlóan feék egyszerű, azt még LinuxMind Zoli is elismerte nem egy videójába hogy a Win Lemezkezelője egy teljesen jól sikeült korrekt egyszerű alkalmazás.
Ugyanilyen jó a disks is. Dehogy tanulom én meg a nosuid meg a többit egy csatolás miatt.
"Már pedig a kézimunkának több előnye is van:"
Ebben maximálisan egyetértek veled. Csak nem OS-nél hanem a barátnőim vonatkozásában
"kézi fstab-ot egyszer kell megcsinálni, UUID-vel lehetőleg"
Mondj nekem egyetlenegy átlagos Micikét, Géza bácsit, bárkit, nagymamát, diákot átlagembert aki ehelyett:
ADAT_1TB helyett ezt
F6D0E09DD0E06579 fogja magolgatni meg bemazsolázni, meg a Fájlkezelőbe mindenhol UUID alapján egy pillantással azonosítja a partícióit.
Én nem az biztos mert perpill 10 darab van a gépbe.tibi@TibiXubuntu:~$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 119,2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 549M 0 part /media/tibi/Rendszer számára fenn
├─sda2 8:2 0 39,7G 0 part /media/tibi/windows10
├─sda3 8:3 0 37,1G 0 part /media/tibi/Mindenes
└─sda4 8:4 0 39,1G 0 part /media/tibi/b40534ef-0fb4-424a-94
sdb 8:16 0 931,5G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 41G 0 part /
├─sdb2 8:18 0 722,7G 0 part /media/tibi/ADAT_1TB
├─sdb3 8:19 0 68,5G 0 part /media/tibi/winsave
└─sdb4 8:20 0 69,2G 0 part /media/tibi/linuxsave
sdc 8:32 1 29,4G 0 disk
└─sdc1 8:33 1 29,4G 0 part /media/tibi/32G_PEN
sdd 8:48 1 3,8G 0 disk /media/tibi/ATMENETI
Ha ezeket label nélkül, csak UUID-vel írná ki, én azonnal meg is őszülnék mire azonosítanék egy partíciót. 1UUID van, az a Manjaro partíciója,
a / meg eléggé beszédes, az az Ubuntu ami alól most írok.
"Ez különösen akkor jön jól, ha dd paranccsal vitézkedik az ember, vagy particionál és formatál, azoknál nagyon meg lehet szopni"
Pontosan így van. Egyetértek.
Ezért nem így csinálom hanem guis célszoftból ami kiírja az adott lemez összes paraméterét, labelt, méretet, az eddig a lemezen lévő partíciókat, egy pillantással átlátható felületen.
"Ezt még 20-30 éve linuxozó vagy unixozó veteránok is be tudják szopni, nekem van ilyen ismerősöm, lemezképet akart kiírni pendrive-ra, még terminálban is csinálta, de reflexből nyomatta be a dd of=/dev/sdb"
Ez a legrosszabb példa neked, és a legjobb példa személyemnek mert ha a vérprofi linuxos veterán nem a terminálba huszárkodott volna hanem label alapján beazonosítja a pendrájvot, vagy urambocsá' elindít egy Etchert, akkor ez a szopás nem jött volna létre.
Én még olyat soha nem hallottam se nem tapasztaltam hogy az Etcher vagy a Rufus megírt volna cserélhető lemez helyett egy rendszer vagy adatpartíciót.
Kb. elmondtam a véleményem. Semmi huszárkodás vagy csakazértis nincs bennem.
Leírtam hogy én mit miért és hogyan, tudatlanul, egyszerűen csinálok.
Köszönöm a beszégetést és eszmecserét. -
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38625 üzenetére
Már pedig a kézimunkának több előnye is van:
1) megy minden disztrón, olyanokon is, amelyeken nincs fent alapból a Gtk3, Gnome, Gnome Disks (magyarításban: Lemezek), akár még grafikus felület nélküli szerveren vagy hálózati eszközön is
2) nem kell feltenni hozzá mindenféle GUI-s programot, ami régi, csotrogány gépeknél nagyon meghálálja magát
3) mivel te kézzel csinálod, nem detektálja semmilyen automatika hibásan, nincs az, hogy benne maradt egy külső meghajtó a gépben, és az borít fel valamit.
4) ha terminálban kézzel csatolod, akkor esetleges hibánál azonnal van értelmes hibaüzenet, hogy mi miatt nem tudta csatolni. Grafikus felületen csak azt látod, hogy nincs felcsatolva, azt nem tudod miért, lehet nyomozgatni.
5) kézi fstab-ot egyszer kell megcsinálni, UUID-vel lehetőleg, onnantól nem fog semmilyen probléma jelentkezni többé, nem hogy 3 havonta, nem havivérzés ez.Pl. ezek a partíció meg pendrive listázásaid nagyon pontatlanok, sokkal több minden kiderülne az lsblk && blkid kimenetéből.
Ez különösen akkor jön jól, ha dd paranccsal vitézkedik az ember, vagy particionál és formatál, azoknál nagyon meg lehet szopni, ha valami automatika valami meghajtót vagy partíciót nem a szokásos helyre csatolt fel, te meg rossz meghajtóra ereszted rá a parancsot és adatvesztést okoz.
Ezt még 20-30 éve linuxozó vagy unixozó veteránok is be tudják szopni, nekem van ilyen ismerősöm, lemezképet akart kiírni pendrive-ra, még terminálban is csinálta, de reflexből nyomatta be a dd of=/dev/sdb parancsot, mert ugye a pendrive sdb nevet szokta nála kapni. Igen ám, de benne lett felejtve a gépben a pendrive, így bootkor az az sda jelet kapta, a rendszermeghajtó lett az sdb, és a koma szépen bedarálta magának az egész rendszerét. Komoly adatveszése persze nem volt, mert felhasználói adatokból mindből volt biztonsági másolat, de a rendszert húzhatta újra, ami nagy blama volt.
De ugyanez van bootolásnál is. Sokkal sírnak, hogy így nem bootol UEFI-vel, úgy törik el a GRUB, ha meg valaki kézzel telepíti terminálban, kézzel bekonfigolva, akkor tuti megy, és nincs az, hogy valami automatizált grafikus telepítő tolta el a beálíltásokat, vagy a default egyenbeállítások nem jók az adott gépre. Pont ezért nincs pl. az Arch Linuxnak sem telepítője.
-
válasz
Frawly #38624 üzenetére
En osztonosen tiltakozok barminem kezimunkatol ami fstabturkalassal, konfig fajlok terminalos piszkalasaval, nanoval es ilyenekkel jar.
"A csatolásra tippem, hogy van két ugyanolyan label-lel ellátott partíciód"
Lehetelen.
2 lemez,sda
rendszer szamara fenntartott
win10
Mindenes
Manjarosdb
Ubuntu
ADAT_1TB
winsave
linuxsaveEs van ezekivul 3 pendrive
atmeneti
Ventoy
32gb_penSehol nincs masik ADAT_1TB vagy ADAT_1TB1
Es mint leirtam, barmikor elo tudom idezni a duplikalt csatolast, az ADAT1TB particiot 5-10x le majd felcsatolom es megjelenik duplan.
