Hirdetés

2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-09-06 22:56:53

LOGOUT.hu

Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6501) scream válasza építész (#6500) üzenetére


scream
veterán

Majd akkor ,ha lesz kis időm kikapom a gépből és meghallgatom üresen ... Meg majd szép sorban rádugdosom az alkatrészeket és elválik,hogy interferencia volt-e vagy sem :K

Amúgy annyira nem hangos csak elég magas frekvenciájú és nagy csöndben,amikor épp nem nézek filmet,nem megy a zene vagy játék, akkor elég zavaró.

(#6502) didyman válasza építész (#6498) üzenetére


didyman
őstag

A forrasztás során a forrasztóón a folyasztószer révén a rézzel fémes kötésbe fog kerülni. A hideg forrasztást nem azért hívjuk hidegnek, mert lehűl ( :-) ), hanem mert a merev forrasztás előszeretettel reped el, ridegsége okán, vagy mert a forrasztás nem megfelelő hőmérsékleten vagy nem elég tiszta felületen történt. Teljesen felesleges a lábak lecsiszolása rézig, hiszen fémes a kötés és újraforrasztás során is az lesz hibátlanul, a hiba nem az ón és a réz "között" alakul ki, hanem az ónban. Egyébként a ciripeléshez semmi közvetlen köze a forraszoknak (ha azokkal van baj, annak más, jellemzőbb tünetei vannak), az jellemzően az általad is említett inter ferenc, de gyakrabban a tekercs meneteinek rögzítése, azaz annak hiányossága, a főtrafó impregnálása gyakran nem tökéletes.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#6503) didyman válasza scream (#6499) üzenetére


didyman
őstag

Ha a zaj eléri, meghaladja a tápra a prospektusban megadott értéket, akkor zokszó nélkül gari.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#6504) építész válasza didyman (#6502) üzenetére


építész
aktív tag

Jól írtad. Igen pontosan azért alakul ki a rossz forrasztás, "mert a forrasztás nem megfelelő hőmérsékleten vagy nem elég tiszta felületen történt". Persze a megfelelő hőmérséklet kialakulásához idő is kell. A rossz forrasztásak a tömeggyártásban két fő oka van. A raktárban vagy trópusi környezetben túl sokat állt az alkatrész és vastagon borítja lábat az oxidréteg illetve ónoxid. A láb ránézésre matt és kissé érdes. Ha jó a gyártástechnológia, akkor ezt mártó ónozással újra ónozzák, mielőtt beültetik.
A hullámforrasztót nem lehet úgy beállítani, hogy az apró alkatrészeket és a bazi nagy alkatrészeket is egyformán jól felmelegítse. A kicsit túlhevíti a nagyot, meg alul fűti. A nagy alkatrész elszívja a lábáról a hőt, ezért nem lesz meg a kellő ideig a megfelelő hőmérséklet. Ezért nem tud az oxidrétegen átdiffundálni a friss ón vagy ha azt át is törte, nem tud diffúziós kötés létrejönni, csak adhéziós. Pusztán csak szorosan körülfogja ráragad és idővel szinte kicsúszik a láb a forrasztásból. Már többször jártam úgy, hogy kicsúszott az egyik láb és más is beszámolt már hasonlókról, nemrég itt a Prohardveren is pl. nagy ELKÓ esetében. Ez a rossz kötés igen is okozhat hangot, még az Orion TV-k is sipoltak ilyen rossz forrasztások miatt. Ez a kötés nem törik el hanem létre se jön igazán, ez csak elválik

A forrasztás eltörése egy másik téma. Az anyagában törik. Akkor a "szennyező" anyagokkal együtt ötvözet áll elő és egy bizonyos koncentrációnál rideggé válik. Még csak nem is kell koszra gondolni. NASA aranyozott nyákokkal járt úgy, hogy eltörtek a forrasztások, mert az arannyal ötvöződött ón/ólom forraszanyag esetében állt elő egy szerencsétlen rideg ötvözet. Az ilyen forrasztásnál kellő diffúzió van, erős és jól funkcionál, amíg el nem törik. Természetesen nem erre gondoltam, hanem a felső esetre.

