2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

15 év - 150 nVidia kártya!

A Logout történelmének eddigi legnagyobb cikke: nVidia All Stars Roundup 1995 - 2010!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - PCIE - Tesztkonfiguráció és fogyasztás

A PCI Express-es tesztgép összeállításánál nem voltam hajlandó kompromisszumot kötni a sebesség terén, hiszen nem engedhettem meg, hogy a teszt legerősebb kártyái állandóan processzorlimitbe ütközzenek. Ennek megfelelően egy viszonylag erős Core i7-es rendszert dobtam össze. Persze lehetett volna még erősebb processzort venni bele, de az anyagi lehetőségeim végesek. A sebességhátrányt egy kis tuninggal ellensúlyoztam, amihez kiváló partner volt a csúcs ASUS alaplap. Sajnos a HSI chipes kártyák (tehát a PCIE-s FX-ek, és az NV45 magra épülő 6800 GT és Ultra) nem működtek megfelelően ebben a gépben, és a Gigabyte 3D1-XL sem volt hajlandó két GPU-s módban üzemelni, ezért kimaradtak a tesztből.

Alaplap: ASUS Rampage III Extreme
CPU: Intel Core i7-960 @ 4 GHz
RAM: 6 GB (3x2 GB) Corsair XMS DDR3-1600 (Triple Channel)
Hűtő: Noctua NH-C12P SE14
Táp: Cooler Master Silent Pro Gold 600W

Természetesen a fogyasztásmérés itt sem maradt el. Ezúttal Furmark segítségével terheltem a kártyákat, ami maximális kihasználtságot generál a GPU-ra. A grafikonon szereplő értékek ezúttal is a teljes rendszer fogyasztását mutatják.

Ahogy az várható volt, a GTX 480-as monstrum fogyasztotta a legtöbbet, jócskán megelőzve a dupla GPU-s GTX 295-öt. A két kisebb GF100-as GPU-ra épülő kártya étvágya is hatalmas, és azt is érdekes látni, hogy a GTX 280 fogyasztása magasabb, mint a 9800 GX2 szendvicskártyáé. A GTX 460-asok moderáltabb étvágyúak, kevesebb energiával is beérik, mint a G80-as csúcsmodellek, a GTS 450 fogyasztását viszont magasnak tartom a teljesítményéhez képest. A grafikon vége felé nem sok meglepetést találunk, hacsak azt nem, hogy a kisebb kártyákkal a rendszer fogyasztása 200W alá csökken, vagyis könnyen azt hihetnénk, hogy ezzel a tuningolt Core i7-essel egy olcsó 200W-os tápegység is elbír, de fontos megjegyezni, hogy a Furmark nem terheli a processzort, így az szinte üresjáratban járt a mérés alatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.