Hirdetés

2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Canon EOS DSLR topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:50:54

LOGOUT.hu

Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#30851) Audison válasza BobChemistry (#30849) üzenetére


Audison
senior tag

Nem fókuszál pontosan a 70D-n a 24-105L? Ez nekem kicsit fura, bár írták már többen is, hogy picit téveszt a 70D, de ha jól emlékszem az az 50mm 1.8 esetében volt... Nekem a 40D-n a 24-105L tök pontos.

A 70D-n tudsz finomhangolni fókuszt Te magad is, azt nem próbáltad esetleg?

(#30852) BobChemistry válasza Audison (#30851) üzenetére


BobChemistry
őstag

Nem tudom, hogy a váz vagy az obi, de - nekem legalábbis úgy tűnik - néha nem pont oda esik a fókusz, ahova kellene. Azért gondoltam, hogy hátha tudnak vele valamit kezdeni, mert mégis csak "pontosnak" kellene lennie, nem? Vagy ne várjak tűéles képeket?

Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.

(#30853) matyi012345 válasza Dexter68 (#30850) üzenetére


matyi012345
őstag

Ha meglövöd a referenciát és később használod a custom WB-t azzal meg van oldva, se utána se előtte nem kell állítanod semmit. Belövöd a képet, a gép meg beállítja hogy az a fehér, az onnantól él amíg el nem állítod.

(#30854) ateszm válasza BobChemistry (#30852) üzenetére


ateszm
senior tag

De,F4-en is tűélesnek kell lenni,ez azt hiszem elvárható egy ilyen technikától! Csinálj otthon fókusztesztet szerintem,az a legegyszerűbb módja,hogy rájöjj hol a bibi (ha van) :)

(#30855) _seth_ válasza BobChemistry (#30849) üzenetére


_seth_
veterán

70D-n a 2.8-as vagy ez alatti obikkal fordulhat elő probléma. Nem érinti az összes példányt.

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#30856) Dexter68


Dexter68
addikt

Ezt tudom, csak azon filóztam, hogy a refi meglövéséhez milyen wb-t használjak? (feltételezem, hogy auto-t, de nem vagyok teljesen biztos)

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#30857) *Ropi* válasza BobChemistry (#30849) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Fotósarokkal állsz szerződésben (tőlük vásároltad), ezért velük kell lejátszanod amiért nem töltötték ki.

Egyébként a 70D-n van MAFA (Micro AF Adjustment): azzal sem tudtad beállítani?

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30858) *Ropi* válasza Dexter68 (#30850) üzenetére


*Ropi*
félisten

A legpontosabb az X-Rite Color Checker Passport által leszel: nem a váz WB mérésétől függ, hanem külső referencia.

Kevert fénynél (amerre fordulsz más a WB: mondjuk az egyik oldalon ablakon beszűrődő fény, a másikon az olvasólámpa sárgája, középen meg a csillár energiatakarékos zöldekkel megpakolva) ez is csak (akár a WB kupak) arra a pontra érvényes, ahova mérted.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30859) copass válasza Dexter68 (#30850) üzenetére


copass
veterán

nagyon nehéz dolog a wb, mert ha belövöd egyedire az csak az fényviszonyokra érvényes. amint elmozdulsz és bejön egy új fény, ablakon beszűrődik a fény,lámpát felkapcsolják akármi. már borul a búsba az egész.
én awb-zek aztán utólag lehet mókolni, mert egy rossz wb-ből még nehezebb kihozni bármit mint egy awb-ből.
van expodisc-em, meg magic lanternem is (az is tud egyedi wb-t beállítani adott nézetről beállítja). csak statikus témára jók. nekem maradt az awb.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#30860) watchfun válasza *Ropi* (#30858) üzenetére


watchfun
tag

Vasárnap megtapasztaltam, amiről eddig csak olvastam Tőled.

Kézilabda-mérkőzés, tornaterem, a plafonon szemmel is láthatóan különböző színű higanygőz(?) lámpák, nyilván három különböző fázissal meghajtva, így felváltva villogtak. Sorozatokat lőttem, de egy sorozaton belül sem volt két ugyanolyan színű kép... Egy darabig vergődtem a fehéregyensúllyal mint a ló a jégen, aztán beletörődtem és automatára tettem, a gyerekek akiket fotóztam nyilván örülnek így is a képeknek, de nem vagyok rá büszke.
Ilyenkor mit lehet csinálni? (Vakuzni persze nem akartam, mert ha belevillantok a játékos szemébe, aznap már nem dob gólt)

[ Szerkesztve ]

(#30861) vlevi válasza watchfun (#30860) üzenetére


vlevi
nagyúr

Ezen csak a RAW-ba fotózás segít, és keresni kell a képen fehér, vagy világosszürke területeket (vagy, aminek annak kellene lennie), és arra ráállítani a fehéregyensúlyt.
Persze macera egyesével végigmenni a képeken, de a RAW-ban átállított fehéregyensúly nem változtat a képen, és nagyon elállított WB esetén is helyre lehet hozni. Ilyen pl. a kompaktfénycső, amit AWB-ben a Canon általában (legalábbis nálam, még a 450D-vel) marhára benéz, és eszméletlenrettenet színeket csinál belőle. Fénycsőnél amúgy is nehéz dolog a szín, mert a fénycsövek rossz tulajdonsága, hogy hiányos a színspektrumuk, ellentétben az izzólámpával, ahol teljes a színkép, csak más-más színek a dominánsak benne.

