Hirdetés

2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#551) totron válasza dabadab (#549) üzenetére


totron
addikt

Igen, de most beszélgetsz erről velem vagy belém látod ezeket? Nem mindegy.

(#546) Cs1csó, idegesítő az a kritikátlan pátosz ami körbelengi a versenysportolókat. A járadék összegét nem lihegik túl viszont.

(#552) bb0t válasza totron (#541) üzenetére


bb0t
senior tag
LOGOUT blog

Há igen... párom hajnal 2 körül még fent volt, és úgy gondolta lefekvés előtt még megeszik egy kis ementali sajtot, másfél kiflit, meg egy protein pudingot. (Tudom...) reggel ránéztem az adatokra és nagyon magas volt hajnal 4 körül a cukra. Reggelre rendeződött. Mit látott volna egy éhgyomri vérvétel? Semmit, pedig sanszos, hogy diabéteszes.
Egyébként szerintem inzulin szintet is érdemes nézni, és van egy érték, ami megmutatja az elmúlt 2-3 hó átlag vércukorszintjét. Vagy utal rá, nem tudom pontosan.

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#553) Hieronymus válasza bb0t (#552) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Mit látott volna egy éhgyomri vérvétel? Semmit,"

Ma már nem sok helyen mérnek közvetlenül vércukrot. Van a vérben egy marker ami jól mutatja az átlagos vércukorszintet. Azt nem lehet manipulálni. Ha valaki 18 órával a vércukorszint mérés előtt már nem eszik vagy a mérés előtt eszik, az nem számít.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#554) woodworm válasza bb0t (#552) üzenetére


woodworm
veterán

HgbA1c

(#555) pusszycat


pusszycat
nagyúr

Nekem 103 volt a vércukorszintem. Mondták ne egyek előtte. Ennyi.

Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#556) totron válasza woodworm (#554) üzenetére


totron
addikt

Erre gondoltam csak szita az agyam.

(#552) bb0t, pedig zömében fehérjéket evett. Az összetett élelmiszereket nagyon meg kell nézni, lehet turpisság a pudingban is, általában ízfokozó, állományjavító, tartósító célzattal. Az utóvacsora fontos amúgy, csökken az esélye a reggeli cukorszint ösztönös helyreállításának, vagyis nem akarod édességgel indítani a napot.
Ami nekem nagyon bejött és nem is eszek mást úgy 85%-ban, az a durumtészta, alig emel tényleg. Minden más CH-tól gonoszul kilő a rendszer, nagy a kontraszt. El is szoktam a minden mástól.

Volt csoportban egy érdeklődő, feltárás, vérvétel előtt, kérdezte, hogy hogyan ne egyen előtte? Ha nem eszik barackot, semmi kritikusat akkor becsaphatja-e a rendszert? Saját magával egyetemben? Mondták neki, hogy ne szórakozzál már, belátta hamar, hogy nem tényleg nem érdemes variálni. Olyan ez, mint az állat a vágóhídon, kihátrálna, de nem lehet már. Hát inkább legyünk a megelőzésen.

(#553) Hieronymus, tényleg nem lehet manipulálni, de mondom, ez az, amiből nem tudni, hogy a mélyben amúgy mekkora meló van mögötte, becsapós lehet az érték. Sok doki ha ez megvan pattint is lefele, hiszen "nem indokolt" további vizsgálat. Nem úgy van.

[ Szerkesztve ]

(#557) Jack72 válasza bb0t (#552) üzenetére


Jack72
junior tag

És ahogy olvasom, 3 havonta lehet csináltatni ilyet TB alapon.
[link]

[ Szerkesztve ]

You're a disease and I'm the cure

(#558) woodworm válasza Jack72 (#557) üzenetére


woodworm
veterán

Azért ez nem ennyire egyszerű! Szerintem nem tartozik a háziorvos által kérgető alap vizsgálatok közé. Mindenképpen szakorvosi rendelésre kell menni és a negyedéves vizsgálat kérése csak krónikus beteg esetén lesz indokolt.

(#559) Cs1csó válasza Jack72 (#557) üzenetére


Cs1csó
félisten

Évente talán egy "teljes labor" az amire kérhetsz beutalót a háziorvosodtól és akkor ingyenes (nekem a háziorvos és a munkehelyi doki is írt már ki beutalót vérvizsgálatra)

Ha van valami "gyanú" arra hogy cukor problémád van akkor a háziorvos lehet beutal egy ilyenre vagy akár valami más vizsgálatra ami pontosan kideríti hogy milyen probléma van a cukroddal.

(#560) Polllen válasza totron (#556) üzenetére


Polllen
nagyúr

"Az utóvacsora fontos amúgy, csökken az esélye a reggeli cukorszint ösztönös helyreállításának, vagyis nem akarod édességgel indítani a napot."

Ezt így általánosságban mire alapozod? :DDD

Amennyire tudom ébredéskor a vércukor szint megemelkedik, hiszen csökken a melatonin szint, elkezd nőni a kortizol és az adrenalin. Így a szervezet több glukagont bocsájt ki, hogy legyen elegendő energia az ébredéshez. Amíg a szervezet jól működik, addig az inzulin megfelelően szabályozza a vércukor szintet.

Szóval reggel biztosan nem azért akarsz enni, hogy a vércukor szinted "helyre jöjjön". Főleg hogy ébredés után az inzulin érzékenység kifejezetten rossz, ezért a finomított szénhidrátot (amcsi narancslé, gabonapehely) kerülni is kellene.

Amúgy azért is szokták ajánlani, hogy alvás előtt 3 órával ne egyen már senki, mert akkor biztosabb a nyugodt alvás. (Ugye az egészséges életmód egyik pillére a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás.)

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#561) Jack72 válasza woodworm (#558) üzenetére


Jack72
junior tag

Akkor megcsináltatom magánban.

You're a disease and I'm the cure

(#562) totron válasza Polllen (#560) üzenetére


totron
addikt

Nem tudom, mire alapozza minden magának valamennyire is jót akaró cukorbeteg az utóvacsora alkalmazását? Ez pár falatot jelent, nem komplett vacsorát.
És igen, az ébredéstől és az elalvástól egyformán távol eső időszakban lehet a legtöbb szénhidrátot bevinni, távolodva a középtől egyre pocsékabb a hasznosulás, nagyobb az érzékenység. A reggeli és vacsora fehérjedús legyen, minimális szénhidráttal.

