Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

I. Általános tudnivalók

1. Mielőtt kérdezel, olvasd el legalább a II. részben levő linkeket és semmiképpen se félj a Google-t használni!
2. Igen, lehet pénzt keresni vele de nem könnyű és kockázatos, ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Csak akkor fektess bele, ha van játszópénzed, mert lehet, hogy egyik napról a másikra bukod az egészet és még egy jó nagy áramszámlát is kapsz a nyakadba.
3. A bányászat nehézségi szintje immár több éve olyan magasra emelkedett, hogy a videókártyák teljesítménye alkalmatlan profitcélú Bitcoin bányászatra, még "ingyen" árammal is. Amennyiben bányászatból remélsz számottevő profitot, több millió forintos beruházásra lesz szükséged, célirányú hardver (ASIC) vásárlására és specializált hosting megoldásra (lehetőség szerint valahol ahol Magyarországnál jóval olcsóbb az elektromos áram ára).

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11351) ignorant válasza janos666 (#11349) üzenetére


ignorant
senior tag

ETC mogott olyan parazita uzelti korok allnak mint a DCG, "csak azert is" alapon a felszinen tartottak.

En a BitcoinCash kezdemenyezest tamogatom (UAHF), jo lenne ha az inkompetens Core csapat és a hasznos idiotaik mar csak egy rossz emlekek lennenek.

En valszeg azonnal dumpolom a Core-al osszefuggesbe hozhato branchok 50-70%-at (1MB CrippleCoin, segwit2x/UASF). Persze ez nem befektetesi tanacs.

Amugy a 2-é szakadas egyaltalan nem negativ, sot csak pozitiv hatassal van hosszu tavon.

[ Szerkesztve ]

(#11352) P3Dr0 válasza ignorant (#11350) üzenetére


P3Dr0
senior tag

Erre te ne vegyel azert merget :) Amugy meg ha megvan a priv/pub key nem tok minegy,hogy mit futtat az ember? ;)
Mi a gondod amugy a core-al es a fejlesztoivel? Csak kerdezem :U

(#11353) ignorant válasza P3Dr0 (#11352) üzenetére


ignorant
senior tag

Hol voltal az elmult 2 evben?

Core felelos a kozosseg 2-e szakadasaert, folyamatosan hazudoznak es toxikusan viselkednek.

(#11354) P3Dr0 válasza ignorant (#11353) üzenetére


P3Dr0
senior tag

En 2010 ota core walletben tarolom a coinokat es soha semmi baj nem volt vele. Söt meg ha marhasagot is csinaltam pl. nagyon alacsony fee-vel valo kuldes eseten is siman lehetett korrigalni azonkivul joerzes volt magaval a wallettel is besegiteni mint full node a BTC halozatba.Ezert nem is zavart soha a merete.
Ellenben ez a mostani marakodas ami tortenik kicsit sem megnyugtato szamomra. Regen rossz ha kulonbozo erdekcsoportok (kamu neven a kozosseg) probalja valamilyen iranyba terelni ezt az egesz tortenetet. Szembe megy mindennel amit annak idejen "Nakamoto" is elkepzelt. Elosszor meg csak a kinai giga banyak szolnak majd bele, utanna talan a kinai allam es igy tovabb...... Persze en nem vagyok jos ez csak az en meglatasom es lehet rosszul kozelitem meg de nekem nagyon gyanus,hogy igy akarjak a BTC-t valakik maguk ala "begyurni" es iranyitasuk ala fogni.

(#11355) ignorant válasza P3Dr0 (#11354) üzenetére


ignorant
senior tag

Nem a tarcaval van a gond hanem mostani Core csapattal.

Regen rossz ha kulonbozo erdekcsoportok (kamu neven a kozosseg) probalja valamilyen iranyba terelni ezt az egesz tortenetet. Szembe megy mindennel amit annak idejen "Nakamoto" is elkepzelt.

Pont ezt csinalja a Blockstream. Nem egyertelmu szamodra conflit of interest?

Elosszor meg csak a kinai giga banyak szolnak majd bele, utanna talan a kinai allam es igy tovabb...... Persze en nem vagyok jos ez csak az en meglatasom es lehet rosszul kozelitem meg de nekem nagyon gyanus,hogy igy akarjak a BTC-t valakik maguk ala "begyurni" es iranyitasuk ala fogni.

Ez tokeletesen peldazza a BlockstreamCore hazugsag kampanyanak a negativ hatasait.

1.) Az egesz koncepcio feltetelezi, hogy 51%-a a banyaszoknak/hashpowernek joindulatu.

