Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3001) Manitou válasza amargo (#3000) üzenetére


Manitou
addikt

A paneloknál a legfőbb gond a kopogó hangokkal van, nincs megoldva a szerkezetnél ez a probléma, így a vasbeton szerkezeten vígan továbbhaladhat az ilyen jellegű hang. Továbbá a födémeken sincs lépéshangszigetelés, ami egy hagyományos szerkezetű háznál azért alap. :)
A panellakások felújjítása és sorsa nagy probléma lesz az elkövetkezendő évtizedekben.
Bontása problémás. Rengeteg panellakás van az országban. Gyorsan kellett sok lakást építeni ez volt a leggyorsabb iparosított lakásépítési eljárás. Rengeteg lakást húztak fel.
Gépészetileg is korszerűtlenek. Hőtechnikailag még csak csak felújítgatják ezeket, már akik megtehetik....

Én lebeszélnélek a faházról :N
Miért szeretnél faházat? Rönkházra gondolsz?

[ Szerkesztve ]

(#3002) attiati válasza Manitou (#3001) üzenetére


attiati
veterán

Tudsz bp-en híresen jó és hírhedten rossz minőségű társasházra példát?

(#3003) Manitou válasza attiati (#3002) üzenetére


Manitou
addikt

Nem, nem vagyok Bp-i :N

(#3004) amargo válasza Manitou (#3001) üzenetére


amargo
addikt

Paneloknál szerintem az a legnagyobb gond, hogy mára-már senki nem ismer senkit ugyanakkor mégis tud mindent a környezetéről. Ha felakarsz rakni valamit a falra, akkor imádkoznod kell, hogy egybemaradjon egy válaszfal. Ha fúrsz, akkor azt mindenki hallani fogja, abban a blokkban. Ha nincs hőszigetelés, fűtés korszerűsítés, akkor meg fizeted a többszörösét, mint amit ténylegesen elhasználsz. Ha csőtörés van, akkor mindenki szív, de lehetne még sorolni. Sajnos 24 év alatt én bőven megutáltam, pedig vannak jó oldalai is, hozzám nem jön se az upc se a digi, mert hat lakás nem mennyiség..

Könnyűszerkezetes faház, igazából nem tudom mi a pontos neve vegyítve vannak benne az anyagok. Tehát belülről részint teljesen úgy néz ki, mint bármelyik másik ház, szigetelés is szint úgy benne van. Továbbá főszempont a leendő házamnál, hogy bővíthető legyen. Azaz első körben egy kisebb ház lenne, majd, ahogy a család növekszik úgy lehetne hozzáépíteni egyszerűen.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3005) Ariadne válasza attiati (#3002) üzenetére


Ariadne
őstag

Én errefelé szemlélődtem akkor, amikor lakást kerestem, és a topikok alaposabb olvasgatása is hozzájárult ahhoz, hogy ne akarjak új vagy viszonylag új építésű lakást... :U Bár persze rossz társasház közösségek vannak régebbi társasházban is, de legalább ott már a kivitelezővel nem kell pereskedni. Apropó épp most láttam a híradóban is egy szösszenetet arról, hogy egyre többen nem fizetik a közös költséget. Egy ismerősöm új társasházi lakásánál kis híja volt, hogy nem kapcsolták ki a gázt emiatt, bár ez nyilván a közös képviselő bénaságát is jelzi. :(

mod: amargo: Ilyenre gondolsz pl. klikk? Róluk jókat hallottam, meg hát ha Svájcban nem fagynak meg a megrendelőik, akkor gyanítom itthonra is elmegy. :) A csupasz fa felületek nagyon tetszenek nekem ezeknél.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#3006) amargo válasza Ariadne (#3005) üzenetére


amargo
addikt

Igen, valami ilyesmi :)
Nekem is nagyon bejönnek. Egyik rokon fillérekért csinált akkor beépített teraszt, ahol 20 ember is simán elfér - családi összejövetelek -, mellette ott a tömegkályha és egy jacuzzi is.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3007) Manitou válasza amargo (#3004) üzenetére


Manitou
addikt

Igen a vasbeton nagyon rossz kopogóhang szempontjából, viszont léghangra anyira nem rossz, mert van tömege, De a lakáselválasztófalak csak 15cm-es vasbeton falpanelokból vannak, ha ez tégla lenne ugyanilyen vastagságban az se lenne nagyon más, ugyanúgy hallatszana kb a szomszédból a hang. Nem véletlen, hogy ahol léghanggátlás szempont ott általában úgy néznek ki falszerkezetek , hogy két fal és közte légréssel, de létezik hanggátló tégla is. Mondjuk itt szempont az is hogy egy kalapáccsal ne tudj átütni a szomszéd falán :DDD A két 10-es válaszfal és közte légrés az inkább saját lakáson/ingatlanon belüli elválasztás esetén járatos, ahol követelmény a hangszigetelés , de nem követelmény a betörésgátlás.

