Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2130) vz12 válasza Tomi_78 (#2128) üzenetére


vz12
tag

"Focus is the ability to receive user input through the mouse or keyboard. Only the object that has the focus can receive a keyboard event. Also, only one component per form can be active, or have the focus, in a running application at any given time.
Some components, such as TImage, TPaintBox, TPanel and TLabel cannot receive focus. In general, components derived from TGraphicControl are unable to receive focus. Additionally, components that are invisible at run time (TTimer) cannot receive focus."
-----------------
Itt van még valami:
To trap keystrokes at the form level instead of passing them to the form's components, set the form's KeyPreview property to True (using the Object Inspector). The component still sees the event, but the form has an opportunity to handle it first - to allow or disallow some keys to be pressed, for example.

Magát a formot közvetlenül NEM bill. inputra tervezték (az a rátehető objektumok egy részének a feladata), de eseménykezelője van, a form csak úgy figyel a háttérben.

Ha a formon beállítod a "KeyPreview=true"-t, akkor ELSŐDLEGESEN (központosítva) a form eseménykezelője dolgozza fel a bill. eseményeket, pl. a keydown-t is, MAJD AZUTÁN annak az objektumnak (pl. gombnak) a pl. keydown-ja is lefut, ahonnan a bill. lenyomás érkezett. A sorrend fontos, a form eseményben trükközni is lehet, mielőtt az objektum feldolgozná a bill. nyomást.

Ha a "KeyPreview=false", akkor a form bill. kezelő eseményei hatástalanok (ez történt nálad is, mert a "false" az alapértelmezett). Ilyenkor az általam írt "központosítás", mint módszer/trükk használható, tehát a formon lévő OBJEKTUM eseménykezelője kapja el a bill. nyomást (mert a formé nem fogja), de a form eseménykezelője hajtra végre. Ez jó akkor, ha pl. nem akarod, hogy minden objektum esetén végrehajtódjon a "központi" kód, csak azoknál amelyeknél beállítod, illetve nem akarsz többszörösen (redundánsan) kódolni.

A gyakorlatban: (a kilepgomb.OnKeyDown ki van kommentelve)

form1.KeyPreview:=true;
kilepgomb:=TButton.Create(form1);
kilepgomb.Parent:=form1;
kilepgomb.Top:=2;
kilepgomb.Left:=2;
kilepgomb.Caption:='Esc';
// kilepgomb.OnKeyDown:=@FormKeyDown;
kilepgomb.OnClick:=@kilepgombkatt;

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.