De mindegy nemerdekes. Bedrotoztam fstabba, termeszetesen 250 kilometerre elkerultem a terminalt, rabiztam a gnome-disks guira.
Varom a fejlmenyeket.
Eddig kb. 3 havonta jelentkezett magatol a hiba.
Vagyis barminemu user error kizarva de mint irtam mindegy, tulelem. -
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi #38620 üzenetére
Na, ezért használok én kézi módszereket. Saját magam csatolok lsblk és blkid parancsok kimenete alapján, és saját magam írok fstab-ba. Semmilyen automatikás megoldás nem cseszi el a felcsatolásokat, hogy egyszer ide, egyszer oda csatolja. Ugyanez a xapian indexszel, indexet nagyrészt nem használok, csak egy konfigfájlokat nyitogató scripthez, de az saját szakállra indexelget, amikor én indítom, nem fogja meg a gépet.
A csatolásra tippem, hogy van két ugyanolyan label-lel ellátott partíciód, és a label alapján ugyanoda akarta csatolni, de nem tudta. Ezért a legbiztosabb az UUID-vel csatolás, bár ez is egyezhet, ha klónozott fájlrendszerről van szó.
#38598 tomtyi: látom megoldódott, de ez a gép tuti nem gyárilag jött Ubuntuval, mert akkor ilyen Basic Data FAT32-es partíció nem lenne rajta, azt a Win7-10 hozza létre. Garantálom, hogy eredetileg ez egy windowsos gép, aminek valaki feltolt egy Uborkát análisan, kondom és vazelines rásegítés nélkül. Ha nem vagy képben, hogy milyen partíciók kellenek, akkor bízd rá az Ubuntu telepítőjére, hogy az egész lemezt saját belátása szerint particionálja (egy partíció, de az LVM kötetekre osztva emlkeim szerint), és darálja be, ami rajta volt. Ha meg egyedi igényeid vannak, akkor neked kell eldönteni, hogy neked milyen és mekkora partíciók kellenek, ez valahol még a lemezmérettől is függ. Mindenesetre ezt a fura méretű 628 megás EFI, meg FAT32-es extra Basic Data szutykot, meg a többit is darálhatod befelé, jobb is tiszta lappal kezdeni.
Én úgy szoktam particionálni, hogy 100-500 megás EFI partíció, ez attól függ, hogy milyen Linux megy rá, meg milyen OS lesz esetleg mellette, egy Archnak egy szál magában elég a 100 mega, egy Gentoo-nak, ami feltolja mindig a régiek mellé kerneleket, meg a kerneleket halmozó Ubuntu, Debian vonalnak viszont kevés lehet (működhet, de renceresen pucolgatni kell kézzel), még a 200 is, ha mellett mondjuk még Windows is lesz. Az 500 mega biztonságos méret EFI partíciónak, ought to be enough for anybody. Ha nem akarsz UEFI-vel bootolni, akkor nem is kell ilyen partíció. Utána létrehozok 40-50 gigát rootnak, csak annak, ami marha sok, főleg minimalistább disztróknak (azok megvannak 5-10 gigából), de egy bloatabb Ubuntunak megint lehet kell annyi, mert a simán 10-20 gigát is megehet, és hízhat, apt cache telhet be, /var-ba logok hízhatnak, egyes alkalmazások pakolhatnak a /opt-ba is, és nincs az, hogy hirtelen betelő root partíció miatt nem tudna működni vagy indulni a rendszer, akár évek múltán. A maradékot meg egyben (vagy addig, míg mögötte egy másik OS partíciója nem kezdődik) home partíciónak, hogy egy esetleges újratelepítéskor megmaradjanak a home-ban a user beállításai, meg az egyéb adatok (felhasználói fióktól független doksik, torrent, film, letöltések, stb.). Swap az nem kell, vagy ha kell, akkor sem kell külön partíciónak lennie, lehet swap fájl, ezt akár telepítés után is létrehozhatod, csak akkor neked kell mkswap-pal terminálból formázni, meg fstab-ban felcsatolni. Ez a felosztás általában néhol overkill is, de jó benne hagyni tartalékot, mert ha valami partíciót túl kicsire szabsz, akkor utólag kínosabb partíciókat méretezgetni, meg újraparticionálni. Ha viszont normálisan particionálsz, jó eséllyel az életben nem kell többé hozzányúlni, legfeljebb egy újratelepítéskor csak a rootot formázod, meg a /home-on új felhasználói mappát kezdesz.
Ez mindig szokás, ízlés, igény kérdése leginkább. Abszolúte méretfüggő is, egy 120 gigás SSD-re nem szabnék 50 giga root partíciót, egy ilyen SSD olyan régebbi gépben van, amire úgyse telepítenék sok szutykot (meg második OS-t), akkor lehet arra mennék, hogy max. 250 MB EFI FAT32, 25-30 GB ext4 root, a többi ext4 /home-nak. De régen használtam már 500 gigásnál kisebb lemezt. Az sem mindegy, hogy a gépben mennyi RAM van, mekkora swap terület kell, de azt lehet a root partícióra is tenni swapfile formájában. A swapfile azért jó, mert később is módosítható a mérete, ha kiderülne, hogy túl kicsi vagy túl nagy.
Még a titkosítástól is függhet, mert ha pl. egész lemezes LUKS szoftveres titkosítást használ valaki, arra az a jó, hogy a booton kívül az egész lemez egyben, és az felosztva LVM kötetekre.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #38620 üzenetére
Ha ezt a cserélhető lemezt betetted az fstab-ba, akkor rendszerindításnál
ügyelned kell arra hogy csatlakoztatva legyen. Különben keresni fogja - sokáig! -
válasz
Cucuska2 #38608 üzenetére
Töröltem a cserélhető lemezek közül és betettem fstabba.
Ilyn lett:/dev/disk/by-label/ADAT_1TB /media/tibi/ADAT_1TB auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
Nem a /mnt alá hanem ahol eddig is volt, a media/tibi alá csatoltam.
Persze nem én mert én még mindig gugliznék, a gnome-disks volt az ügyes aki beleírta az fstabba.
Tesztelem, azaz használom mint eddig és remélem jó lesz így.
Köszi a segítséget. -
Cucuska2
addikt
válasz
tordaitibi #38605 üzenetére
Én is már futottam bele ilyenbe, valami olyasmi volt a probléma, hogy USB volt bedugva, és azt mountolta az első helyre, és csak azután futott le egy másik lemez mountja. Az fstabban viszont ha megadod UUID-val, akkor az mindig ugyanoda mountolódik.
-
válasz
Cucuska2 #38604 üzenetére
Nagyon egyszeruen, csak a / van benne es a swap.
Az osszes tobbi, szam szerint 2 sata lemezrol 6 particio mind cserelheto meghajtokent szerepel, ami kell a hasznalathoz az a 2 particio rendszerinditaskor automount.