Értem, szóval fa tartószerkezetű könnyűszerkezetes házra gondolsz. Én továbbra is azt mondom, hogy nem ajánlom.
Aki meg azt mondja, hogy a fa természetes, meg így szép úgy szép, (ami igaz is), annak csak megemlíteném, hogy a fa szerkezetek mindenféle vegyszerrel vannak kezelve, ( gomba és farontó bogarak elleni védelem, miatt) amik az évek folyamán párolognak a fából, így aztán marha "egészségesek". Szemben egy meszelt fal teljesen természetes, annál szerintem nincsen jobb, de ez csak az én meglátásom. :)
Továbbá, hogy miért nem ajánlom, lásd fentebb leírtam. Jó hőszigetelő ugyan, de kevésbé jó hőtároló, és nem jó a hangszigeteése sem, mindemelett semmivel sem olcsóbb egy hagyományos szerkezetnél. Előnye talán, hogy minimális nedves technológiával felépíthető, hamar fel lehet húzni.
Szerintem bővítés szempontjából is jobban jársz hagyományos szerkezettel.

(#3008) attiati válasza Ariadne (#3005) üzenetére


attiati
veterán

Egyetlen olyan lakópark se volt, amiről jó véleményt írtak volna?
Mi riasztott el tőlük?

Lehet, hogy több anyag van a 30-as, 60-as években épült tégla lakásokban, de egyszerűen nem növelik az értéküket vagy nem lehet eladni.

(#3009) Ariadne válasza attiati (#3008) üzenetére


Ariadne
őstag

Feljebb igen bőven leírtam. :) Az értéke az újnak sem nő, sőt, pont olyan, mint az autó - megveszed jó drágán, mert 0 km-es, de mihelyst beleköltözöl, már használt lakás, amit sosem tudsz annyiért eladni, amennyiért vetted... De ha egy jó társasházban veszel egy lepusztult lakást és felújítod, annak nőhet az értéke, persze sosem annyival, amennyit belfektetsz.

mod: Manitou: Úgy tudom, már nem mérgező az a szer, amivel kezelik a fát ilyenkor, és vákumban telítik a fát vele, hogy sokáig benne maradjon. De persze te vagy a mérnök. :)

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#3010) attiati válasza Ariadne (#3009) üzenetére


attiati
veterán

Újat én se vennék, csak olyat, ahol már tudom, hogy nagyjából kik lesznek a szomszédok, milyen hibái vannak az adott társasháznak, volt már pár fűtési szezon, és tud mutatni a tulaj fogyasztási adatokat. Egy 7-10 éves kisebb társasházi lakást meg mernék venni, de csak akkor, ha hagyja a tulaj érvényesíteni az árban a 7-10 évnyi elhasználódást. (még nem olvastam nagyon utána az új építésű lakások minőségi hibáinak).

És mit csinálsz egy 50-60 éves épületben levő lakással? Hogy adod el? Van rá kereslet?
Főleg, hogy jönnek az energetikai tanúsítványok.
Mitől jobb azoknak a hangszigetelése, ha a hőszigetelése sem jó?

[ Szerkesztve ]

(#3011) Ariadne válasza attiati (#3010) üzenetére


Ariadne
őstag

Az enyémnél pl. azért jó a hangszigetelés, mert nincs egyetlen falszomszéd sem. :D Kis társasház, és úgy voltam vele, inkább legyen három oldalról levegő, negyedikről a lépcsőház (és fűtök emiatt többet), mint a szomszédban ordítozó gyerekek tudom, antiszociális vagyok. 46 m2-en a fűtés télen max. 13k körül van, nyáron ugye éppen 0, és még a régi ócska ablakok vannak '66-ból, szóval ha kicseréljük, még ennyi se lesz. A vakolat nagyon jól tartja magát, de idővel tudunk majd pályázni egy hőszigetelésre is, az megint növelni fog a lakás értékén.