Ezt a biztosant azért gondold át, nemcukorbetegként is megérezheted reggel, ha távol volt az előző napi utolsó hami - a vázolt folyamatot is felülírva akár.
Szerk.: miért alakult ki a glükózszirupos műkávék, a fehérlisztes, azon belül is kifejezetten cukros péksütemények reggeliként való alkalmazásának kultúrája?

Minőségi alvás, egyáltalán, alvás... jó, akinek összejön.

(#559) Cs1csó, ami pontosan kideríti
Ritkábbik eset. Lobbizás, "jobban tudás" nélkül nehezen jön a pontosság. Sarokra kell állni. A doki érdeke és a betegé hajlamos szemben állni.

[ Szerkesztve ]

(#563) totron válasza totron (#562) üzenetére


totron
addikt

Még 2 gondolat:
- Biztosan megfigyelted, hogy egy nagy amplitúdójú világban élünk, hangosnak és kiugrónak kell lennie mindennek, hogy el lehessen adni - a mostani folyamatok és ez a fordulatszám, őrültködés körberöhögi az általad leírt, reggeli folyamatot, úgy van az, meg tudjuk, de "át van hidalva", következmény mindegy. Alapból ebbe a kultúrába nevelkedünk bele, nem mindenki eszmél.
- Alvásról írsz, meg 8 óráról. Elegendő idő ez ahhoz, hogy leessen a vércukor? Bizony bőven elegendő. Ezt kompenzálja valamelyest az utóvacsora. Gondolj bele, ~4-5 óránkén való eszegetés az ideális, mindenkinek amúgy, csak aki már benne van a pácban annak be is kell tartania.

(#564) Apollyon válasza totron (#562) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Az ember agya hardveresen van huzalozva ahhoz, hogy az édes ízek felé menjen. Így érthető miért olyan brutál a cukorfüggés.
Csak pár napig kell szenvedni, és skippelni ezeket a mesterséges és/vagy cukrozott kajákat, és elmúlik. De minél több ideig áll ellen valaki, annál kevésbé fog hiányozni.

Pár hét - 1 hónap után egy bármilyen bolti édesség már nem esik jól, és kellemetlenül agyoncukrozottnak fog érződni (ami korábban fel sem tűnt volna).

Mellette pedig a rendes kaják íze "előjön", és sokkal jobban fog esni mint korábban, mert az idegrendszer is átáll, és egyszerűen elmúlik a szemét kaják utáni sóvárgás.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#565) totron válasza Apollyon (#564) üzenetére


totron
addikt

Alapvetően +1, csak hát közbe jön az élet, a stressz, a látványpékség, aztán visszaesik az ember. Laborkörülmény az kevésbé tud játszani.

(#566) Apollyon válasza totron (#565) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Amiket felsoroltál, azoknak az a gyűjtőneve hogy: "kifogások". :)

[ Szerkesztve ]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#567) Jack72


Jack72
junior tag

Szép ez a 4-5 óránkénti rendszeres étkezés, ha az ember normál munkarendben dolgozik, azaz hétfőtől-péntekig de folyamatos vagy váltóműszakban nagyon nehéz kivitelezni ezt.
Én 8 évig nyomtam az össze-vissza munkarendet de elég is volt belőle. Teljesen felborul a bioritmusod, aztán jöhet a cukorbetegség, magas vérnyomás és társai.
@Apollyon Na, igen. Régebben nagyon ráfüggtem az édességre, aztán a csokit/cukrot szépen kidobtam az életemből és inkább gyümölcsöt eszek. Persze reggelire kalács meg miegymás a menü de nem az agyoncukrozott fajtából.

You're a disease and I'm the cure

(#568) Polllen válasza totron (#562) üzenetére


Polllen
nagyúr

"Ezt a biztosant azért gondold át, nemcukorbetegként is megérezheted reggel, ha távol volt az előző napi utolsó hami - a vázolt folyamatot is felülírva akár."

Érdemes akkor utánanézned az időben korlátozott étkezés mikéntjének.
Pl. [link]

Ha ugyanitt rákeresel, láthatod hogy még a cukorbetegeknél is vizsgálták ezt, de mivel az egy betegség, orvossal egyeztetve, felügyelet mellett érdemes a diétát megtervezni, módosítani. (És igen, segített lejjebb vinni ott is a vércukor szintet.)

"Minőségi alvás, egyáltalán, alvás... jó, akinek összejön."

A kialvatlanság túlevéshez vezethet...
Ha fogyókúrázol, de nem alszol eleget, kevesebbet fogyhatsz...

"csak hát közbe jön az élet, a stressz"
Stressz kezelésre sok módszer van. A legjobbak ingyen. (Pl. légzőgyakorlat, mozgás)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#569) Hieronymus válasza pusszycat (#555) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Nekem 103 volt a vércukorszintem. Mondták ne egyek előtte. Ennyi."

Nyilván éhgyomornál kell mérni. Reggel nem szabad, de az előzőnap a szokásos módon kell enni.
.
Ha nem így van, akkor az strucc politika. Nem az orvost csapja be a páciens, hanem saját magát. Ha nem látja a bajt, bár tud róla, akkor nem is létezik

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#570) Cs1csó válasza Jack72 (#567) üzenetére


Cs1csó
félisten

Van erre megoldás pl.: jó előre több napi adagot elkészíteni, bedobozolni, és vinni magaddal. pl. vasárnap megfőzni hétfő-kedd-szerdára szerdqn meg csütörtök-péntek (akár szombat.)
Sok "gyúrós" csinálja ezt, nem kell ahhoz profinak lenni.

(#571) totron válasza Polllen (#568) üzenetére


totron
addikt

Alvás tekintetében nem értem miért linkeled ezeket, mit cáfolnál vagy állítanál velük. Igen, szoros összefüggés van a zabálás és a minőségtelen alvás között.