2.) A banyaszat jelenleg effektive decentralizaltabb mint barmikor elotte.

3.) A banyaszok/bitcoin cegek erdeke hogy noni tudjon a halozat, a Blockstream erdeke hogy L1 hasznalhatatlan/elerhetetlen legyen az atlag felhasznalok szamara.

Egy erdekcsoport van aki szembe megy az eredeti koncepcioval ami le lett fektetve a white paperben, ez pedig BlockstreamCore es a befektetoi csoport mogotte (AXA, DCG, google...olvasgass utanuk)

(#11356) P3Dr0 válasza ignorant (#11355) üzenetére


P3Dr0
senior tag

(like)

Minenesetre mig ki nem tisztulnak a dolgok mindent attettem mas coinokba. Kivancsian figyelem mi lesz a vege ennek. Remelem hosszutavon nekunk lesz jo es nem bizonyos csoportoknak.

(#11357) Yany válasza P3Dr0 (#11356) üzenetére


Yany
addikt

Ha 1 bitcoinnal a tárcámban megvárom a splitet, akkor lesz 1 BTC-m és egy BCC is igaz? Ha jól értem, akkor valamikor a jövőben, amikor mindkét pénznemet támogatni fogják trade-en az exchange-ek, akkor átválthatom egyiket a másikba. Ha nem szakad be az árfolyam (ha!), akkor kvázi ezzel meg tudom picit szaporítani a számomra szimpibb chainben vezetett coinomat?

Mi a valószínűbb egyébként? Bezuhan, csak picit meginog, vagy kilő a magasba 1-én a BTC? Van erre irányadó? Az ETC/ETH split mit jelez ezzel kapcsolatban a tapasztaltabbaknak?

Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

(#11358) ignorant válasza Yany (#11357) üzenetére


ignorant
senior tag

Ha 1 bitcoinnal a tárcámban megvárom a splitet, akkor lesz 1 BTC-m és egy BCC is igaz? Ha jól értem, akkor valamikor a jövőben, amikor mindkét pénznemet támogatni fogják trade-en az exchange-ek, akkor átválthatom egyiket a másikba. Ha nem szakad be az árfolyam (ha!), akkor kvázi ezzel meg tudom picit szaporítani a számomra szimpibb chainben vezetett coinomat?

Igen.

Mi a valószínűbb egyébként?

Senki sem tudhatja.

ViaBTC mar engedi a kereskedest, hamarosan jon a BTC/BCC par is:
https://www.viabtc.com/convert/bcc

Az ETC/ETH split mit jelez ezzel kapcsolatban a tapasztaltabbaknak?

Az ETH/ETC eseteben hosszu tavon mindket token erteke nagyobb lett mint fork elott/alatt, bar ez nem apple to apples.

Ha megnyilik BTC/BCC kereskedes, en elso korben a BTC-im 25%-at atvaltom ra, attol fuggoen hogy mekkora momentumot szed ossze az elso 6 honapban (cegek/dev) ujragondolom majd a poziciom.

(#11359) Yany válasza ignorant (#11358) üzenetére


Yany
addikt

:R

Ha esetleg valaki azzal szívna, hogy irgalmatlan lassú a Bitcoin Core wallet, annak itt egy írásom (angol): Speed up your Bitcoin Core sync

Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

(#11360) ff-thomas válasza ignorant (#11355) üzenetére


ff-thomas
aktív tag

Ha valakik "begyűrik és az irányításuk alá fogják", azzal elértéktelenítik. Ez miért lenne érdeke bármelyik csoportnak?

find a way or make one..

(#11361) LLam válasza ignorant (#11355) üzenetére


LLam
senior tag

ignorant! Erős ellentétet érzek a te és a variance.hu gazdájának beállítottsága között. Kérlek, kommentáld ezt a cikkét pár szóban/mondatban.

Régi motorosként adok a szavadra, és te vagy az első akitől ilyen sarkosan jött az input "Nem a tarcaval van a gond hanem mostani Core csapattal." illetve "Ez tokeletesen peldazza a BlockstreamCore hazugsag kampanyanak a negativ hatasait."

Stay hungry!

(#11362) ignorant válasza ff-thomas (#11360) üzenetére


ignorant
senior tag

A fiat rendszer fenntartoinak kb a remalma egy sikeres Bitcoin/altcoin.

(#11363) ignorant válasza LLam (#11361) üzenetére


ignorant
senior tag

Eleg inkoherensnek tunt nekem ez az iras. Nem igazan jott le hogy mit akart kommunikalni.