10 éves használtat már én is lehet megvennék, ott azért már csak kijött ami hiba volt, persze erről esélyesen nem az eladó fogja megmondani az igazat, hanem inkább a szomszédok. :)

Még egyszer, ezek szerintem nagyon egyéni dolgok is, mindenkinek mások a prioritásai, attól, hogy nekem ezek, másnak simán lehetnek teljesen mások. Valahogy eladták pl. a Nagy Lajos és az Erzsébet királyné sarkán lévő zajos hatalmas förmedvényben lévő lakásokat is, ahol ráadásul az építtető olyan adásvételi szerződést használ, amit széles ívben dobtam el (iszonyúan és egyoldalúan kockázatos volt a vevő számára, ilyen pofátlan céggel tárgyalni sem voltam hajlandó leállni)...

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#3012) attiati válasza Ariadne (#3011) üzenetére


attiati
veterán

Laktam egy 2001-ben épült lakásban. Ott a szagelszívó / lakás szellőzőnyílása / fűtéscsövek... nem tudom min keresztül, de tisztán hallottam, ahogy a fickó szidta a gyerekeit :D Panelben ez még rosszabb volt. A felső szomszéd parkettája nyekergett, és az idős házaspár minden reggel fél 5kor kelt.
Úgyhogy nem vagy antiszoc, átérzem :)

(#3013) _BM_ válasza attiati (#3010) üzenetére


_BM_
senior tag

"Mitől jobb azoknak a hangszigetelése, ha a hőszigetelése sem jó?"

Nem jár együtt a kettő. Az ytong blokk például kiváló hőszigetelő, de a hangvezetése szarabb a panelnál, legalábbis szubjektíve.

"Újat én se vennék, csak olyat, ahol már tudom, hogy nagyjából kik lesznek a szomszédok"

Ennek nem sok értelme van, mert bármikor cserélődhetnek a szomszédok. Leginkább a lumpen, züllött, lepattanófélben lévő szomszédtól fél az ember, ez természetes. Ebből a szempontból az új építésű a legtutibb, mert a lumpenek nem szoktak új építésű lakást vásárolni, csak megmaradnak régről (régi házakban).

[ Szerkesztve ]

(#3014) Manitou válasza Ariadne (#3009) üzenetére


Manitou
addikt

Megfogtál, lehet így van :DDD De manapság sokmindenre bizonyítgatják, hogy nem káros aztán meg a fene tudja. ....

(#3015) attiati válasza _BM_ (#3013) üzenetére


attiati
veterán

Úgy értem, hogy újépítésűben sem vennék meg íróasztalról. Persze semmi garancia, bármikor cserélődhetnek a szomszédok.

(#3016) Ariadne válasza attiati (#3012) üzenetére


Ariadne
őstag

Ááá, tényleg... A nagyothalló, éjszakáig tévéző bácsi a szomszédban (panel, ilyen szomszédja szerintem kb. minden panelban lakónak volt/van), a felettem lakó kopogós papucsú, koránkelő nő, akinél naná hogy hidegburkolat volt, nem padlószőnyeg ('90-es években épült társasház), az agresszív idős bácsi, aki a felettünk lévő fürdőszobában szidta és verte a feleségét (II. vh előtt épült házban nagy belmagasságú lakás), a két hatalmas, gazdik után ugató doggal élő pár, akik ráadásul hangosan szexeltek (leválasztott régi bérházi lakás)... Feltörő emlékek most hirtelen, na ezért vállaltam be a zárószinti lakást is. :D

Igaz szüleim kertes házánál is kerültek most érdekes szomszédok a korábbi kedves nyugdíjasok helyére, egyik oldalon egy család, az udvaron is kizárólag üvöltve kommunikáló gyerekekkel (hangszigetelő tujákat javasoltam nekik, esetleg betonfalat nato dróttal :DDD ), másik oldalon egy nő iskolás gyerekekkel, és napközben mindig változó idegen férfi vendégekkel... Szóval a kertes ház jó, de ahogy mondják, "az ellen nem véd"... :N