Vagyis fstab nem hinnem hogy okozna ezt a duplikalasi anomaliat.Fstabrol holnap este tudok szoveget mutatni, az egyik melohelyi gep produkalta ma del korul egy boot utan az adatparticio anomaliat.
-
vadkörte
addikt
válasz
Buncaman #38329 üzenetére
"Tervezek végleg váltani Linuxra, pontosabban egyik ubuntu variánsra. (Kubuntu)"
Először is, jól gondold meg (ne kövezzetek meg)! Ha nagyon régen használtál linux-ot, akkor lehetnek új dolgok. Én nem szívesen ugranék bele azonnal a mély vízbe. Ha megoldható a külön médiára telepítés - NEM GRUB ALAPÚ DUAL BOOT - akkor én így telepíteném. Ha nem, akkor először virtuális gépen ismerkednék vele és amikor már biztos vagyok a dolgomban, akkor telepíteném a fizikaira. A Kubuntu nem rossz választás, ha Ubuntu alapú rendszerben gondolkodsz, a KDE felületet a végtelenségig - és azon túl is - lehet finomhangolni, de az alapbeállításokkal is jól el lehet vele lenni és nem zabálja le a gatyádat."Ha megmaradnak a merevelemezeim, akkor az azokon lévő adatokat látni fogja a Kubuntu, miután a fő lemezt tisztítottam majd telepítettem?"
Ha külön van adat és külön rendszerlemez, természetesen igen, bár lehetséges, hogy telepítened kell majd az NTFS-3g beépülőt. Kicsit majd masszírozni kell az fstab-ot, de menni fog a dolog. Hosszú távon, ha már nem lesz a gépen Windows, az ext4-re áttérés lesz a megoldás, mert bár kezeli az NTFS-t a linux, de sok a de... A telepítés idejére én azért lehúznám azt az adat lemezt
Az office file-okat nem kell megmenteni, nem toronyba zárt szűz hercegnők. A LibreOffice - amennyiben nem valami nyakatekert többszörösen egymásba ágyazott függvényekből álló és szétmakrózott Excel táblázatról van szó, egész jól elboldogul az MS állományokkal. A Writer-nél sem tapasztaltam nagy problémákat - nekem inkább az a kellemetlen, hogy 2007 óta szalagos Office-t használok, a LO meg hagyományos menüs... - a Base viszont nem kompatibilis az MS Access adatbázisokkal. -
Steve_Brown
senior tag
válasz
tordaitibi #38196 üzenetére
Ez miért ilyen irdatlan szívás? Miért kell konzoloznom egy formázás után?
Működik, köszönöm. KDE partíciókezelővel megcsináltam ext4-re. Utána csináltam neki egy mappát.
Hozzácsatoltam és megadtam neki a jogokat. Utána meg beírtam az fstab-ba. Remélem mostmár felmennek rá a játékok mert különben agyvérzést kapok. -
válasz
Steve_Brown #38194 üzenetére
Mert az NTFS-en nem tudja érvényesíteni a jogokat, ugyanez a FAT is.
Én egyébként ezt egy orbitális hülyeségnek találom,
létrehoztam sudao alatt a partícionálóprogrammal én, most, egy partíciót és nem tudom használni.
Tudom hogy perpillanat a root-é de akkor is ez egy marhaság.
Megadod a csatolási helyet:sudo mkdir /mnt/pl.DATA/
Saját tulajdonba veszed:sudo chown -R $USER:$USER /media/$USER/ext4neve pl.DATA/
Megadod a jogaidat:sudo chmod ug+rwx -R /media/$USER/ext4neve pl.DATA/
Vagy a 666 módszer is jó.
Fstabozás helyett ajánlanám a Lemezek (gnome-lemezek) GUI alkalmazást, vagy KDE alatt megoldható pár kattintással hogy bár mint csrélhető lemezt de automatikusan csatolja minden indulásnál. -
válasz
v.attis #37817 üzenetére
Még az sem kell, grafikus felületen 5 kattintás a beállításokban.
Ez is igaz, bár én sose használtam még, mivel minden felületen más ennek az app-ja, az FSTAB szerkesztés meg univerzális és sokat hopperkedtem a kezdetekkor, nekem csak olyan módszer volt jó, amit mindenütt alkalmazhatok. Ja és az FSTAB fájl olyan, hogy kimásoltam egy jót és ugyanazt berakhattam bármely disztróba utána.
Lassan mindenre rájövök ami nekem kell, addig még párszor meghülyítem a rendszert.
Abszolút tökéletes, csak így ismerhető meg a rendszer, sokat bíbelődsz vele, kísérletezgetsz, ez mind-mind megtérül hamar. Ennek pont így kell történnie.
-
v.attis
őstag
válasz
ubyegon2 #37816 üzenetére
Egyébként KDE-ben utólag is könnyen tudom automatikus csatolásra beállítani az adat partíciót
Persze, az FSTAB-ban bármikor felcsatolhatod.
Még az sem kell, grafikus felületen 5 kattintás a beállításokban.Lassan mindenre rájövök ami nekem kell, addig még párszor meghülyítem a rendszert. Most például elkezdett nem elindulni a plasma... Nem is izgat, ha mindent kitapasztalok kap egy új telepítést és a már megtanult dolgokat, kísérletezés nélkül be tudom állítani. Remélhetőleg akkor már stabil marad.
-
válasz
v.attis #37815 üzenetére
Ja csak ideiglenesen használod a külső meghajtót, azzal viszont nem is kell foglalkoznod, minden DE-n automatikusan csatlakozik, de ha nem tenné, akkor is megjelenik a fájlkezelőben, ahol kattintással csatolódik. Vannak disztrók, ahol jelszót kér ilyenkor, bár ez inkább Debianra jellemző.
Egyébként KDE-ben utólag is könnyen tudom automatikus csatolásra beállítani az adat partíciót
Persze, az FSTAB-ban bármikor felcsatolhatod.
-
válasz
v.attis #37791 üzenetére
KDE Wallet is olyan, mint a többi keyring app, de szerintem nem elég ha kikapcsolod a Rendszerbeállítások-ban a Jelszótároló engedélyezése opciónál, hanem az ugyanitt elindítható (jobb alsó sarok) Jelszókezelőben törölni kell magát a tárolót! Egyébként nem ismerem ezeket a keyring managereket, de a Chrome-nál más rendszereken is csinálja, amit említesz. Cinnamonon a Seahorse-ban is tárolót kell törölni, az a legegyszerűbb.
Másik kérdésedre: én a kezdetektől külön partíciót használok, így akárhány disztró lehet fenn egyszerre is akár, azt csatolom FSTAB-ban, de lehet akár esetileg is csatolni. A rendszer /home-ban lévő mappák meg jók az ideiglenes dolgoknak. Több meghajtó esetén célszerű akár külön meghajtóra tenni egy ilyen Adatok nevű particiót.