Esetleg ki tudnad copy/pastelni hogy melyik reszekre reagaljak?

(#11364) LLam válasza ignorant (#11363) üzenetére


LLam
senior tag

Köszönöm, hogy foglalkozol a kérdéssel.

Igazából nem is ez az egy cikk, hanem a gyökeresen más nézőpont érdekel. A variance.hu írója savat köp a bányászokra, gyűlöli, hogy hardforkot fognak csinálni (BCC). Meg van győződve arról, hogy ha Jihan Wu elképzelései szerint alakulnak a dolgok, az teljesen a BTC megalkotásának eszméjével ellentétes. Erre jössz te (mmint az én megzavarodott kis fejecskémet tekintve) és pont a Bitcoin Core teamet savazod.

Megszámozom a kérdéseimet, és őszintén hálás leszek, ha megválaszolod őket.
a) Miért vagy a bányászokkal? Miért nem a fejlesztőkkel?
b) Nem tartasz egy kínai kormányzati befolyástól ha végül is a bányászok győznek? (Igen olvastam, hogy álláspontod szerint sokkal demokratikusabb a bányász hash-kapacitás eloszlása mint valaha. Ugyanakkor én azt tudom/hiszem, hogy a hash-kapacitás túlnyomó része Kínában van.)
Van/lesz c d e f g kérdés is, de még nem kristályosodtak ki bennem.

Várom válaszaid! LL

Stay hungry!

(#11365) janos666 válasza LLam (#11364) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Remélem nem baj, ha én is válaszolok. :D

Szerintem absztrakciók szintjén az egy teljesen logikus és általánosságban jó alapvető hozzáállás, hogy egy terméknek elsősorban a felhasználók igényeit kéne szem előtt tartani, csak utána az üzemeltetőkét, kereskedőkét, stb (annyi kiegészítéssel, hogy a valóságban nyilván a befektetők/cégek profitja lesz első helyen, és csak utána jöhet bármi sokkal kisebb súllyal).

Példaképp a szerviztechnikus mindig szidni fogja a tervezőt, ha valamit nehéz javítani, mert neki megkeseredik az élete, de ettől még szerintem teljesen normális, ha a tervező a felhasználó, és nem a szerelő kényelmére próbálta szabni az adott terméket (és nem is csak azért, mert jó esetben csak a termékek kis része fog szervizessel találkozni --- de a szervizes, mint egy szál önálló személy ettől még annyi munkát kap majd, amennyit csak rá tud aggatni a főnöke, szóval ez őt megint csak nem érdekli, neki mindig sok a szemét a keze közt...).

Ebben a mesében pedig szerintem a programozó jelenleg a tervező is (ők próbálják kitalálni azt is, hogy mit lehetne és az hogy működjön, nem csak megvalósítanak egy mások által kiszabott koncepciót, amitől kicsit talán "kvázi tejhatalmúnak" tűnhetnek bizonyos szemszögből), a bányász a szervizes (és itt szerintem a hihetetlenül öntelt, pedig igazából félig-meddig szakbarbár fajta, akinek szent meggyőződése, hogy mindenkitől mindent jobban tud, a tervezésről/programozásról, és a felhasználók igényeiről is, pedig ha egyedül hagynánk egy üres szobában, akkor három óra megtalálnánk sírva rohangálva egy poroltóval a kezében, segítségért kiabálva --- ugyanakkor a programozók szerintem sem feltétlenül tűnnek elég hatékony tervezőnek, szóval ha nem piszkálnák őket állandóan minden oldalról, akkor ellenének azzal, hogy éveken át csak "code cleanup" és "staging skeleton code for future experimental feature" commit-ok lennének a GIT-en, miközben eszméletlen komplex dolgokról álmodoznak, amikhez még hasonló sem lesz a valóságban soha, de még ők maguk se kezdik el soha megpróbálni kialakítani és tesztelni, szóval csak ködös absztrakciókban álmodoznának, mint egy fantasy mese író, míg a valóság egy helyben áll).