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#3017) attiati válasza Ariadne (#3016) üzenetére


attiati
veterán

de akkor nincs érved a régi építésűek hangszigetelése mellett sem, ha saroklakást választottál. És még el is szóltad magad "szidta és verte a feleségét (II. vh előtt épült házban nagy belmagasságú lakás" :DDD

[ Szerkesztve ]

(#3018) concret_hp


concret_hp
addikt

rossz hangszigeteléssel egyébként lehet valamit kezdeni?

lehet hülye kérdés, de az utca zaja tulajdonképp az ablakokon át vagy a falon át is szűrődik?

láttam pl hő/hangszigetelő fóliát ablakra (meg nem mondom hol), meg mintha valami tapéta alá tehető valamit is láttam volna valahol valamikor :DDD

(BP-vel az alapvető bajom a zaj :U)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3019) Ariadne válasza attiati (#3017) üzenetére


Ariadne
őstag

Nincs, az ilyen nagyon régiek nekem nem jönnek be, ezt írtam is, a közös felújítási költségek csillagászatiak tudnak lenni (pl. szokásos gázszivárgás buli - hopp lekapcsoljuk a házat, amíg nincs új gázcső mindenhol - fizess vagy 100k-t per lakás azonnal). Igaz épp egy ellenpéldában lakom, teljesen csendes és jó kis lakás, igaz ez azért is lehet, mert belvárosi, és a társasházban van vagy 30 lakás, ebből jó ha 10-ben lakik valaki. Nyomasztó azért kicsit...

concret_hp: Azt tudod tenni, hogy nem veszed meg. :D Manitou majd megmondja a tutit, de úgy tudom, hogy az új és/vagy szigetelt lakásokat kivéve akár a falon át is szűrödhet valami, de a nagyja a régi nyílászárókon át szokott jönni. A régi hagyományos fa ablakok nagyon vékony ablaküveggel készültek, legtöbbször el vannak vetemedve, süvít rajtuk a szél, szóval a maiakból a leggagyibbak is nagyságrendekkel jobb hangszigetelők. De a benti zajokon persze nem segítenek...

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#3020) attiati válasza concret_hp (#3018) üzenetére


attiati
veterán

Szerintem az éles, magas frekvenciájú hangok az ablakon át, a mélyek pedig a falon át.
Ha leszigeteled az ablakot rendesen, akkor is marad egy dübörgő, kongó zaj.

költözz ki a belvárosból ;]

Ariadne: még az is baj a világháborús időkben épült lakásokkal, hogy iszonyat rossz elrendezésűek.

[ Szerkesztve ]

(#3021) _BM_ válasza concret_hp (#3018) üzenetére


_BM_
senior tag

"az utca zaja tulajdonképp az ablakokon át vagy a falon át is szűrődik?"

Az utcazaj ellen a legjobb - és talán az egyedüli - védelem a magasság (az emeletek számára gondolok).

"meg mintha valami tapéta alá tehető valamit is láttam volna valahol valamikor"

Hőszigetelés céljából nagyon nem javallott belső (falon belüli) szigetelést alkalmazni.

[ Szerkesztve ]

(#3022) Manitou válasza concret_hp (#3018) üzenetére


Manitou
addikt

Ablakokon jobban bejön az utca zaja, mint a falakon, mármint a régi ablakokon.

Egy modern kétrétegü hőszigetelő üvegezés (4/16/4 mm) léghanggátlása 32 dB, mely különböző módon ~43 dB-ig növelhető.
De el lehet érni ~60dB-t is.

Egy Porotherm 38N+F téglafalazatnak pl 42dB.

(#3023) _BM_ válasza Manitou (#3022) üzenetére


_BM_
senior tag

De milyen frekvencián mérték ezt? A pirosnál várakozó Hummer hangja mindenen áthatol. :)

(#3024) Manitou válasza _BM_ (#3023) üzenetére


Manitou
addikt

Laboratóriumi körülmények között :DDD
Ezek súlyozott értékek.

[ Szerkesztve ]

(#3025) attiati


attiati
veterán

Az erkély alapterületét 50%-ban szokták figyelembe venni a nm-ekenél?

(#3026) amargo válasza attiati (#3012) üzenetére


amargo
addikt

"nem tudom min keresztül, de tisztán hallottam, ahogy a fickó szidta a gyerekeit"
Nálunk ez úgy néz ki, hogy ablakos a wc+fürdő, ha nyáron nyitva van, akkor mindent hallunk, mert valamiért pont fürdetés közben szidjak le a gyereket..