Korlátozott étkezés: Szőr mentén lehet köze a tárgyalt témához - ugye a betegséghez lyukadtunk ki - de alapvetően mindegy hogyan próbálkozik a polgár, a cukorszintet egyenletesen kell tartani. Aminek a lejjebb vivés nem szinonimája, amplitúdókat kerülünk, abba pedig nem fér bele semmilyen böjt. Még ha adott esetben - paradox módon(?) - nem is árt és így elégtelen minták, meg kifacsart értelmezési tartományok mellett ki is lehet hozni hasznosnak, szigorúan az adott divathullám tükrében. Nem kiforgatni akarom a szavad, csak ne beszéljünk el egymás mellett. Lehet ezt forgatni, de csodák nincsenek. Egyéni reakciók, életvitel, előrehaladottság mindig játszik módosító tényezőkként, de azok sem annyira, hogy az egyenletesen tartás alapszabályait fel lehetne rúgni. Nehezen tűri a psziché az ilyen mértékű kötöttséget, ezért próbál kikászálódni belőle.
Egészséges szervezet esetén is inkább a meleg víz újrafeltalálását látom benne, ahogy korunk fiatalasszonyai is kitalálták, hogy ne halmozzunk fel minden bazári szart az otthonunkban és elnevezték minimalizmusnak. Most rájövünk, hogy nem kell egész nap zabálni, hurrá.

(#570) Cs1csó, gyúrósok olyat is csinálnak, hogy alvásból 2 óránként felkelnek zabálni. Biztos út a cukorbetegséghez.

[ Szerkesztve ]

(#572) Polllen válasza totron (#571) üzenetére


Polllen
nagyúr

Ha ennyire érted, akkor minek írsz ilyeneket? :DDD

"Az utóvacsora fontos amúgy, csökken az esélye a reggeli cukorszint ösztönös helyreállításának, vagyis nem akarod édességgel indítani a napot."

"Ezt a biztosant azért gondold át, nemcukorbetegként is megérezheted reggel, ha távol volt az előző napi utolsó hami - a vázolt folyamatot is felülírva akár."

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#573) totron válasza Polllen (#572) üzenetére


totron
addikt

Loszt in transzlét, nem tudom hol csúszik el a dolog az értésben. Ha leesik a cukrod éjjel, reggel gyorsan akarod pótolni.

(#574) Jack72 válasza Cs1csó (#570) üzenetére


Jack72
junior tag

Én nem a gyúrósokról beszélek, hanem a rendszertelenül munkába járó emberekről.
Nappal-éjszaka, éjszakából éjszaka meg ahogy esik, úgy puffan. Fiatalon még elmegy de idősebben megterhelő már.

You're a disease and I'm the cure

(#575) Polllen válasza totron (#573) üzenetére


Polllen
nagyúr

Erre én már az #560-ban reagáltam, az nem cáfolat, hogy ismételgeted. A kör bezárult.

Jack72
Az fiatalon is megterhelő, a cirkadián ritmus felrúgása mindig következményekkel jár, csak fiatalon jobban ellenáll a szervezet.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#576) Jack72 válasza Polllen (#575) üzenetére


Jack72
junior tag

Igen, azért is írtam, hogy elmegy. Aki ilyen munkarendben dolgozott/dolgozik, az tudja, hogy milyen megterhelő.

You're a disease and I'm the cure

(#577) totron válasza Polllen (#575) üzenetére


totron
addikt

Az ébredési folyamat és löket egy meglehetősen halovány elem a többihez képest. Lássuk az arányokat, erőviszonyokat. Akkor is, ha te minden fölé helyezed. Ha máshonnan nincs is input, de ha cukorbeteg FB csoportokba némiképp belevonódsz nem ez lesz a fő érved, hidd el. A gyakorlatban nem kiragadott momentumok játszanak.

(#578) Polllen válasza totron (#577) üzenetére


Polllen
nagyúr

Azt kell megérteni kezdésnek, hogy a cukorbetegség egy kóros állapot. A 2-s típusnál erre oda kell figyelni, mert az inzulint nem a szervezet állítja elő.

De mi a helyzet mindenki másnál? Teljesen figyelmen kívül hagyod, hogyan működik a szervezet normális állapotában...

Olvass utána.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#579) Jack72


Jack72
junior tag

Ha már az ébredési folyamat után étkezésről esett szó...
Én mindig cukrosat eszek reggelire hosszú évek óta. Ez nekem kell a napindításhoz és a szellemi munkámhoz. Természetesen itt nem az agyoncukrozott vackokat értem ezalatt.

You're a disease and I'm the cure

(#580) Apollyon válasza totron (#571) üzenetére


Apollyon
Korrektor

gyúrósok olyat is csinálnak, hogy alvásból 2 óránként felkelnek zabálni. Biztos út a cukorbetegséghez.

Ezek nem naturál testépítők, nekik meg előbb lesz egyéb problémájuk, mint cukorbetegség. Ott már olyan szinten megy a matekozás a kajával is, hogy bizonyos idősávokban külsőleg inzulint is nyomnak magukba (nem cukorbetegek), hogy a tápanyagokat a test hatékonyabban dolgozza fel...

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#581) Apollyon válasza Jack72 (#579) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Volt két kontrollcsoport, ahol azt vizsgálták, hogy cukor és anélkül milyen mentális teljesítményt érnek el. Az egyik csoport sima vizet kapott logikai feladatok megoldásához, míg a másik olyat, amiben glükóz is van. Amelyik utóbbit kapta jobban teljesített a másik csoportnál.

Bár ez szép és jó, még ez nem jelenti azt, hogy cukrot "kell" enned, hogy jól teljesíts. A cukor adta löket csak rövidtávú, ideiglenes, és hosszú távon többet árt, mint használ. Persze ezzel senki sem foglalkozik amíg már be nem ütött a baj.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#582) Jack72 válasza Apollyon (#581) üzenetére


Jack72
junior tag

Valóban nem kényszer a cukros dolgok fogyasztása, de nálam ez évtizedek óta így van. Egy példa: zabpehely tejjel leöntve, egy kis méz vagy házi lekvárral fogyasztva. Persze, ebbe is bele lehet kötni, mint minden másba. :)
A háziorvosom mondta, hogy egészséges ember nincs, csak nem megfelelően kivizsgált. :DDD

You're a disease and I'm the cure

(#583) Apollyon válasza Jack72 (#582) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Mondjuk ha nem vagy cukorbeteg, nem feltétlenül lesz gondod a jövőben sem. Persze biztosíték semmire sincs. Ez így amit leírtál nem olyan gáz, ha eszel mellé valami fehérje tartalmú dolgot is, de már az is nagyon klassz előrelépés, ha nem fornettin élsz. :K

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#584) Jack72 válasza Apollyon (#583) üzenetére


Jack72
junior tag

Apai ágon voltak/vannak cukorbetegek, tehát ez még kijöhet. Anyai ágon jó a vérvonal, csupán az aranyér/visszér kombót örököltem, de hát ez 1000x jobb, mint a szervi problémák.
Kétharmadát leéltem az életemnek, így már legyen egy kis örömöm is. :DD

You're a disease and I'm the cure

(#585) totron válasza Polllen (#578) üzenetére


totron
addikt

Sajnos nem én vagyok a kezdő.

