Hirdetés

2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-03 18:52:36

LOGOUT.hu

Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#76001) Pazolini válasza bta1 (#75995) üzenetére


Pazolini
senior tag

Azt mondom, bta1, hogy nem csak 3 (!), mert akkor jön az x.2 sorozat leárazós promója, és, ahogy írod: inkább 6-8 év lesz az, ami gombócból is sok. Addig kell azért valami a zeneszobába... ;)

Ha a válság beleszólt volna Cantonéknál a Reference-ekkel kapcsolatos üzletpolitikába, akkor jóval korábban kellett volna promótálni a féláras kiárusítást, mongjuk 2008-ban, de legkésőbb 2010-ben. A High End termékekkel általában nem játszanak kommerszesdit, annak saját törvényei: értékállósága van... (Persze a "kiárúsítási promo" ára is csak kb fél évig van nagyon alacsonyan, listaárhoz képest kb. fele áron, aztán visszakúszik: L. Horn Distribution árazása.)

[ Szerkesztve ]

(#76002) gógyi


gógyi
aktív tag

Ha már Canton, akkor mi a különbség a Vento és a Reference között?
Főleg a Vento 890.2 DC és a Reference 7.2 DC-re gondolok.

[ Szerkesztve ]

(#76003) Dorian válasza krichd1 (#75997) üzenetére


Dorian
félisten

"egyik sem valami jó hangú hangdoboz, persze az Ikon magasabb szériás, de annak is van baja bőven és elég kényes"

Na pont így van. A C8 egy alacsony felbontású, lassú, de túlzott mélyű doboz, igaz "hosszan hallgatható" az Ikon 6 meg elsőre lehet "impresszív", de igazából idegesítő a magasa, árát messze nem éri.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#76004) Pazolini válasza gógyi (#76002) üzenetére


Pazolini
senior tag

(#76005) Pazolini válasza Dorian (#76003) üzenetére


Pazolini
senior tag

Dorian, az aláírásod saját szöveg vagy idézet? Frappáns. És hogy úgy van! (Utóbbi mondat a Bánk bánból)

(#76006) gógyi válasza Pazolini (#76004) üzenetére


gógyi
aktív tag

Jó, jó, de miben nyilvánul ez meg? Neked ilyenek vannak, ha jól tudom, jellemeznéd? :R

(#76007) Dorian válasza Pazolini (#76005) üzenetére


Dorian
félisten

Az én fejemből pattant ki, amikor átgondoltam, milyen élvezettel hallgattam zenét -csupán a zene kedvéért- fiatal koromban, a legrosszabb minőségű punk, metal, alter és bármilyen felvételeket is a full gagyi szintű Videoton erősítőmmel és hangfalaimmal egy hangkártya jack kimenetéről.
Aztán amikor elkezdtem a hifivel foglalkozni, zenehallgatás mellett, sokszor helyett jött a mindenféle kütyük és biszbaszok állandó tesztelgetése, vagy a rendszernek nem annyira fekvő műfajok kizárása, frusztráció, stb.
Most végre már nem érzek cserélgetési és tesztelgetési vágyat, szívesen hallgatok stílusfüggetlenül zenét órákig, és a rendszer elemei a DAC-on kívül már fixek és kvázi-véglegesek.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#76008) Pazolini válasza gógyi (#76006) üzenetére


Pazolini
senior tag

Sokan jellemezték már a Canton Reference dobozokat itt és a haladó házimozis topikban is. Érdemes rákeresni.
Az én egyoldalú véleményem azért nem lehet releváns, mert a sima Vento dobozokat meg sem hallgattam, egész egyszerűen azért, mert pont akkor álltam vásárlás előtt, amikor a Vento Reference sorozatot árazták durván (!) le. Nem is volt kérdés, hogy inkább lépek a vasakkal is feljebb, mert megéri. Azóta már újra fent vannak az áraik, különösen a hivatalos magyar forgalmazónál, a Hornnál. Ha valamelyik kereskedőnek még van olyan darabja, amit olcsóbban rendelt meg a lengyel lerakatból a boltjába/raktárába, talán még mehet ez alá kicsit, mert hülye lenne nem a Hornhoz igazodni, vagy lényegesen az alá menni... Egy szó mint száz, a régi leárazásnak már vége... :o

Ha te a kettő között vacilálsz, akkor meg kell hallgatnod mind a kettőt azonos láncon.