(U.i.: Amúgy én is jobb szeretek absztrakt dolgokról beszélni. Ha aztán valaki azt mondja "ja, tök jó, ez tetszik, csináljuk meg!", akkor azonnal átváltok arra a nézőpontra, hogy miért nem lesz úgy jó. Még akkor is, ha nekem nem kell összekenni a kezem, csak nézni, és az alternatíva is az még nekem is, hogy nézem ahogy toporog mindenki arra várva hogy mit csináljon, valaki találja ki neki. :DDD)

Másik: Szerintem addig teljesen mindegy, hogy hol vannak, míg nincsenek közvetlenül központi befolyás alatt. Ha majd a kínai kormány elkezdi államosítani, vagy egyértelműen zsarolni őket, majd akkor kell őket "kínaiak"-ként kezelni, most egyszerűen csak entitások és kész. (Bár lehetünk rossz májúak, hogy kínában ezt magától értetődőnek és természetesnek vehetjük, hogy már most zsarolva minden kínai bányász, de szerintem még akkor is kár vele foglalkozni, míg ennek nincs egyértelmű jele, ami zavarna minket.)

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#11366) Patry0t


Patry0t
tag

sziasztok!

Létezik olyan online tőzsde ahol lehet az összes altcoinnal kereskedni? Tehát igazi pénzért vennék különböző altcoinokat, majd ha van profit azt visszaváltanám igazi pénzre és felvenném.
Köszönöm a válaszokat.

(#11367) janos666 válasza Patry0t (#11366) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Az összes? :Y Eszerint a Cryptopia a legtágasabb, de itt is csak ~1000 pár van, amikből sok redundáns (pl. LTC/BTC, LTC/ETH, ETH/BTC), de több coin van.
Ne aggódj a profitkivét miatt, az a probléma sokszor megoldódik magától. ;]

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#11368) meili


meili
tag

Sziasztok!

Tudnátok adni egy olyan linket (akár angol nyelvű), ahol egy kezdő bitcoinosnak le van írva érthetően, hogy mi ez a szétválás most a bitcoin láncban, és milyen kockázatai vannak?
Pár hónapja már rendszeresen olvasgatok bitcoinnal kapcsolatos dolgokat, de ezzel csak most találkoztam. Eddig még nem volt bitcoinom, most szerettem volna venni, a Bitcoin Core-t letöltöttem a gépemre és a telefonomra tegnap telepítettem fel a Mycelium android alkalmazást. Ezek hogyan fogják tudni lekezelni ezt a szétválás dolgot? Ha valakitől veszek BTC-t, akkor honnét tudom, hogy a két szétvált valuta közül melyiket kapom? Mi ez az egész pontosan?

Köszönöm előre is!

(#11369) Yany válasza meili (#11368) üzenetére


Yany
addikt

Magasan a legjobb cikk az elmúlt időszakban: [link]

Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

(#11370) LLam válasza meili (#11368) üzenetére


LLam
senior tag

A variance.hu blog jó mély víz és erősen elfogult, de ott elég sokat olvashatsz a szétválásról, BCC-ről BTC-ről.

(#11365) janos666 Köszönöm a válaszod, elég jól megvilágítottad a dolgot a példával :R Ha jól értettem a gondolataid, akkor igazából sem a programozó, sem a bányász nem elég önmagában. Mondjuk az usereket megkérdezte már bárki is a BTC történetében??

A "kínaizás" számomra egyértelmű, az a puhuló(?) kommunizmus ami abban az országban van ÉS a világpolitikában betöltött szerepük együtteséből egyértelmű számomra, hogy nem beszélhetek külön bányászokról, hanem bizony kézzel vezérelt BTC termeléssel kell számolnom. Pontosan azt engedik a bányászoknak ami Kínának jó. Ha olyat akarsz ami nem jó a nagy testvérnek, akkor eltüntetnek. (Kis kitérő: éppen ezért nagyon nem tetszett, hogy Buterin leült Putyinnal egy kicsit egyeztetni, MIUTÁN ő volt az aki harforkolta a blokkláncát a DAO botrány miatt.) Az ETH/ETC kérdést áthúztam, hogy ne kanyarodjunk el abba az irányba még.

Remélem ignorant is megtisztel a válaszával.

Stay hungry!

(#11371) KilgoreTrout válasza janos666 (#11367) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Itt nem fiatot coinra váltani. Én egyedül a coinbase-t találtam, ahol kártyával lehet btc-t és eur-t venni. Az is alig működik, minden más oldalon hónapokba telik a regisztráció ellenőrzése (kraken pl.) és/vagy 6-10 ezer csak az utalás költsége.

Localbitcoin-on meg 20%-kal magasabb az árfolyam...

Nekem úgy tűnik a bányászok kereskedenk egymással nagyrészt, mert beszállni rohadtul nem egyszerű pénzzel.