Az újraforrasztás csak úgy spontán még nem lesz jó, mert akkor a kínainak is sikerült volna elsőre.

Ha valaki jól tud forrasztani, annak nem kell feltétlen lekaparni rézig, tudja mit kell csinálni.
De ha nem fut fel rendesen az ón, nem nedvesíti a felületet, igyekszik gömbbé formálódni, akkor bizony tisztítani kell. Ilyenkor amíg nem látod a rezet, addig bizony oxidos. A forraszanyagnak igen is bele kell diffundálnia a rézbe és a réznek is bele kell mennie az ónba, hogy jó legyen a kötés. Ezt persze szemmel nem észleled, mert kevés anyag vándorol át. Viszont a bevonat nélküli vagy sérült bevonatú réz forrasztópáka hegyen hamar észrevenni, hogy belekúszott az ón. Világosabb és puhább lesz így hamar lyukad és fogy. Ha nem lenne diffúzió sose kéne pákahegyet cserélni.

[ Szerkesztve ]

bye

(#6505) építész válasza didyman (#6502) üzenetére


építész
aktív tag

" a tekercs meneteinek rögzítése"

A szélső menetet maga a forrasztás rögzíti. Ha kicsúszik a láb, akkor pedig nem rögzíti és úgy zenél, ahogy az áram folyik rajta.

bye

(#6506) didyman válasza építész (#6504) üzenetére


didyman
őstag

A tömeggyártásban nem a kínai forraszt kézzel (olyan is van, de ritka), hanem egy kemence, előhevítéssel, ónfürdővel. Azt nem igazán lehet elrontani szelektíven, illetve de, csak akkor nagyon :-) . A forraszok legnagyobb baja az ólommentesség. Az alkatrészlábak ilyen oxidációja valóban tipikus volt régi Orion eszközöknél és egy sor más akkori terméknél, de itt tápegységekről, korszerű eljárásokról van szó, ahol ilyen nagyon esetszerűen fordul elő, jellemzően a barnára melegedő ellenállások, illetve a mechanikailag igénybe vett alkatrészek (KH-ssá váló, melegedő csatlakozók) járnak így. Az oxidrétegen nem kell az ónnak átdiffundálnia, a folyasztószernek dolga azt megoldani.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#6507) didyman válasza építész (#6505) üzenetére


didyman
őstag

Ha nem rögzíti, KH-s lesz, Annak is van hangja, de hamar más hibákat is produkál egy nagyáramú eszközben (régi rádióban meg nem feltétlenül, ot remek parazita kapacitás lesz belőle). Nem ez a tipikus a zenélő tekercseknél. Újraforrasztáskor meg éri hősokk a tekercset, amitől a zenélése is meg fog változni többnyire.

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#6508) építész


építész
aktív tag

Ki tudja, hogy minek a rövidítése az OPP ? Tápegység vezérlő IC-je közelében van 3 ellenállásból összeállított dekád, amivel valamit be lehet lőni. Ezekhez van írva.

[ Szerkesztve ]

bye

(#6509) építész válasza építész (#6508) üzenetére


építész
aktív tag

Már nem aktuális, megtaláltam
Over Power Protection

bye

(#6510) ---Lasali---


---Lasali---
Közösségépítő

Nah van egy mélyvíz kérdésem..
Adott egy Enermax pro 82. [link]
Kísérleti jelleggel, (highcore tuning csendes gép) építettem egy feszültségszabályozó áramkört egy ventinek, és ezt kéne beállítani.
Szóval a nagy kérdés: Mit milyen hőmérsékletre kell hűteni egy ilyen tápban? Mondjuk melyik melyik hűtőbordának mennyi lehet a normál üzemi hőmérséklete. Hova rakjam a termisztort. Csak a bordára lehetne mert nincs alapfordulatszám.

(#6511) moha21 válasza ---Lasali--- (#6510) üzenetére


moha21
addikt

Mivel nem csak a bordákat kellene hűteni, így a gyári szabályozás valószínűleg a legjobb és legbiztonságosabb. Ettől eltérni teljes átméretezéssel ajánlott.