Sorozaton belül sem mindegy, melyik tesóról beszélünk. A 7-es a legkisebb álló hangdoboz. Ár-érték arányában talán a legjobb választás.
Neutrális, nem színezős, sem nem meleg, sem nem hideg. De mivel mindent megmutat, az egész lánc gyengeségeit, beleértve természetesen a forrást, forrásfájlt - brutálisan őszintének mondható: lehet olyankor karcos, üres, tompa, bántó is.
Eléggé mélyre tud menni, de a magasai olykor csilingelők, harsányak. Ezen segített a kerámia magas, ami a 7.2-ben már ott van. Az nem megy olyan élesen magasra, ellenben finomabban bánik a hirtelen felugró magas frekvenciával, jobb, egyégesebb hangképhez hozzájáruló magasat csinál.
Nagyon igényli a jó láncot, viszont meg is szolgálja. A Ref 3 mélyei elképesztőek tudnak lenni, a Ref 7-nek csak elég a mélye (az sem kevés).
Jó láncon minden zenei stílusban otthon van, de gyengébb láncon nem szereti a metált és az elektronikus zenét. Minden szinten - rosszabb láncon is - jól adja a vissza a hangszeres muzsikát, a klasszikusokat, a jazzt, az énekhangot. Mozira is jó, a beszédhangot nagyszerűen tolmácsolja. Bizonyos láncokon komótosak a Ref-ek, ugyanalkor pontosak, részletezőek, teresek.
18 nm alatt nem érdemes gondolkodni bennük, a fölött mindenképpen, meghajtásukhoz kell az erő, a bika, a kraft, de alacsony hangerőn is szépen muzsikálnak, főleg A osztályos erősítőre kötve.

[ Szerkesztve ]

(#76009) Lite


Lite
őstag

Sziasztok!

Segítséget kérek: adott egy 28 nm-es nappali, ide szeretnék rendszert.

A forrás vegyes, de egy Denon DA300-ban végződik, ez megy az erősítőbe. Egyenlőre ez fix.

Van egy Proton AM-3 típusú erősítőm és egy pár Quadral Signo Avantgarde 70 hangfalam. A hangszórókábel HiDiamond HD (Reel). Nem érzem a hatalmas egymásra találást, ezért váltani szeretnék. Két opció van:

1. az erősítőhöz találni valami jobban illeszkedő hangfalat
2. a hangfalhoz venni egy jobban illeszkedő erősítőt

Melyiket, illetve mihez mit tudtok ajánlani? Vagy mi az, amit inkább nagy ívben kerüljek el, mert nagyon nem működnek együtt?

A keret kb. a hangfalak új ára, inkább új készüléket szeretnék, de nem zárkózok el a használttól sem (csak ne legyen túl régi). Zenei stílus minden, kivéve komolyzene és jazz (a család minden tagja mást-mást szeret).

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#76010) gógyi válasza Pazolini (#76008) üzenetére


gógyi
aktív tag

Köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad! :R

(#76011) dgyuri0123 válasza Dorian (#76007) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Akkor te nagyon magasról indultál.

Ez volt a kezdés nálam kb.1972-73 környékén... Szerintem a világ legrosszabb elektronikai eszköze volt. 2 nap alatt bedöglött és a cseredarab is. Viszont, innen kizárólag felfelé vitt az út. :DDD

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#76012) Dorian válasza dgyuri0123 (#76011) üzenetére


Dorian
félisten

Jó, ez volt az első "diszkrét komponensekből álló", saját pénzemből vett hangkeltőm, a korábbi, szülők által vett kétkazettás magnót és társait nem említeném :)

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#76013) dgyuri0123 válasza Lite (#76009) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

A Proton végül is Nad, ha jól tudom. Nem a legpontosabb, legfinomabb hangú erősítő, viszont egyébként nem rossz, így zsebbenyúlós lenne a cseréje. De feljebb kéne lépned, ha szeretnél jobb hangot és nálad a Proton a "fék", jelen esetben. Szerintem.