Manitou: Még sokat kell utána olvasnom, ez az elképzelés, aztán úgy is az anyagiak meg az ésszerűség fog dönteni. Mindenesetre köszönöm a véleményt, jó tudni ezeket.

Továbbá ez a hő és hangszigetelés érdekelne ablakra. Mint írtam francia ablakom van és itt bizony süt be a hideg - eddig erre a függöny a legjobb megoldás, de ilyen szép napos időben csak ilyen dísz függöny van, azon meg húz be.

attiati: Igen, 50%-ban.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3027) concret_hp


concret_hp
addikt

amúgy milyen költségekkel jár egy adás-vétel?

ügyvéd pl kötelező?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3028) _BM_ válasza concret_hp (#3027) üzenetére


_BM_
senior tag

Kötelező. A vevő állja a költséget. Általában a vételár 1%-át kérik, de 50 rugóért elintézik. Áfát nem kell fizetni okosba :DDD Mulatságos tud lenni, hogy miután aláíratják az ügyfelekkel a pénzmosási és egyéb nyilatkozatot, amire azért van szükség, mert tetszik tudni.. törvényi előírás, bűnözés elleni védelem, meg izé, pár percre rá felhangzik a kérdés, hogy kérnek-e számlát. :))
Utána jön az illeték a vevőnek, ami lépcsőzetes. Az eladó szja-t fizet, ha nem túl régen vette a lakást, és nyereséggel adta el.

[ Szerkesztve ]

(#3029) _BM_ válasza _BM_ (#3028) üzenetére


_BM_
senior tag

Épp a minap vettem részt egy adás-vételen. Kis lazítás során a vevő megkérdezte, hogy régen kellett-e ügyvéd az adás-vétel lebonyolításához. Ügyvéd válaszolt az illetőnek, hogy valamikor régen nem kellett, de a visszaélések miatt tették kötelezővé az ügyvédi lebonyolítást. Alig bírtam türtőztetni magam, hogy ne szóljak be neki, hogy bizony, mióta ügyvédek intézik, minden frankón megy, azóta nincs lopás, sem átverés :))

(#3030) concret_hp válasza _BM_ (#3028) üzenetére


concret_hp
addikt

nme úgy van, hoyg csak akkor kell adózni, ha nem veszel másik ingatlant X időn belül?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3031) #00809728


#00809728
törölt tag

(#3032) Ariadne válasza _BM_ (#3029) üzenetére


Ariadne
őstag

Ahogy minden szakmában, az ügyvédek között is vannak akik hibáznak, vannak akik rossz szakemberek, és igen, kifejezetten bűnözők is. A zöm azért normálisan dolgozik, húzza az igát, és a közhiedelemmel ellentétben nem, nem él nagy lábon és még igazán könnyen sem... Évekig voltam ügyvédjelölt, később ügyvéd, szóval saját bőrömön tapasztaltam. ;)

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#3033) attiati válasza Ariadne (#3032) üzenetére


attiati
veterán

Pár évvel ezelőtt lehetett hallani a sztorikat, hogy érdemes zálogjogot bejegyeztetni tehermentes ingatlanra is, mert a lakásmaffia pár lefizetett ügyvéd közbenjárásával átírja a nevemről a lakást valaki másra. Ebből mi igaz?

(#3034) _BM_ válasza attiati (#3033) üzenetére


_BM_
senior tag

Ott van feletted a válasz. A zömük tisztességesen dolgozik. Mit parázol? :))

Jelzáloggal csak akkor tudod védeni a pecót, ha jelentős értékkel terheled, de az túl drága biztosítás. Ha csak 100 ezret terhelsz, akkor azt kifizeti a maffia.
Viszont van egy olyan szolgáltatása a Földhivatalnak, amely sms-ben értesít, ha bármilyen változás áll be a tulajdoni lapodon, és akkor elvileg időben léphetsz.. Persze ez sem atombiztos.

(#3035) _BM_ válasza concret_hp (#3030) üzenetére


_BM_
senior tag

Igen van ilyen is, de nem vagyok képben az új feltételekkel..