[ Szerkesztve ]

(#30862) Dexter68 válasza copass (#30859) üzenetére


Dexter68
addikt

Jaja... 20 éve foglalkozom képfeldolgozással, ebből 15 telt el mindenféle nyomdai környezetben. Amikor tényleg fontos minden hangyafasznyi árnyalat, arra csináltattam magamnak egy digit.proofot, amire össze van szedve mindenféle szín meg kényes refi-fotók a kalibrációhoz, na ezt szoktam belőni elsőnek, illetve van egy vékony színcsíkom, amit oda szoktam tenni és az alapján már látom, hogy mi merre ment el. A 700d AWB-je egyébként döbbenetesen jól dolgozik, de a sárgára/kékre festett falak azért meg tudják vezetni. A WB kupaktól leginkább az ilyen helyzetekben várok segítséget, mert ilyenkor nem fotózok rawban, viszont így kevesebb lehetőségem van utólag wb-t állítani, ez viszont segíthet annyira belőni (ráadásul kényelmesen, gyorsan), hogy ne kelljen sokat küzdeni vele.

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#30863) copass válasza Dexter68 (#30862) üzenetére


copass
veterán

én csak raw, nincs mese. megtréfált már sokszor az expodisc is, meg az ML is, mert az meg ugye hidegre lövi picit. raw awb aztán majd utómunkánál korrigálom. stúdiózásnál meg színkártya.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#30864) *Ropi* válasza watchfun (#30860) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mit lehet tenni? Nagyot nyelsz és felveszed a pókerarcot...Raw-ban végignyomod, aztán otthon káromkodsz a képek egyenkénti helyrerángatásánál. Egyébként elméletben mindig jól működnek a dolgok, csak gyakorlatban nem annyira (lehet még fokozni): nemrég egy céges rendezvényen a szokásosan többszínű energiatakarékos lámpák alatt álltak a szereplők, mögéjük pedig valami nagyon ócska projektor vetített: az is zöld / lilában villódzott, ami pedig a vászonról visszaverődött az mindent beterített a közelében. Hogy még inkább maximalizálják az élvezeti fucktort, természetesen ellenfázisban volt a terem világításával, így az arcok egyik fele zöld, a másik lila volt, mint az összevert UFO-k. :DDD

(#30862) Dexter68: "...ilyenkor nem fotózok rawban..." Miért nem, mazochista-e vagy? :DDD

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30865) Dexter68 válasza *Ropi* (#30864) üzenetére


Dexter68
addikt

Aminél fontosnak tartom a pixelbuzériát, ott rawot használok, de alapvetően helytakarékossági okokból nem mindent lövök rawba, ez meg belémivódott még az ínségesebb időkben. Viszont meggondolandó, hogy bizonytalan fényviszonyok közt mégis érdemes raw-ba lövöldözni, oszt, ha feldolgoztam, konvertálom jpg-be, oszt a raw-t meg törlöm, így a szín is megmarad, meg a káposzta is jól lakik :DDD

Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu

(#30866) *Ropi* válasza Dexter68 (#30865) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Viszont meggondolandó, hogy bizonytalan fényviszonyok közt mégis érdemes raw-ba lövöldözni, oszt, ha feldolgoztam, konvertálom jpg-be, oszt a raw-t meg törlöm, így a szín is megmarad, meg a káposzta is jól lakik :DDD"

Éppen akartam kérdezni, hogy hallottál-e már róla, hogy a raw fájlok is letörölhetőek, mint az összes többi... ;) :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30867) JohnyBlue válasza *Ropi* (#30864) üzenetére


JohnyBlue
őstag

ennél már csak a Debreceni házasságkötő terem tud jobban szopatni :D

A plafon sárgás de 2 méterenként 50 centis fa betétek vannak végig eresztve amire a mocskos hideg fényű lámpatestek vannak felszerelve amik szinte csak lefele sugároznak (szinte már spot hatása van).
Az oldalfala faburkolattal van ellátva (bükk színű )
A pár és az anyakönyvvezető közti területre pedig klasszikus spot lámpákat raktak fel (4db)
A padlószőnyeg egy zöldes kékes katyvasz.
Hátulról padlótól a mennyezetig ablak lenne, de hogy ne csak full ellenfényben dolgozzunk elszokták húzni (a függöny sárga színű)

A vendégek felől nincsenek elhúzva a függönyök... azaz onnan meg kapnak egy kis kinti fényt is....

