2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Szegedi informatikatörténeti élmények

    A tegnapi nap folyamán voltunk párommal és az egyik kedves fórumtárssal Szegeden egy informatikaitörténeti "kiránduláson". Két program volt betervezve, egész pontosan az "Informatika Történeti Kiállítás" és a "Szegedi informatikai gyűjtemény" megtekintése. Már a gyűjtemény története is érdekes, a jelenlegi helyén 2002 óta várja a látogatókat. 2012-ben nyitott meg a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra, ekkor átkerült a gyűjtemény egy kisebb része az új helyszínen lévő bemutatótérbe. Még a költözés előtti időkben született is egy ITcafé cikk is a témában, kedvcsinálónak érdemes lehet elolvasni.
    A két épületben eltöltött -nettó- 5-6 óra nem bizonyult elégségesnek, sajnos a gyűjteménynek felét csak kutyafuttában sikerült megtekinteni. A két helyszínen való csemegézgetés bőven kitesz egy egész napos programot, feltéve, ha valaki fanatikus aktívan érdeklődő a témával kapcsolatban.

    Folytatás...

    BigBlackDog 6 éve 6

  • Éjszakai zúgás

    Ma éjjel, 2 óra körül lettem figyelmes, hogy valami halk búgást hallok a szoba egy bizonyos pontján (konkrétan az ágyon). Másfél méterrel odébb már gyakorlatilag nem hallottam. Nem folyamatos, hanem periodikus volt, olyan, mintha egy távoli dízelmozdony alapjáraton dörmögő motorját hallanám tompán. Miután körbenéztem és a házban semmi zajforrást nem találtam, így elkezdtem tanakodni, hogy velem van gond. Viszont egy gyors monitorozás is igazolta a hallottakat.

    A fenti spektrogrammon rózsaszín kerettel kiemelt részen látható, hogy mi hallatszik azon a bizonyos részen, míg a sárga keretes rész már kicsit odébb készült, ahol nem hallható a búgás.

    Ezt követően elkezdtem kísérletezni a nyílászárók becsukásával. A dél felőli ablak zárását követően nem változott semmi, így azt visszanyitottam. Meglepő módon viszont a kelet felé néző ablak becsukását követően megszűnt a búgás. Mint utólag kiderült, más is hallja és ugyanúgy írta le a búgás karakterisztikáját, mint én. De régebben egyikünknek sem tűnt fel, hogy lett volna ilyen.

    Folytatás...

    BigBlackDog 6 éve 55

  • Volvo S60 tapasztalatok

    Hasznos információkat, illetve a személyes tapasztalataim az első generációs Volvo S60-nal kapcsolatban.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 6 éve 76

  • Diákszövetkezet, "adatvédelem"

    A közelmúltban elkísértem az egyik ismerősömet ügyet intézni egy diákszövetkezet irodájába (konkrét céget nem mondanék). Jóval korábban én is dolgoztam ezen a diákszövetkezeten keresztül, gondom nem volt velük. Viszont egy érdekesség megmaradt még a múltból; a honlapjukról lehetett letölteni a havi jövedelmek hivatalos kimutatását, illetve az adóbevalláshoz szükséges éves jövedelemigazolást. Mindehhez csak az adóazonosító számomat és a születési évemet (tehát nem dátum, csak év!) kellett megadni. Igazából a születési év ismerete nem is szükséges, mivel az adóazonosító számból egyértelműen következik a dátum.
    Alapvetően nem szoktam kikürtölni ezeket az adatokat, de úgy gondolom, hogy jelszóként mégsem funkcionálnak annyira jól, mivel több ember számára is hozzáférhetőek (remélem csak a környezetemben). Meg egyébként is ki a fene kíváncsi az én jövedelemigazolásomra. De az elvi lehetőség megvan rá, hogy a egy ott dolgozó diák adóazonosítóját és születési évét ismerve a jövedelemigazolását le lehet tölteni.

    Folytatás...

    BigBlackDog 6 éve 7

  • Autóápolás

    Szóval amiket használok jelenleg;

    - Mikroszálas rongyok Cuies Kft-től (mosókesztyű, üvegre, illetve műanyagra való változat)
    - Nagyobb mosáshoz Sonax PH neutrális sampon (narancs színű)
    - Mosás előtti habbal való beterítésre Alta Foam 2000 kézi habosítót használok, 2 dl szerrel (pl. Koch Chemie Green Star, vagy a kicsit gyengébb hatású Shiny Garage Fruit Snow Foam) és 1.5 liter vízzel megtöltve.
    - Kímélőbb mosáshoz (vízlepergető bevonat megőrzése érdekében) Wolf's-os sampon (nano bathe). Ez azért nem olyan intenzív habzású, mint a Sonax, de hatékonyságával nekem még nem volt bajom.

    Folytatás...

