2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Mobilos kameracsata ötletelés

Írta: | Kulcsszavak: mobil . fotó . fotózás . fényképezés . mobilfotózás . telefon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Több mobilos portálon, többek között itt, a mobilarénán is, fellelhetőek a telefonok kamerás képességeit összehasonlító tesztek. Ezekben a tesztekben legtöbbször 5-10, általában az aktuális felső kategóriából kiválasztott készülék a szereplő. Ezzel nem mindig lehet teljesen átfogó képet kapni a különböző évjáratú, különféle kategóriájú készülékek képalkotási képességeiről, egymáshoz viszonyított eltérésekről. Viszont manapság, a "Fotók, videók mobillal" című topikban lévő hozzászólások alapján, már elég sokféle telefontípus is jól használható általános célú fényképezésre is. Ebből kiindulva nemrég felmerült egy kósza gondolat, hogy lehetne egy közösség erején alapuló kamera összehasonlítást csinálni a telefonos mezőnyben. :)

Az alapkoncepciót az alábbi módon képzeltem el. Lennének előre megadott helyszínek, ahonnét kéne készíteni tesztképet egy megadott témáról. Ehhez lenne egy előre DSLR-el készített mintakép, ami kontrollként is felhasználható az összehasonlításban. Így biztosítva lenne, hogy ugyanarról a témáról, ugyanabból a perspektívából készüljön az összes kép. Ezt követően kitűznénk egy időintervallumot -mondjuk 10-15 nap adott dátumtól indulva-, egy napszakot -félórás, vagy órás pontossággal megadva- és időjárási viszonyokat -napos, teljesen borult, stb.-, amikor el kell készíteni a képeket. Ezzel biztosítva lenne, hogy ugyanolyan fényviszonyok mellett készüljenek a tesztképek. Ezután mindenki számára rendelkezésre állna néhány hét, hogy elkészítse a saját készülékével a tesztképet. Folyamatosan, ahogy beérkeznek az elkészült fotók, kerülnének ki a tesztképek, esetleg azokból történő kivágások a jobb összehasonlíthatóság kedvéért.

Mivel ez az elképzelés megengedné, hogy két tesztkép elkészítése között akár több nap is elteljen, így jogos lehet az esetleges felháborodás, hogy nem eléggé hiteles az összehasonlítás. Azonban, mivel a körülmények, fényviszonyok előre definiálásra kerültek, így úgy gondolom, hogy nem lenne szignifikáns az ebből adódó különbség. Ami viszont határozott előnye lenne, hogy nincsenek az önkéntes tesztelők így időhöz kötve, a saját beosztásuk szerint végezhetik el a fotózás feladatát. Ezzel többen is részt tudnának venni a tesztkép szolgáltatásban, sokszínűbb lehetne a felvonultatott kameratípusok halmaza.

Egyelőre fogalmam sincs, hogy mennyire lenne igény egy ilyen írásra, összehasonlításra, illetve mennyire lehetne minél hitelesebben, ugyanakkor rugalmasan megvalósítani a tesztet. Ebből kifolyólag jelenleg még mindenki tekintsen erre a kezdeményezésre csak egy igényfelmérésként, "megvalósíthatósági tanulmányként". Személy szerint azért remélem, hogy lesz kézzel fogható, hasznos eredménye. :)

Akkor az eddigi ötletek, szabályjavaslatok vázlatosan:
- megadott helyszín, megadott téma, megadott perspektíva
- megadott időintervallum (napállás miatt)
- megadott napszak, egy napon belül fix. fél vagy egy óra hosszúságú időszak (napállás miatt)
- megadott időjárási viszonyok (fényviszonyok miatt)
- teljes EXIF info szükséges
- HDR és a kép készítése után szerkesztett (akár telefonon, akár számítógépen) képek nem szerepelhetnek
- két kép (full automata, optimális manuális beállítások) lenne készülékenként-témánként

Felmerült kérdések:
- Helyszínválasztás hogyan zajlik? Legyenek csak Budapesten lévő témák, esetleg egy-egy másik településen is lenne sok jelentkező?
- Minden kép automata üzemmódban készüljön, vagy legyen az az elv, hogy ki mit tud kihozni a saját telefonjából azonos körülmények között?

Hozzászólások

(#1) BigBlackDog


BigBlackDog
(PH! kedvence)

Felmerült a helyszín téma problémája. Szerintem nem feltétlenül kell ragaszkodni Budapesthez, bár tény, hogy valószínűleg ez felelne meg a legtöbb embernek. Viszont elképzelhetőnek tartom azt is, hogy egy-egy vidéki, nagyobb városban is össze lehetne hozni egy-egy témát, helyszínt, ha néhányan laknak a közelben és néhányan még át is utaznak az adott városban a egy-két hetes időszak alatt.

(#2) akooos


akooos
(PH! kedvence)

Szerintem telefonon lehessen állítani ezt-azt, de nem ilyen snapspeeddel agyon élesített, filterezett képekre gondolok. Utómunka nélküli beállítások még talán beleférnek szvsz.

(#3) ДарСтав


ДарСтав
(senior tag)

Ez egy jó ötlet.

Szerintem lehetne két kategória. Az első az automata beállításos képek, a második pedig a manuális beállításos képek számára. Így azt is lehet nézni, hogy automatán mit tud a telefon, és azt is, hogy mire képes a maximumon.

Lenne viszont egy kérdésem. Mi van akkor, ha valakinek mondjuk CyanogenMod van a telefonján?

(#4) BigBlackDog válasza akooos (#2) üzenetére


BigBlackDog
(PH! kedvence)

Teljesen jogos, utólag szerkesztett, illetve HDR képek ne játszanak szerintem se.

(#5) BigBlackDog válasza ДарСтав (#3) üzenetére


BigBlackDog
(PH! kedvence)

Ez is jó ötlet. Eléggé nehéz megszabni a határt a tisztán a "kamera képességek", illetve a jpeg feldolgozó motor gyártói alapértelmezett beállításokkal való teljesítményének mérése között.

Szerintem a CM nem kizáró tényező, de valahol jelezni kéne majd azt is véleményem szerint.

(#6) ДарСтав válasza BigBlackDog (#5) üzenetére


ДарСтав
(senior tag)

A jelzés jó ötletnek tűnik. Sajnos többnyire eltérő a képminőség CM alatt, kinek jobb, kinek rosszabb. Ráadásul vannak elég szélsőséges esetek is.

(#7) Quasi_modo válasza akooos (#2) üzenetére


Quasi_modo
(PH! nagyúr)

Egyetértek. Állítgatni lehessen manuális módban, de utómunka nuku.

3330 > 3510 > 3510i > 3650 > 6630 > N73 > N82 > i8910HD > N808 PV > Z3 Compact > Galaxy S8 Black + Zeblaze Thor Pro

(#8) BigBlackDog


BigBlackDog
(PH! kedvence)

Helyszínnek ki mit javasolna? Néhány fővárosi ötletem lenne; Gellért-hegy, Budai várnegyed, Hősők tere-Városliget, Erzsébet kilátó.

(#9) akooos válasza BigBlackDog (#8) üzenetére


akooos
(PH! kedvence)

Citadella, Lánchíd bármelyik oldala, Szent István Bazilika, Nyugati PU, Keleti PU így elsőre az általad ajánlottak mellé.

(#10) ДарСтав válasza BigBlackDog (#8) üzenetére


ДарСтав
(senior tag)

Parlament a budai oldalról.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.