Ja igen, ha mondjuk gyűrű húzás vagy aláírás van akkor a lámpák elhelyezése miatt egyszerre a két ember sosincsen egyformán bevilágítva... kb 2FÉ különbség :D

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#30868) vlevi válasza JohnyBlue (#30867) üzenetére


vlevi
nagyúr

Ezt még tetézi, hogy a menyasszony fehérben, a vőlegény feketében van, csak azért, hogy az fénymérő is megőrüljön :D

(#30869) JohnyBlue válasza vlevi (#30868) üzenetére


JohnyBlue
őstag

;]

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#30870) *Ropi* válasza JohnyBlue (#30867) üzenetére


*Ropi*
félisten

Itt is kb. ugyanez volt, amíg délután (s)ütött a nap. :N

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30871) Mr.ReD


Mr.ReD
csendes tag

Sziasztok,

feleségemnek (+család) lehetősége adódik kicsit az én (egyik) hobbimra "áldozni":) Most láttam, hogy van 3 év garival Canon váz + még pénzvisszatérítés is (+ az ÁFÁ-t el tudnám számolni:)), érdemes lecseréni EOS70D-t (már nem garancilis) 7DMKII-re vagy inkább 2-3 obit nézzek?

Előre is köszi a véleményeket...

GoT

(#30872) JohnyBlue válasza Mr.ReD (#30871) üzenetére


JohnyBlue
őstag

Vegyél ojjektíveket :)

https://ipollo.com/?ref=johnyblue

(#30873) *Ropi* válasza Mr.ReD (#30871) üzenetére


*Ropi*
félisten

Üveget vegyél! Azt vissza is válthatod. ;) :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30874) troszti válasza *Ropi* (#30824) üzenetére


troszti
aktív tag

"A 600D-ben még rugó húzza fel a tükröt, így ha nem a talpán tárolod a vázat, akkor a rugó elenged, a tükör lelazul és ebből adódóan az AF szenzorra nem pontosan vetül a kép, így az AF elmászik. Tehát a talpán szabad csak tárolni a vázat."

Ilyenbe bele se gondoltam... Az 50D-nél mi a helyzet? :)

fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek

(#30875) *Ropi* válasza troszti (#30874) üzenetére


*Ropi*
félisten

Abban már motor mozgatja (a 40D-től kezdve).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30876) radi8tor válasza *Ropi* (#30875) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Plusz 1 hibaforrás. ;]

⭐ Stella

(#30877) SoundBox


SoundBox
tag

Sziasztok én azt szeretném kérdezni hogy 1200D-ben mi húzza fel a tükröt?

(#30878) *Ropi* válasza SoundBox (#30877) üzenetére


*Ropi*
félisten

Hogy ne kelljen mindenkinek megkérdeznie:

• A 3 és a 4 jegyű vázakban rugó húzza fel a tükröt.
• A 2 számjegyűekben 30D-ig rugó, 40D-től motor.
• A 6-os és 7-es sorozatban motor, az 5-ösben az 5D1 kivételével motor.
• Az 1-es sorozatban az 1D3 óta motor.

Pl. a 40D motor:

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30879) vjpeti


vjpeti
csendes tag

Hello!

Milyen Androidos progival lehet 50D-ből exposzámot kiolvasni?

(#30880) *Ropi* válasza vjpeti (#30879) üzenetére


*Ropi*
félisten

A DSLR Controller vagy DSLR Dashboard közül valamelyikkel.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30881) tm5


tm5
tag

Ez nincs elárazva egy kicsit?

(#30882) cellpeti


cellpeti
veterán

sziasztok!

sima SD kártyát vegyek, vagy vehetek microSD-t is? EOS 1100D-m van

Tigris, tigris, csóvafény...

(#30883) *Ropi* válasza cellpeti (#30882) üzenetére


*Ropi*
félisten

Simát: a mSD átalakítóval csak kontakthibák forrása lesz.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30884) troszti


troszti
aktív tag

Sziasztok!

Korábban láttam, hogy valaki érdeklődött "bejáratott" ebay-es akkus eladókról. Ha jól emlékszem, az illető 70D-hez keresett. Én az 50D-mhez szeretnék új akkukat venni és ebben szeretnék egy kis segítséget kérni. Hol érdemes, milyet érdemes, stb :)

Előre is köszi,

fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek

(#30885) cellpeti válasza *Ropi* (#30883) üzenetére


cellpeti
veterán

:R

Tigris, tigris, csóvafény...

