2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Snowpiercer

    Mint filmet, egy b-kategóriás scifinek nevezném. Mint társadalomkritika, zseniális a megvalósítás és ez minden hiányosságot überel. Az egész vonat maga a mostani mesterségesen összefogott és fentről irányított társadalom, amely csak addig működik amíg mindenki a helyén marad és nem pattog. Ám a csőcselék mindig is kiszámíthatatlan volt, így nem csoda hogy kissé túllőttek a célon.

    Félelmetes volt a párhuzam a való élet és a vonat között. Gondolkodjunk csak a csőcselék fejével: hogyan tudjuk megdönteni a rendszert? Foglaljuk el az ivóvíz bázist! Aztán mikor kiderül hogy ez nem elég, akkor nincs más út, csakis előre. Közben elértük a legnagyobb kritikát kiváltó szektort, amely az oktatási rendszert éri a tanterem vagonban, de ettől függetlenül nálam is ott szakadt el a cérna a provokálóan fülbemászó tanárnő miatt. Aztán egy csapásra átfordult mindez, amikor az levette az álarcát és fegyvert fogott. Zseniális fordulat és megvalósítás együtt! Ennek pusztulása után irány tovább.

    Folytatás...

    petipetya 10 éve 14

  • Äkta människor - Real Humans - Az új generáció

    Nem lehet szó nélkül elmenni emellett a sorozat mellett! A könnyed "Doctor Who" kategóriába sorolom, melynek ismérvei az én szemszögemből: a képi megvalósítás egyszerű és emberközeli, főleg európai készítésűek, a legfőbb jellemzői pedig a mélyen szántó filozófiai gondolatok és az élet nagy kérdéseinek határtalan feszegetése.

    Jelen esetben egy svéd alkotásról van szó, így számomra nem volt kérdéses hogy magamévá teszem ezt a sorozatot is. Sok nehéz kérdés bukkan fel az események közben:
    - Csak robot egy emberformájú és gondolkodó robot, vagy annál több?
    - Ha szexre alkalmas és megértő egy ilyen robot, akkor helyettesíti-e az embert?
    - Ha sokkal jobban dolgoznak az embernél és a pihenők helyett csak éjjelente kell őket tölteni, akkor miért van még szükség az emberre?
    - Mi történik, ha némelyik robot öntudatra ébred, és lázadást szítanak?
    - Amin szoftver fut, azt simán fel lehet törni és bármilyen irányba lehet módosítani. Jó példa erre a kezemben lévő okostelefon, amelyen ezt a posztot írom ("Machete nem pötyög"). Így a robotokat is át lehet programozni szexre, emberek ellen stb.
    - Mennyire nyerhet teret az emberformájú robotoktól való függés? Az okostelefok példájából kiindulva...

    Folytatás...

    petipetya 10 éve 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.