Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6551) concret_hp válasza dellfanboy (#6550) üzenetére


concret_hp
addikt

ha van vagy 10 társasház amit ők építettek akkor nagyjából okés valószínű, bár előre kifizetni az egészet az necces és tudtommal nem is nagyon szokás.

[link] ez pl nincs lakássá nyilvánítva 1 sem, tehát nem tudsz papíron ott lakni...

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6552) dellfanboy válasza concret_hp (#6551) üzenetére


dellfanboy
őstag

kozbe rakerestem a hermina kulcsszora a topicban..

de amit irsz eleg erdekes... marmint hogy felepitenek egy tarsashazat ahol elvileg nem lakhatsz mert nincs lakassa nyilvanitva...

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#6553) gurabli


gurabli
senior tag

Sziasztok!

Jár erre valaki, akinek CIB FIX5 vagy FIX3 lakáshitele van? Mi 2011-ben vettünk fel CIB FIX5 lakáshitelt, elvileg 2016 januárban van az 5 éves kamatforduló és ha jól értelmezem a dolgokat, akkor a jegybanki alapkamat jelentős csökkenését követően csökkennie kell az újabb 5 éves periódusra a kamatnak is, egyben a törlesztőnek is?
Tapasztalat?

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#6554) viharhozo válasza gurabli (#6553) üzenetére


viharhozo
addikt

Csokkennie kene, de ez meg a regi, mocsokszemet stilusban osszerakott konstrukcio, szoval harom CIB-es kondicios lista utan se tiszta nekem, pontosan hogy szamoljak a kamatot. A legegyszerubb, ha megkerdezed a bankot, es ha nem tetszik, amit mond, targyald ujra a dolgot!

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6555) gurabli válasza viharhozo (#6554) üzenetére


gurabli
senior tag

Köszönöm válaszod!
Mit értesz az alatt, hogy a régi, mocsokszemét stílusban összerakott konstrukció? Ennek milyen hatása lehet rám nézve? :)
Amikor felvettük a kölcsönt, akkor azt magyarázták, hogy a mindenkori jegybanki alapkamat a mérvadó. Persze tudom, ez így nagyon nem mond semmit, mert valami alapján kell, hogy számolják. Gondolom a sok-sok oldalas szerződésben ez benne kell valahol, hogy legyen. Segítenél esetleg megfejteni, hogy hol keressem az ide vonatkozó részt?

Amit találtam a CIB oldalán a hirdetmények között, az mind a FIX1 és FIX3 konstrukciókat érinti, feltételezem azért, mert a FIX5 most vált, most jár le az első 5 év. Ha jól tudom, akkor az elején vettük fel, szóval a vannak is, sokan nem lehetnek előttem, akinek előbb lejárt az első öt év.

Link1
Link2

Emígy pár hete küldtek egy levelet: valami Elszámolási törvény alapján megvizsgálták a szerződést, stb, gondolom ez a fair bank törvény, vagy mi miatt kellett nekik a forint hitelekre is. Itt megállapították, hogy az éves kamat 7.99% volt és most is ennyi lesz. Ha jól értem, akkor ennek nem az öt éves fordulóhoz van köze.

Elnézve, hogy a FIX1 és FIX3 kamatok jelentősen csökkentek, legalább is a fenti két hirdetmény szerint, így nem tudom elképzelni, hogy a FIX5 miért ne csökkenne. Megtehetik, hogy nem csökkentik (főleg annak tudatában, hogy a FIX1 és FIX3 is csökkent).
Most nem találom azt az oldalt, ahol azt illusztrálták, hogy 1% változás is milyen komoly csökkenést vagy növekedést eredményez. Ha kb arányosan csökkenne a kamat a FIX1 és FIX3 konstrukciókkal, akkor ez egész korrekt összeg kellene, hogy legyen.

Most mást nem tudok tenni, várom, hogy értesítsenek, gondolom küldenek majd róla levelet az utolsó pillanatban. Addigra amennyire lehet, felkészült szeretnék lenni.

Köszönöm előre is a segítséged!

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#6556) laszak


laszak
tag

Sziasztok!

Lakásvásárlás kb. 2-3 év múlva lesz esedékes.