(#30886) radi8tor válasza tm5 (#30881) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Dehogy. :)

⭐ Stella

(#30887) *Ropi* válasza troszti (#30884) üzenetére


*Ropi*
félisten

Anno a Phottix Titan-ok voltak jók, most a Wasabi meg a DSTE a favorit.

Miért veszel többet? Timelapse-hoz, vagy simán a marcsába?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30888) troszti válasza *Ropi* (#30887) üzenetére


troszti
aktív tag

Köszi, megnézem majd ezeket :)

Két akksival vettem a gépet (1 eredeti + 1 utángyártott), de már nem az igaziak. Kb annyit bír a kettő, mint a 3,5 éves 1100D egy akksija.

Timelapse, csillagjárás, videózás. Ezek mellé jó lenne még 2, plusz ha egyszer elszánom magam a markolatra, akkor oda se fog ártani..

fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek

(#30889) speedyrg


speedyrg
tag

Hali.

Az edigital mai akciójában a 70d 260e ft. Esetleg van infótok hogy a cashback erre is igénybe vehető? Előre is köszönet.

speedyr

(#30890) troszti válasza speedyrg (#30889) üzenetére


troszti
aktív tag

Szerintem az a legbiztosabb, ha odatelefonálsz az ügyfélszolgálatra és megkérdezed :)

Telefon: (1) 452 0090

[ Szerkesztve ]

fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek

(#30891) *Ropi* válasza troszti (#30888) üzenetére


*Ropi*
félisten

Eszembe jutott valami, írtam PÜ-t! :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#30892) speedyrg válasza troszti (#30890) üzenetére


speedyrg
tag

Felhívni nem tudtam őket. Ha nem max 14 napon belül visszaküldöm. Bár nem hinném mert a bolt szerződött partner akkor pedig miért is ne járna vissza?

speedyr

(#30893) bbkmachine válasza speedyrg (#30892) üzenetére


bbkmachine
aktív tag

Van rá pénzvisszatérítés. Én is rendeltem ma egy 70D-t az Edigital-tól személyesen a boltban. 31ezer vissza jár még a kedvezményen felül.

(#30894) fr3ntzen válasza *Ropi* (#30883) üzenetére


fr3ntzen
aktív tag

Nekem 2db 16os van minddkettő átalakítós és hibátlanul működik. :U

[ Szerkesztve ]

PS4,PS3,PSP,PS One, Huawei p30pro, Canon Eos 7D, Valami i7es erőmű :) Instagram: heroldhenzphotography, henzherold

(#30895) gF válasza fr3ntzen (#30894) üzenetére


gF
senior tag

Senki nem mondta hogy nem működhet jól, csak annyit hogy az adapter plusz hibaforrás! :W
Ha valaki DSLR-be vesz memóriakártyát, akkor felesleges microSD kártyát venni. Inkább vegyen egy jó minőségű SD kártyát (lehetőleg UHS-I sebességűt).

(#30896) vlevi válasza gF (#30895) üzenetére


vlevi
nagyúr

Nekem ilyen van. Vettem mellé USB3-as kátyaolvasót is, mert anélkül csak 25 körül tudok olvasni róla PC-n.

Mondjuk ez is odab...., csak ez még drágább.

(#30897) speedyrg válasza bbkmachine (#30893) üzenetére


speedyrg
tag

Köszönöm a válaszod. Jó hír. Ennek örülök. Szép fényeket hozzá.

speedyr

(#30898) atyuska


atyuska
tag

Mekkora ász vagyok, hogy egy hete vettem a 70d-t :) :W :W :W :W :W :W :W :W :W

----atyuska----

(#30899) bbkmachine


bbkmachine
aktív tag

Olcsó utángyártott LP-E6 chip-es akkuból mit érdemes venni? Az ár a lényegesebb, mintsem a csúcs minőség. Kérem, hogy csak olyan írjon, akinek van tapasztalata konkrét márkával. Köszi.

(#30900) hszilard666


hszilard666
veterán

Sziasztok Uraim!
Nézzétek el nekem hogy ha butust kérdezek, de zöldfülü vagyok a dslrekhez :B
Jövőhéten fog hozzám érkezni az első gépem, egy EOS 600D, ehhez lenne pár kérdésem:
-Milyen memóriakártyát érdemes venni bele? Nem a legbrutálabb kellene hanem a legjobb ár/érték arányú.
-Magát a gépet lehet tölteni powerbankról?
-Milyen táskát érdemes venni hozzá? Minél kisebb kéne, hogy be tudjam dobni a mikndennapos tatyómba, de védje a gépet mint állat :D
Nagyjából ennyi ha még valami eszembe jut akkor írok! :B
Köszi! :R

ÜBER AKCIÓ! ELADÓ METALFISH T60 ITX + RISER: tinyurl.com/yh5zwxf2

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Canon EOS DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.