[ Szerkesztve ]

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#6512) andrade válasza ---Lasali--- (#6510) üzenetére


andrade
senior tag

A bordarésbe szokják a termisztort dugni.
Így mindkét oldalról éri a borda melegdése jobban nyit.

(#6514) ---Lasali--- válasza #68686080 (#6513) üzenetére


---Lasali---
Közösségépítő

Alapvetően azért akarom ezt a herce-hurcát, mert a gép leghangosabb része 2 darab ipari csapágy a gyári ventiben. Próbáltam átcserélni másik csapágyra, semmi értelme, még hangosabb lett. Egyszerűen rá kellett jönnöm hogy hangos az ipari csapágy akármit csinálok vele. Próbáltam porvédő nélkül, 2 fél zsirral stb. Valamint beragasztottam fixre két ipari csapágyat kísérletként, hogy perselyként üzemeljenek, így elmúlt a csapágy zaj megfelelő zsírzással. Terveztem is hozzá két perselyt, zsírzó árokkal, de nincs aki le esztergálja, úgyhogy maradt az elektronikai megoldás.
Jelenleg is amúgy egy moddolt ventivel fut, egy arctic TC vel, a kiáramló levegő hőmérsékletét kimértem a gyári ventivel, és ahhoz állítottam hozzá egy trimmerrel az NTC jét. Ezzel ezt azért lehetett megcsinálni, mert van neki alapjára fordulatszáma, szóval a tápban keletkező meleg levegőt mindenképp elkezdi az termisztor felé fújni.
Viszont a fetes feszültség szabályzónak amit építettem , annak nincs.
Viszont az arctic tc féle megoldás is megbukott, mert valami túl okosított módon van megtervezve benne a szabályzás, szerintem a tekercseket kapcsolgatja benne, és így lassítja a fordulatszámát, viszont ettől néha elkezd vibrálni, főleg 700-800 as fordulatszám közt, ami pl egy konvertáláskor vagy egy játék futtatásánál van. És ilyenkor ez a berregő zakatoló hang hallatszik ki a főként a gépből.
Most már a "csakazértis megoldom" elvem hajt. :D
Megoldás az lenne hogy kivágnám az enermaxot, és vennék egy BeQuite E9 et, de aránytalanul rohadt drágák, és nem akarok rákölteni amíg ez a táp elviszi a gépet.

Legfeljebb még az az ötletem támadt, hogy visszarakom a gyári ventit, meg a hőmérő szenzoromat rá erősítem a bordára. És kiméregetem hogy hány fokra hűti le a gyári ventivel. Valahogy így lehet megoldva gyárilag is. Szerintem nem olyan nagy szám ez.
Gyári értékeket is borzalmasan befolyásolhatja sok minden, hány fokos levegőt kap, milyen könnyen áramlik be-ki a levegő, mennyi por van benne, szerintem kevés olyan ideális helyzet van ami a gyári hűtéssel is jó neki.

Félre értés ne essen, tudom hogy a gyári hűtésnél valószínűleg minden megoldásom valamilyen mértékben csökkenti az élettartamát, de hiszek benne hogy annyira nagy mértékben nem, így nem tud annyira foglalkoztatni.

[ Szerkesztve ]

(#6515) peq


peq
aktív tag

Sziasztok!

Kis segítségetek kérnék.. 30-ból 1x teljesen megfagy win 7 startupnál. Eseménynaplóba kernel-power 41 kritikus hibát észlelt. Tuti, hogy a táp a rossz? Hogyan tudnék megbizonyosodni, hogy valami hibádzik?

kösz, dávid

(#6516) ---Lasali--- válasza peq (#6515) üzenetére


---Lasali---
Közösségépítő

Ez a hibaüzenet nincs szoros összefüggésben a tápegységgel szerintem.
Ez csak egy általános hiba is lehet, okozhatja kb bármi. Hogy ennyire ritkán fordul elő így elég cink kideríteni mi is okozza.
Mondjuk egy pár órára áramtalanított gép első bekapcsolásakor futtass ebből a memtestből [link] annyi példányt ahány magos a processzorod, el lehet vele szórakozni, nekem kiadott rejtélyes ram hibákat nem egyszer, amiket a memtest86 észre sem vett.
LinX el is megküldheted úgy beállítva hogy az összes memóriát zabálja fel.
Valamint a HDD-t is le kéne tesztelni, Sentinelt rakd fel, meg egy tesztet küldj rá.
El lehet vele szórakozni..
De a tápegységre sem ártana rámérni.