[ Szerkesztve ]

(#11372) schawo válasza KilgoreTrout (#11371) üzenetére


schawo
titán

Egy csomó helyen lehet kriptót vásárolni kártyával.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#11373) butch3r válasza KilgoreTrout (#11371) üzenetére


butch3r
senior tag

bitstampen, cex.io-n is vehetsz kártyával btc-t meg 1-2 másik altcoint és nem tart hónapokig a verifikáció. Mindent nem, szóval ha a coin toplista 122-ik coinját akarod megvenni azt csak btc ellenében tudod.

(#11374) Patry0t válasza janos666 (#11367) üzenetére


Patry0t
tag

https://coinmarketcap.com/all/views/all/

Ezek közül néztem ki párat.

(#11375) butch3r válasza Patry0t (#11374) üzenetére


butch3r
senior tag

Ha rakattintasz a kiválasztott coinra listazni is fogja melyik tozsdeken erheto el. (markes ful) Nem erheto el minden mindenhol. Es nem tudsz minden altcoint fiat penzert venni (sot csak az elerheto coinok kisebb reszet tudod fiat pénzért megvenni a nagyjat csak btcert fogod tudni)

De ha ezt nem tudod magadtol megfejteni akkor minden banto szandek nelkul ne kezdj ebbe bele mert csak csalodas fog erni...

Mas: bitstamp álláspontja a hard forkrol es hogy mit tesznek a naluk tarolt btckel.

https://www.bitstamp.net/article/bitcoin-hard-fork-our-position/

Nem fogjak listazni bcct mert altcoinnak tekintik. A jovoben ha ugy alakul kulon dontenek arrol listazzak e. A bcc forkon elerheto egyenlegeket sem irjak jova (mondjuk nincs is hova ha nem listazzak a bcct)

(#11376) mepet válasza LLam (#11370) üzenetére


mepet
addikt

Két kérdésem lenne a lehetséges (vagy biztos?!) splittel kapcsolatban:

1.
Hol tartsam 5 nap múlva a BTC-met, hogy jól járjak. Tehát, ha tényleg létezni fog majd külön BCC is, akkor nyilván szeretném, ha kapnék ingyen BCC-t.
Milyen wallet vagy milyen váltó? (Nem akarok BCC-t vásárolni, csak ingyen kapni, mert BTC holder vagyok.)

2.
100% biztos, hogy létezni fog BCC? (A futures nem érdekel, az nem cryptocoin.)

(#11377) butch3r válasza mepet (#11376) üzenetére


butch3r
senior tag

tőzsdén/ váltón biztos hogy ne tartsd. lásd fenti linkem, bistamp pl nem fog neked új bcc egyenleget adni.

(#11378) jubilleum válasza butch3r (#11377) üzenetére


jubilleum
senior tag

Az én bitcoinkám coinbasen van. Onnan el kellene vinnem?

Ádám,

(#11379) butch3r válasza jubilleum (#11378) üzenetére


butch3r
senior tag

semmilyen váltón nem ajánlott tartani coint.

De kérdésedre a válasz: igen

[link]

(#11380) Reggie0 válasza LLam (#11364) üzenetére


Reggie0
félisten

Mert a fejlesztok jelen esetben nem a felhasznalok erdekeit nezik es a dontest annak menten merik, hogy az o akaratuk fog-e teljesulni, vagy nem. Azt, hogy mas is bele mer szolni a fejlesztes iranyaba, veszelyesnek tartjak, mert igy a gitrago egyesuletuk elveszti a sulyat, ok meg "mehetnek az utcara". Ha csak a technikai megoldas szempontbol nezzuk, akkor a banyaszok kepviselik a helyes iranyt. A maradek a politika, csak ennek nagy a hangsulya jelenleg.

(#11381) ignorant válasza LLam (#11364) üzenetére


ignorant
senior tag

a) Miért vagy a bányászokkal? Miért nem a fejlesztőkkel?

Ez egy teljesen fals megkozelites. Nem miner vs dev-rol van szo, hanem "on-chain scaling and Bitcoin as a p2p payment system (ahogy a white paperben Satoshi lefektette)" vs "cegek/bankok settlement layer-e".

Azert sem realis perspektiva ez, mert a minerek a HK roundtable meeting alatt elfogadtaka segwit+2MB compromisszumot amit a Core nem keszitett el. (on-chain scaling direktben veszelyezteti a Blockstream uzelti modelljet (L2))

A segwit2x nem mas mint a HK agreement, csak nem Core altal elkeszitve.

b) Nem tartasz egy kínai kormányzati befolyástól ha végül is a bányászok győznek? (Igen olvastam, hogy álláspontod szerint sokkal demokratikusabb a bányász hash-kapacitás eloszlása mint valaha. Ugyanakkor én azt tudom/hiszem, hogy a hash-kapacitás túlnyomó része Kínában van.)