(#586) totron válasza totron (#585) üzenetére


totron
addikt

Nem igaz komolyan, hogy ennyire nem értjük egymást vagy te nem akarsz érteni. Olvass vissza, egészséges szervezetekre vonatkozóan irtam, hogy a glükózszirup/jelenkor kultúrája teljességgel felülirja az általad vázolt működést. Nem tetszik/nem hiszed el? Irreleváns, attól még felülirja. Komolyan nem értem miért akarsz egy olyan területet jobban tudni amiben nem vagy benne. Ha majd benne leszel azt kivánod inkább ne lennél benne.

Azt látod bármilyen számokból is, hogy a cukorbetegek száma csökken/stagnál? Vagy azt, hogy növekszik...? Komolyan...

[ Szerkesztve ]

(#587) Hieronymus válasza Apollyon (#580) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"Ott már olyan szinten megy a matekozás a kajával is, hogy bizonyos idősávokban külsőleg inzulint is nyomnak magukba (nem cukorbetegek), hogy a tápanyagokat a test hatékonyabban dolgozza fel..."

Konkrétan a zsírszöveteket táplálják. Hízásra hajlamosak előnyben. :DD

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#588) Kovbob válasza Hieronymus (#587) üzenetére


Kovbob
senior tag

Azt ugye tudod, hogy ha az izomzatnak kell a tápanyag, akkor az inzulin oda szállítja, nem pedig a zsírraktárba? Nem véletlen szúrják azt az inzulint a szteroidok mellé.

[ Szerkesztve ]

(#589) Polllen válasza Kovbob (#588) üzenetére


Polllen
nagyúr

Az inzulin inzulinreceptorokon keresztül kötni tud a test egyes sejtjeihez (máj-, izom- és zsírsejtek) és kis pórusokat nyit a sejtmembránon, amin keresztül sejtek a glükózt fel tudják venni. - [link]

Az inzulin nem szállít semmit.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#590) Kovbob válasza Polllen (#589) üzenetére


Kovbob
senior tag

Szarul fogalmaztam, de a lényeg nem is az volt, hanem hogy nem csak zsírt táplál.

[ Szerkesztve ]

(#591) bb0t válasza totron (#556) üzenetére


bb0t
senior tag
LOGOUT blog

A másfél "teljes kiőrlésű" kifli az nagyon felviszi (Lidl-ös és több benne a fehérlist, a tk) illetve a pudingban is van 4-5 gramm cukor. A sajt nyilván nem gáz.

Másnap egyébként nem evett kiflit, és nem ment fel, a töltött paprikában volt tönkölybúza lisztből rántás, az is csak 6-7 körül vitte fel.

Nyilván van valami probléma, az elején vagyunk annak, hogy kivizsgáltassuk.

Vérvételre kell beutalót kérnünk gondolom, akkor is ha magánban csináltatjuk, ezt nem tudom pontosan, de HgbA1c-t is fogunk nézetni az tuti.

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#592) Grillo válasza bb0t (#141) üzenetére


Grillo
senior tag

Tudom, hogy "régi" poszt, én még csak itt tartok a topikkal, de erre reagálnék, mert már többedszerre hivatkoztok erre (és "báncsa" a szemem).
Igen, a mohamedánok nem eszik a disznót. Igen, a török-korban voltak az országban mohamedánok, sokkal több, mint előtte vagy utána. Igen, az át- és bevonuló oszmán hadseregek magját török területről érkező, jobbára mohamedán egységek adták (nagy hadjáratok idején). De. Az itt állomásozó egységek jelentős része a dél-balkáni területekről származott, jelentős részük volt valamilyen keresztény felekezet tagja. Ráadásul ezek a behatások a 17. század végén véget értek. Után még legalább 300 év telt el úgy, hogy kb. semmi köze nem volt hozzá muszlimoknak.
Lehet igaz volt erre a 150 évre a dolog, de utána és ma is úgy gondolom, jóval többet nyom a latba az, hogy a sertéstartás jóval kisebb helyigényű, mint mondjuk a kecske-birka, arányaiban sokkal nagyobb húshozamú, és könnyebb megoldani a mindenevő disznó takarmányozását is. Arról nem is beszélve, hogy az ellésnél nem 1-2 utóddal, hanem akár 8-10 kismalaccal lehet számolni.
Meg a kecskét gyorsan levágod, nem lehet bebaszcsizni rendesen, mint a disznónál.

Összetett kérdés, hasonlóan a fogyáshoz, a ch kérdéshez, szerintem nem érdemes ennyire leegyszerűsíteni.

(#593) bb0t válasza Grillo (#592) üzenetére


bb0t
senior tag
LOGOUT blog

El tudom fogadni, amit írsz. Laikusként azt gondolom, hogy a török hódoltságnak volt valamilyen hatása az állattartási és ezen keresztül az étkezési szokásainkra, de az is tény, hogy a tartás körülményei is meghatározók lehettek.
Ettől függetlenül számomra érthetetlen, hogyan alakult ki ez a fajta gasztronómia, amit magyar konyhának hívnak, mert a szélrózsa bármelyik irányába fordulsz, nem igazán látsz hasonlót.
Nagyon érdekelne egy olyan könyv, ami mondjuk végigveszi, hogyan alakultak ki az egyes nemzetek konyhái, milyen hatások befolyásolták őket, hogyan hatottak a világháborúk stb. hogyan jutottunk el a mostani étkezési kultúráig.
Nem tudom van-e olyan tematika, ami ezzel foglalkozik. :U

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#594) Polllen válasza bb0t (#593) üzenetére


Polllen
nagyúr

Könyvet még nem láttam, megbízhatobb adat az étkezésről is inkább csak az 1900-s évek után van.