Ehhez jelenleg az alábbi stratégiát követem:
- 2 LTP, havi 20-20 ezerrel (mindegyik minimál futamidős, decemberben lesz az egyik 1 éves, a másik fél éves)
- egyéb pénz-félrerakás (leginkább banki lekötés, tehát biztos - ám minimális hozammal)

Minden valószínűség szerint hitelre is szükségem lesz (kb. 10 millióra)

Kérdés, hogy érdemes még LTP-t futtatni, hogy majd amikor lejárnak, azokat betörlesszem a hitelbe? (pontosabban, a betörlesztés megoldható - szerződés függvényében?)

Előre is köszönöm.
Üdv.

[ Szerkesztve ]

(#6557) viharhozo válasza gurabli (#6555) üzenetére


viharhozo
addikt

Na, varj, mert itt most fogalomzavar van.

A linkelt hirdetmenyek a multrol szolnak. Te oteves kamatperiodust valasztottal, tehat a te kamatod eddig nem valtozhatott. Az egy- es haromeveseke viszont igen (csokkent), ezt kozli a hirdetmeny. De ezek nem a jovore vonatkoznak.

Az elszamolasi torveny nem errol szol, azt ne keverjuk ide.

Azt, h a kovetkezo kamatperiodus kamatat hol talalod a szerzodesben, en nem tudom megmondani, meg kell keresni. Tartok tole, h konkretan sehol, mert kulonbozo egyeb kondicios listakra fog hivatkozni, ezert szerintem celszeru bemenni a bankfiokba, es irasban kikerni ezt, az a biztos.

Futamidotol meg tartozastol fuggoen erdemes lehet elgondolkodni a kivaltason is, ha nagyon rossz kamatot mond be a bank. Oteves kamatperiodussal 6% korul jelenleg mar szinte barmelyik bank hitelez kulonosebb feltetelek nelkul, ez ala is lehet menni, de ahhoz komolyabb jovedelem kell. Ha a mostani bankod 7% fole akar menni, elkezdenek szamolgatni.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6558) gurabli válasza viharhozo (#6557) üzenetére


gurabli
senior tag

Tudom, hogy a linkelt hirdetmények a múltról szólnak, csak tájékozódás miatt néztem, mert azt látni, hogy az egy és három éves futamidőkre jelentősen csökkentették a kamatot. Ez a logika mentén hamarosan aktuális öt éves periódusnál is ki kell hirdetni az új értéket, ami nagyon meglepő lenne, ha nem csökkenne.

Az elszámolási törvényt csak megemlítettem, az én esetemben ez nem érdekes és nem is releváns.

Az lesz, amit mondasz, kikérem majd írásban a banktól, hogy pontosan mi alapján kerül meghatározásra a következő kamatperiódus. Mondjuk lehet, hogy megvárom, hogy kiküldjék a tájékoztatót, ami ugye hamarosan úgyis esedékes, most úgysem mondanák meg, hogy mi lenne a változás és az pontosan mennyi lenne, ha már látom, akkor lehet majd tovább lépni, főleg, ha úgy érzem, hogy előnytelen rám nézve.

A 6%-hoz már 2011-ben is aránylag közel voltam, mert akkor 7,99% volt. Én most kb. 6%-ra számítok, ami kb. 2%-os csökkenést jelent, amivel én fixen öt évre elégedett is lennék. A FIX3 esetében 3,42%-ot csökkent (2009-ben 9.2%, majd 2014-ben 5,78%). Persze tudom, hogy ez csak találgatás, de a fix1, fix3 és fix5 között kizárólag abban volt különbség, hogy hány évig fix az induláskor megállapított kamat, valamint a kamat mértékében (a 1 alacsonyabb volt, de ugye évente változik, az 5 ugye magasabb, de öt évig biztos nem változik, ennek a "biztonságnak" az árát fizetjük meg valamivel magasabb kamattal).

Itt a bemutatójuk, ahol illusztrálják is, hogy mit jelent 1%-os kamatváltozás: Link Itt a 3. oldalon a FIX5 konstrukcióval illusztrálja: havi részlet: 54 048 Ft, +1% +3 552 Ft, -1% -3 467 Ft változást jelent.

