2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Arcképgyárosok kérései

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mit is várunk egy lelkes jelentkezőtől az egyedi arcképszerkesztés során?

[ ÚJ TESZT ]

Ebben az írásban néhány támponttal szeretnénk szolgálni a tekintetben, mi hogyan megy, és mit hogyan érdemes csinálni az egyedi arcképgyártási folyamat második szakaszában, az Arcképszerkesztőben.

Tartalomjegyzék:
I. Gondold meg jól, és egyből ellenőrizd is a választottad!
II. Keress róla egy megfelelő, rajzfilmszerű forrásképet!
III. Figyelj oda az apróságokra is, légyszi!
IV. Nevezd meg az arcképed!

I. Hozzáállás, kezdő lépések:

Az mi szemléletünk szolgáltatói szemlélet és egyben egyfajta minőségi felügyelet. A közös cél az, hogy neked végül egy szuper jó, szép, tényleg egyedi, hozzád illő (idővel hozzád növő) és egyben a Prohardver! fórumába is jól illeszkedő avatarod legyen. Ehhez kell némi erőfeszítés mindkét fél részéről, de az eredmény remélhetőleg megéri a fáradságot.
(Ezzel együtt semmire nem vagyunk kötelezve (ingyen csináljuk, a szabadidőnkben), de alapvetően azért vállaltuk el ezt a tisztséget – amellett, hogy szeretjük csinálni –, hogy segítsünk.)

Ezért az egyedi arcképekkel kapcsolatban első körben azt javasoljuk, hogy ha már idáig eljutottál, és legalább három évre elköteleződni szándékozol egy egyedi figura mellett, akkor érdemes egy kis időt (akár egy-két napot is) rászánnod, hogy kitaláld, kinek/minek a bőrébe szeretnél bújni a fórumon. Persze, ha már régóta biztos vagy a választottadban, az sem gond, sőt. Nem tilos persze, hogy 5 perc alatt találd ki az egészet, de szerintünk nagyobb a valószínűsége a tartós boldogságnak, ha szánsz rá egy kis időt.

Egy lépést viszont semmiképp ne hagyj ki: ellenőrizd a választott karaktert a megahiperszuper, kulcsszavas

ARCKÉPADATBÁZIS

-unkban, hogy nem foglalt-e már!

Ezt egyben ötleteléshez is használhatod (használd is!), ugyanis mára kb. 300 elkészült, de fel nem használt, szabadon választható arckép is van benne az elmúlt évekből, amiket egyelőre még senki nem választott. Illetve tartalmazza a már mások által régebben használt arcképeket is, amik a szükséges átdolgozás után újra használhatók.

Ha nem innen választasz, de sikerült elhatározni magad egy még nem használt figura mellett (egy konkrét karakterből csak egy egyedi avatar létezhet!), jöhet a legfontosabb része az egész folyamatnak: a forráskép megkeresése. Alapvetően a te feladatod olyan kép(ek)et felkutatni, amelyek alkalmasak rá, hogy arckép készüljön belőlük. (Ill. kaphatsz ebben is segítséget, lásd kicsit lejjebb.) Az igazán jó forrásképre csak ránéz az Arcképgyáros, és szinte egyből rá is veti magát, mert szinte hívogató, annyira adja magát, hogy PH-s avatar legyen belőle :)

II. A legfontosabb rész: a forráskép

Általában

► a már eleve rajzolt, rajzfilm vagy képregény stílusú figurák a legmegfelelőbbek! ◄

Ez leginkább a következőket jelenti:

EGYSZERŰ, STILIZÁLT FIGURA,
KEVÉS SZÍN, HOMOGÉN FELÜLETEK, KEVÉS ÁRNYÉK, KEVÉS RÉSZLET,
HATÁROZOTT KÜLSŐ ÉS BELSŐ KONTÚROK.

Légyszi, ha egy mód van rá, ilyen forrásképet keress!

_____________________________________________________________________________

Mi nem felel meg ezeknek a feltételeknek?

• A fényképek.
Egyik fenti kívánalomnak sem felelnek meg. Először át kellene azokat valahogy alakítani rajzos-mesés stílusú képpé, ami – és ez talán meglepő – közel sem triviális feladat, nagyon sok vele a meló, és mégsem biztos a megfelelő végeredmény. Emiatt már régóta teljesen megszűnt a fotókból való arcképkészítési lehetőség.

• 3D-s képek
Ezekre ugyanez igaz, sőt sokszor még a kézrajzos portrékra is. Minél részletgazdagabb, fotószerűbb, árnyalat-gazdagabb, valósághoz közelítőbb egy kép, annál kevésbé valószínű, hogy jó avatart lehet csinálni belőle. (Viszont minél inkább Tom és Jerry- vagy Tapsi-hapsi-szerűbb, annál jobb.)

• Mémek, vallási, politikai vezetők, logók
A szabályoknak megfelelően nem készülhet avatar internetes mémekből, vallási, politikai vezetőkről. Logókból sem. Sorry.