(#3036) attiati válasza _BM_ (#3034) üzenetére


attiati
veterán

Nem az összeg nagysága volt a lényeg, hanem a terhelt lakások macerásak lettek volna, és azokkal nem babráltak. Sms mehetne a kukába. Aláírt szerződés van, hogy lóvét átvetted, és eladtad a lakásodat, aláírásod is rajta van. Nem parázok, mert ez 7-8 évvel ezelőtti buli volt. Ettől függetlenül terheltetném.

(#3037) concret_hp


concret_hp
addikt

önkormányzati lakásokat nem tlejesen értem :U

elvileg rászorultsági alapon lehetne önkormányzati lakásban lakni nem? ehhez képest árulnak bérleti jogot, még ha mondjuk 10 év múlva elveszi az önkormányzat v akármi, akkor is jól kilehet jönni 1-2ből ahogy néztem. pl 4Mér megveszi az ember a bérleti díjat és utána 10K a "lakbér" olyan lakásnál ami lenne minimum 70-80/hó (találtam ilyet, bár nyilván nem ez a jellemző) , ha csak havi 50K spórolás visszadiszkontálunk, akkor is jók vagyunk 10 év alatt.

hol a buktató? ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3038) concret_hp válasza concret_hp (#3037) üzenetére


concret_hp
addikt

pl csőtörés van, azért ki fizet?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#3039) amargo válasza concret_hp (#3037) üzenetére


amargo
addikt

Két típusú önkormányzati lakás létezik az egyik, amit írtál is szociális alapon, a másik pedig bérlakásként. A bérlakások árai piaci alapon vannak meghatározva, de sokszor olcsóbbak így is, továbbá jobban vagy védve, mint egy közönséges főbérlő esetében. A bérlakások pályázatához sokszor több millió ft kell, míg a szociálishoz nem.

Ezekkel a hirdetések én is sokszor találkoztam és figyelembe véve, hogy nem adhatod tovább a jogaidat így törvénytelennek mondanám, mivel az önkormányzat veled köt szerződést, amiben ki van kötve, hogy mit csinálhatsz és mit nem.

csőtörés esetén is, Te vagy az albérlő értékmegőrzés céljából megcsináltathatod és kérheted a kompenzációt, de amúgy a gondnok feladata.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3040) attiati


attiati
veterán

a 2-10 évvel ezelőtt épült társasházi lakásokról a kivitelező vajon ki szokta adni az épület és a lakások műszaki leírását az érdeklődőknek?
Vagy ezek elérhetőek valahonnan?

(#3041) _BM_ válasza attiati (#3040) üzenetére


_BM_
senior tag

Az első tulajnak odaadják, majd a kivitelezés végén (vagy a vége felé) csődbe mennek. Valamelyik hatóságnál biztosan megvan.

[ Szerkesztve ]

(#3042) Lesliegold


Lesliegold
tag

Sziasztok!

Régóta nagyobb lakásra vágyunk. Most élünk egy 2 szobás panelben, de 1+2 feles panelbe mentünk volna. Most meghalt a mi lépcsőházunkban az egyik idős bácsi, így a néninek egyedül már nagy az 1+2 feles lakás. Ideális megoldás lenne nekünk, rá is ugranánk. Mindkét ingatlan tehermentes. A miénk ér kb 5,5M Ft-ot, a nénié 6,5M Ft-ot. A probléma, előbb meg kell venni a nagyobbat, aztán egy 2 hónapos felújítás után költözhetnénk bele. Először ki kéne fizetni a 6,5M Ft-ot, rákölteni 1,5 M Ft-ot, átköltözni, majd eladni a miénket. A kettő közti különbözet 6,5+1,5 - 5,5=2,5M Ft. Ennyi rendelkezésünkre is áll, viszont amit először ki kell tennünk 6,5+1,5=8M Ft nem áll rendelkezésünkre. Biztos munkahelyen dolgozom, onnan kérek 1MFt-ot kaffetériában és másik 1M Ft-ot dolgozói hitelt és ugye van 2,5 M Ft kp-ben, ez összesen 4,5M Ft azaz hiányzik 3,5 M Ft, amit az átköltözés és a régi lakás értékesítése után játszva visszafizetünk.
2008.07 hó óta fizetek OTP lakáskasszát 10150Ft/hó (2016-ig kell) ez talán hasznos lehetne. Hallottam áthidaló kölcsönről is, de nem tudok róla semmit.

Mit javasoltok ilyen esetre? Köszi előre is a segítséget!