-
I02S3F
addikt
válasz
v.attis #37791 üzenetére
2.: telepítés előtt elkészíted a kívánt méretű és fájlrendszerű partíciót, majd telepítéskor felcsatolod /home-nak. Ekkor a személyes fájlok, beállítások megmaradnak. Azt nem tudom, hogy lényegesen eltérő disztrók használata esetében ez a megoldás hogyan viselkedik, mert vajon egy Ubuntu /home-ját az Arc archetípusai bekajálják?
Egy másik megoldás az, hogy ugyanúgy elkészíted a kívánt paraméterű partíciót, majd felcsatolod (fstab). Például lesz egy /data csatolási pontú partíciód.
Úgy tudom a külön /home bevett szokás és működő rendszer (amikor a /-ben van minden) esetében is tudod külön költöztetni a /home-ot.
-
válasz
trance89 #37262 üzenetére
Szia!
A
timeo
csaksoft
kapcsolóval együtt értelmezhető. Mivel a default a hard timeout, ezért ez a kettő együtt nem működik. Ezek alapvetően recovery logikák.
Amire neked szükséged lehet itt, az ax-systemd.mount-timeout
ez ugyanis a systemd-nek mondja meg, hogy mennyi idő után adja fel a sikeres mount reményét adott fstab soron. Ezt is a fstabba kell írni, másodpercben (vagy explicit "s", "min", "h", "ms" megjelöléssel.)
Ezenfelül érdemes még a_netdev
, ami a te géped hálózati lecsatlakozása után nem fog próbálkozni.
Vagy anofail
, ami azt mondja adott fstab sorról, hogy szeretné, de nem szükséges csatolni az adott eszközt. -
trance89
őstag
Udv
NFS megosztassal kapcsolatban kerdeznek, az fstab fajlban a kovetkezo mappak vannak csatolva synology nas-rol:192.168.2.209:/volume1/Filmek /home/ubunti/DiskStation/Filmek nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
192.168.2.209:/volume1/Sorozatok /home/ubunti/DiskStation/Sorozatok nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
192.168.2.209:/volume1/Programok /home/ubunti/DiskStation/Programok nfs rsize=8192,wsize=8192,timeo=14,intr
A megosztassal igazabol semmi problemam viszont ha bekapcsolom a gepet es a nas eppen nem elerheto vagy mas wifi-re csatlakozok mint amin a nas log akkor a kovetkezo sorok porognek vegig egeszen 1m38s hosszan, csak utana indul el a rendszer:
A timeo reszt probakeppen atirtam joval kisebbre pl 4 de semmit se segitett, ugyanugy 1m38s-rol indult a visszaszamlalo
Mit irjak a mount parancsok vegere hogy pl 5 masodpercig keresse a nas-t 98 helyett?
Vagy van esetleg vmilyen bill kombinacio ennek az atlepesere?
Koszi a valaszt -
-
cigam
titán
válasz
Cucuska2 #36679 üzenetére
Itt is hasonló módon. Bejelented, és nem történik semmi egészen addig míg le nem zárják azzal, hogy a bejelentéskor használt verzió támogatása lejárt.
Olyan is létezik, hogy az egyértelmű hibát (a lemezválasztó legördülő menüben nem lehet választani) megmagyarázzák, hogy az úgy jó ahogy van. Bele sem gondolnak mi is az, de ha a Canonical ilyenre csinálta, akkor az helyes megoldás.---
Másik topikban említették hogy "totál másként kell egy ideje az Ubuntu alapúakban is auto csatolást szerkeszteni". Nem fejtette ki bővebben, mondván, hogy ott offtopkik. Viszont érdekelne a dolog. Itt nem az fstab szerkesztése a megoldás?
-
törölt tag
(ne magasztalj annyira)
Amit most leírok az egy fajta lehetőség, nekem így szimpatikus. Ilyet akkor használtam mikor, több distro is volt a gépemen egyszerre és mindegyikből egy közös partícióra vagy lemezre dolgoztam. Így nagyon könnyen elértem azt a "KÖZÖS" tárhelyet (ext4 nem ntfs). Legyen a példa a következőkben a "KÖZÖS" nevű lemezed. A későbbi könnyebb azonosítás miatt én ezt a partíciót (ugye 1 partíció az 500 GB-os lemez?) felcímkéztem a GParted-el "KÖZÖS" névre.
Ezután a saját /home/user könyvtáramban a többi könyvtár mellé (Letöltések, Dokumentumok, ........) csináltam egy új könyvtárat "KÖZÖS" névvel. Ebbe a könyvtárba csatoltam bele a "KÖZÖS" címkéjű partíciót (ami 1 HDD 1 ext4-es partíciója).
A következő progi az fstab-ot fogja szerkeszteni grafikus felületen, a Te beállításaid szerint. A program a Lemezek vagy Gnome Disks névre hallgat, Ubuntun alapból fenn van.
Ha megnyitod a progit, először ki kell választanod a lemezed az lemezek listájából. Majd a grafikus képen kijelölöd a partíciót, amit "drótozni" szeretnél.
Fogaskerék kis ikonra katt>>>legördülő menüben>>csatolási beállítások szerkesztése. Feloldod a szerkesztést a legfelső rádió gombbal.
Majd:
-csatolás a rendszer indításakor (pipa)
-megjelenítés a felhasználói felületen (pipa)
- csatolási pontnak beírod (/home/a te felhasználó neved/KÖZÖS
)
-azonosítás mint ( itt kiválasztod az UUID opciót)
-fájlrendszer tipus marad ext4
-csatolási pont előtt a csatolási opciók maradjon default.
Le okézod és restart.
Ha jól csináltál mindent akkor a "KÖZÖS" mappád a home-odban egy 500 GB-os szabad helyet mutat és írhatsz is bele. Mert a könyvtár a tied, így a partícó is írható, amit belecsatoltál. Az ne tévesszen meg, hogy a proginak kellett a jelszó, az fstab-ot csak admin jogokkal lehet szerkeszteni.
Nagyon fontos az UUID-vel azonosítás, mert ez a jellemzője nem változik a disknek, partíciónak. Ellenben, ha sdxyz......-vel drótozod az fstab-ba ez csak addig igaz. Amíg át nem dugod másik sata vagy ide portra a lemezed. Nem fogja megtalálni a rendszer induláskor és hibát fog dobni.
A "KÖZÖS" helyett lehet bármi ami neked szimpatikus, idéző jelek nem kellenek. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #36449 üzenetére
Az ext4-es lemezek mindíg a root tulajdonába kerűlnek. Az ntfs-es lemezek meg felcsatolódnak a /media/user könyvtárba. Tulajdonba kéne venni, vagy bedrótozni az fstab-ba valamelyik /home/user/akármi könyvtár alá. Amennyiben ez fixen mindig a gépben lessz. Usb-s lemezt nem érdemes ext4-re formázni, a hordozhatóság nagy mértékben csökken, ha Windows alatt is akarja használni.
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok!