_____________________________________________________________________________

Az ideális forráskép technikai jellemzői (a fentieken túl):

- kellően nagy (minél nagyobb. akár többezer pixeles nagyságrend is jöhet, nem gond.)
- formátuma mindegy. jpg, png, bmp, gif, amit találsz
- a figura feje (+esetleg egyéb részek, pl vállak) belefér egy kb. 4:5 oldalarányú téglalapba úgy, hogy közben sem oldalra sem felülre nem lóg ki semmi a téglalapból, csak "lefele" folytatódik a figura
- a fej nem túl kicsi e téglalapban az egyéb dolgok (pl. haj, szarvak, sisak, vállvért, stb) mellett. Az arcnak ugyanis látszódnia kell majd végül, ezért annak kell elfoglalnia a legnagyobb helyet.
- a téglalap nagyjából egyenletesen legyen kitöltve (tehát pl. nem egy függőleges csík jellegű az alak)
- jól kivehető, hogy minek is kell látszódnia végül a képen (az ilyen misztikus-hősös festmények meg homályba veszős szellemek általában nem ilyenek)
- apró, cirádás részletektől ne várd, hogy kicsiben is látszódni fognak!

Tehát a jó forráskép megtalálásának felelőssége a tiéd! Ha nem megfelelő a kép, amit linkeltél, az az első, hogy Google-t/Deviantart-ot ragadunk, és kb. egy perc alatt megnézzük, van-e jobb alternatíva. Ha így hirtelen nem találunk, akkor jönnek az olyan válaszok, hogy inkább keress mást... Itt jön be a képbe a te kitartásod, ugyanis ettől még könnyen lehet, hogy létezik (közel) ideális kép, csak meg kell azt találni...

Tippek:

1. Google képkeresőnél kapcsold be a ClipArt opciót! A clipart, drawing, comic keresőszavak hozzáadásával is érdemes próbálkozni.
2. Ne csak képekre keress! Sokszor a weboldal témája is lehet célravezető.
3. Nagyon tanulságos visszaolvasni pár száz hsz-t a topikban. Ezt légyszi tedd is meg! Így ugyanis kapsz egy képet arról, hogy milyen jellegű képek működnek általában, és milyenek nem.

4. Deviantart.com – itt szinte mindenről található valamiféle rajz vagy utómunka
5. Disneyclips.com – Disney figurák
6. The Great Site of Gummi – Gumimacik
7. Cartoonized.net – leginkább hírességek rajzosított verziói
8. Cartoonify.de – viszonylag részletes arcképrajz-szerkesztő
9. Fiverr – néhány dollárért rajzfilmes rajzot készít neked egy grafikus FOTÓBÓL!

Példák:

• esélytelen forrásképek:
[link] – teljesen rossz. nincs meg a feje teteje + nincs jól eldönthető körvonala sem
[link] – szintén, bár már egy fokkal kevésbé rossz
[link] – kicsi is, nem is rajzolt, és a fej nem kivehető és nem is kivágható
[link] – nincs arca, így még a szabályoknak sem felel meg
[link] – nem lehet belőle "kilógásmentesen" kivágni a lényeget (hacsak nem pusztán a fej kell róla, de nyak nélkül nem szoktak jól kinézni)

• necces/esélyes forrásképek:
[link] – a kép stílusra tökéletes, viszont a megfelelő kivágással (vállak ne lógjanak ki oldalra) itt is sok gond lenne
[link] – a beszínezés nem gond, sőt; viszont kissé túl egyszerűek, PH-idegenek a figurák
[link] – elég kicsi a kép, de ami nagyobb baj, hogy a haj foglalná el szinte az összes helyet

• ideális forrásképek:
[link] – ugyan tükrözni kell majd, de ezen kívül szinte tökéletes
[link] – bár a gallérja kissé kilóg az ideális téglalapból, ilyenen azért nem fogunk összeveszni
[link] – gyakorlatilag tökéletes

Megj.: kivételek persze akadhatnak, nagy ritkán akadnak is. Kérni – kizárólag szépen kérni – mindig szabad, aztán max meglátjuk.

Arra is van továbbá lehetőség, hogy az offtopikban elmondod, hogy mit/kit szeretnél, és a Közösségépítők segítenek neked megfelelő forrásképek felkutatásában.

III. Technikai + egyéb fontos dolgok:

Nincs külön szabály arra, hogy mennyi ideig érvényes az engedély, miután megkaptad. Ez nem egy bón, amit bizonyos határidőig be kell váltani, csak egy ellenőrzés, hogy megfelelsz a feltételeknek. Azért ha fél év után jössz csak át a szerkesztőbe, inkább kérj egy új ellenőrzést.

A topik átláthatósága kedvéért a forrásképeket légyszi linkeld, ne beillesszed! (Egy rutinos fórumozótól elvárjuk, hogy ez már menjen.) Lehetőleg használd a PH! saját képfeltöltőjét!

Megköszönni ne a szerkesztőben, hanem a lazulós topikban tessék! Ide jöhet minden más, nem szorosan a szerkesztett arcképekhez tartozó dolog is.