A banyaszat egy dinamikus komponense a rendszernek. Megfenyegetheted/ellenorzesed ala vonhatod a hashpower nagy reszet, de a transzparencia miatt nem tudsz hosszu tavu/jelentos kart okozni, es max azt erned el hogy ertektelenne valna a befektetett energia/eszkozok. Biztos te is emlekszel meg a GHASH story-ra, amikor tobb mint 50%-ot szereztek. Nem hiszem hogy barmilyen risk analyst a banyaszaton keresztul latna jarhato utnak a rendszer sarokba szoritasat, amikor a tamadast egy egyszeru forkkal letorne az economic majority,

Ellenben, $76M USD eleg volt a referencia implementacio kontrolalasara amint tapasztalhattuk. Blockstream elott mindenkinek egyertelmu volt, hogy az 1MB capacity limit csupan ideiglenes tenyezo,es ha objektiven allsz hozza, szerintem konnyu felismerni, hogy 1db megalapozott erveles sincs az on-chain scaling megakadalyozasa mogott. Ez ma mar merheto kart okozott, ennyire kicsi meg sohasem volt a Bitcoin market share-je (50% korul jelenleg), es sajnos 2016-2017-ban megallt, sot negativba fordult a business adoptacio valamint a raepulo rendszerek fejlesztese, pont a szanalamas mesterseges limit miatt. Arrol nem is beszelve, hogy a hazugsagaik miatt rengeteg usecase megszunt (2USD alatti tranzakciok/ 0conf).

Felmerul a kerdes: Egy atlag paraszt miert akarna full-node-ot futtatni, ha tul draga a tranzakcio ahhoz hogy hasznalja, es centralizalt L2 megoldasokra van kenyszeritve?

A realis valasz az, hogy az atlag paraszt akkor sem futtatna node-okat ha nem kellene hozza semmilyen eroforras, es ha futtatna is, a raspberry pi node-ok nem teszik decentralizaltabba a halozatot, a szerepuk jelentektelen. Satoshi mar a release-nel felismerte, hogy cegek es "enthusiast"-ok fognak full node-okat futtatni. At atlag embert csak a penz funkcio erdekli, ezt alatamasztja a SPV/headless wallet-ek ternyerese.

En ugy latom, hogy a rendszernek rovid idon belul el kell ernie hogy a development is elosztottabb legyen, ha lassan is de elindult a folyamat. Kerdes, hogy nem tul keso-e mar most, elnezve a politikailag nem hijack-elt altcoinok gyors fejlodeset es adoptaciojat.

Analogiaban hasonlo a helyzet mint gox es SR-nel. Mindkettonek monopoliuma volt, hatalmas network effect-el, es csak az osszeomlasuk nyithatta meg az utat egy egeszsegesebb ecosystem kifejlodesehez.

Annak viszont mindenkinek egyertelmunek kellene hogy legyen, hogy a kapacitas limitalasa a network effect megolesevel jar, ami "valuation & sustainability" alapja.

Nagyon mely amugy ez az egesz tema, konyveket lehetne teleirni egy-egy aspektusarol.

Mindenkinek ajanlom a kovetkezok elolvasasat kezdesnek:

bitcoin.com/bitcoin.pdf

https://medium.com/faith-and-future/why-is-bitcoin-forking-d647312d22c1

https://fee.org/articles/bitcoin-economics-in-one-lesson/

http://gavinandresen.ninja/does-more-transactions-necessarily-mean-more-centralized

(#11382) ignorant válasza jubilleum (#11378) üzenetére


ignorant
senior tag

Ha exchange-en tarolod, akkor az nem a te Bitcoin-od, hanem a coinbase-e. A te perspektivadbol, addig egy ertektelen IOU amig ki nem utalod a sajat magad altal kontrolalt walletre.

A kozelgo splittel kapcsolatban azert is erdemes kivenni, mert sok exchange, koztuk a Coinbase ugy dontott hogy inkabb lenyuljak maguknak a BCC tokeneket.

Ha nem is tamogatod a BCC tokent, ha Coinbase-en hagyod a BTC-id, akkor nem lesz lehetoseged eladni/megtartani az automatikusan "keletkezo" BCC-id (most 500USD/BCC az ar).