A 30-s években 30kg körül volt /fő/év a húsfogyasztás, 85-re meg valami 75 kg-ra ugrott. A disznó volt a legolcsóbb, ez terjedt el, de ez csak a szoci rendszer.

[link]

Egy másik cikk:
[link]

Az biztos, hogy mivel a hús mindig is drága volt, a korábbi őseink valószínűleg ugyanúgy nem ettek annyi húst, nem volt nekik. (Legalábbis a parasztságnak, a nemesek más "tészta", de belőlük lényegesen kevesebb volt.)

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#595) Grillo válasza bb0t (#593) üzenetére


Grillo
senior tag

Hja, ez engem is érdekelne. Az biztos, hogy ahogy Pollen írja, relatíve kevés húst ettek, legalábbis a jobbágyi, paraszti környezetben. Vagy később, ha olvasod mondjuk a Puszták népét, az uradalmi környezet sem erről volt híres.
Aztán nem kérdés, hogy a polgári/városi környezetre hatott erősen az idegennyelvű lakosság, ami jobbára német volt (persze északon szlovák, keleten román, stb.), meg a zsidóság is. Ahogy én tudom, relatíve kevés magyar étel kifejezetten magyar valójában, és a 19. század második felében, 20. elején komoly újítások jelentek meg, amit ma akár sokkal régebbinek hiszünk (Gundel, stb..).

Minden esetre második napja nem eszem délig, kezdő lépésnek jó, olyan 10 kg-t le kéne dobni, de nem sietős.

(#596) Hieronymus válasza Grillo (#595) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A húsfogyasztásnak nagy problémája lehetett a hűtés hiánya.
Télen fel lehetett dolgozni a nagyobb állatikat. Nyáron hamar tönkrement a hús.

A burgonya és paradicsom elterjedés a a török hódoltság végére eshetett. Nem volt nagy beleszólása a török konyhának. A paprika sokkal később érkezett Magyarországra.
A török hatást kihúzhatjuk a magyar konyha komoly meghatározó elemei közül.

A burgonyának volt hatalmas jelentősége az étkezési szokások megváltozásában. Előtte a kása volt a dominás ételforma. A burgonya szénhidrát tartalma alacsonyabb, de sokkal nagyobb mennyiségben termelhető.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#597) bb0t válasza Hieronymus (#596) üzenetére


bb0t
senior tag
LOGOUT blog

Szerintem a húsfogyasztásnak nem a hűtés hiánya volt a problémája. Sok féleképpen tudták tartósítani: sózás, szárítás, abálás, aszalás és füstölés. Van egy olyan tartósítási eljárás is, amikor a sült húst felöntöd zsírral, úgy, hogy teljesen ellepje. Hetekig, de lehet, hogy hónapkig is eláll, aztán kiveszed a zsírból és átforrósítod egy serpenyőben, vagy sütőben és olyan, mint ha akkor csináltad volna.
A húsfogyasztásnak inkább a korlátozott hozzáférés volt az akadálya, meg az ára.
Mondjuk az a nem normális, amennyi húst ma eszünk.
Mindenki arról beszél, hogy nyomtassunk húst, mert kitenyésztik a rákos sejtekből, hogy legyen elegendő, és arról senki sem beszél, hogy amúgy mértékletesebbé és lehetne tenni a húsfogyasztási szokásainkat. Arra felszólítanak, hogy gyűjtsem szelektíven a hulladékot, de arra nem, hogy ne egyél egy héten 8x húst. Elég lenne szerintem 2x max 3x egy héten húst enni.

[ Szerkesztve ]

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#598) Hieronymus válasza bb0t (#597) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

" Sok féleképpen tudták tartósítani: sózás, szárítás, abálás, aszalás és füstölés. "

Az abálás nem tartós, tartósítás. Nem véletlenül a tél a disznóvágások időszaka. Nyáron gyorsabban Szaporodnak a baktériumok. Sokszor gyorsabban, mint a nyári tartósítás folyamatának sebessége. Nyilván senki sem akart kockáztatni a nyári próbálkozással.
Télen tartósítva, ki kellett tartani a készletnek a következő tél közepéig.

"Van egy olyan tartósítási eljárás is, amikor a sült húst felöntöd zsírral, úgy, hogy teljesen ellepje. Hetekig, de lehet, hogy hónapkig is eláll, aztán kiveszed a zsírból és átforrósítod egy serpenyőben, vagy sütőben és olyan, mint ha akkor csináltad volna."

Nem olyan, mint frissen készítettnek. Ha valaki olyannak érzi, akkor a szakács nem érti a dolgát.
Egyszer próbáltam. Sült hús némi mellékízt kap és elveszti a szaftosságát.

"Mondjuk az a nem normális, amennyi húst ma eszünk."

Valóban nem normális, de nem is lesz fenntartható a helyzet, ha a populációnk növekedése az eddigi folyamat szerint folyatódik. A várható a rovarok fogyasztásának elterjesztése. Olcsó megoldás az állati eredetű fehérje kiváltására. És nagyon klímabarát a tenyésztésük.

"Mindenki arról beszél, hogy nyomtassunk húst, mert kitenyésztik a rákos sejtekből.."

Nem mindenki. Leginkább azok akiknek ellenszenves a sejtek termelése. Miért pont a rákos sejteket tenyésztenék? A rákos sejtek energia felhasználása magasabb az egészséges sejtekénél. Nem lenne nyereséges vállalkozás.

Én kihagyom, bármiből is készül. A növényekből készült húsutánzatokat is elkerülöm messzire. Ha valaki azt hiszi, hogy ezekkel egészségesebben táplálkozik, hatalmasat téved. Ugyanolyan többszörösen feldolgozott, mindennel felturbózott ételek, mint a többi nagyüzemi termék.

"Arra felszólítanak, hogy gyűjtsem szelektíven a hulladékot, de arra nem, hogy ne egyél egy héten 8x húst."

Nyilván a szelektív hulladékgyűjtés nagyon fontos lenne. Az, hogy egy konténerbe kerül minden és a következő eső ázott papírba csomagol mindent, nem szelektív gyűjtés.
De valaminek a kezdete lehet. Például egy valódi szelektív alapanyag gyűjtésnek.