Az, hogy egy forráskép fotószerű-e, nem attól függ, hogy fényképezőgéppel készítették vagy sem, hanem hogy mennyire részletes, realisztikus, fényes ill. árnyékos. Általában a 3D-s képek is ilyenek, és ezért nem jók, sajnos. Sőt sokszor még a kézi rajzok sem az igaziak. Nem tudom elégszer elismételni: a legjobb iránymutató, hogy a jó forráskép rajzfilmszerű.

Sokszori kérésünk, hogy a szerkesztő topikba csak az Arcképgyárosok szerkesszenek.
Azaz légyszi te ne tégy be a szerkesztőben semmilyen saját kreálmányt! De még olyan apróságokkal se segítsétek a munkánkat, mint egy kép átméretezése vagy a háttér kivágása. Bízzatok ránk mindent! ;)
Ha mégis úgy érzed, hogy elfogadhatót alkottál, akkor azt szintén az offtopikba teheted megvitatás céljából!

Az arcképeknek muszáj befele, a fórum felé nézniük.

Ha nem tetszik, vagy valamit változtatnál a készülő avatarodon, szólj! Ez nem bunkóság, sőt! Pont ezért van a topik is meg mi is, hogy mindenkinek tetsszenek végül az elkészült arcképek.

A kis képet nem kell külön kérned, hogy csináljuk meg. Mi is tudjuk, hogy kelleni fog, meglesz az. (Amúgy ide ill. ide kellenek.) Neked elsősorban a nagy képet kell figyelni.

Amennyiben tetszik és késznek ítéled az Arcképgyáros szüleményét, nincs más dolgod, mint ezt egy válaszhozzászólásban jelezni pl. így (ne illeszd be újra a kép(ek)et!), majd türelemmel várni.

Az elfogadáshoz legalább két moderátor jóváhagyása kell. Ezeket a modik a kész avatar-t tartalmazó hsz-be teszik bele egy-egy egyedi oké-pecsét formájában – a másodikuk általában egyből be is állítja neked a képet. Ha esetleg mégsem, akkor sem kell neked már semmit csinálnod! Türelem! Be lesz állítva!

Valószínűleg igazad volna, azonban mégsincs sok értelme az olyan jellegű érveknek, hogy "Bezzeg xy-nak az avatarja ilyen vagy olyan!" vagy "Pedig van már x db ilyen". Igen, mi is tudjuk, hidd el, eléggé jól ismerjük a már kiadott egyedi avatarokat. A jelenség magyarázata az, hogy régen lazábbak voltak a szabályok, nem forrta még ki magát a rendszer, és régiektől nem vesszük el az egyedi képeiket azért, mert utólag változtak a szabályok. Viszont az új arcképeknek mindig az aktuális szabályokhoz kell igazodni. (És persze mi is sokat fejlődtünk az évek során:)

Ne nagyon akard, hogy két (vagy még több) avatart is megcsináljunk neked, hogy te majd dönthess, amikor elkészültek, hogy melyik tetszik jobban. Te sem dolgoznál szívesen feleslegesen. Inkább kérd ki előre a véleményünket a forráskép-jelöltjeidről! Esetleg a tényleg jó forrásképekből lehet előzetes skicceket kérni, amik alapján már el tudod dönteni, hogy melyik kerüljön kidolgozásra.

Arcképgyártás ügyében felesleges privátot írnod egy "kiszemelt" Arcképgyárosnak. Minden bizonnyal úgyis át fog irányítani a topikba, hiszen az pont erre való, ráadásul sok szempontból előnyösebb is: több szem többet lát, tehát jobb lesz a kész avatar, és valószínűleg előbb is fog elkészülni.

Elég ritkán fordul elő, de arra is van lehetőség, hogy nem te hozod a forrásképet, hanem csak elmondod (lehetőleg minél részletesebben, érzékletesebben), hogy mit szeretnél, és mi keresgélünk rá megoldásokat, képeket, próbálunk koncepciókat, esetleg saját rajzokat.

IV. Nevezd meg az arcképed!
Ahhoz, hogy ilyen megahiperszuper legyen ez a mi közös arcképadatbázisunk, a te segítséged is szükséges! Miután lezáródott az arcképgyártási folyamatod, cserébe légyszi adj nevet és kulcsszavakat a arcképedhez Ndruu eme cikkéhez tartozó topikban! Időnként frissül az adatbázis, és akkor a tiéd is felkerül a honlapra a többi közé!

________________________________________________________________

Ha eljutottál idáig, akkor le a kalappal előtted! :D Köszi, hogy elolvastad, és reméljük, hogy az arcképszerkesztési folyamatban is hasonló odaadással fogsz részt vállalni!

Az Arcképgyárosok

Utolsó módosítás: 2016.12.07.

Azóta történt

  • Arcképgyárosokat keresünk!

    Megnövekedett az egyéni arckép igénylések száma, ezért szeretnénk bővíteni az arcképgyáros csapatunkat!

Előzmények

  • EGYÉNI ARCKÉP IGÉNYLÉSE

    Az adatlapján bárki választhat a közösből arcképet. Egyénit is kérhettek, de ez nem jár automatikusan, csak ha konstruktív, építő tevékenységet végeztek, szabályainkat betartva.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.