2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

iPhone 4-et – de melyik csomagban?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Elemzés: mely csomagokban lehet érdemes megvenni az iPhone 4-et a T-mobile–nál

[ ÚJ TESZT ]

Elöljáróban leszögezném, hogy nem vagyok sem Apple-, sem M$-fan, nincs apple termékem, és nincs is tapasztalatom velük, így senkit sem akarok rábeszélni arra, hogy bármit is vegyen vagy ne vegyen. Ezt mindenki maga szépen eldönti.
(A személyes véleményem egyébként – amellett, hogy még sosem volt a kezemben – az, hogy az iPhone 4 elég jó cucc, de megkérik az árát.)

Ez a cikk főleg akkor lehet neked hasznos, ha telefonvásárlás kérdésében
- már döntöttél, méghozzá igennel, és méghozzá az iPhone 4 mellett.
- még nem döntöttél, de szempontokat, ötleteket, megfontolásokat gyűjtesz a döntés meghozatalához.

Ez a cikk a – jelenleg – csak a T-Mobile-nál kapható iPhone 4 vételi konstrukcióit tekinti végig, megpróbálván azt kielemezni, melyiknek mi az előnye, hátránya, melyiket érdemesebb megvenni ilyen vagy olyan szempontok alapján, kitérve közben még egy csomó minden másra is. Lássuk!

A T-mobile iPhone 4-es oldalán lévő információkról azt lehet elmondani, hogy egy kicsit sok van belőlük. Ezeket ráadásul négy paraméter: díjcsomag, hűségidő, telefon kapacitása és az ár alapján szűrje magának az ember fejben, és akkor a saját személyes szempontjaink még nincsenek is sehol. Persze. Jobb ha magunk térképezzük fel inkább a terepet, és megpróbálunk valamilyen modellt alkotni a döntéshozatalhoz.
A T-Mobile weboldala, úgy érzem, a vételárra igyekszik helyezi a hangsúlyt. Bár szépen fel van tüntetve az egyes csomagokért havonta fizetendő összeg, de azért tisztes távolságra mind a vételártól, mind a csomagban kötelezően eltöltendő hónapok számától, amivel pedig ugye össze kéne szorozni, hogy megkapjuk, mennyit is fogunk összesen kipengetni a telefonért (na meg persze az egyéb dolgokért, ami az adott csomagban foglaltatik). Én inkább ez utóbbira, tehát a teljes költségre helyeztem a hangsúlyt. Ennek megfelelően készítettem is egy színes-szagos, és egy kicsit direkt provokatív táblázatot:

Ezt feltehetjük facebookra például, ezen jókat tud csámcsogni a nép :), de a mi vizsgálódásunk középpontjában most ennek a táblázatnak az összköltség szerint rendezett, az elemzés számára moddolt változata fog állni:

Azért ez, mert észrevettem valamit, aminek mentén nagyon jól végig lehet elemezni a lehetőségeket. Ugye jelen helyzetben nagyon sok a szempont, és kettőnél több paraméteres (azaz 3 vagy több dimenziós) rendszerben mindig kardinális kérdés, hogyan tudjuk azt 2D-ben szépen, intuitívan ábrázolni, tudjuk-e egyáltalán. A táblázatnak ebben az elrendezésében sem szúrja ki ez elsőre az ember szemét, de a vízszintes elválasztókkal igyekeztem javítani ezen a helyzeten. Szóval a lényeg, hogy a sorok szépen olyan párokba rendeződtek, amelyek jól összehasonlíthatók egymással, a párok egymás utáni (fentről lefelé történő) sorbavétele az ösztönösség mellett még logikus is, és a párok jellege szép szimmetriát mutat. Na ezt fogjuk most végignézni – mindjárt érthető lesz minden.