    BigBlackDog 6 éve 0

  • Aszfalt hőmérséklet mérések

    Méréshez használt eszköz: Voltcraft IR 260-8S infrahőmérő

    Biatorbágy, mérés időpontja: 2016-10-09 08:55
    2 méteren, hőmérőházban (a mérés helyszínén): 5,8 °C
    Kocsi hőmérő szerint: 6 °C
    Aszfalt, napsütötte részen: 7.4-7.6 °C
    Aszfalt, árnyékos részen: 4-4.2 °C

    XI. kerület, mérés időpontja: 2016-10-09 09:40
    Időkép hőtérképen a legközelebbi -kerületen belüli- mérés szerinti hőmérséklet: ~12 °C
    Kocsi hőmérője szerint: 10 °C
    Aszfalt, napsütötte részen: 16-17 °C
    Aszfalt, árnyékos részen: 8-9 °C

    XI. kerület, mérés időpontja: 2016-10-09 17:00
    Időkép hőtérképen a legközelebbi -kerületen belüli- mérés szerinti hőmérséklet: ~13 °C
    Kocsi hőmérője szerint: 14 °C
    Aszfalt, napsütötte részen: 16.5-17.5 °C
    Aszfalt, árnyékos részen: 11-12 °C

    BigBlackDog 7 éve

  • Használtautó keresés - tapasztalatok

    Gondoltam, hogy esetleg hasznos lehet, ha egy helyen, összegyűjtve le lennének írva a használtautó kereséssel kapcsolatos tapasztalataim. Az elmúlt évek alatt volt alkalmam többször is végigjárni az autóvásárlás rögös útját nem kevés tapasztalatot szerezve és nem kevés energiát beleölve a dologba, de szerencsére eddig nem volt váratlan meglepetés. Egyáltalán nem teljes, mindenre kiterjedő az írás, csak néhány tippet próbálok összeírni, amikkel hatékonyabbá lehet tenni a folyamatot.

    Természetesen az itt leírtak nem általános érvényű szabályok, csak a saját tapasztalataimat, véleményemet tükrözik, ezt tessék szem előtt tartani! :)

    Általánosságban
    - Ez az elfoglaltság egy ideiglenes hobbinak is simán elmenne, bőven felemészt annyi energiát. Ha belevágsz és komolyan gondolod, akkor ne sajnáld rá az időt, belefektetett munkát! Ha nem rendelkezel nagyon extrém elvárásokkal (tehát például nem kicsi pénzért akarsz olcsó, luxuskategóriás járművet), viszonylag rugalmas vagy az igényeid terén, akkor azért 1 hónap alatt meg lehet találni már ideális példányt.
    - Ha itthonról akar venni használt autót az ember, akkor szerintem a Hahu-n elég bújni a hirdetéseket. Ha valamelyik eladó nem jut el odáig, hogy ide is feltegye az eladó autóját, akkor ott esélyes, hogy később is lesznek gondok.

    Folytatás...

    BigBlackDog 8 éve 4

  • A külső DAC

    A Fejlesztő boldog állatfaj, "csak" az irodában ülve, a billentyűk megfelelő sorrendben történő lenyomásával kell szellemi terméket előállítani, ami megfelel egy-két elvárásnak. Közben pedig hallgathatja a favorit zenéjét, ahogy ő akarja. Értelemszerűen önző módon kell mindezt tennie, nehogy más is hallja, mert lehet, hogy más más muzsikán élvezkedik. Ehhez a legjobb eszköz egy fülhallgató. Inkább legyen akkor már fejhallgató! Az mégiscsak egy más világ. De a forrás is fontos, még véletlenül sem a laptopjának az analóg kimenetét használja, hanem egy külső DAC-ot. Ami fejhallgató erősítő is egyben. És ez így működik és ezt így élvezi a Fejlesztő. Mert a Fejlesztő boldog állatfaj.

    Egyik nap végeztével, a hazatérni készülő Kollégája megpillantja a kis dobozt a Fejlesztő asztalán. Csodálkozva kérdezi a Fejlesztőt:
    - Ez egy külső DAC?
    A Fejlesztő ugyan boldog állatfaj, de még boldogabb lett a kérdés hallatán, végre valaki, aki jártas a témában. Kollégája már jóval tapasztaltabb nála, sok mindent tud, amit a Fejlesztő nem. Emiatt kicsit ugyan bátortalanul, de boldogan válaszolt:
    - Igen, az is.
    A Kolléga közelebb hajol a Fejlesztőhöz és egy fontos információt oszt meg suttogva.
    - Semmi értelme ennek.
    - De ez fejhallgató erősítő is, ehhez a fejhallgatóhoz az is kell, mivel nagy impedanciás! - válaszol rögtön a Fejlesztő.

    Folytatás...