[ Szerkesztve ]

(#11383) jubilleum válasza ignorant (#11382) üzenetére


jubilleum
senior tag

Értem, akkor melyik wallet-ot ajánlod nekem coinbase helyett?

(#11384) butch3r válasza ignorant (#11382) üzenetére


butch3r
senior tag

mi van akkor ha megtörénik a fork (egyáltalán van értelme HA-t írni? inkább amikor megtörténik) majd létrejön az alternativ fork, jelen esetben bcc-nek nevezve. Ha ez nagyon gyorsan lenyomja hash powerben a "klasszik" btc-t akkor is beszélhetünk 2 külön coinról vagy akkor az átlag user szmára észrevétlenül megy tovább minden BTC néven (úgy, hogy igazából BCC van BTC néven hívva)?

Vagy bc lesz egy darabig majd -esetleg étneveződik- btc-re és a gyengébb fork pedig btc klasszikra, ala etherum?

Ez inkább elnevezés / szemantika, tudom de kiváncsi vagyok mi a véleményed illetve mások véleménye. Pénzem saját walleten szóval bármelyik is nyer nincs veszélyben - kivéve ha mindkettő bedől de ettől nem tartok.

11383 ha nem kereskedsz vele aktívan hardware wallett (feljebb pont érdeklődtem felőlük) vagy cold wallet (papír tálca)

[ Szerkesztve ]

(#11385) KilgoreTrout válasza butch3r (#11373) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Cex.io-ról azt olvastam redditen, hogy nem megbízható.

A Bitstamp jelenleg nem támogatja a kártyás vásárlást "CREDIT CARD DEPOSITS ARE CURRENTLY UNAVAILABLE. WE ARE UPGRADING OUR SYSTEM FOR A BROADER LAUNCH. STAY TUNED."

A Kraken-en nincs kártyás fizetés (de még SEPA utalás se), illetve a visszaigazolásra várok régóta.

Coinbase-en már majdnem sikerült vennem, de valamiért nem engedi a kártyát használni (a végén visszadob egy errorral, pedig rendes dombornyomott MasterCard)

Localbitcoin.com nekem nagyon drágának tűnik.

Bitfinexen nincs kártyás fizetés.

Egyelőre itt tartok... Először 100k-ért vennék, de nem akarok egyből 10+ százalékot bukni a költségeken.

[ Szerkesztve ]

(#11386) Patry0t válasza KilgoreTrout (#11385) üzenetére


Patry0t
tag

Krakenen nem lehet pénzért coint venni?? Akkor hiába regisztráltam? Ráadásul még 2-4 hét mire verifikálnak 3. szintre..

(#11387) schawo válasza KilgoreTrout (#11385) üzenetére


schawo
titán

Egy csomó tranzakcióm volt a cexen, pár bitcoint már vásároltam ott. Teljesen megbízható.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#11388) KilgoreTrout válasza Patry0t (#11386) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Azt írtam a táblázatomba, hogy nincs SEPA, csak a drágább utalási mód. De megnéztem, és van SEPA is. Szóval lehet. Sorry.

(#11389) fravik válasza KilgoreTrout (#11385) üzenetére


fravik
tag

Én cex.io-t használok egy ideje, a Coinbase-ről váltottam, mert stabil - a Coinbase többször leállt fél-1 napokra, ami nem erősítette meg a bizalmamat. Annyi negatív kritika van Coinbase-ről, hogy tényleg Dunát lehet rekeszteni velük...
Coinbase hátránya, hogy csak 3D Secure-t használó kártyával / biztosító banki háttérel tudsz bankkártyás tranzakciót folytatni, de ez asszem talán csak a K&H-nál (vagy Erste?!) van a magyarországi bankok közül biztosítva...
SEPA utalás OTP esetén egységesen 2500 Ft, ennél sokkal olcsóbban nem tudod megúszni szerintem SEPA-val, de ezt kb. az összes oldal támogatja. Viszont ez 2-3 nap átfutás legalább... egy ilyen dinamikusan és gyorsan változó "piacon" hátrány lehet, mert nem tudsz azonnal "nagybevásárolni", csak ha a pénzedet már fent tartod Coinbase-n.

Cex-en 1-2 napon belül mindig megkaptam a bankkártyámra utalt eurókat, a bankkártyás vásárlás pedig azonnali nyilván valóan.

Szóval +1 a cex mellett.

"Always remember that you are absolutely unique. Just like everyone else."

(#11390) KilgoreTrout válasza fravik (#11389) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Ez a bankkártyára utalás hogy működik úgy általánosságban? Minden bankkártyával lehet pénzt is fogadni vagy valami speciális kártya kell hozzá?