Nézzük az első két sort! Azon remélhetőleg senki nem lepődött meg, hogy összességében a legkevesebbet akkor fogjunk kiadni az iPhone 4-ért, ha azt a lehető legdrágábban vesszük meg. ("Aztaa! Ez komooly? Hoogyhogy?" Ki gondolta volna, mi?!:)) Mert ugye a 173ezres árcéduláról gyorsan és ösztönösen továbbvándorol a tekintetünk, már a puszta látványa is szinte fáj egy ekkora összegnek, főleg egy telefonért. És ugye pont ez a honlapon a nagy trükk, az egyre kisebb vételi összegekkel terelnek minket abba az irányba (vö: gradiens), ahol hosszú távon, összesen mégiscsak sokkal több pénzt hagyunk majd a szolgáltatónál. Tehát már jobb ha az elején tisztázzuk magunkban: összesen 200ezer alatt (jelenleg) nem fogunk magunknak iPhone 4-et venni, ez a minimum összeg, amit rövidebb-hosszabb távon, de mindenképp ki kell majd adnunk egy 16GB-os verzióért (persze ezzel azért már telefonálni is lehet majd, mert az eszköz mellé mindenféle lebeszélhetőséget/elhasználhatóságot is kapunk, de a – hosszú távon – legolcsóbb verzió akkor is ez). 32 GB-osért pedig 230ezer a minimum. Közös jellemzője a két sornak, hogy – hát, igen – elég nagy összeget kell vásárláskor otthagynunk a boltban, de cserébe viszonylag kedvező a havidíj, és csak 12 hónapig vagyunk kötelesek azt perkálni, utána csomagot válthatunk, ha többre/kevesebbre vágyunk, de persze maradhat minden a régiben is. A kettő között a végösszegre vetített különbség nem túl nagy, (kb +15%), ennyit talán megérhet az a +16GB, de ez a boltban egyösszegű plusz 31ezer forintot jelent, na meg a 173ezer, mint iszonytató pszichés entitás is lehet, hogy azt mondatja velünk, hogy "elég lesz nekem a 16GB-is". Szóval a 16GB-32GB kérdésében magának kell döntenie mindenkinek.

Nézzük a 3-4-es sorokat. (Nem titok, előrebocsátom: a szürkített rekordok a szerintem kevésbé jutányos verziók.) Ez már érdekesebb, két díjcsomag, két hűségidő ugyanazért a 16GB-os gépért. Immár a 240ezres összesített nagyságrendben járunk, de végösszegben szinte egyforma a kettő: az a plusz 10ezer forint csak 4,5% extrát jelent az olcsóbbik verzióhoz képest. Azt hiszem, ennyit mindenképp megér, hogy így csak egy évre kell vállalni a rabigát, és főleg, hogy ezért már az Ikon 400-as csomagban lubickolhatunk annak 2GB-os adatforgalmával. Igen, igen, a havi díj itt jó 10ezer forint lesz, ezt természetesen vegyük észre, és gondoljuk meg, hogy tudjuk-e vállalni. De azt a 240et ígyis-úgyis odaadnánk a telóért, akkor már miért ne kapjunk érte szabadabb mozgásteret mind lebeszélhetőségekben (elhasználhatóságokban), mind percdíjban, mind abban, hogy ha nagyon nem tetszik az egész, akkor előbb válthatunk majd?! A szürke verzió esetleg annak ajánlható, aki kevesebbet tud csak havonta rászánni, és biztos benne, hogy az Ikon 200-as csomag két évig ki is fogja elégíteni minden igényét. Bár, akkor már sokkal inkább a 2-es sor, szintén Ikon200-zal, szinte fillérre azonos végösszeggel, de egy 32GB-os géppel, és ismét csupán 12 hónappal. Max a jóval alacsonyabb vételár szól a 3-as mellett a 2-essel szemben. Tehát összességében a 3-as verziót a kevésbé tehetős emberkéknek lehetne ajánlani – ezzel csak az a baj, hogy ők valahogy eleve nem férnek bele a Apple világába.