De azt, hogy a legolcsóbb far-hát baromfit ne vegye olyan gyakran, ahogyan a nagyon alacsony jövedelme megengedi, lázadás szintű ellenállást okozna.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#599) pusszycat válasza Hieronymus (#598) üzenetére


pusszycat
nagyúr

És mi van a ló nyerge alatt tartósított medve hússal? A só hiányában puska porral bedörzsöléssel? Ezek elég furcsa szokások ám. :)

Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#600) Hieronymus válasza pusszycat (#599) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

A puskapor és a nyereg alatti kezelés, speciális pácolási eljárások voltak.
A nyereg alatti hús a ló kényelmét is szolgálhatta. :DD Az esti újrahasznosítás, igazi takarékosság volt.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#601) Rive válasza pusszycat (#599) üzenetére


Rive
veterán

A salétrom ma is tartósító- és szárítószer, a szén és a kén - hát, ahol csak így ment ott ettek rosszabbat is...

A bödönhúsnak is volt vadnyugati megfelelője amúgy.
Bár azt nem egészen értem, hogy miért kell a lényegében megoldottnak tekinthető, minőségbiztosított tartósítás helyett újra feltalálni az ételmérgezést, mint népbetegséget. :))

A huszadik század első feléig a kaja (romlása) a sok népi próbálkozás ellenére (vagy éppen azért...) vezető halálok volt.

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#602) Grillo válasza Hieronymus (#600) üzenetére


Grillo
senior tag

Jajjaj, ezeket a legendáriumokat ne vegyük már készpénznek. Szerintem én azt a hússzeletet nem nagyon enném meg, ami bármennyi időt elöltöltött a ló és a nyerge között. Pláne meglepne, ha eleink a tarját így "pácolták" volna, lásd a lovasnomádok és a disznó viszonyát, csontos rész meg kizárva.
Inkább volt ennek valami állatorvosi oka, de még inkább a kor keresztény írástudói így hangsúlyozták barbár mivoltunkat.
Ezért fontos a forráskritika.

(#603) bb0t válasza Hieronymus (#598) üzenetére


bb0t
senior tag
LOGOUT blog

Valóban nem normális, de nem is lesz fenntartható a helyzet, ha a populációnk növekedése az eddigi folyamat szerint folyatódik. A várható a rovarok fogyasztásának elterjesztése. Olcsó megoldás az állati eredetű fehérje kiváltására. És nagyon klímabarát a tenyésztésük.

Vaaaagy, kevesebb húst kell enni. Beteg dolog, hogy elkezdünk inkább rovartenyésztésre iparágat építeni, ahelyett, hogy mérsékelnénk a fogyasztást.

Nem mindenki. Leginkább azok akiknek ellenszenves a sejtek termelése. Miért pont a rákos sejteket tenyésztenék? A rákos sejtek energia felhasználása magasabb az egészséges sejtekénél. Nem lenne nyereséges vállalkozás.

Én kihagyom, bármiből is készül. A növényekből készült húsutánzatokat is elkerülöm messzire. Ha valaki azt hiszi, hogy ezekkel egészségesebben táplálkozik, hatalmasat téved. Ugyanolyan többszörösen feldolgozott, mindennel felturbózott ételek, mint a többi nagyüzemi termék.

Ja semmi különös. Csak volt egy műsor arról, hogy mivel a rákos sejtek burjánzása a leggyorsabb, ezért jellemzően ilyen sejtekből készül az a fajta hús.

A vegán dolgokról meg csak annyit, hogy pár hónapja voltam a KH üzleti rendezvényén, ahol egy nagy magyar cég vezetője, aki konzervdobozok meg hasonlók gyártásával foglalkozik, azt mondta hogy csináltak egy vegán cégnek valamilyen csomagolást, és sorre robbantak fel az aeroszolos palackok, hát kiderült, hogy a vegán termékben lévő stabilizátorok szétmarták a belső falát. ;]

De azt, hogy a legolcsóbb far-hát baromfit ne vegye olyan gyakran, ahogyan a nagyon alacsony jövedelme megengedi, lázadás szintű ellenállást okozna.

Szerintem nem fogtad meg a lényeget. Nem azt mondtam, tiltsuk meg a nyuggereknek, hogy farhátat vegyenek, hanem, hogy a rendkívül erős zöld lobbit ilyen irányba is el kellene vinni. De ha megfigyeled, arra soha nem fognak buzdítani a "környezetvédők", hogy fogyassz kevesebbet. Ilyenkor azért lehet látni, hogy kik csinálják a zöld lobbit. Első sorban azok a nagyvállalatok, akik egyébként a legnagyobb szennyezők. Ne használj egyszerhasználatos zacskót, gyűjts szelektíven, vegyél csomagolásmentes dolgokat stb-stb, csak mondaná már egyszer azt is valaki, hogy figyelj, egyszerűen csak fogyassz kevesebbet. Ja nem, merthogy fogyasztói társadalomban élünk, és minden amivel hatni akarnak az identitásunkra és az értékrendünkre, minden azt erősíti, hogy fogyassz. Az individualista "fogadd el magad, ne törődj mások véleményemével, élvezd az életet, legyen énidőd, foglalkozz magaddal" stb. értékrend torzító f@szságok is erre mennek rá igazából.

[ Szerkesztve ]

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#604) pusszycat válasza bb0t (#603) üzenetére


pusszycat
nagyúr

Én rovart nem szívesen ennék, akkor már inkább műhúst, mert az nem látott antibiotikumot és más gyógyszert, oltást, mint a tyúkok, disznók, marhák,juhok,lovak.. etc.

Csak még drágák.

Pl. egy marha lehet kerge ugye. De egy műhús aligha. A rovar
kajákba egybe ledarálják az egészet fújj.

Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#605) himpike


himpike
aktív tag

A HbA1C könnyedén manipulálható, más kérdés hogy van-e értelme...
36 éve vagyok I. típusú cukorbeteg, akkor viszem le amikor akarom.
Ha valaki fogyni akar akkor legegyszerűbb kalóriadeficitbe kerülni és kész. Auschwitzben furcsa módon egy embernek se volt olyan problémája hogy "folyamatosan hízok pedig nem is eszek semmit".
167centi vagyok és 80 kiló de abból 15 a hasamon van, szerintem ott is marad mert nem megy le sehogy. Ha többet mozgok leesik a vércukrom és ennem kell, ha kevesebbet eszek ugyanez pepitában. Ha edzek nő a súlyom mert az izom nehezebb mint a zsír, ráadásul ha mozgáshoz állítok inzulint de megbetegszem vagy becsípődök a feje tetejére áll az egész rendszer hetekre.
Amíg nem volt intenzifikált kezelés és 6x ettem naponta Actrapid/Monotard párossal soha nem híztam.
Átállítottak Humalogra meg Lantusra napi 3x étkezéssel azonnal feljött 15 kilo és nem is ment le soha.