Emígy pénzügyes szemmel biztos, hogy érdemes a minél jobb konstrukciót választani, de nekem megéri a valamivel magasabb havi törlesztő azért a biztonságért cserébe, hogy tudom, az első öt évet is fix összeggel törlesztettem, a második (és egyben utolsó) öt évet is fix összeggel törlesztem, történjen bármi is. Ez a havi törlesztő teljesen rendben van számomra, de ha valamitől elszállna (fél évre nem lehet tudni mi lesz, nem hogy öt évre), akkor viszont bajban lehetnék. Ha meg jelentősen növekedne a bevételem, akkor előtörleszteném és kész. A biztonság nekem többet ér, mint valamennyi megtakarítás, főleg a mai világban.

Meglátjuk, hogy miről tájékoztatnak majd, februárig már nem sok idő van, utána beszámolok majd itt is, hogy mi lett belőle. Ha a 6% körüli kamatot megkapom, akkor teljesen rendben lesz, attól eleve nem nagyon találnék fix öt éves jobb konstrukciót (nem kiemelkedő jövedelemmel).

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#6559) viharhozo válasza gurabli (#6558) üzenetére


viharhozo
addikt

Sztem max. az ugyleti kamatod lehetett 8%, a THM-ed inkabb 10% korul volt.

Mas bank is ajanl 5 evre fix kamatot, de attol tartok, esetedben nem fogja megerni a valtas, hacsak nem tudsz ingyen vegtorleszteni.

Sztem egyebkent nem volt tul jo huzas anno az ot evet valasztani, mert azzal a masodik ot evedet nem veded le, ha elszallt volna a kamat, ugyanugy tobbet fizetnel mostantol. Ha ez a cel, akkor a teljes futamidot kell levedeni (erre valoszinuleg 2011-ben nem volt lehetoseged), ha viszont ez nem megy, akkor celszerubb a rovid kamatperiodust valasztani.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6560) gurabli válasza viharhozo (#6559) üzenetére


gurabli
senior tag

Hát, lehet, hogy a THM nagyobb, majd pontosan utána kell járnom, már nem emlékszem, akkor tudtam mindent, de már régen volt.

Nézegettem az 5 évre fix ajánlatokat, de egyik sem jobb, max egy nagyon kicsivel a mostaninál, szóval biztos nem éri meg a tortúrát a kiváltással.

Ugyan igazad van, hogy a második öt évemet nem védem le, de sokkal több időm marad felkészülni és meghozni bármi döntést, ha látom, hogy "elszabadul a pokol" és pl a jegybanki alapkamat megindul felfelé, stb. Pl. abban az esetben meg tudnánk oldani a fennmaradó öt év előtörlesztését (nem akartunk nagy összeget felvenni, és azt is "csak" 10 évre). Ha egy vagy három évest választok, akkor erre nincs vagy csak nagyon kevés időm marad, valamint előtörleszteni is jóval nagyobb összeget kellene. Ha gond lett volna, akkor az öt év lejárta előtt az utolsó pillanatban törlesztettünk volna, mielőtt változna a kamat. De szerencsére erre nem került sor.

Mint mondtam, nem azt néztem, hogyan tudok nyereségre szert tenni, hanem azt, hogy ami van és lesz öt évig, az nekem elfogadható-e vagy sem. Mivel az öt év alatt a havi befizetés nem jelent gondot, ezért ez nekem már rendben van, nem kell parázni, hogy mi lesz, ha pl. a MNB kamatcsökkentős politikájának az ellenkezője történik. Öt évnél hosszabb rögzített kamatperiódust akkor nem kínált senki (és ma is kevesen, szinte elérhetetlen feltételekkel a részemre).

Aki nem kockáztat, valószínűleg soha nem lesz gazdag, de aki a biztosabbra megy, átgondoltan és felkészülten, az ritkábban bukik akkorát, mint azok, akik minden forintért váltanak, kockáztatnak, stb.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit lépnek majd a következő 5 évre, gyakorlatilag lehetetlen, hogy ne legyen alacsonyabb a kamat, hiszen a jegybankihoz igazították felvételkor is. De ha nem változna, akkor azt is tudom fizetni és továbbra is annyi, amivel kalkuláltunk felvételkor. Feljebb meg egyszerűen semmilyen tényező nem viheti.