[ Szerkesztve ]

(#6517) peq válasza ---Lasali--- (#6516) üzenetére


peq
aktív tag

Sentinel fent van, 100%ot ír. Memtestet mennyi ideig futtassam?
Más tészta,de lehet van összefüggés: a ház elülső usb bemenetébe hozzáérintve a pendriveot, alkalomadtán teljesen levágta a rendszert, és minden érintésnél recsegett a hangfal. miután lecseréltem az elosztókat, a recsegés megszűnt, és egyenlőre a táp sem reagált leállással. a fagyás ugyanúgy megmaradt. elképzelhető hogy a hálózatban van a gond? egyébként a táp még garis, de addig nem akarom visszavinni, amíg meg nem bizonyosodik, hogy rossz.

(#6518) ---Lasali--- válasza peq (#6517) üzenetére


---Lasali---
Közösségépítő

Úgy jó futtatni ahogy mondtam, hideg indításra, úgy hogy áramtalanítva voltak a ramok egy jó ideig. Ha olyan 300% on túlment az már jó, nekem 225% körül is dobott hibát egyszer. De próbálkozhatsz vele többször, hogy leállítod később újra futtatod stb..
Előző alaplappal meg nekem is csinált ilyet a gép, hogy az előlapi usb hez hozzá érintettem valamit és kakukk. De lehet hogy akkor még az előző széthajtott chieftec tápom is volt.. nem emlékszem. Amúgy én akkor rájöttem, hogy nincs GND je az előlapi usb-mnek, és csináltam hozzá. A csatlakozó fém házára ráforrasztottam egy kábelt, aztán ment be az alaplapba, úgy tűnt megoldotta a gondot, de utána újra csinálta egyszer kétszer. Olyan mintha a pendrive al elektrosztatikus töltéssel megküldenénk a gépet és azért behal. Ehhez már nem értek, hogy ez lehet-e földelési probléma. Ezzel kapcsoltban más mondhatna valami okosat.
Hálózati azért nem hiszem, mert azóta cseréltem ezt azt és másfél éve nem jártam így, a hálózat meg ugyan az ami volt.
Milyen tápegységről van szó amúgy?

[ Szerkesztve ]

(#6519) Byga007


Byga007
aktív tag

Sziasztok lenne egy kérdésem hogy a corsair vx450 em elbirna-e 2 hd 6850 et nem tuningolva és egy phenom ii x4 955 nem húzott procit?? a gépem többi része az alaplapomon 9 led 4 ventilátor ja és persze egy msi 990xa-gd55 ös lap lenne 2 vinyó e1 dvd

Napok óta órák esnek ki az életemből és ezen már a napi másfél üveg vodka sem segít

(#6520) építész válasza ---Lasali--- (#6514) üzenetére


építész
aktív tag

Bocsi, de az áramköröd nem győzött meg arról, hogy jobb lenne egy gyárinál.

Nem csoda, hogy 700-800 -as fordulaton vibrál. Van sok venti, ami nem szereti az alacsony fordulatszámot. Szerintem elégedj meg a 900-as alap fordulatszámmal és nem vibrál. Javaslom, hogy egy zénerrel lődd be az alap fordulatot, akkor legalább akkor is forog a ventid, ha már a feted leéget. Alap fordulaton biztosan kell indulnia a ventinek.

A fetet rakd bordára, mert 1-2 W-ot is disszipálhat.