(#606) bb0t válasza himpike (#605) üzenetére


bb0t
senior tag
LOGOUT blog

Hogy érted, hogy van-e értelme? Pont arról beszéltünk feljebb, hogy ha szénhidrátot eszik, akkor azonnal felugrik neki 10 fölé a szöveti cukorszint, de a reggeli, éhgyomri vérsukorszintje jó, ergo másképpen, hogy derülhetne ki, hogy magas a cukra, ha nem a HbA1C-ből? (tünetei nincsenek, amivel az ember orvoshoz rohanna, csak néhány hónapra rámértünk és magas volt, azóta gyanús)

És hogyan szoktál étkezni?

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#607) bb0t válasza pusszycat (#604) üzenetére


bb0t
senior tag
LOGOUT blog

Pont most mondtam, hogy a műhúst rákos sejtekből tenyésztik. (nem tudom mennyire városi legenda)
Én nem szívesen ennék, ha így van, meg amúgy se. Milyen sok dolog meghatározza a hús ízét: az állat tartási módja, tápláléka és a vágás körülményei egyaránt. Ehhez képest a műhús csak gagyi utánzat lehet.

[ Szerkesztve ]

Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.

(#608) dabadab válasza bb0t (#607) üzenetére


dabadab
titán

Pont most mondtam, hogy a műhúst rákos sejtekből tenyésztik. (nem tudom mennyire városi legenda)

Teljesen az.

DRM is theft

(#609) woodworm válasza bb0t (#606) üzenetére


woodworm
veterán

Ezért szoktak terheléses vizsgálatot kérni, az 5 pontos mérésből már a grafikon lefutása is látszik.

(#610) himpike válasza bb0t (#606) üzenetére


himpike
aktív tag

Én nagyjából tartom a diétámat de a legtöbb ember számára nyilván ismeretlen az Orbán-féle cukorbeteg adó. Ha 2 egymást követő HbA1C értéked(3 hónapnak el kell telnie különben visszadobja a labor, nem csinálják meg) 8% felett van akkor fizetheted magadnak az insulint, vagy visszaválthatsz a régi típusú "rosszabb" insulinra.
Normál esetben nyilván nincs értelme manipulálni mert magadat vered át vele, viszont fizetni ezért finoman szólva is diszkriminatív, mert akkor minden szívbetegnek is legyen tökéletes testsúlya vagy fizesse minden gyógyszerét támogatás nélkül saját maga ugye.... vagy a magas vérnyomásosok pl.
Mivel a cukrot nagyon sok dolog befolyásolja nem csak az evés ez a rendelet nettó szarháziság. Pl van egy nyaki gerincsérvem 6-7 csigolya között, ha beáll mozdulni se tudok és a fájdalomtól is felfelé megy a cukor, de lehetek covidos vagy akármi más is, stresszelhetek is stb. Lesz mondjuk egy 8.1%-os eredményem.
Biztos lehetsz benne hogy a következőt manipulálni fogom hogy biztosra menjek.
Ha otthon vagyok mindig tökéletes minden cukorérték, ha dolgozok akkor nagyon csúful el tud menni néha, plusz mivel rég óta vagyok beteg van hogy egyszerűen elfelejtek oltani.
Még rosszabb ha eszembe jut az oltás de nem emlékszem hogy beadtam-e és túlnyomom magamat.

Vércukrot csak párban érdemes mérni, evés előtt és utána másfél órával. Csak szimplán egyet mérni nincs értelme, nem tudom honnan indultál vagy hová jutottál. Tehát este megméred, eszel, rámérsz 2 óra múlva és látni fogod hogy gond van. Itt jegyezem meg hogy ha este felmegy akkor máskor is felmegy nap közben...

(#611) FeniX- válasza pusszycat (#604) üzenetére


FeniX-
aktív tag

Én porított formában simán megenném a bogarakat. Nagyon jó fehérje-tartalmuk van és könnyű előállítani őket.
Szerintem a legtöbb emberben az a fajta empátia sincs meg, mint a húsukért tenyésztett állatoknál, hogy "szegény boci, ne vágjuk le, ne együk meg"..
Sokkal személytelenebb egy tücsköt felnevelni a benne található tápanyagok miatt.

Valahogy sokkal nagyobb aggályom lenne - valóban - a műhússal szemben.

(#612) pusszycat válasza FeniX- (#611) üzenetére


pusszycat
nagyúr

A bogarakkal megeszed a gyomruk tartalmát is, ki tudja mit esznek azok. Nincs gusztusom. Egy tyúknak csak a húsát fogyasztod, meg az antibiotikumot amit kapott.
Régebben tartottam tyúkot, na megnőttek vittem haza levágtuk, erre apám mondja, h miért pont azt hoztam az olyan kis ügyes volt, nem volt kedve megenni. Hát komolyan azóta csak fagyasztott csirkét vettünk mert azokat nem ismerte. :DDD :))

Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#613) Cs1csó válasza FeniX- (#611) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ezt szoktam én is szajkózni, amikor azzal riogatnak, amikor élő tücsköket magukba tömő embereket mutatnak, hogy darálják le, ízesítsék csináljanak belőle húspogácsát és tolom magamba mint kacsa a nokedlit.

Idegesít amikor a "bogár evés" sokaknál egyet jelent hogy "az élő bogarat a la natur eszed"+

Ennyi erővel akár kezébe adnék egy élő csirkét aztán "hajrá harapd!" nyilván azzal jönne: először a vérét kifolyatni, megkoppasztani, felbontani a belsőségeket eltávolítani, nyakat, lábat eltávolítani stb. jellemzően amúgy is csak a mellét, szárnyát (jellemzően csak a két ízületet) a combját (alsó, felső) fogyasztják az emberek.
A röbbit már nem "divat" de igazán nem is gond mert (gondolom) a maradákból pl. állateleldt (is) készítenek)

[ Szerkesztve ]

(#614) dabadab válasza pusszycat (#612) üzenetére


dabadab
titán

A bogarakkal megeszed a gyomruk tartalmát is, ki tudja mit esznek azok.