(#11391) schawo válasza KilgoreTrout (#11390) üzenetére


schawo
titán

Minden dombornyomott kártyával lehet pénzt fogadni.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#11392) Patry0t válasza fravik (#11389) üzenetére


Patry0t
tag

mondod, hogy te már utaltál ki bankkártyára. Én ezt az egészet legálisan szeretném művelni, az adóhatóság ez milyen bevételnek számít? Internetes kereskedelem? Szerencsejáték? Hogy és mennyit kéne adózni ez a tevékenység után?
Regisztrálok most cex-re is, köszi a tippet :)

(#11393) schawo válasza Patry0t (#11392) üzenetére


schawo
titán

Magánszemélyének nem üzleti tevékenységként a valutaváltás adómentes.*

*szokásos disclaimer: Nem tekintető befektetési, vagy adótanácsnak.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#11394) Patry0t válasza schawo (#11393) üzenetére


Patry0t
tag

értem, ez jó hír! De mi számít üzleti tevékenységnek, az ha én üzemeltetném a váltót? Tehát amíg csak veszegetek meg adogatok valutát az abból származó profitom adómentes?

(#11395) schawo válasza Patry0t (#11394) üzenetére


schawo
titán

A valuták, devizák átváltásakor az árfolyamkülönbségből keletkező nyereség, ha az átváltás nem üzletszerű tevékenység keretében történik, adómentes jövedelem, egyébként ellenőrzött tőkepiaci ügyleti nyereség
Szja tv. 1. melléklet 7. 4. pont; 67/A. §

Üzletszerű tevékenység: az ellenérték fejében nyereség, illetve vagyonszerzés végett - előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányuló - rendszeresen
folytatott gazdasági tevékenység.
Hitelintézeti tv. 6. § (1) 116.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#11396) almafa42 válasza Patry0t (#11394) üzenetére


almafa42
aktív tag

Laikus vélemény (véletlenül sem minősül jogi tanácsnak):

Nem üzleti tevékenység, ha leugrasz Horvátországba nyaralni, előtte váltasz EUR-t vagy HRK-t, és ami megmaradt azt otthon visszaváltod.

Ha profitszerzés céljából heti több alkalommal váltod oda vissza BTC és EUR között, az szerintem elég nehezen védhető, mint adómentes tevékenység.

(#11397) Patry0t válasza schawo (#11395) üzenetére


Patry0t
tag

ezek szerint ez mégis üzleti tevékenység, már csak arra lennék kíváncsi, hogy akkor mennyit kéne adózni utána :)

(#11398) schawo válasza schawo (#11395) üzenetére


schawo
titán

Tehát, ha nem azért váltasz, mert neked kell, hanem a váltás egyetlen célja, hogy ezzel árfolyamnyereséget érj el, és ezt megállapítható rendszerességel teszed, akkor az nem adómentes. Magyarul a spekuláció.

disclaimer kettővel ezelőtti hozzászólásomban olvasható

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#11399) schawo válasza Patry0t (#11397) üzenetére


schawo
titán

Feljebb írtam, hogy ide vonatkozó az Szja 67/A. §, olvasd el az egészet, túl hosszú, hogy ide bemásoljam.

Rövid összefoglaló, nem teljes, hiányos:

A nyereségből levonható a veszteség. A nyereség-veszteség az adóalap, és az adókulcs szja 15% + eho 22%. Bevallás: előző évi nyereség az szja-val együtt (május 20.)

Megjegyzés: magánszemélyként rohadtul nem éri meg.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#11400) butch3r


butch3r
senior tag

Most én (is) kérnék egy kis magyarázást :)

https://www.coindesk.com/new-segwit-signaling-period-started-mining-pools-signaling/

A linkelt hír alapján, ha nem változik a bányászok támogatása akkor aug 8-án "lockolódik" a segwit.
Ha most jól értettem az eddigi beszélgetéseket az aug1-re időzített auhf.et támogatják bizonyos bányászok is. Vagy félre értek, olvastam valamit?

Ha viszont jól értem, akkor hogy fogják támogatni a uahf-et is aug 1-én úgy hogy közben a segwitet is támogatják? Vagy így hogy továbbra is 100% a segwit támogatása így marad mind a 2016 block végéig akkor az egész bcc vs btc kérdés tárgytalan?

Köszi előre is, ha meg valamit nagyon benéztem akkor előre is köszi a magyarázatot :))

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Bitcoin topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.