Van egy elég érdekes problémám Ubuntu 19.04 témakörében. Van egy kis gépem itthon, nem egy erőmű de tökéletesen működik. Plex media szerver fut rajta és hát a "virágbolti" kliens.
Azt produkálja most hogy amint elindítok egy letöltést, a mount.ntfs process 100%-ra terheli a CPU-t és alig akar letölteni. 2Tb ntfs formázású merevlemez van rajta, a rendszer egy 60gb-os ssd-n van. Próbáltan ntfs-3g mountot és sima ntfs-t is az fstab-ban beállítani, egyszerűen nem jövök rá hogy mi a problémája. Eddig semmi ilyesmi gondja nem volt, szépen töltögetett minden irányban.Van esetleg valami ötletetek, tippetek hogy mi lehet a problémája ennek? Próbáltam újraindítani is az egész gépet, hátha valami megzakkant csak de nem, valamiért nem akarja az igazat.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
Frawly
veterán
válasz
bodnar10261 #36285 üzenetére
Semmi helyzet nincs SSD-k terén. Ubuntun, Minten alapból megy a TRIM. Arra figyelj, hogy a BIOS-ban a vezérlő ne IDE módban, hanem SATA/AHCI-n legyen. Más teendő nincs vele, anomália és hekkelés nélkül mennie kéne az SSD-nek.
Elvileg még az fstab-ban lévő discard opció sem érdekes, mert a Mint, Ubuntu alapból fstrim systemd service használ 1 hetente lefuttatva. Ennek a bekapcsoltságát terminálban így tudod ellenőrizni:
sudo systemctl status fstrim.timer
De alapból be kéne legyen kapcsolva. -
Alveus
tag
Sziasztok, segítséget kérnék. Ubuntu 18.04.2 alatt, mdadm segítséggel, megcsináltam a raid 0 tömbömet (csak adatnak, rendszer ssd-n van) fstab szerkszetve auto mountra, ez működik is, a rendszer szépen látja, kezeli, csak hogy, se írási se olvasási jogom nincs hozzá. Mit hagytam ki, vagy mit rontottam el? segítséget előre is köszi.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #35683 üzenetére
A discardos disztrókban sem kell neked foglalkozni a TRIM-mel, mert a telepítő vagy az fstabgen script eleve beleteszi minden támogatott partícióhoz a discard mount paramétert. Így vagy úgy valamilyen TRIM-megoldás mindig menni fog.
Igazából már régen is felesleges volt az optimalizálgatás, csak az SSD-k őskorában még újdonság volt, és féltek az emberek, mert a gyártók által hirdetett 10-100 ezer újraírási ciklus per cella meghökkentően kevésnek tűnt. Közben meg olyan rengeteg, hogy csak nagyon speciális felhasználással lehet elérni.
Szerintem is jó, hogy vannak ezek a 6-7 ezer forintos SSD-k. Nem nagy számok, nagy másoláskor pl. belassulnak, de pl. a boot, programok betöltődése ugyanolyan pattogós, és nem kell a recegő HDD-re várni, míg nagy seekidőkkel darálgat. Bár az még mindig baj, hogy sok embernek, aki még csak az első SSD-jét veszi, még mindig nagyon misztikus dolog, meg úgy képzelik, hogy beteszik az SSD-t, és akkor végig 500+ meg 3000 MB/sec-kel fog repeszteni.
-
válasz
peterattila #35653 üzenetére
nofail
- Csatoljuk fel az eszközt, ha elérhető, de ne vegyünk róla tudomást, ha nem az. Ezzel kiküszöbölhetők a hibaüzenetek, ha hordozható eszközről indítjuk a rendszert.A fenti opciót kell beírni a mount opciókhoz. FSTAB-nél legalábbis ezt kell használni, remélem hálózat esetén is jó ez.
-
válasz
peterattila #35644 üzenetére
A formázást a mostani rendszeren végeztem anno, jogok gondolom mennek a levesbe.
Mire gondolsz ez alatt? Ha több meghajtód van, akkor a csatolási beállításokat célszerű átmenteni, én legalábbis azokat szoktam. Ha torrent kliensed van, annak az elérési útját be kell állítani újra majd.
másold ki az FSTAB fájlt, gondolom vannak benne csatolási bejegyzések és azokat az új FSTAB-ba bemásolod majd.
sudo chown felhasználóneved /csatolási/pont/ -R
Ezt még soha nem alkalmaztam.
-
törölt tag
Ubuntu 18.04.1 Desktop vonatkozásában volna pár kérdésem az install utáni teendőkről.
1. Melyik Nvidia drivert érdemes használnom? Amelyik az OS telepítése után rögtön elérhető vagy a ppa:graphics-drivers repoból elérhető legfrissebbet?
2. A felületet lehet skálázni 100% és 200% között is?
3. A Gnome ablak kezelő gombokat át lehet tenni a jobb felső részről a bal felső területre? Ha igen, kell valami külön tweak hozzá?
4. Bármilyen SSD esetén az fstab-ba mehet a discard és noatime opció? Mintha hallottav volna olyasmit, hogy némelyik vezérlőnél ez gondot okozhat.
-
válasz
Core2duo6600 #34143 üzenetére
A szerveren nincs gui
El sem bírja a kis atom, ezért kinlódok a terminallal.Tudom, hogy azért kell így csinálnod.
(csak poen volt, hogy ha ezt akarod...)
FSTAB-ot cli-ben a nano-val tudod szerkeszteni Editing Ubuntu's filesystem table
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #34016 üzenetére
A kérdésben érzek némi iróniát.
A kezdő usernek nem biztos, hogy előnyére válik. Lehet, hogy a linux sem..., Kérdés, hogy nyitott-e a tanulásra, kísérletezésre és a megszerzett tapasztalatok alapján el tudja majd dönteni, hogy neki mi a jó.
Amit én hiányolok újabban a sok sok hsz-ből, hogy a téma nincs körüljárva, el van döntve, hogy xy kezdő és ne is csinálja másképpen, de a topicot mások is olvassák akik néha ötletet merítenek egy egy jó hsz-ből (jó magam is így vagyok ezzel). Vagy csak tágul a világ, hogy tudnak róla, hogy lehet másképpen is.Egyébként, én a következők miatt szoktam külön szedni:
#1 - ha fontos a biztonság akkor fstab-ban read only-ra van csatolva. Ez miatt nem tudnak neki könnyen minden hülyeséggel odacseszni. Természetesen ha frissíteni kell akkor újra kell csatolni. De sok helyen "unattended" frissítést szoktam beállítani, mert maguktól még arra is lusták, hogy kattintsanak párat...
#2 - legacy rendszerre is tudsz gpt particiót csinálni
#3 - a további szeparálással elérhető, hogy ha elfogy a hely akkor is el tud indulni a rendszer
#4 - mert én így szeretem
btw - Mint-nél (is) én manuálisan szoktam megadni, hogy mit hova csatoljon és még egyszer sem volt problémám vele. így/boot
/boot/efi
/
/home -
válasz
gyulank #33967 üzenetére
most firefoxban nyílik meg, és nem tud írni az egyik HDD-re, amin van hely.