Nyilván a rovarokat nem a virágos mezőn fogják összefogdosni, hanem tenyésztik őket és pont ugyanúgy lehet tudni, hogy mit esznek, mint ahogy a húsukért tenyésztett állatoknál is (sőt, még inkább, mert itt fel se merül a szabadtartás, mint opció).

Egyébként meg a rovaroktól való húzodózás egyszerűen nevelési kérdés: van, ahol pl. a hangyákat afféle csemegeként fogyasztják. (És persze a mézet mi is megesszük, sőt, a waldhonigot (olyan méz, ami nem virágporból, hanem a levéltetvek váladékából készül).)

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#615) Rive válasza FeniX- (#611) üzenetére


Rive
veterán

...könnyű előállítani őket.

Apró probléma persze, hogy ennek az aktuális jelentése nagyjából annyi, hogy: 'minden szemetet megesznek' :))
És akkor ez szemben pl. a natúr-tartott makkoltatott disznókkal - hát, hirtelen nem értem mi is a baj a nagyüzemi brojlercsirkével :P

#613: darálják le, ízesítsék csináljanak belőle húspogácsát és tolom magamba mint kacsa a nokedlit.

Magyarán, legyen minél teljesebben feldolgozva ;]
A hús igazából önmagában sem túl változatos kaja, a hús-származékok pedig ezen nem feltétlenül segítenek: a műhúsok pedig ... hát izé. És akkor a csodabogárból legyen még egy teljesen feldolgozott műhús. Valahol vicces :DDD

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#616) pusszycat válasza dabadab (#614) üzenetére


pusszycat
nagyúr

Azt kellene enni mint japánban, ott 100 év fölött kezdődik az élet. :K

Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi Redmi Pad 4/128 GB, Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/104kg.]

(#617) PuMbA


PuMbA
titán

Valter Attila a Telex filmpremierjén: Egy kiló cukrot bevittem a Giro legnehezebb szakaszán

"Ahogy a filmben, úgy a beszélgetésen is felmerültek táplálkozással kapcsolatos kérdések. A nehéz hegyi szakaszok előtt és közben is sok kalóriát kell bevinni, főleg szénhidrátot. A 15. etapon Valter Attila például közel ijesztőnek hangzó mennyiséget, egy kiló cukrot fogyasztott el főként gélek és folyadék formájában."

Durva, ezt nem gondoltam volna :)

[ Szerkesztve ]

(#618) Hieronymus válasza pusszycat (#616) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Nem csak az étkezésen múlik.

De a magyar embereknek komoly problémái vannak a japán étkezési szokásokkal.

Vajon melyik ebédet választanád?

Leves:
Miso leves.
Pasztává sűrített halléből készül. Az alaplé gyakorlatilag szénhidrát mentes. Halszósszal (halolaj) ízesítik.
A kérheted hónapos retek szeletkékkel, amit tálalás előtt szeletelve a levesbe.
Vagy tofu kockákkal.
Ugyan létezik más levesfajta is Japánban, de nem nagyon ettől a levestől.

A főétel szusi.
A friss nyers haldarabkákon túl megkóstolhatod az ős szusit.
Sóban tartósították a halat. (A magyar megfelelője a sózott szalonna.) A sózott hal formáját (só köpenyét örökölte meg a szusi.)
Ha japán étteremben húsos főételt eszel, az modernizált változat. Hagyományosan csak halat használtak.

Desszert
A japánok nem ismerték az étkezés utáni édességet a múlt század közepéig. Húst sem ettek.
Ezt nem tudtam, amikor bevásároltam egy japán boltban.
Amikor rákérdeztem a desszertre, kicsit értetlenkedett. Aztán mutatott egy átlátszó műanyag pohárkát, amiben mézszerű anyagban barnás izék voltak. Megkóstoltam. életemben nem ettem még borzalmasabbat.
A méz olyan zselé volt, aminek az íze leginkább az égő műanyag szagára emlékeztetett. Annyira ragacsos állaga volt, hogy sírva könyörögnének a receptért, ha nem lenne ennyire szagos.
A szója csírának, ha még annak lehet nevezni, mert már túlnőtte a csíra méretet, harmonizált az ize, a ragacshoz. (Gyakorlatilag ehetetlen volt.)

Van kedvenc édességem a mocsi. Ezen belül a hagyományos matcha mochi, amit porított tealevéllel ízesítenek.
Pontosabban ez sem édesség. Nem tartalmaz cukrot vagy más édesítőszert sem.
A belsejében masszává főzött (hagyományosan fehér) bab golyó van.
Erre húznak rá, ragacsos rizsliszt masszából. készült burkolatot. Amit keményítő porral szórják meg. hogy kezelhető legyen az elkészült golyó.
A mocsi fogyasztás évente több halálos áldozattal jár Japánban. Annyira ragadós a rizs massza, hogy megfulladnak tőle a mohóbbak.

A modernebb változatában jégkrémmel helyettesítik a bab golyót. (Az eredeti sokkal finomabb.)

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#619) Cs1csó válasza Hieronymus (#618) üzenetére


Cs1csó
félisten

Minden ország gasztronómiája tükrözi a földrajzi, éghajlati, talajminőségi környezetet, Japán egy élég vad domborzatú ország és mivel több szigetből áll azokat víz veszi körül a táplálékuk (tippre 70%-a legalább) onnan van, meg persze a rizs megterem.
Tippre a lábasjószágoknak sem volt anno elég táplálék gondolom max kisebb testűeket tarthattak pl. baromfi.
Ha körülöttük nem tenger hanem sivatag lett volna már rég éhen haltak volna.

(#620) Hieronymus válasza Cs1csó (#619) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Nem fogyasztottak húst a második VH végéig és nem tartottak haszonállatokat.
A mezőgazdaság korlátozott területén az állat tartás csökkentette volna az emberek élelmezési lehetőségét.
Halat, algát megfelelő mennyiségben tudtak halászni. Illetve mindent amit a vízből ki lehetett szedni és ehető volt. Van nagyon finom hínárszerű salátájuk. Eredetileg talán köretnek használhatják Vagy ez is "édesség" kategória.
Sajnos nincs megfelelően dokumentálva a háború előtti egészségi állapotuk.
Nem lehet összehasonlítani a hús fogyasztása okozta változásokat.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.