    BigBlackDog 8 éve 8

  • Fül- és fejhallgatós élményeim

    Miről is szól ez? Nem, nem teszt. Csupán csak egy véleménynyilvánítás. Nem az a célja, hogy mindenről írjak, mindent összehasonlítsak, a végletekig felmérjem, kielemezzem az tesztalanyokat, hanem csak néhány sort, gondolatot kap mindegyik. Nem azért, mert annyit érdemel, hanem, mert annyi is elég, megfelel a célnak. Meg aztán lehet, hogy többet nem is tudnék írni az emlékek elsikkadása miatt. Ja! Egy fontos dolog majdnem kimaradt, fülhallgatókról lesz szó.
    Remélhetőleg ez az iromány segíteni fog elindulni néhány leendő -remélhetőleg boldog- fülhallgató tulajnak a választás rögös útján. Ez egy szubjektív téma, mindenkinek meg kell találni a Hangzást, amit ő szeret. Számomra a szolidabb mennyiségű mély, csilingelő magasak, részletesség minden mennyiségben azok a tulajdonságok, amik el tudnak varázsolni egy fülhallgatóban. Zenei műfajok közül a hangszeres darabok vannak terítéken; szimfonikus művek, fúvószene, jazz és rock leginkább. Ez hasznos ismeretként szolgálhat az értékelések olvasása közben. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy az itt leírtak csak a saját véleményemet, emlékeimet, tapasztalataimat tükrözik, senki ne alapműként tekintsen rá. Ha a kedves Olvasó mégis úgy dönt, hogy több információmorzsát szeretne belőlem kicsikarni, nyugodtan írjon rám privátban és megpróbálok hasznos, tartalmas válasszal szolgálni kérdéseire.

    Folytatás...

    BigBlackDog 8 éve 4

  • Mobilos kameracsata ötletelés

    Több mobilos portálon, többek között itt, a mobilarénán is, fellelhetőek a telefonok kamerás képességeit összehasonlító tesztek. Ezekben a tesztekben legtöbbször 5-10, általában az aktuális felső kategóriából kiválasztott készülék a szereplő. Ezzel nem mindig lehet teljesen átfogó képet kapni a különböző évjáratú, különféle kategóriájú készülékek képalkotási képességeiről, egymáshoz viszonyított eltérésekről. Viszont manapság, a "Fotók, videók mobillal" című topikban lévő hozzászólások alapján, már elég sokféle telefontípus is jól használható általános célú fényképezésre is. Ebből kiindulva nemrég felmerült egy kósza gondolat, hogy lehetne egy közösség erején alapuló kamera összehasonlítást csinálni a telefonos mezőnyben. :)

    Az alapkoncepciót az alábbi módon képzeltem el. Lennének előre megadott helyszínek, ahonnét kéne készíteni tesztképet egy megadott témáról. Ehhez lenne egy előre DSLR-el készített mintakép, ami kontrollként is felhasználható az összehasonlításban. Így biztosítva lenne, hogy ugyanarról a témáról, ugyanabból a perspektívából készüljön az összes kép.

    Folytatás...

    BigBlackDog 9 éve 11

  • Fotók, videók mobillal - Összefoglaló

    Bevezető

    Ez a bejegyzés a "Fotók, videók mobillal" című topikhoz kapcsolódó alapvető tudnivalók, útmutatók összegyűjtésének, rendszerezésének céljából jött létre. Feladata, hogy a gyakran felmerülő kérdésekre összefoglaljuk a válaszokat és az újonnan érkezettek számára ezt egy jól áttekinthető irományban tegyük közzé. Aki esetleg hibát, aktualitását vesztett információt fedezne fel benne, bővítési, módosítási javaslata van, írja be hozzászólásként a jelen logoutos irományhoz!

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    1. Képek megosztására vonatkozó szabályok

    • A képek feltöltéséhez lehetőség szerint külső képfeltöltő oldalt, tárhelyet használjunk a minőségromlás és felbontáscsökkenés elkerülése érdekében! Néhány képfeltöltő oldal a teljesség igénye nélkül: Flickr, KepHost.

    Folytatás...

    BigBlackDog 9 éve 66

  • Videoton kártya

    Mai napon jutott kezeim közé -sajnos csak egy nap erejéig- egy érdekes hardver, valami Videoton kártya. Ki tudja, hogy ez mi lehet?

    Itt lenne néhány kép is, kattintásra megnőnek!

    BigBlackDog 11 éve 9

  • Eszközök telefonos makrófotózáshoz

    Beszereztem néhány eszközt (lencsét, nagyítót) a nemes cél minél egyszerűbb elérése érdekében.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 14

  • Asus N50 notebook tartósteszt

    Egy négy éves Asus notebook, mely simán letagadhatna a korából akár 2 évet is.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 11 éve 26

  • HDD zajcsökkentése

    Iránymutató merevlemezünk lehalkítására nem out of the box eszközökkel, hanem olcsó megoldásokkal.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 90

  • Őstag lettem.

    Ezt is megértem, már vártam egy ideje. Nem felvágni akarok vele, csak örülök neki, mivel végre lehet esélyem egyéni arcképre! :))

    Update:
    Meg is lenne az arckép:

    BigBlackDog 11 éve 5

  • SpecTrek - szellemirtás telefonnal

    A játék célja a közelben lévő kísérteteket megkeresése, majd lefényképezése a telefonunkkal.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 15

  • SkyRay STL-V2, a fotonágyú

    A név nem mond sokat egy elemlámpák világában kevésbé jártas embernek. De nézzük meg mi is van mögötte!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 38

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.