2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

SkyRay STL-V2, a fotonágyú

A név nem mond sokat egy elemlámpák világában kevésbé jártas embernek. De nézzük meg mi is van mögötte!

[ ÚJ TESZT ]

Nekem kell egy elemlámpa!

Egy ilyen dinamós lámpával kezdődött az egész. Megláttam az egyik hipermarketben 300 forintért, gondoltam kipróbálom. Lecseréltem az előző három leddel szerelt lámpámat, melynek a fénye leginkább egy gyertyáéhoz hasonlított így visszatekintve.
Újonnan vásárolt szerzeményemet aznap este ki is próbáltam egy séta keretében. Teljesen meg voltam elégedve vele, 300 forintért még ennyit sem vártam. A fényvisszaverő bevonattal ellátott közlekedési táblák már ötven méterről elkezdtek "világítani" a lámpa fényében. Egyszerűen csodálatos! Persze vegyük még hozzá azt is, hogy lámpához nem kell semmiféle elem, hiszen nemes egyszerűséggel, emberi erővel tölthető. Megfelelő idejű "pumpálás" után egyenesen vakított.

Már olvastam mindenféle power leddel szerelt fénykeltő csodáról, így gondoltam, hogy nagyobb fényerőt is ki lehet hozni egy elemlámpából. Korábban már nézegettem itthon kapható piaci "Police" típusú lámpákat, gondoltam belefektetek néhány ezer forintot és veszek egy jó lámpát hosszútávra. Azonban gondoltam, hogy a piac előtt a prohardver fórumot kéne meglátogatni.
Reményeim beigazolódtak, meg is találtam a témába vágó topikot.

A fórumtémát kicsit átolvasva a "Police" típusú lámpák enyhén lejjebb süllyedtek prioritási listámon, helyére eddig ismeretlen márkák nagyszerű lámpái kerültek. Jellemzően internetes áruházakban elérhető lámpákat ajánlottak, azonban én két dolog miatt nem döntöttem a javasolt lámpák mellett. Egyrészt ekkora összegnél jobban szeretek személyesen, boltban vásárolni, később a garanciális ügyintézés szempontjából is könnyebb így.
Másrészt internetes vásárlásra nem volt akkor még lehetőségem, illetve nem volt semmi tapasztalatom sem ebben a témában, így kicsit féltem tőle.

Elvárás volt az új lámpával szemben, hogy zsebben elférjen és nagyjából 10 000 forintból kijöjjön. Persze ezen paraméterek mellett a legnagyobb fényerőre törekedtem. Így esett a választás a JETBeam BC-20-as lámpájára, amit egy budapesti üzlet kínálatában találtam meg. A személyes próba alkalmával egyértelmű volt a különbség; ahol a JETBeam gyönyörűen látszott, a régi dinamós lámpám semmit nem ért. Sajnos éppen nem volt készleten, így kicsi várnom kellett a lámpára. Semmilyen előjel nem utalt rá -még az eladót is megkérdeztem-, de végül egy S2-es leddel szerelt, limitált példányszámú változatot kaptam. Ezt a foncsor részen szereplő "premium S2" felirat, és a led enyhén zöldes fénye is bizonyította.
A lámpa mellé még szükséges volt 2 darab CR123-as elem, ezt a lámpával együtt meg is vásároltam.

A lámpát kipróbáltam egy ismételt esti séta keretében. Első bekapcsolás után azt hittem, nem látok jól. 50-60 méterre lévő fákat gyönyörűen megvilágította. Mivel eddig még soha nem láttam ilyet, teljesen elámultam. Aztán következő nap este is próbálgattam, meg az azt követő este is...


JETBeam BC-20 S2

Összességében meg voltam elégedve a lámpával. Narancshéj mintázatú tükör, masszív fém felépítés, jól összerakott ház. A dobozban mellékelt a kedves gyártó egy csuklószíjat és tartalék "O" gyűrűt is. A fénye kellemesen szórt, közeli tevékenységhez kifejezetten jó. 100 méterig távolra is használható, 100 méterről belenézve még nagyon vakító. Aztán teltek a napok, néhány hét múlva beszereztem a lámpához egy töltőt és vateráról két akkumulátort is. Akkumulátorokból mindenképpen védettet szerettem volna, de mire ide ért a levél, sajnos az akkumulátor védetlen lett (ennyit a vateráról).
De mivel, megközelítőleg egy hónap után kezdtem elégedetlen lenni a lámpa hatótávjával -másrészt pedig nem ártana áttérni a címben szereplő lámpára :) - így elkezdtem gondolkodni egy kifejezetten távolra használható, "thrower" lámpában.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.