Az 5-6-os sorral ezek után már viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen ez a 3-4-es sorok megismétlése, csak 32GB-os telókkal. A végösszegek megugranak a 270k-s tartományba, aki itt szédül, az tovább már ne nagyon merészkedjék, mert lesz ez még sokkal ijesztőbb is. A helyzet hasonló, mint az előző rekordpárnál, szintén kevésbé lehet ajánlani a kisebbik, Ikon 200-as csomagot. A 32GB-os iPhone 4 meg az "alig fogom használni, elég nekem az Ikon 200 is" hozzáállás mintha ellentmondásban lennének egymással egy csöppet. Lehet azt is mondani, hogy "de 156ezer sok egy telóért", csak nem látom át, -8000 forint hol segítene ezen a dolgon, és a hűségidő is a 6-os oldalán áll. Egyedül a havidíj az, amiben az 5-ös tényleg erős a 6-os verzióval szemben, csak akkor megint ott van inkább a 2-es eset (ezt a 2-est nagyon eltalálták a T-nél, úgy érzem) alacsonyabb végösszeggel és csak 12 hónap hűséggel, mindezt azért cserébe, hogy a(z amúgy is alacsonyabb) végső árnak ott nagyobb részét adjuk oda már az elején.
Az van, hogy az 5-ös verzió igazából a 2-esnek a jóárasított változata akar lenni, de cserébe dupla annyi ideig fizethetjük a havi díjat, így végösszegben jó 33ezerrel többet fogunk kiadni érte. Akkor meg már inkább a 6-ost érdemes, mert hasonló kezdő (teló vételára) és végösszeg (összesen kiadott) mellett már egy év múlva szabadulhatunk, és addig is az Ikon 400-ban lubickoltunk.

Jöhet a következő: 7-8-as számú csomagajánlat-pár. Itt kezd látszani a szimmetria, ugyanis túl vagyunk az ajánlatok felén, és az előző kettővel ellentétben itt (és majd a következő párnál is) a kisebbik végösszegű csomagot találtam kedvezőbbnek. A telefonok háttérkapacitása itt is azonos, tehát itt sem ez lesz a vízválasztó, hanem hasonló érvek, mint az előző pár esetében: a kevesebb összesen kiadott pénz, a rövidebb hűségidő, és méghozzá hogy ezalatt az Ikon 600, azaz a legbővebb csomag által nyújtott korántsem szűkös lehetőségeket élvezhettük. Azt is vegyük azért észre, hogy végösszegben ismét egy nagyobb kategóriába léptünk: itt már jóval több, mint 300k -t fogunk összességében a T-nek befizetni, ha iPhone 4-et szeretnénk.

Aki az előzőeket 32GB-os iPhone-on akarja megvalósítani, annak való a 9-es vagy a 10-es ajánlat, ami annyiból "értelmesebb" ajánlat-pár az előzőnél, amit már kifejtettem, hogy a havi 10-17ezres előfizukhoz szemléletben nem igazán passzol a kisebbik kapacitású iPhone. Persze ennek megint megvan az ára, végösszegben ugyanis már jó 350 rugó környékén járunk. A választás alapja ugyanaz, mint amit már az előzőekben is kifejtettem: kevesebb összesen kiadott pénz (bár 350 rugók esetében a 15ezres különbség már nem éppen erős érv), a rövidebb hűségidő (ez azért fontos lehet), és hogy addig is a nagyobb csomagot használhatjuk.

Végül pedig jön a horror, legalábbis végösszeg szempontjából. Az Ikon 600-as csomag (havi 17.700Ft), és a 24 hónapos elkötelezettség igencsak megdobja az összköltségeinket, belegondolni is hihetetlen szinte, hogy szűk félmillió körüli összeget is ki lehet fizetni egy telefonért, meg azért, hogy használni tudjuk. Na persze, ezért az összegért már két évig a legdurvább csomag szolgáltatásait élvezhetjük, mindezt egy iPhone 4-en, amit ráadásul egész kedvező áron hozhattunk el az üzletből. A különbség a kettő között csak a telefon kapacitásának méretében van. Erre ugye azt mondtam, hogy már az Ikon 400-hoz is a nagyobbik dukálna, tehát itt az Ikon 600-ak esetében egyértelműen a 32GB-osat kéne ajánlanom, csakhogy a 11-es ajánlatban aránytalanul levitte a T-mobil a teló kezdőárát (ez marketing, egy nagyon ütős(nek tűnő) ajánlat érdekében), így a 24 hónapos Ikon 600-hoz tartozó 68ezres kezdőár egy kicsit soknak tűnik. Tehát az utolsó ajánlat-pár esetében megint azt lehet mondani, hogy havi majd' 20ezres előfizetés mellé mindenki maga eldöntheti, sok-e neki az elején 70ezret adni 30ezer helyett a +16GB-ért.