Hőfokot nem lehet mondani, mert a dióda, ami a hűtőbordán van akár 125°C-ot is elvisel, tehát nem az fog tönkremenni, hanem mondjuk pár elkó, majd az alaplapod, HDD, videokártya stb.
Vagyis alaposan leterhelt állapotban mérned kell mindenhol a hőmérsékletet és árgus szemmel figyelni, hogy a hőmérsékletek, ne szaladjanak fel sehol a gépben. Ha pl. hömérséklet/idő görbéket nézel, akkor 5 perc elteltével már nem emelkedhetnek meredeken a hőmérsékletek, hanem már be kell simulniuk (mint a hiperbola szára) egy konstans elfogadható értékre. Ha pedig leveszed a terhelés azonnal zuhanni kell a hőmérsékleteknek. Ha nem így működik, akkor életveszélyes a szellőzés illetve hűtés.

bye

(#6521) építész válasza peq (#6517) üzenetére


építész
aktív tag

Szerintem nézd meg a földelést, hogy meg van-e? Maga a 230 Voltos kábel, amit a tápba dugsz lehet kontakthibás. Vagy akár a föld vezetéke is lehet szakadt. Mérd ki.

[ Szerkesztve ]

bye

(#6522) ---Lasali--- válasza építész (#6520) üzenetére


---Lasali---
Közösségépítő

Azt én sem mondtam hogy jobb mint a gyári, nem is azért készült.
Hanem mert a gyári venti nem pótolható mással ennél a tápnál tudtommal! Mert dual voltage. Olyat meg 12 voltosba se kapsz, nemhogy perselyesbe, meg aminek hasonló az adatlapja :D
Dual voltage tápellátást pedig hogy alakítod át pl PWM essé vagy akármivé, elképzelésem nincs.
Tesztelgettem az áramkört, van rajta egy pici borda csak nem látszik a képen annyira, nem akart nagyon melegedni, meg kibír elvileg 175 fokot a fet.

A gép többi alkatrészéről most nem volt szó. Azokkal nincs baj, egy 12 centis venti van a gép oldalában, 600 rpm en, és úgy kíséreltem meg letakargatni / kivágni hűtőnyílásokat, hogy ezzel az egy ventivel megfelelő légmozgás alakuljon ki. Ami sikerült is.
Winyók, 35, 33, vga ramjai amin csak borda van 41 (csut terhelésnél húzva is 60 alatt) vga fetjein amin maszek borda van, az 70 körül jár, alaplap 44, chipseten blokk van, procit ellátó fetek hűtőbordáját mértem LinX el nem ment feljebb 70 nél soha. Ramok kézzel taperászva csak melegnek mondhatóak, 1.5v on ekkora bordával nem is szabadna neki sütnie.

[ Szerkesztve ]

(#6523) peq válasza ---Lasali--- (#6518) üzenetére


peq
aktív tag

Került néhány újdonsült alkatrész a gépbe, így egy modernebb táp, név szerint Chieftec CTG 500 vette át a helyét a régi FSP 350 60HLC-nek. Visszatettem a jó öreg FSP-t.. Ha egy hónap alatt nem jelentkezik újfent a probléma, az ügy lezárva. Mindenesetre memtestes ötletet köszönöm, azzal is egy potenciális hibaforrást kilőhetek!

Egyébként alaplapi meghibásodás okozhat windows startup fagyásokat?

[ Szerkesztve ]

(#6524) Mr.Mercury


Mr.Mercury
aktív tag

Sziasztok!

Lehet kicsit off a kérdésem, de hosszútávon lehet probléma az, hogy az új házamba technikai okok miatt úgy raktam be az alsós tápot, hogy a ventilátor rajta nem a ház alja felé van, hanem a ház belseje felé? :U

Mercury

(#6525) T_Stark


T_Stark
őstag

Sharkoon WPM400 tápról mi a véleményetek? Moduláris 400W-os 15K-ért, 80+ minősítéssel, egyben hagyott 28A-es 12V-os ággal és 14cm-es ventivel. A beléről tudtok valamit?

(#6526) andrade válasza Mr.Mercury (#6524) üzenetére


andrade
senior tag

Hát ha biztosítva van hogy megfelelő hűvös levegő megy rá gondolom a processzor és a táp között ott van a videokártya.A homlokfal felől egy házventivel megtámogatnám befelé fújva ha lehetséges.