Ez akkor egyszerűbb, nem kell gksu sem pkexec, mert itt a Firefox-nál kell beállítani, hová mentse a fájlokat. Ha külön HDD-re mentést állítasz be, akkor azt fel kell csatolnod, hogy hozzáférjen, az FSTAB-ban ezt meg tudod tenni.
-
Értelek, ha nem lenne ez a külső panelfűtés nálunk, ez leesett volna a linkelt oldalról is.
Ezt amúgy csak tényként említettem, de most már tiszta, köszi az egyszerű magyarázatot. Amit inkább furcsállok, az ez :Mint 19-nél eddig azért nem tűnt ez fel, mert ezt a hwe kernelt nem látni sem a frissítéskezelőben, sem a terminalos frissítéskor.
Annyira le vagyok lassulva most a Mint-tel kapcsolatban, hogy még a szokott FSTAB beállításokat sem csináltam meg, pedig már egy hete a 19-et használom, rájöttem, hogy jobban tűri a hw-hibát, ami jelentkezik az öreg desktopon. Nem tudom még mi a gond, de az Asus bios már letiltotta párszor a futást.
-
válasz
Tutu7030 #33869 üzenetére
Egyszerűsítés Ubuntu módra!
Eddig ALT+F2-vel feljövő ablakba írtam a
gksu nemo
szöveget, most ennyivel megoldhatom:"
Másoljuk ki a rendszerünknek megfelelő sort. Tehát csak az egyiket!
Ha valaki nem tudja melyik kell, a Fájlkezelő > Súgó > Névjegy segíteni fog
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY nemo
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY caja
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunar
Lépjünk át a terminál ablakba, kattintsunk bele jobb gombbal, és válasszuk a Beillesztés opciót, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Hagyjuk nyitva a Terminált.
Ekkor megnyílik a Fájlkezelő egy színes, figyelmeztető csík kíséretében, ami jelzi az emelt szintű jogosultságot.
Figyelem! Ilyenkor szinte bármit törölhetünk, vagy elronthatunk. Csak akkor végezzünk el bármilyen műveletet, ha biztosak vagyunk a dolgunkban!
A Fájlkezelőben ilyenkor a Saját mappa látható. Ezzel csak az a baj, hogy az nem a mi saját mappánk, hanem a Rendszergazdié.
Bár a Saját mappához általában nem kell emelt szintű jogosultság, de azért csak navigáljunk el oda.
Fájlrendszer (a bal oldalon) > home > Felhasználónevünk
A fenti problémára létezik egy sokkal egyszerűbb módszer is. Zárjuk be a Fájlkezelőt, vagy a Terminálban nyomjuk le egyszerre a Ctrl+C billentyűket.
Nyissuk meg a fájlkezelőt, Kattintsunk bal oldalon a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal a kívánt mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót. Innentől újra emelt szintű jogosultsággal ruháztuk fel a Fájlkezelőt, és nem használtuk a terminált, és a pkexec parancsot.
A másik gyakori eset, amikor a Jegyzetkezelőt szoktuk gksu paranccsal indítani. Erre például az fstab állomány szerkesztésekor van szükség.
Írjuk be Terminálba a megfelelő sort. Itt is segít a jegyzetkezelő > Súgó > Névjegy.
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gedit
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY mousepad
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY leafpad
A továbbiakban a xed helyére mindenki írja a saját Jegyzetkezelője nevét.
A megfelelő utasítás az alapértelmezett Jegyzetkezelőt indítja emelt szintű jogosultsággal.
Ha például az fstab állományt szeretnénk szerkeszteni, azt most egyszerűen megtehetjük, ha a Fájl > Megnyitás után elnavigálunk az etc mappába, ahol az fstab fájl található.
Persze erre is van egyszerűbb megoldás, ami megegyezik az előzővel.
Nyissuk meg a fájlkezelőt, Kattintsunk bal oldalon a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal az etc mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót.
Ezután nyissuk meg az fstab fájlt, és máris szerkeszthetjük.Eddig már a megoldottuk a két leggyakoribb rendszergazda jogosultságot igénylő művelet végrehajtását a gksu, és a pkexec parancsok nélkül.
De, ha valakinek mégis az lenne szimpatikus, hogy a jegyzetkezelőt tudja emelt szintű jogosultsággal indítani, arra is van lehetőség.
A Linux lehetőséget ad arra, hogy hogy egyéni parancsokat definiáljunk. Erre való az alias parancs.
Az /etc/bash.bashrc fájl végére beírjuk egy fájl elérési útvonalát, ahová majd elhelyezzük a parancsainkat.
Az előbbiek alapján tegyük a következőket. Nyissuk meg a Fájlkezelőt, kattintsunk a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal az etc mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót.
Nyissuk meg a bash.bashrc szöveges fájlt görgessünk az aljára, az utolsó sorban, kattintsunk a "fi" után, és nyomjuk meg kétszer az Enter gombot, majd másoljuk be ezt a három sort:......még hosszan tart a leírás "" forrás
Ubuntu fórumAnnyira jó ez a határozott wayland-ra való átállás, amiről hamar visszaállnak persze az x-re.
-
válasz
Frawly #33851 üzenetére
Naná, hogy nem árthat, sőt! Mivel azonnali TRIM-et biztosít. fat meg csak boot partició lehet (uefi) annak meg nem jó a TRIM éppen.
Igaz utóbbi időben rá sem nézek az FSTAB-ra, de azért megsúgom, mikor utoljára Arch alapút raktam fel, abban alapból ott volt a discard.
Debianban telepítés során lehetett választani. A többibe nekem kellett manuálisan.
Szóval TRIM-meltesse csak nekem azonnal a vezérlő, ne hetente jusson eszébe. Azért van az SSD, hogy használjuk és azért veszünk SSD-t HDD helyett, hogy gyorsabb legyen!
(akartam is kérdezni, hogy az UV500 és a A400 120-as mindkettő, csak az AES256 titkosítás a különbség, mert én mást nem nagyon láttam) Hirtelen kellett, így a különbségből vettem 600 ml pressure air-t!
Ja bocs, az UV500-ra 5 év garancia van, másikra 3 év.
Holnap a 8470p helyett beszerzek egy 8570p-t, abba tökéletes lesz az A400. Nem állandó napi használatú lesz. -
válasz
fagy53 #33461 üzenetére
Értem és igazad van, nem is a kérdésedre válaszoltam.
módosíthatja-e a grub2 a win 10 MBR-t ha bekapcsolom a gépet?
Alapesetben nem. Ha viszont kernelt raksz fel vagy maga a rendszer frissítéskor, akkor lefut a grup-update parancs, ami már a gépben lévő meghajtókat végig fogja pásztázni és berakja a GRUB-ba.
Amúgy az UEFI tudósok itt azt mondják, hogy UEFI esetén már a GRUB-bal nem kell foglalkozni, én nem hiszek ebben, neked se javaslom!
de egy átok, ha bármelyikkel probléma van, pl meghajtó hiba.