(#76012) Dorian: Pedig az is egy lépcsőfok és arról is tudtunk zenét hallgatni. Bár (11 évesen) minden hifi-s tapasztalat nélkül is azonnal tudtam/hallottam, hogy az MK25 egy zsákutca.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#76014) Pazolini válasza dgyuri0123 (#76011) üzenetére


Pazolini
senior tag

Ugyanezzel a típussal kezdtem, Gyuri! Csakhogy nekem a világoskék változat volt meg az íróasztalomon.
Egy csöves mono Orion rádióval erősítettem.
Rettenetes volt! De az enyém. Jött egy barátom és beletaposott a lelkembe azzal a mondattal, hogy "hogy tudok ezen a szaron zenét hallgatni?". :o :)) :W Vége is lett a barátságunknak azon a napon.
Kérjek apámtól, mondta, csakhogy mi szegények voltunk, csonka család, s ez a nyolcvanas évek elején történt, amikor még naív és lelkes zenehallgató voltam. Nem érdekeltek a kommersz szempontok, a piaci érték, stb. Hálisten, ebből a naivitásból mára is megőriztem valamit. Annak ellenére, hogy ezek a kommersz szempontok viszonylag korán, 15 éves koromtól kezdtek érvényesülni... :(((
Ma sem örülök a váltásaim piaci jellegének, az előrelépés viszont midig elégedettséggel tölt el, ha zenében mérhető, hallható, élményben átjön. :)

Apropos - kellene nyitni egy vintage hifis topikot! Vagy van már, csak nem tudok róla?

[ Szerkesztve ]

(#76015) blattida válasza dgyuri0123 (#76013) üzenetére


blattida
nagyúr

Az említett beag semmivel sem kevésbé zsákutca, mint például a vincent, csak az előbbi Csenyétén, az utóbbi meg Bécsben található, így mindkettő nagyon messze van a Nirvánától... ;]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#76016) Pazolini válasza Pazolini (#76014) üzenetére


Pazolini
senior tag

Egy csöves mono Orion rádióval erősítettem.

Bocsánat, helyesbítek. Az erősítő egy csöves Videoton volt.

[ Szerkesztve ]

(#76017) Lite válasza dgyuri0123 (#76013) üzenetére


Lite
őstag

Pont ezért kérek tanácsot, hogy mihez mi illene. Szívesen veszek új erősítőt a Quadral-okhoz, vagy megfelelő hangfalat a Proton-hoz (és akkor a Signo megy a mozira). Legyen egy passzoló rendszer, ez a lényeg. Csak a legnagyobb félelmem, hogy bárhová is viszem tesztelni az erőt (amire most nincs sok időm), a teljes választékból egyik sem lesz az igazi, csak a sok rossz közül lehet a legkevésbé rosszat választani, mert az adott üzletben pl. csak azok vannak. A hangfalakat meg pláne macerás cipelni. Ezért lehetőség szerint előbb kizárnám a már nálam tapasztaltabbak által egyértelműen megállapított nem hozzáillő darabokat.

Ergo, ha bármelyik verzióra van javaslat, örömmel fogadom! :R

(#76018) bta1 válasza dgyuri0123 (#76013) üzenetére


bta1
őstag

"(11 évesen) minden hifi-s tapasztalat nélkül is azonnal tudtam/hallottam, hogy az MK25 egy zsákutca"

Az MK25 kutyafüle, a Sanyo dobókocka-rádió, na az már valami :DD 5 éves koromban már utáltam a hangját... aki ismeri, annak nyilvánvaló, hogy ez nem valami fennhéjázás akar lenni:)

(#76019) bta1 válasza Lite (#76009) üzenetére


bta1
őstag

Első körben a Quadralt add el valami hifis tesztújság alapján vásárló hifistának, és keress helyette olyat, aminek legalább a "könnyűzenéhez" köze van. Második körre nem biztos, hogy szükség lesz.

(#76020) Melorin


Melorin
addikt

Üdv!
30-60k között milyen hangsugárzó párt lehet venni aminek vállalható a hangja? Nem kell hú de lineárisnak lennie, vagy érzékenynek, csak legyen zenei, kellemes a hangja. :)
Egy ilyen például mennyire lenne jó választás?