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi 3

(#3043) Ariadne válasza attiati (#3040) üzenetére


Ariadne
őstag

Közös képviselő, kezdetektől ott lakó hátha tud róla, ha ilyen nincs, önkormányzat építési osztályán megvannak, végső soron levéltár (Bp esetében a Teve utcai rendőrpalotával szemben, az is egy palota pár száz m2 üvegtéglával díszítve... :U ). Csak nem el akarod adni és tanúsítványt készíttetsz? :P

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#3044) Ariadne válasza Lesliegold (#3042) üzenetére


Ariadne
őstag

A lakáskasszához menj el első körben, hogy mikor tudnak kifizetést adni neked leghamarabb, de tartok tőle, hogy náluk nem lehet hamarabb felvenni... Bankoknál régebben voltak áthidaló kölcsönök, amikor felvetted a hitelt, megkaptad a pénzt, és volt két éved eladni a lakást, addig talán kamatot nem kellett fizetni. Ne felejtsd el, hogy az ügyvéd is költség, és érdemes körbekérdezgetni ismerősök, munkatársak között, hogy jó ügyvédet találj, 0,5-1%-ért szokták. Ha esetleg a néni meg a ti lakásotokra pályázna, nagyságrendekkel egyszerűbben, cserével megoldható a dolog, szintén egy jó ügyvéd kell hozzá.

mod.: A felújítás és a lakás eladás tervezésénél is számolj viszont azzal, hogy egyik sem addig tart, ameddig tervezted, hanem tovább... Időben elkészült felújításról nem tudok az ismeretségi körömben, akármilyen gondos tervezés előzte is meg. A lakások ára meg most iszonyú mélyponton van, mindenki elad a végtörlesztés miatt jóval áron alul is, így fél-egy évvel mindenképp számolnod kell, sőt ha nem olyan népszerű helyen lévő vagy jó adottságú a lakás, akkor jóval többel is. Szóval talán nem a legjobb időpont ez erre a lépésre.

[ Szerkesztve ]

"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

(#3045) attiati


attiati
veterán

Azt figyeltem meg mostanában, hogy a Károlyi István lakóparkban sok albérletet elég gyakran újra meghirdetnek pár hónapon belül.

Az ottani kiadó lakások 90%-ánál ugyanaz az iroda viszi az ügyintézést. A tulajt nem is látja az ember, mert vagy külföldiek, vagy közvetlenül a kivitelező adja ki az eladatlan lakásokat.
A lényeg, hogy a-z-ig minden ügyet a közvetítő intéz.

20-25 oldalas albérleti szerződéseket kötnek, fizetőképességet igazoló dokumentumokat kérnek. Min 1 évre adják ki, ehhez képest a lakásokat újra és újra hirdetik pár havonta. Simán el tudom képzelni, hogy a legkisebb szerződésszegés esetén szerződést bontanak, és a kaucióra utaznak. Na ilyen bandával sose üzletelnék.

(#3046) amargo válasza attiati (#3045) üzenetére


amargo
addikt

Szia, pont az ilyenek miatt írtam a másik topicban, hogy neve sincs főbérlőkkel nem szívesen állok szóba, szerintem más sem.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3047) attiati válasza amargo (#3046) üzenetére


attiati
veterán

A közvetítőktől is irtózom. Megdrágítják az albérleteket, és semmilyen plusz szolgáltatást nem nyújtanak. 10-ből 9 esetben el se tudom érni rajtuk keresztül a tulajt, mert nem veszi fel a telefont, nem hív vissza, nem éri el ő sem a tulajt, nem tudja megmondani azt se, hogy milyen fekvésű a lakás. A hirdetéseket bezzeg leszabdalják, amiket kirakok, mert konkurencia. Volna mit rendbe tenni az egész közvetítői piacon.

(#3049) harry


harry
veterán

Sziasztok!

Lakásvásárlást tervezünk barátnőmmel, és jól jönne pár tanács. Majd bejátszik hitel is nagyon valószínűleg, egyelőre ezt a témát nem feszegetném.

Paraméterek, úgy nagyjából: Budapest, nem-nagyon-külváros rész, 40m^2 környéke, 1.5 szoba, jobban tetszene amcsi konyha, nem panel, nem táv-/gáz-/héra fűtéses, és ilyen 10-13mFt között, talán.
Ha az alap jó, némi felújítási munkálattól nem ijedek meg, bár az időnk/pénzünk azért korlátozott sajnos, de pl. egy festéshez nem fogok külön embert hívni.