(#6527) Mr.Mercury válasza andrade (#6526) üzenetére


Mr.Mercury
aktív tag

Igen ott van, de ha jobb úgy, akkor meg tudom fordítani a tápot, csak kell majd vennem egy 24 tűs hosszabbítót, mert lefelé fordítva a tápot az ATX tápkábel nem éri el az alaplapon lévő helyét.

Mercury

(#6528) andrade válasza T_Stark (#6525) üzenetére


andrade
senior tag

Amit láthatsz hogy kevés csatlakozó van rajta csak Sata az is

(#6529) andrade válasza Mr.Mercury (#6527) üzenetére


andrade
senior tag

Ha lefelé teszed a ventit akkor ajánlatos magas lábakra tenni a házat

(#6530) Mr.Mercury válasza andrade (#6529) üzenetére


Mr.Mercury
aktív tag

Akkor is, ha porszűrővel van ellátva az alsó rács a házon a tápnál? Vagy az nem sokat ér? :U

Mercury

(#6531) andrade válasza Mr.Mercury (#6530) üzenetére


andrade
senior tag

Annál inkább kell hogy alul tudjon áramlani a levegő.

(#6532) Mr.Mercury válasza andrade (#6531) üzenetére


Mr.Mercury
aktív tag

Értem, és kb. mi lenne az a magasság amire minimum érdemes lenne megemelni? :U

Mercury

(#6533) andrade válasza Mr.Mercury (#6532) üzenetére


andrade
senior tag

2,5-3cm.Volt olyan hogy 2cm lábakkal süppedő szőnyeggre tettékSima felületre ajánlatos tenni hisz a levegő oldalról megy a ventire.

(#6534) Mr.Mercury válasza andrade (#6533) üzenetére


Mr.Mercury
aktív tag

Nálam most parkettán van, kb. 3-3,5cm-re a földtől, legalábbis a ház gyárilag ilyen "magas" lábakon van.

Mercury

(#6535) winotto


winotto
tag

Szeretném aladni Zalman ZM400A-APF tápomat
Kb.8-9 éves
Szerintetek mi volna a reális ára ???
Nem szeretném elkótyavetyélni,de nálam ne porosodjon :-)

(#6536) xxxbmx


xxxbmx
tag

sziazstok abban tudnátok segiteni hogy lenne egy tápom egy fasza kis thermaltake házban!sajnos én is igy vettem és nem volt semmi a tápon se matrica se semmi!és nem tudom mit tud egyáltalán hány w?milyen márka?hasnolo?ennek nincs vmi más megoldása hogy kiderüljön milyen?köszi

ha az üzletemet akarod rontani keress másik embert(vagyis ne offold a hirdetéseket):D

(#6537) andrade válasza xxxbmx (#6536) üzenetére


andrade
senior tag

Hogy mit tud és hogyan viselkedik csak műtehénen terhelés és feszültségmérés próbával lehet megállapítani.
A felhasznált alkatrészek minősége is támpont.

[ Szerkesztve ]

(#6538) ZeN973


ZeN973
tag

Sziasztok!
Tudja valaki hogy mivel lehetne helyetesiteni CM6800 PWM/PFC IC-t?

"to punish and enslave"

(#6539) andronymus válasza mr_ricsi (#6459) üzenetére


andronymus
tag

köszönöm a választ:)

(#6540) csasaKKP


csasaKKP
senior tag

Sziasztok!
Egy Codegen tápegység primer oldalán van a (ha jól tudom) szűrő kondenzátorok előtt van két sárga fóliakondenzátor (vagy valami hasonló): egy kisebb és egy nagyobb. Mire valók ezek? Mi célt szolgálnak a tápegységben?
A kérdés oka, hogy a tápegységben a nagyobbik sárga fóliakondenzátor leválott, ennek ellenére működik, jó feszültségértékeket produkál. Természetesen PC-ben nem kívánom használni.