Pont az árfolyamkockázat miatt nem vettünk fel előtte devizában (CHF, EUR) kölcsönt, valamint a katasztrofális forint kölcsönöket sem, inkább kivártunk, és utólag nagyon is bebizonyosodott, hogy megérte óvatosnak lenni, de még mennyire.

[ Szerkesztve ]

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#6561) Patrick


Patrick
addikt

[link]

Erről vélemény?

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#6562) etejedu válasza Patrick (#6561) üzenetére


etejedu
őstag

Ha szeretsz horgászni mindenképp.

[ Szerkesztve ]

(#6563) Patrick válasza etejedu (#6562) üzenetére


Patrick
addikt

Köszi! :)

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#6564) attiati válasza attiati (#6543) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem el is adták ezt a 13. kerületi telket, mert már nem él a link.
És kiadták 130e-ért a teve utcai 63nm-es kecót it.

(#6565) codec


codec
senior tag

Sziasztok! Ti hogy látjátok, megállt az árak emelkedése, vagy stagnál, esetleg csökken. Én olyan összevisszaságot látok, hogy nem bírok kiigazodni, elvarázsolt áraktól egészen a korrektekig minden, sok hirdetés eltűnik, majd újra megjelenik más áron, sőt olyant is láttam, hogy ugyanaz a lakás 3 féle áron is van. Szóval ti hogy látjátok?

Az intelligencia hiánya gyógyíthatatlan betegség, azonban a tünetei jól kezelhetőek!

(#6566) updog válasza codec (#6565) üzenetére


updog
senior tag

Mostanában azt látom/hallom, az ingatlanosoktól is, hogy pár hónapja nem mennek feljebb az árak, ami valószínűleg igaz is. A tranzakciószám stagnál/kicsit csökken - így is rekord év lesz, >130.000 tranzakciót becsülnek.

Ami szívás, hogy az épeszű minőségű kínálat az nyilván emiatt csökkent év eleje óta, mindent megvettek amit értek, ingatlan.com kínálata nálam éves mennyiségi és minőségi minimumon van, változatlan paraméterekkel.

Hogy ez most csak pihenő, vagy tetőzés - ez az amit jövő ilyenkor tudok majd megmondani :) Gyanítom amúgy, hogy aki lakhatásra venne, az nem fog nekiállni karácsonykor ügyintézni, meg költekezni, aki befektetésnek, az meg már megvette.

Szerintem semmi nem indokolja a további növekedést, de szerintem tavaly sem volt érdemes venni, mert sokalltam a 11M-t a lepukkant 69m2-es óbudai panelekért, aztán nézd meg most :)

Az hogy ugyanaz a lakás hat oldalon, hét árral, negyven példányban fent van.. az régóta nem meglepő, maradjunk annyiban :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6567) dellfanboy válasza updog (#6566) üzenetére


dellfanboy
őstag

en most jutottam oda anyagilag hogy vegyek egy kecot, de ne ijesztegess, hogy elkezdenek feljebb menni az arak... igy is tobb evembe telt sporolni... remelem talalok valamit es nem kovetjuk nyugat europat, hogy az ingatlanok is olyan kva dragak legyenek mint ott (ha mar lidl/be hasonlo arak vannak)..

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#6568) updog válasza dellfanboy (#6567) üzenetére


updog
senior tag

Hát nézd, tavaly óta az a kategória, amit én nézek, kb 20-25%ot drágult, ha nem többet, cserébe felszívódott a kínálat. Nem jelenthetünk ki semmit, de az aki tavaly azt mondta, gyűjtök még hozzá, semmivel sincs most beljebb :)

Aztán most megveszi a csúcson, két év múlva meg lehet hogy összeomlik a piac... :U

Csak így paraméterek nélkül, a kinézett ár/méretkategóriádban hány találat van ingatlan.com-on (és abból hány dupla? :) )