***

Ennyi lett volna az elemzés. Remélem sikerült pár hasznos meglátással gazdagítanom azokat, akiket foglalkoztat a kérdés.
Volna viszont még egy végső meglátásom a fentiekhez, és kicsit össze is foglalnám a látottakat. A legfontosabb, hogy mindazzal, amit leírtam, lehet vitatkozni! Az első és utolsó ajánlat-párnál nem jelöltem meg jobbikat, de a négy középsőnél igen. Mindezt viszont egy olyan globális elv mentén tettem, ami előnyben részesítette a rövidebb idejű elkötelezettséget, és az alacsonyabb összköltséget. Csakhogy ilyen módon egy év alatt elköltjük majdnem azt a pénzt, amiből a szürke ajánlatoknál két évig eltelefonálhattunk és internetezhettünk volna. A telefonszolgáltatók a hagyományos percdíjaknál is (hacsak nem másodperc alapúról van szó) bele szokták keverni az időfaktort a képbe (egy perc vagy fél perc alapú), ami mindig megnehezíti az összehasonlítást. Igazából simán védhető az a (a szürkék mellett szóló) álláspont is, hogy "nem számít összességében az a +10% költség, úgyis sokáig akarom használni a telefont, szívesen aláírom két évre is, és így a telefont is olcsóbban kapom, és az előfizetés is alacsonyabb". Ez nyilván a kevésbé tehetős embereknek lehet a hozzáállása, ami kis hazánkban tuti, hogy az abszolút többséget jelenti. Általában tényleg hajlandóak vagyunk aláírni 2 évet pl a flottáknál is, hiszen cserébe sokszor nagyon kedvező áron tudunk a telefonhoz hozzájutni. Mint már említettem, ezzel csak az a baj, hogy a kevésbé tehetős embernek valószínűleg nem lesz havi 10+ezer forintja egyetlen telefonszámra. Így vagy kiköhög az elején több mint 100ezret az iPhone 4-ért, és utána még legalább egy évig fizeti a havi 5ezret, de valószínűleg már ez is nehezen kivitelezhető, vagy egyszerűen nem lesz iPhone 4-e.
Akinek meg mindegy, mert megteheti, azoknak jobban megérik a javasolt konstrukciók.

Idővel a kép persze árnyalódni fog. Remélhetőleg kedvezően fog hatni az árakra, ha a többi szolgáltató is bevezeti majd az iPhone 4-et, és hát idővel szép lassan úgyis csökken az IT termékek ára, tehát lehet kivárásra is játszani.

__________________________________________________________________

UPDATE! 2010.10.03.20:01

Bár az írás az Ikon díjcsomagokra koncentrált, az iPhone 4-et a T-Mobile-nál sok egyéb (feltöltéses vagy akár kártyás) díjcsomaggal is meg lehet venni! Érdemes mindet alaposan végigtekinteni, hiszen így sokkal szélesebb palettáról lesz lehetőségünk kiválasztani a számunkra ideális megoldást!

Külön kihangsúlyoznám a "számunkra" és a gondolkozás fontosságát! Mindenkinek más lehet a vállalható terhek és a cserébe kapott eszköz(ök)+szolgáltatások megfelelő kombinációja.
A cikk értelemszerűen nem kötelező érvényű, mindenki használja fel belőle, ami számára új vagy tanulságos meglátás, majd a maga jól végiggondolt igényeinek és lehetőségeinek megfelelően döntsön telefon és/vagy konstrukció mellett!

Továbbá a hozzászólásokat is érdemes elolvasni, ott is találhatunk hasznos gondolatokat!
Pl. tényleg ki lehet hozni olcsóbbra is 200k-nál. :) (Ismétlem: ez csak egy körülmény. Hogy nekünk mennyire számít, azt már nyilván nekünk kell tudni.)

__________________________________________________________________

Egy utolsó javaslat még: el lehet merülni a tech-világ csodáiban, csak ne hagyjuk, hogy a média meg a reklámok túlságosan megmérgezzék az agyunkat. Lehet jó telefont venni 10-20ezer forintért is (használtan), ráadásul hűségnyilatkozat nélkül. A boldogságunk nem ezen fog múlni. Vannak sokkal fontosabb dolgok is az életben.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.