Nem átok a GRUB ilyenkor, de ha nem talál egy bejegyzett particiót, akkor elkezd visszaszámolni 90 másodpercet, addig nem megy tovább.
Erre az esetre meg arra, ha kiveszel egy meghajtót, a
nofail
opciót szokták alkalmazni az FSTAB fájlba beszerkesztve.nofail - Csatoljuk fel az eszközt, ha elérhető, de ne vegyünk róla tudomást, ha nem az. Ezzel kiküszöbölhetők a hibaüzenetek, ha hordozható eszközről indítjuk a rendszert.
forrás -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32332 üzenetére
Ahogy írtam korábban is (#32323): Magát a fájlrendszert nem fogod tudni thunar-ból, vagy fstab-ból csatolni. Attól független életet él, és saját magát csatoltatja be valahová, amikor a sudo zpool import vd-storage paranccsal először hozzáadod. Utána már magát csatolgatja. Tehát ne csodálkozz, hogy a thunar nem megy. Amúgy a df paranccsal látod, hová került: /vd-storage
A tulajdonos váltás pedig: sudo chown gyulank:gyulank -R /dev/sdd2 -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #32323 üzenetére
Ubuntu 16.04-től benne van a repository-ban a zfs-hez szükséges dolgok. Csak 64bit-es rendszeren érhető el. Pl így tudod felrakni sudo apt install zfsutils-linux.
Létrehozni a zpool create paranccsal tudod, például:
sudo zpool create vd-storage /dev/disk/by-id/ata-GB0160CAABV_5RX7JX77
Javasolt nem a /dev/sdb-t használni, hanem disk id szerint készíteni. Persze /dev/sdb-vel is működne. A fenti panarcs egy lemezből készít zfs fájlrendszert. Azt el lehet dönteni, hogy a teljes lemezt nekiadod, vagy csak egy partíciót. Ezek után meg fog jelenni egy /vd-storage mappa.
Be szoktam rakni egy alap tömörítést, nem sokat vesz el a cpu-ból, de ha tömöríthető az adat, akkor megéri.
sudo zfs set compression=lz4 vd-storage
Én létre szoktam hozni több további al-fájlrendszert:
sudo zfs create -o mountpoint=/srv/archive vd-storage/archiveMagát a fájlrendszert nem fogod tudni thunar-ból, vagy fstab-ból csatolni. Attól független életet él, és saját magát csatoltatja be valahová, amikor a sudo zpool import vd-storage paranccsal először hozzáadod. Utána már magát csatolgatja.
A sudo zpool status paranccsal lehet ellenőrizni, hogy mi a helyzet.
A zfs-ben azt szeretem, hogy minden blokkhoz van egy ellenőrző összeg, és ha a merevlemez szektorhibás lenne, akkor szól, hogy a kiolvasott adat már nem ugyanaz mint amit odaírt. Természetesen ha nincs a hibás blokkról másolat például egy másik lemezen, akkor nem tudod visszanyerni az adatod. De legalább tudod, hogy nem hülyeséget kaptál. (Ezért szokták javasolni, hogy 2 lemezes mirror-t, vagy több lemezes raidz-t hozz létre.)
Illetve van lehetőség snapshot-okat létrehozni.A többi fájlrendszer azért nem elérhető, mert nincs feltelepítve a támogatás hozzá: btrfs-tools.
Windows alól nem fogod tudni használni a zfs-t. Ez csak linux, freebsd, és solaris. Sőt windows alól semmilyen linuxos fájlrendszert nem használnék. Inkább egy külön gépet használva kiosztom a hálózaton.
Én az oracle, freebsd, freenas dokumentációkat szoktam olvasni. Abból sok mindent meg lehet tudni.
-
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32224 üzenetére
Értem, csak nem annyira logikus. A /home-nak lenne az a célja, hogy felhasználói könyvtár legyen, annak minden hozadékával. Ezért szokták azt javasolni, hogy legyen / és /home külön partíción. Nem mellesleg egy újratelepítésnél is hasznos, csak a /-t kell formázni. Amennyiben pedig még valaki külön adatpartíciót is akar, azt pedig az mnt vagy mount alá csatolja az fstab-ban. Szóval egyrészt a leveleződ dolgait érdemes lenne valahogy átvinni a nagyobb partícióra, másrészt akkor a régi kerneleket törölni kellene. Ismétlem, ezt nem fájlkezelőből, mert megölöd a rendszert.
Mellékesen megjegyzem, hogy a Linux által használt ext4 fájlrendszer nem nagyon töredezik, de amikor már szűkös lesz a hely, akkor viszont tud sérülni. Ezért jó az ilyeneket már azelőtt észrevenni, mielőtt a rendszer figyelmeztetne rá. Ne aggódj, még nincs baja. Szerencsére előrelátóan viselkedik. -
válasz
petya220 #32216 üzenetére
12GB ram! Ezt nem mondtad eddig, az nem kevés.
A 120GB SSD sem kicsi, 15 gigán simán elvan a Linux, nekem ugyanekkora SSD-n 8 Linux lubickol időnként.(meg ezermillió Win)
Ha segít, akkor iderakom az én FSTAB-omat kiindulásnak:
....#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=800M 0 0
# Modification for SSD
#tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Ne kérdezd, miért van még mindig benne minden sorban a noatime.
ez hasznos lehet a beállításoknál:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar) -
stigma
addikt
Sziasztok!
HDD particionálásban kérném a segítségeteket. HTPC gépemben cseréltem a merevlemezt 6TB-ra , valami nem jól működik, ezért inkább hozzátok forulok.
Lépésről lépésre leírom mit csináltam.
HTPC gépemben van/volt 3x2TB-os lemez mely ext3-ra volt formázva, ezrt cseréltem 6TB-ra.HTPC-n jelenleg 16.04.2-es Ubi server + Gui felület van pár programmal telepítve
Lépésenként mit csináltam:
1. 6TB-os HDD a gépbe, majd Gparteddel megformáztam => GPT táblát létrehoztam, EXt4-et kiválaszottam és megadtam a címkének hogy WD_PURPLE_6TB (1 partíciót hoztam létre)
2. ezután próbáltam felcsotolni fstab-ba de sajnos nem ment, csak sima maouunt paranccsal: Ez miért lehetett?
fstab-ba az alábbi sort írta be: /dev/sdb1 /media/WD_PURPLE_6TB ext4 default 0 0
próbálkoztam ezzel is: /dev/sdb1 /media/WD_PURPLE_6TB ext4 auto,users,permission 0 0Végül így működőt: mount /dev/sdb1 media/WD_PURPLE_6TB
3. jogosultságok: rootként beléptem
chown -R root:root media/WD_PURPLE_6TB
chmod -R 775 media/WD_PURPLE_6TBEzek után mivel a samba megosztásba betettem az elérési utat, hogy az asztali gépemen felcsatoljam hálózati meghajtónak, de valami nem stimmel, mert a 6TB-ból csak 101GB-ot látott ez miért lehet?