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6569) attiati válasza codec (#6565) üzenetére


attiati
veterán

ha huzol egy egyenletesen emelkedo trendvonalat, ami az inflaciot koveti, akkor ott van kb az egyensulyi, realis ar.
valsagokban befagy a piac, es beesik az ar ezala a vonal ala es ar alatt megy a piac. Boom eseten pedig tulhevul a piac, es vonal feletti irrealis aron mennek a lakasok.
Az uj epitesu fejlesztesek arait nezem, es most szerintem sacc per kb vonalon vagyunk nagy atlagban. Ettol egy egy kerulet vagy utca jelentosen elterhet, ha felertekelodott a korzet 10 ev alatt. De hogy innen merre megyunk, azt senki nem tudja.
Az biztos, hogy most sem vesznek meg akarmit az emberek. Az igazan jo adottsagu lakasbol keves van bp-en:
csendes, megis jo a kozlekedes, jo elosztas, elheto kialakitas, jo hang es hoszigeteles...

(#6570) axioma válasza laszak (#6556) üzenetére


axioma
Topikgazda

Elhavazas miatt par hetig nem jartam a topikban.
Ha ez me'g aktualis: ne ujat nyiss, hanem oszd meg a korabbit. Akkor egyszerre jarnak le.

(#6571) updog válasza dellfanboy (#6567) üzenetére


updog
senior tag

Szerintem egy pont aktuális sztorit szeretnék megosztani:

Hétfőn megnéztünk egy ingatlant, mondta az ingatlanos, hogy sejj, épp van egy másik, új hirdetése, megmutathatja-e. Hát miért ne, nem fáj az nekünk semmibe. Megnéztük, nem volt rossz, de munkaidő után már sötét volt, úgyhogy kedden megbeszéltünk még egy időpontot, napközben eljöttünk asszonnyal a munkahelyről, megnéztük világosban is, egész jó volt úgy is, sőt, nagyon jó vételnek tűnt. Gondoltuk, hogy minél hamarabb adjunk be ajánlatot, de mégse látatlanban vágjunk belel: a nap hátralévő részét rászántuk a szokásos dolgokra (kis filózás, környék utánajárás, minimális alku kitalálása, tulajdoni lap lekérés, tulaj utánanézés FB/neten, közösképviselőnél érdeklődés, hitel számolgatás) és ma terveztünk ajánlatot beadni, alku nélkül (az egész 72 órán belül zajlott).

Pár perce hívott az ingatlanos, hogy valaki kp.-vel azonnal elvitte, kedd este.

Tanulságot nem szeretnék levonni, és nem minősül ajánlattételnek.

ja igen, (#6569) attiati "csendes, megis jo a kozlekedes, jo elosztas, elheto kialakitas, jo hang es hoszigeteles..." ez mind teljesült volna.

Mégis csak lenne, szigorúan saját magamnak egy tanulság: "aki nem játszik, az nem is nyer" :)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6572) |AP| válasza updog (#6571) üzenetére


|AP|
veterán

ez sajnos ilyen... és amíg ilyen gyorsan elkapkodják a lakásokat addig az árak sem fognak csökkenni, sőt.
Én továbbra is azt gondolom, hogy az a 20-25%-os emelkedés, ami az elmúlt egy évben volt az nem normális. Az albérletárak robbanásszerű emelkedése, az airbnb, a kis kínálat, nagy kereslet abnormális mértékű emelkedést hozott. Egy ideig bíztam abban, hogy ennek vége szakad egyszer, de jelenleg nem látom mikor következhet ez be. Amíg vannak azonnali kp-s vevők, akik befektetési céllal felvásárolják az összes normális megjelenő lakást a piacon, addig erre nem sok esély van.

