2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Mi az, hogy FORRÁSKÓD?

    Néha felmerülnek ezek a fogalmak. Pl. pár éve annak kapcsán, hogy a Pénzügyminisztérium nem tud vagy nem akar sok pénzt fizetni egy őáltala használt, számára nagyon fontos, de külsős cég által fejlesztett program új verziójáért. Pedig muszáj neki, mert nem nála van a mágikus forráskód.

    (UPDATE: megvan az eset, lásd a cikk végén.)

    ***

    Miért van ez? Miért kéne egyáltalán megvennie? Mi az a forráskód? Hogy is van ez?

    Most megpróbálom ezt leírni nagyon egyszerűen, elnagyolva, laikusoknak.

    A kód szó a programozásban a programozó által írt programkódot jelenti. Ez egy emberileg olvasható szöveges file, ami nem is csoda, hiszen ezt állítja elő a programozó, amikor írja a programot, azaz amikor programoz. És mint ilyen, persze változatható, ellenőrizhető, továbbfejleszthető, stb.

    Ebből készül aztán az .exe file. Ennek a tartalma már emberileg nem értelmezhető (úgy mondjuk hogy bináris), ezt hatja végre a számítógépben a processzor, ezért ezt módosítani is gyakorlatilag lehetetlen.

    Folytatás...

    Wyll 7 éve 6

  • Milyen telefont vegyek szerintetek? - UPDATED

    Van most egy sárgászöld színű HTC Windows Phone 8X-em. A megjelenésekor, 2012 őszén még amennyire tudom kb. Windows Phone csúcstelefon-féleség volt. Én 2013 karácsonyára kaptam, használtan, de tökéletes állapotban.

    Imádom benne a különc színét, a különc oprendszert, az emberi méretét (4,3"), a szép kijelzőt és az ingyenes offline világtérképet!!

    De elment az idő. A lassan tönkremenő akksija egyre kevesebbet bír, egyre szűkebb az a 16GB tárhely, néha kicsit furán viselkedik a készülék, és hát a Win10 sem jár már hozzá. (Köszi M$!!!)

    Ezért kéne helyette valami más, a karácsony is pont kapóra jönne, de az igazat megvallva még az irányt sem tudom :U

    Szívesen kipróbálnám az Epült, marha jó telók az ájfónok, csak nem annyira, mint amennyit kérnek értük. (K**va drágák szerintem.)
    Az Android valahogy azért nem vonz, mert mindenkinek olyan van. Igazából jó WP-snek lenni, nézni ahogy az emberek rácsodálkoznak, hogy "HTC-n Windows? Az meg hogy lehet? Ráhekkelted?" Szóval kicsit különc érzés, ami amúgy is rám vall :)) De persze nincs bajom az Androiddal, csak semmi extra. És offline világtérkép sincs benne :N

    Folytatás...

    Wyll 7 éve 69

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.