[ Szerkesztve ]

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#6541) andrade válasza csasaKKP (#6540) üzenetére


andrade
senior tag

A bemeneti fojtó elött és után vannak a két ág között persze a váltakozó áram ott megy tovább az egyenirányítóra ami után a puffer elkók vannak.

(#6542) andrade válasza andrade (#6541) üzenetére


andrade
senior tag

Csak akkor szakadna meg az áramkör ha zárlatba égne a két ág közötti kondi, de akkor a biztosíték és a bemeneti termisztor is elszállna attól függően melyik a nagyobb áramátbocsátású.
Itt mivel le van válva csak a szűrő kiegyenlítő funkciója nem működik.

(#6543) csasaKKP válasza andrade (#6541) üzenetére


csasaKKP
senior tag

Köszönöm, nem igazán értek hozzá. :N :R

[ Szerkesztve ]

"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"

(#6545) ZeN973 válasza #68686080 (#6544) üzenetére


ZeN973
tag

Köszi , meg kukkerelem! :R

"to punish and enslave"

(#6546) didyman válasza építész (#6520) üzenetére


didyman
őstag

A dióda pedig de bizony tönkre fog menni! 125 fokon a katalógusadatnak csak töredék áramerősségét, és töredék disszipációját fogja elviselni! Ráadásul a 125 fok az ha borda hőmérséklete, a diódán ennél magasabb van.
A hőmérsékleti egyensúly meg nem 5 perc, hanem több óra után alakul ki..

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#6547) didyman válasza ZeN973 (#6538) üzenetére


didyman
őstag

ML4800, de kapcsolási rajzot át kell nézni, az esetleg eltérő üzemi frekvencia miatt. Amúgy meg rendelhető külföldről biztosan a 6800.

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#6548) didyman válasza ---Lasali--- (#6522) üzenetére


didyman
őstag

Jól elbonyolítod. A dual voltage miért szükséges, van hűtés készenlétben is? Mert ezt a funkciót nyugodtan ki lehet hagyni belőle.. És akkor elég a rendes venti is (egyébként a két bemenőfeszt két diódával lehet közös nevezőre hozni ;-) ).

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#6549) moha21


moha21
addikt

Üdv!

Mezei multival mennyire lehet pontosan mérni UPS kimenetét? Egyiknél 230-at mutat másiknál csak 180 V-ot..

Az első egy 89-es gyártmányú APC a másik egy PCM 800BNT..

Az első kimenete így néz ki : üresen, terhelve, csontra terhelve.

Másikat nem tudom. Ennek a BNT-nek elég nagy induló árama lehet, mert 12 V-os akkutöltő ( 10 A -ig tud leadni egy mezei Tr + egyenirányítás ) elkezd gerjedni és 10 amper után lekapcsol. Ilyenkor multi AC állásban 366 V-os értéket is jelez ( PEak Hold ).

Autó akkuról megy "normálisan", de ilyenkor 180 V-ot mutat..Ja és egy picit melegszik a trafó is, az APC-nél nincs ilyen jelenség, pedig hasonló teljesítményben.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#6550) didyman válasza moha21 (#6549) üzenetére


didyman
őstag

A 180V kb. OK. Az oka annyi, hogy a négyszöges kimenetből ez a műszer által számolt effektív: A szinuszos feszültségnél a műszer tulajdonképpen a csúcsértéket méri (egyenirányítás, pufferelés), amit gyökkettővel osztani kell és így lesz belőle effektív érték, ezt teszi a műszer is. Mivel az effektív értéknek kell egyeznie (mert az izzón ekkor lesz 100W a 100W szinusznál és négyszögnél, vagyis a görbék alatti terület integrálja egyezik), a négyszögnél pedig a csúcs (ideálisan) egyezik az effektívvel, a műszer pedig készségesen osztani fog, az eredmény ennyi lesz (az elvinél magasabb, mert a te tünetmentesed közelíti a szinuszt, négy félhullámból rak össze valamit, ami burkológörbével szinuszt látszik adni-jó rondán csinálja amúgy, én gyanakodnék valami pártíz nanós szűrőkondi hibájára, vagy a FET-ek gate-jei körül, meghajtásban a pár mikrós kondikra).

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.