2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

15 év - 150 nVidia kártya!

A Logout történelmének eddigi legnagyobb cikke: nVidia All Stars Roundup 1995 - 2010!

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek - AGP - Tesztkonfiguráció és fogyasztás

Az előző cikk tapasztalataiból okulva most már két tesztgépet raktam össze: külön az AGP-s és külön a PCIE-s kártyáknak. Ezzel a lefedettség is jobb lett: egészen a legelső GeForce-tól kezdve lemérhettem a kártyákat. Igazából a TNT2-eseket még bele lehetett volna venni a cikkbe, mert működnek a tesztgép alaplapjában, de a mérésekhez használt játékok zöme el sem indult rajtuk, így nem láttam értelmét. Aki a GeForce korszak előtti modellek egymáshoz viszonyított teljesítményére kíváncsi, az olvassa el Retro tesztemet!

Lásuk az AGP-s tesztkonfigot! Biztos megjegyzik majd páran a kommentekben, hogy ennél erősebb AGP-s gépet is össze lehetne rakni, de olyan konfigot igyekeztem összehozni, ami reális, korhű, és amit valóban kaphattak maguk alá ezek a kártyák megjelenésükkor. Az ennél újabb AGP-s alaplapok már többnyire hybrid, mókolt, nem hivatalos, kompromisszumokkal teli megoldások, márpedig az előző cikkben szereplő rossz emlékű ASRock lap után ilyet még egyszer nem akartam. Azért remélhetőleg így is sikerül minimalizálni a processzorlimit lehetőségét.

Alaplap: ABIT IC7
CPU: Intel Pentium 4 3.4 GHz (Prescott)
RAM: 2 GB (2x1 GB) G-Skill DDR-400 (Dual Channel)
Hűtő: Zalman Fatal1ty FS-C77
Táp: Chieftec 450W

A kártyák fogyasztását is lemértem egy fogyasztásmérő műszer segítségével, terhelés alatt. A grafikonon a komplett gép fogyasztása látható a hálózat felől mérve, Aquamark 3-al terhelve.

Kisebb meglepetésre az FX 5950 Ultra fogyasztása lett a legmagasabb. Mögötte a 7800 GS+ és a dupla tápcsatlakozós 6800 Ultra következik, ám a többi nagy FX is jelentősen képes megterhelni a villanyszámlánkat. Az értékek azonban nem olyan vészesek, hiszen kicsivel 200W fölött megáll a legtöbbet fogyasztó kártya is, pedig a gépben használt Prescott processzor sem az étvágytalanságáról híres. Meglepő lehet a GF4 Ti modellek viszonylag magas fogyasztása, valamint szépen látszik, hogy a visszafogott órajelű kártyák (például az FX 5900 ZT) mennyivel kevesebbet fogyasztanak az eredeti változatnál. A sor végén feltűnő, hogy a GF2 MX-ek szinte egyáltalán nem fogyasztanak kevesebbet a nagyobb GF2-es változatoknál. A sor végén a GeForce 6200A érte be a legkevesebb energiával, így irodai gépekbe jó választás lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.