Egyik 3TB-os merevlemezem ami ugyanebben a gépben van, ugyanígy samba megosztásban van , ugyanígy felcsatoltam ott látja rendesen a 3TB-ot. (Az asztali gépemen Win10 fut)
-
Mr Dini
addikt
Ismételten felfedeztem egy érdekes jelenséget... Ubuntu 14.04 LTS-ről frissítettem 16.04 LTS-re. De nem a megjelenés után azonnal, hanem vártam egy picit, míg kicsit stabilabb nem lesz (vagyis jönnek vissza pozitív visszajelzések).
A frissítés rendben lezajlott, viszont azóta a rendszer kb hat perc alatt bootol be...
Igaz, csak HDD-n van, de eddig sosem tartott 15 mp-nél tovább egy boot. Illetve nem írta ki azt a /dev/sda1:, clean[...] üzenetet.
Sokáig nem zavart, mert általában nem kapcsolom le a PC-t, illetve az alatt a hat perc alatt tudok mást is csinálni, de ma különösen sok szabadidőm volt, így gondoltam ránézek. A syslog tele volt hibával, ezeket szépen sorjában kitakarítottam, de a rejtélyes lassulás csak nem szűnt meg.
Utánakerestem, hogy mi lehet a probléma okozója, de csak annyit találtam, hogy az fstab miatt van az egész, hogy kapcsoljam ki a rendszerpartíció ellenőrzést benne. Viszont szerintem ez elég rossz ötlet, jól van ez így! Meg nem rémlik, hogy a régebbi Ubuntukban ki lett volna kapcsolva.
Aztán végiggondoltam, hogy mi okozhat ilyesmit. Na mondom hátha a UUID változott meg! Erre mondjuk kicsi az esély, de egy pendrivenál korábban tapasztaltam már ilyesmit. Összehasonlítottam a blkid kimenetet az fstabbal, s nem, nem változott meg, viszont a SWAP kivonta magát a forgalomból.
Az fstab tartalmazta, de már nem létezett. Pedig frissítés előtt 100%, hogy megvolt, emlékszem is, hogy 6 GB-ot adtam neki.
Kikommenteltem azt a sort, s láss csodát, "megjavult" minden.
Viszont nem értem, hogy egy frissítés hogy tud ilyet okozni, mivel elvileg a partíciókhoz nem kéne nyúlnia.
Ahogy látom, most a RAMból nyúlt le ~4 GB-ot. A kérdés az, hogy szerintetek összesen 64 GB RAM és HDD-k mellett van értelme a SWAP-nek? Ha igen, mennyit érdemes adni?
Köszönöm a válaszokat!
-
válasz
#40553216 #30574 üzenetére
Normál esetben jól elvan egymás mellett az azonnali és az ütemezett TRIM. Nálad, ahogy berus.berus szaki mondta, az azonnalit(discard) nem célszerű használni, az ütemezett(fstrim) meg mindenképpen lefut hetente.
Fstabban elég a noatime, de a default is mehet, discard ne legyen.
a
networkmanager-wait-online.service
-t mindenképp lődd ki, nálam is időnként megjelent és nagyon idegesítő volt, amikor 3,5 percre volt állítva.Nézd meg a függőségét, ha nem akarja a BoB által írt parancs kikapcsolni, mert a függőség nem engedi:
systemctl list-dependencies --reverse NetworkManager-wait-online
a satust ezzel a paranccsal tudod ellenőrizni:
systemctl status networkmanager-wait-online.service
ha ilyen a kimenet, akkor OK:
~ $ systemctl status networkmanager-wait-online.service
● networkmanager-wait-online.service
Loaded: not-found (Reason: No such file or directory)
Active: inactive (dead)Ha minden OK, akkor igen gyors lesz a boot-idő, valami ilyesmi:
Startup finished in 4.592s (kernel) + 1.744s (userspace) = 6.336s
Ha elég fizikai memóriád van, akár a FF cache-t is kiküldheted abba, gyorsabb lesz és nem használja az SSD-t sem.
ha Firefoxot használunk, viszont nincs kedvünk RAMDISK-kel bajlódni, irányíthatjuk a gyorsítótárat közvetlenül a memóriába is, méghozzá egyszerűen. Nyissuk meg megint a beállításokat tartalmazó lapot: írjuk be a böngésző címsorába az about:config parancsot.
Keressük ki a browser.cache.disk.enable kulcsot, majd értékét true-ról állítsuk át false-ra. Ezután keressük meg a browser.cache.memory.enable kulcsot, majd értékét állítsuk át false-ról, true-ra. Most már a memóriába kerül a Firefox gyorsítótár, de nem árt megszabni, hogy mekkora memória mennyiséget foglaljon le magának a webböngésző. Hozzunk létre egy új Integer (Egész) kulcsot (Jobb egérgomb -> Új menüpont), majd adjuk neki a browser.cache.memory.capacity nevet. A friss beállítás értékeként adjuk meg kilobájtban, hogy mennyi rendszermemóriával gazdálkodjon a memóriába száműzött gyorsítótár. Itt persze -1 is lehet az érték, ha a Firefox-ra szeretnénk bízni a beállítást. Utóbbi esetben a rendelkezésre álló rendszermemória mennyiségétől függően dinamikusan állítja be a webböngésző a memóriában helyet foglaló gyorsítótár méretét.
Az új beállítások a Firefox újraindítása után lépnek életbe.
-
törölt tag
válasz
#40553216 #30574 üzenetére
Jól látod, de a cronnak akkor sincs semmi köze az fstabhoz... Az fstrim nem vizsgálja, hogy milyen opciókkal van csatolva a fájlrendszer, a két dolognak csak a felhasználó szemszögéből van összefüggése.
A discard egy csatolási opció, az fstrim pedig egy parancs, ami ott is használható, ahol a discard nem értelmezett (NTFS-3g). -
törölt tag
OK.
(#30573) berus.berus
Jelen esetben azért van összefüggés, hiszen a cron fájl tartalma ez:#!/bin/sh
# trim all mounted file systems which support it
/sbin/fstrim --all || trueAzaz alapértelmezetten hetente minden vonatkozó eszközön lefuttatja az fstrimet függetlenül attól, mi van írva az fstabba. Azaz alapból feleslegessé teszi az fstabba való beleírást. Vagy rosszul látom?
-
törölt tag
válasz
King Unique #30560 üzenetére
Köszi, ezt néztem.
Beírtam az fstabba azt a sort, aztán a reboot után low graphics reklamáció után újra és újra próbálta felcsatolni a /-ot, de nem tudta. Így ezt a sort töröltem az fstabból.
(#30561) ubyegon2
Jogos.Swap az SSD-n.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3331
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 14400F / RTX 3060Ti / 32GB DDR5 / 512GB SSD!
- Lenovo 14 Ideapad 3 FHD LED Matt i3-1115G4 4.1Ghz 8GB 256GB SSD Intel UHD Graphics Win11 Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest