2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

HDD zajcsökkentése

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Iránymutató merevlemezünk lehalkítására nem out of the box eszközökkel, hanem olcsó megoldásokkal.

[ ÚJ TESZT ]

Pár éve kezdődött el az egész mániám, egy Scythe Ninja 3 hűtő beszerzése után, akkor jöttem rá, hogy egy aktív hűtés is lehet igazán halk. Mivel sokat használom a gépet, este-éjszaka a csöndes szobában, nem mellesleg párom ez mellett kell aludjon, így van igény a halk számítógépre.

Ezek után rögtön elkezdtem gondolkodni, hogy milyen módon lehetne a gépházból kijövő zajt lecsökkenteni, a zajforrások számát és erősségét minimalizálni. Ventilátorokat elintéztem egy fordulatszám szabályzóval, nem volt gond. A gépház két oldalát vékony polifoam szivaccsal burkoltam le, ez jelentősen segített a visszhangok, reflexiók csökkentésében. Egyéb okból kifolyólag tápot is kellett cserélnem nemsokára, az új példány kifejezetten halk ventilátorral rendelkezett.

Szóval minden szépen alakult, csendesedett, azonban még mindig lehetett hallani egy mélyebb, búgó hangot bekapcsolt gép mellett. Ez volt a merevlemezek hangja. Ugyanis kettő volt belőlük még abban az időben; egy visszafogottabb hangú Western Digital Black és egy régebbi, erősen búgó hangú Samsung winchester.

Elkezdtem utánaolvasni, mások tapasztalatai böngészni a merevlemez halkítás témában. Sok megoldásnál a HDD szivacsba való "csomagolásával" lehetett találkozni. Ez nálam azonban nem játszott, egész nap működő gép mellett nem tenne túl jót a merevlemeznek a hőleadás meggátolása.
Más esetekben a fejmozgásból származó zajok (seek hangja) minimalizálása volt a cél. Ezeket kipróbálva a seek hang valóban majdnem eltűnt, a búgáson viszont alig segítettek.

Elhatároztam, hogy elkezdek kísérletezgetni, hátha találok valami jobb megoldást saját magam is.

Kezdetben a nagyvilágban kapható eszközök között kutattam, így találtam rá a Scythe cég "Hard Disk Stabilizer" nevű eszközére. Az ára sem volt vészes, így beszereztem egyet. Este rögtön ki is próbáltam, azonban nem teljesen hozta a várt eredményt. A fejmozgási zaj teljesen eltűnt, azonban a búgó hang megmaradt, a korábbi állapothoz képest félhangerőn, így tovább kellett gondolkodnom.

A két merevlemezt meghagytam a Hard Disk Stabilizer két lemeze között, de a rögzítésre szolgáló gumibakokat levettem a fémlapokról így kaptam egy jól kezelhető, téglatest alakú "tömböt". Ez kényelmesen befért az optikai meghajtó alá, a 3 darab, 5,25" nagyságú üres helyre.
Ezek után elkezdtem próbálgatni a különböző vastagságú és keménységű szivacsokból, illetve gumilapból történő ágy kialakítását a két fémlap által határolt HDD tömbnek, de ez sem hozta el a várt sikert.
Legfőbb gond volt vele, hogy pár hét után minden szivacs szinte teljesen összenyomódott, így ugyanúgy átvitték az alacsony frekvenciájú búgást, mint a merevebb anyagok. A gumilapok meg kezdetben is már túl kemények voltak a teljes rezgéscsillapításra.

Egyik oldalon láttam azt az ötletes megoldást, ami szerint postásgumival lógatták be a merevlemezt az üres 5,25" nagyságú helyekre. Ezt a megoldást azonban elvetettem, két okból kifolyólag. Egyrészt kevés volt a hely két merevlemez ilyen módon történő elhelyezésére, másrészt kipróbálva ezt a módszert, eléggé lehervadt a mosoly a számról. A merevlemez ugyan így teljesen lenémult -mind búgás, mind seek hang szempontjából-, azonban induláskor, illetve a gép véletlen megmozdításakor iszonyatosan kilengett, veszélybe sodorva a lemezek felületét. De azért egy új ötlet kigondolásához tökéletes táptalajt nyújtott.

Légpárnára a merevlemezzel! A lehetséges kivitelezések között kutakodva végül egy kisméretű bicikli belsőgumira esett a választás. Ezt hajtogattam be úgy a korábban kialakított "merevlemez tömb" alá és fölé, hogy nagyjából egyenletesen legyen mindenhol és a szelep jól hozzáférhető helyre kerüljön. Néhány apró pumpálás és megtörtént a csoda, ismételten elhallgattak a winchesterek. Mivel a felfújt gumibelsőből alulra és felülre is jutott, így beszorította a "merevlemez tömböt" az optikai meghajtó alá, ebből kifolyólag a stabilitással nem volt különös gond. Ugyan nem volt valami szép látvány és a gumin is kellett másfél- kéthavonta pumpálni egy kicsit, de a célnak tökéletesen megfelelt átmenetileg.

Időközben megtörtént egy gépház-csere is. Sajnos az új gépházban már nem volt elég hely a Hard Disk Stabilizer-bicikli belsőgumi kettősének, ismételten új ötlet kellett. Itt jöttem rá, hogy nekem nincs is annyira szükségem a Samsung merevlemezre, mind amennyire a csöndre, ezért az kikerült a gépből.
Az új gépházban már volt külön kihúzható tálca a merevlemezeknek, így a postásgumival történő belógatás már nem is tűnt annyira lehetetlennek. Először be kellett szerezni egy adagot utóbbiból.
Kevésbé sikeres próbálkozások voltak ezzel kapcsolatban a postán, gyógyszertárban, újságosoknál. Használt, különböző méretű példányokat kaptam, amik kezdetnek megtették. Később ráakadtam egy modellboltra, ahol lehet kapni ilyet, két méretben is. A lényeget tehát sikerült beszerezni, nézzük hát hogyan csináljunk belőle valami használhatót.

Az alábbi leírás erősen gépházfüggő lett, azonban a kreativitásunk semminek sem szabhat határt, legyünk bátrak. Természetesen az átalakításból eredő károkért felelősséget nem vállalok. :)

A hozzávalók; merevlemez, merevlemez tálca, postásgumi (min. 3 darab), 4 darab rövid, vastag csupaszított rézvezeték.

Vegyük ki a merevlemezt a tálcával együtt a gépházból! Szabályszerű felhasználás esetén a lenti képhez hasonlóan kéne ráakadnunk a nagy dobozban.

Következő lépésben szedjük le az elméletben zajcsillapításra használt (gyakorlatban nem sokat érő) gumigyűrűket a fémről.

Húzzuk fel a postásgumi két végére a két gumigyűrűt, a hurokba tegyük bele a rézvezeték darabkát, és húzzuk feszesre, ne tudjon kiesni. A kisebb képzelőerővel rendelkező olvasók kedvéért és a bonyolult, érthetetlen fogalmazásom miatt álljon itt egy kép is, hogyan kéne kinéznie ennek.

Ha ezzel megvagyunk, mehetnek vissza a gumigyűrűk a helyükre, a köztük lévő postásgumival együtt. A merevlemez tálcát alulról szemlélve hasonlót kell látnunk.

Fordítsuk meg a tálcát, majd bújtassuk a gumik közé a merevlemezt, az alábbi képen látható módon. Mivel függeni fog a tálcáról a winchester (nem pedig rajta feküdni), miután bekerült a helyére, így fejjel lefelé fordított merevlemezzel próbálkozzunk.

Ha minden jól ment, így kell kinéznie:

Végül hosszában is tegyünk rá néhány postásgumit. Ez több dolog miatt is fontos. Egyrészt nem csúszik ki a keresztbe elhelyezett gumiból a merevlemez, másrészről megoszlik a tömege, hosszabb ideig bírják a gumik szakadás nélkül. Túl sokat nem célszerű használni, mivel ebben az esetben felnyomják teljesen a merevlemezt a fiókra, így a rezgés is könnyebben átterjed a merev gépházra.

Végül, ha visszatoljuk a helyére, valahogy hasonlóan kell kinéznie.

Persze a módszer közel sem tökéletes. A búgás és a fejmozgások hangjai is eltűntek szinte teljesen, nem terjed át a gépházra semmiféle rezgése a merevlemeznek, illetve viszonylag tűrhető pozícióban tartja a merevlemezt viszonylag stabilan. A kinézet már inkább egyéni ízlés dolga, bár lehetne kicsit igényesebb is, ezt elismerem. Viszont erősebb külső behatások esetén könnyen berezdülhet a merevlemez, ami nem tesz jót neki.
Nagyobb problémát jelent a gumik szakadása. Tapasztalataim alapján nem friss postásgumik 1-1,5 hónapot bírnak ki, ezután szakadnak. Ekkor vagy egy puffanás hallható (jobb esetben kikapcsolt gép esetén), vagy csak arra eszmélünk, hogy megjött a hangja a számítógépünknek -természetesen utóbbi esetben is volt puffanás, csak valószínűleg nem voltunk a közelben-. Ezt ki lehet küszöbölni a gumik 3-4 hetente történő ellenőrzésével, cseréjével. Egy csere megközelítőleg 5 percet vesz maximum igénybe, így kibírható, cserébe soha többet nem fogjuk a merevlemezünk hangját hallani.

Remélem tetszett az írás, amelynek célja csupán ötletadás, iránymutatás és a tapasztalataim megosztása, hiszen nem mindenki számára állnak rendelkezésre pont ugyanilyen eszközök.

Azóta történt

  • WD RED - nem csak NAS-ba?

    Profi, nagy méretű belső háttértár, állandó otthoni használatra az egyik legismertebb merevlemezgyártótól.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.