Két példa tőlem a közelmúltból:
1. Van egy telek itt a közelben, amivel régóta szemezek (9. ker, rehab rész), hogy de jó lenne, ha épülne oda egy társasház. Egy nap kitették a táblát, hogy várhatóan 2016. májusában indul az építkezés, lakások leköthetők. Még aznap felhívtam a számot, a 60 lakásból már 10 le volt foglalózva, pedig még építési engedély sincs az épületre!
Kértem alaprajzokat, hogy lássam milyen lakások vannak benne. Élhetetlen, rossz elosztású, cipőkanalas, összenyomorított lakások (legdurvább: 8m2-es félszoba közepén! egy pillér), 600ezer Ft/m2 áron. Ennek ellenére viszik, mint a cukrot...
2. építészként dolgozom, az irodánk rajzolja egy társasház terveit. 54 lakás (a legtöbb 1-1,5 szobás) és az építtető egy darab lakást sem fog meghirdetni, mert akkora üzlet az airbnb, hogy az egész házat így tervezi üzemeltetni.

Szóval amíg ezek a dolgok nem változnak, addig az árak még emelkedni fognak és ezen a belengetett ÁFA csökkentés sem fog változtatni.

(#6573) Patrick


Patrick
addikt

Nálunk is brutális árak vannak. Nem hittem volna, hogy egy panelt valaki képes felrakni 14,9 milláért, sőt láttam már 16-17 milláért is. Azért ez több, mint áremelkedés... és értem én, hogy itt van Ausztria 1 km-re és hogy fűtés korszerűsített, meg új ablakok és szigetelés, de akkor sem ér ennyit egy panel, még befektetésnek sem.

1-2 lakás van, ami jó áron van, jó helyen, de azt el is viszik azonnal.

Én úgy gondolom, hogy max stagnálás lesz árak terén... csökkenés nem.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#6574) concret_hp válasza |AP| (#6572) üzenetére


concret_hp
addikt

azért az airbnb sem fog a végtelenig nőni, nem fog 10* annyi turista jönni bp-re, csak mert mindenki kitalálja, hogy az milyen jó biznisz :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#6575) attiati válasza |AP| (#6572) üzenetére


attiati
veterán

az a 10 lefoglalózott lakás lehetett tulaj részére + kimehetett még a hivatalos értékesítési fázis előtt zárt körben egy hírlevél (korábbi vevők, érdeklődők)

Patrick: Sopron, Szentgotthárd?

[ Szerkesztve ]

(#6576) |AP| válasza concret_hp (#6574) üzenetére


|AP|
veterán

a végtelenig nem. De elnézve a trendet egy jó ideig még erről fog szólni a belvárosi lakáspiac. Ebben csak akkor lesz mostanában változás, ha valami adózási szigorítással megpróbálják megfejni az airbnb-t.

attiati: persze, nem feltétlenül ezen akadtam fel. Hanem azon, hogy megveszik drágán a sz@rt is, pár nap alatt. Amíg ez így megy, addig még áremelkedésre lehet számítani.

[ Szerkesztve ]

(#6577) Patrick válasza attiati (#6575) üzenetére


Patrick
addikt

Sopron.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#6578) attiati válasza Patrick (#6577) üzenetére


attiati
veterán

És mennyiért mennek a lakások az osztrák oldalon a legelső városban, ami ha mondjuk kisebb is mint Sopron, de Sopronhoz hasonló mennyiségű szolgáltatás van?
Gondolom rengetegen megállnak Sopronnál, és inkább kijárnak onnan dolgozni, minthogy Ausztriában béreljenek. Vagy rengeteg osztrák (nyugdíjas) átköltözik Mo-ra, és visszajár Ausztriába.

(#6579) Patrick válasza attiati (#6578) üzenetére


Patrick
addikt

Hát ez jó kérdés, azt nem tudom, arra én is kíváncsi lennék. Annyit tudok, hogy kint kedvezőbbek, logikusabbak a hitelek, mint itthon.

Ez így van, sokan megállnak és kijárnak, mint, hogy kint béreljenek. Van, aki nem is soproni, de kint dolgozik, ingázik naponta oda-vissza. Többségük az osztrák minimálbért keresi, ami idehaza jó, kint azért még is csak minimálbér.
Pár osztrák talán ideköltözött és úgy jár ki, de nem jellemző.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#6580) laszak válasza axioma (#6570) üzenetére


laszak
tag

Igen, meg aktuális.
Ezt kicsit kifejtened

Köszönöm.