- Ami számomra fontos lenne, hogy legalább a lakásban <10 éven belül legyen teljes vízvezeték és elektromos hálózat felújítás/csere, mert ehhez szét kéne verni az egészet. Ebben már bízhatok valamelyest? Erről hogy bizonyosodhatok meg? Kérjek számlát róla, vagy fényképeket, milyen leírást? Mi van, ha "maguk csináltál", vagy nincs sok infó a munkáról? Bízhatok azért ebben? Mit lehet ilyenkor elszúrni, mit keressek? Nyilván réz vezeték legyen, ne a régi alu, más?

- Fűtés: így akkor leginkább a házközponti (lehetőleg egyedi méréssel), illetve a cirkó fűtés marad. Itt milyen gondok léphetnek fel, miknek nézzek utána, mit kerüljek?

- Nyílászáró: gondolom azzal meg kéne elégednem, hogy "új", műanyag/fa, stb, itt már nem igazán lehet ilyenekkel variálni, hogy hány kamrás, milyen k tényezős, stb. Mekkora meló lenne ezt kicserélni mégis, ha valami régi gagyi ablakok vannak? Vagy vegyem ezt inkább kizáró tényezőnek, mennyire gáz ez? Mondjuk ha nincs egyedi fűtésmérés, akkor kb. mindegy, ha fűtenek annyira, hogy ne fázzunk, nem?

- Jó lenne, ha maga a ház sem lenne öreg - mi számít annak? Gondolom egy 20éves társasház már jó alap lehet. Mennyire gáz egy régebbi ház, ha maga a lakás rendesen felújított? Milyen gondok, hol üthetnek be? Jó, ha régi a vízcső és fölöttem beázik, az igen gáz, bár ez azért egy újabban is előfordulhat, ezzel nem tudok mit csinálni... de ha ránézésre nincs gond a lakással, milyen rejtett hibák lehetnek, amik akár csak közvetve érinthetnek?

- Lakóközösség: meg lehet erről tudni valamit, valahogy? Pár találka, iratok, körülnézés útján, leginkább. Gondolok itt a szomszédokra, közös képviselőre, közös költségre. Mikre kérdezzek rá? Van ilyen, hogy "mik a tervei a háznak", pályázatok, korszerűsítések, utána lehet ennek járni valahogy, érdemes?

- Garázs/tároló: többször láttam, hogy van, és kötelező is megvenni, amit nem akarok. Van erre mód? Ki tudom deríteni, hogy tényleg kötelező-e, vagy csak rám akarja sózni azt is a lakással együtt? Vissza lehet adni a háznak esetleg, vagy valami?

- Általános dolgok: gondolom repedések, penészedés... más? Ezek mekkora gondot jelenthetnek? Mert jó, ha leglettelem/festem, de ez csak felületi kezelés.

- Maga a vásárlás: jó nekem az ingatlan irodán keresztül? Mennyi munkát spórolnak nekem ezzel; biztonságosabb/egyszerűbb? Enélkül viszont le lehetne húzni a közvetítői díjat. Mi marad ilyenkor, ügyvéd díj?

- Egyéb?

Kösz a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#3050) concret_hp válasza harry (#3049) üzenetére


concret_hp
addikt

vezetékek: sztem amilyen kontár "szakemberek" vannak, sosem lehet biztosra menni. (esetleg pár lakásba becsöngetsz és megkérded, hogy volt-e csőtörés a lépcsőházban az utóbbi években (ha 2 vagy több csőtörés volt amire emlékeznek, az valszeg nem sok jót jelent)

nyílászáró attól, hogy új, nem feltétlen a legjobb (bár nyilván jobb, mint az 50 évesek).

lakóközösség: becsöngetsz a szomszédba :)

garázs: a tulaj simán mondhatja azt, hogy csak együtt adja el és kész még akkor is, ha külön tulajdoni lap van hozzá meg minden.

ingatlaniroda szerintem elsősorban az eladónak spórol időt (és ő is fizet érte)

ha a ház régi építésű, akkor arra mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy pl homlokzat/lépcsőház felújítás tervbe van-e véve, meg azt látod is azért valamennyire, hogy milyen állapotban van.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.