(#6581) axioma válasza laszak (#6580) üzenetére


axioma
Topikgazda

Van ilyen fogalom az ASZF-ben, hogy megosztas.
Van egy szerzodesed, ami mar fut. De "mostantol" kettot szeretnel fizetni es majd felhasznalni. Pont ahogy nalad van. Es persze logikusan egyidoben hasznalnad fel.
A megosztas soran 1 szerzodesbol 2 keletkezik (nyilvan nem lehet ugyanaz az adoszam mindketton, amire az all.tam jon, de ha uj nyitasahoz lenne adoszamod, akkor mar csak az a kerdes, hogy az kozeli hozzatartozoja-e a regi szerzodes szerzodojenek (nem kedv.-ttjenek, ha azon az kulon van!). Ha igen, akkor megy egybol, ha nem, irj reszleteket (2 szerzodesen ki a szerzodo, ki a kedv-tt, kit kell behozni, kikombinaljuk).
Tehat szolsz az ltp-nek, hogy 2-t akarsz belole csinalni, az ujon x adoszamra kered az alltam-ot. Itt van egy kis kavaras azzal, hogy mikor van az ugyfeleved forduloja, ezt ki kene deriteni (411-81-81, akkor mar mindkettore kerdezd meg - elvileg az elso teljes, nyitasin felul befizetett havi megtakaritas honapjanak kezdete). Az ltp csinal belole kettot, DE a szabalyok szerint mindketto olyan lesz, mintha annak az egynek az elejen indult volna. (Lesz egy kis kavaras a szerz.osszeggel, de ezt majd ha mar minden mas OK.)
Tehat gyakorlatilag az egyik szerzodesed megy tovabb, csak kiagazik belole egy masik, amiben igy nyilvan kevesebb a to"ke, de hamarabb fel is veheto mint a "kiagazas" idopontja +4 ev, ami uj szerzodesnel kellene.
Raadasul ha a magas SZO-re nincs szuksegetek, akkor ennek mindossze valami 2-3e dija van.

(#6582) attiati


attiati
veterán

itthoni airbnb fórumot tudtok, ami aktív?

(#6583) updog


updog
senior tag

Ezt csak így offban: ha a kinézett lakás címére be van jegyezve a mostani tulaj kft-je - ha mindent megbeszélek vele, és még az adásvétel előtt ő elintézi a kijelentkeztetést, ügyvéd előtt bemutatja, aláírja hogy per/teher/igénymentes, a céget kijelentkeztette, akkor ugye nagy gondom nem lehet belőle?

Amennyire utána tudtam nézni, korrekt, régi cég amúgy, rendes tevékenységgel és bevétellel, nem találtam problémára utaló nyomokat.

Az mondjuk kicsit gáz, ha valami haragos ráguglizik, és 170 találat nyilván még három évig a régi címet dobja ki, dehát kb. pont ennyi erőfeszítés tetszőleges magánszemély részéről is a bepipázott n..úriembereket a régi címére küldeni, ha vaj van a füle mögött :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#6584) attiati


attiati
veterán

[link]
ismét teve utca, kiadó 34nm-es kecó, 90e-ről most vitte fel a tulaj 100e-re

miközben a (majdnem kétszer akkora) 63nm-es lakást ugyanott 130e-ért vették ki (közvetítővel, így 120 maradt a tulajnál).

(#6585) syl5 válasza attiati (#6427) üzenetére


syl5
őstag

Ez szép, köszi!

Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

(#6586) attiati válasza syl5 (#6585) üzenetére


attiati
veterán

finomitasra szorul, es szamitasi modszertani hibakat tartalmaz

(#6587) attiati


attiati
veterán

5%-ra csökken az új építésű lakások áfája

[link]

az mondjuk ésszerű lenne, ha valóban 4 év alatt több lécsőben csökkenne

(#6588) |AP| válasza attiati (#6587) üzenetére


|AP|
veterán

A közeljövőben nem várok ettől a lépéstől érzékelhető árcsökkenést. Ha a kínálat bővülni fog már az is eredmény lesz. Meglátjuk.

(#6589) viharhozo válasza |AP| (#6588) üzenetére


viharhozo
addikt

A nagyon elszallt aru, belvarosi reszeken ez azert nem fog segiteni, mert ott egyszeruen keves a telek ahhoz, h erdemi arlehajto hatasa legyen. Inkabb talan a Hungaria-korgyurun kivuli reszeken indul be majd az elet.

Idenre 140-150k adasvetelt prognosztizalnak. Azert nem mindegy, h ebben 10k vagy 30k uj lakas van, szoval az atlagarakat azert csokkentheti.

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

(#6590) attiati válasza |AP| (#6588) üzenetére


attiati
veterán

Sztem lesz esés, de közel sem annyi, mint az áfacsökkentés

Sokat kell fehéredni a szektornak, az elviszi a csökkentés jó részét
És a többletprofitból részesedni akar a telektulajdonos, az építő. És a maradék lesz a vevőé.
Az lenne szép, ha becsábítják a fejlesztőket az alacsony áfakulccsal és a végén kivetnek a szektorra egy különadót :D

Arra jó lesz a bejelentés, hogy stabilizálja az árakat, és kínálati oldalról nem lesz hiány (mondjuk 2 év múlva)
De azt mondjuk továbbra sem értem, hogy miért írják mindenhol azt, hogy nincs kínálat és nincs fejlesztés?
Ami van, azt sem veszik meg. Úgy tűnik, hogy azért nincs fejlesztés, mert nincs kereslet.

kíváncsi leszek a konkrét törvényre

[ Szerkesztve ]

(#6591) mm00


mm00
aktív tag

Szerintetek, ha leviszik az áfát 5%-ra január 1-től, akkor az a jelenleg építés alatt álló már megkötött szerződésekre is vonatkozni fog?

(#6592) savoo válasza mm00 (#6591) üzenetére


savoo
addikt

Kizárt, és valószínűleg nem egyből lesz 5%, hanem lépcsőkben.

(#6593) |AP| válasza savoo (#6592) üzenetére


|AP|
veterán

"Már jövőre 5 százalékra csökken a lakásépítés jelenleg 27 százalékos áfája, tehát nem lesz átmeneti időszak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, írja az MTI. "

(#6594) savoo válasza |AP| (#6593) üzenetére


savoo
addikt

Hopp, én még a tegnapi híreknél tartottam csak.. :)

(#6595) mm00 válasza savoo (#6594) üzenetére


mm00
aktív tag

Átolvastam a szerződésemet és végig fizetendő összeg szerepel, szóval hogyha lesz is áfa csökkentés, akkor valószínűleg a fizetendő összegem nem változik és az áfacsökkentéssel a válallkozó jár jól.

(#6596) |AP|


|AP|
veterán

nagyon nem hivatalos infó, az egyik ingatlanfejlesztő megrendelőnktől:
ÁFA ide, ÁFA oda, nem tervezik csökkenteni az áraikat. Hülyék lennének, ha ilyen áron is elkapkodják a lakásokat.
Az igazsághoz mondjuk az is hozzátartozik, hogy ők elsősorban a belső kerületekben fejlesztenek, ahol a legutóbbi házuk egyetlen lakását sem vette meg magánszemély, csakis cégek-befektetésnek.

(#6597) savoo válasza |AP| (#6596) üzenetére


savoo
addikt

Én nagyon meglepődnék ha ez egyből meglátszana az árakon, szerintem majd ilyen 1-2 év múlva, amikor elkészülnek ennek a hatására az új projektek.

(#6598) Oppenheimer válasza savoo (#6597) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Jó lenne, ha így lenne, de a legtöbb szakértő szerint nem fognak akkor se csökkenni a lakásárak. Ha tartom magam a terveimhez, 2-2.5 év múlva veszek lakást, szóval tényleg én örülnék neki a legjobban. :D

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#6599) Patrick válasza Oppenheimer (#6598) üzenetére


Patrick
addikt

Detto. :D
Sajnos én szerintem sem fognak csökkenni, max stagnálni. De azért örülnék, ha csökkenne picit. :)

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#6600) viharhozo válasza |AP| (#6596) üzenetére


viharhozo
addikt

Ja, mindenki hulye, es annak ellenere alig epul lakas, h "ilyen aron is elkapkodjak a lakasokat".

Durvasága miatt töröltem - moderátor.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.