(#76021) Lite válasza bta1 (#76019) üzenetére


Lite
őstag

Az annyira rossz? Signo Avantgarde 70, elvileg nem a legalja.... Egyáltalán milyen erősítő hozza ki belőle a maximumot?

Akkor fordítsuk meg a dolgot: ahhoz az erőhöz mi passzol a legjobban?

Kicsit kellemetlen, hogy egyszerre kell mindenen problémáznom... :W Még a múltkori iFi búgásra sincs megoldás, azt is Veled beszéltem...

(#76022) dgyuri0123 válasza blattida (#76015) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Akkor is, inkább Bécs, mint Csenyéte... ;]

"csak a zene van"

(#76023) dgyuri0123 válasza Lite (#76017) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

A Proton nem rossz erősítő, de (szerintem) kb. egy felső-közepes Nad-al van pariban, ezt tudnod kell. Ergo, mindkét elektronikádat cserélni kellene, hogy komolyabban előrelépj. És valóban, ha jó pénzért el tudnád adni a Quadralt, akkor járnál a legjobban. Ha nem, akkor marad az erősítő cseréje, bár a hangfalcserét nem fogod megúszni, mert előbb utóbb észreveszed/megunod a Quadral nyomulós stílusát. Ráadásul (szintén szerintem), nem szerencsés párosítás a Nad/Proton és Quadral együtt. Nem sok jó sül ki belőle, mert mindkettő erőteljes/sajátos hangú. Inkább a semlegesebb hang felé kellene menned valamelyik komponenseddel.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#76024) Mikisys válasza Lite (#76009) üzenetére


Mikisys
őstag

Én megtartanám egyelőre az erősítőt és a hangsugárzóktól szabadulnék, de gyorsan.
Az erősítőd sokkal drágább, jobb hangsugárzókat is kiszolgál, olyan hangsugárzót kell választani, ami illeszkedik hozzá, meg jól is szól.

Üdv!

(#76025) Lite válasza dgyuri0123 (#76023) üzenetére


Lite
őstag

A Proton kb. semmit sem ér használtan. Amennyit kapnék érte, annyiért inkább megtartom. A Quadral mozin a Nad 757-el azért elég tetszetős eredményt ad, legrosszabb esetben, ha nem megy el jó áron, ott maradhat.

Viszont: akkor mi passzolna a Protonhoz? Ha nem adom el, legalább használjam ki... :)

Illetve, akkor mi lenne a javasolt erősítő + hangfal a mindenes (de részemről főként a 90-es évek zenéi, bakelitről digitalizálva és a kulturált elektronikus zenék - nem ennek az évtizednek a produkcióira gondolok) használatra?

Amitől szeretnék távol maradni, az az angol vonal (volt szerencsém Wharfedale hangfalhoz, az életben olyan gyorsan nem szabadultam még semmitől).

(#76026) Mikisys válasza Lite (#76017) üzenetére


Mikisys
őstag

Így van, "csak a sok rossz közül kell választani", de van amelyik elég jó, ahhoz, hogy megvegye az ember.
A Dali, Klipsch elég jók és nagyot is szólnak, meg jól.
Lehetőleg a kevesebb hangszórós modelleket hallgasd meg, a sok hangszóró nem azonos a jó minőséggel.
Lakószobába meg nem érdemes monstrumokat venni, pláne, ha házi-mozihoz is használnád.

Üdv!

(#76027) Lite válasza Mikisys (#76026) üzenetére


Lite
őstag

A mozi és a zene külön helységben lenne. Most a zene a cél...

(#76028) dgyuri0123 válasza Lite (#76025) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Csak Klipsch-et ne.. :)

Pl. Dyno.
Sok pénzért Sonus.
Esetleg új Maestro kintről.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#76029) Lite válasza dgyuri0123 (#76028) üzenetére


Lite
őstag

Klipsch-et hallottam, azt megette a Signo.... Azt még mozira se... :)

Ezek szimpik. Bár a 28 nm-t be kell tudniuk szólni és itt az egy darab mélyközepet aggályosnak érzem.
És ezek bírják az elektronikus zenét? Sosem gondoltam volna rájuk... :F

(#76030) Sz.Péter


Sz.Péter
tag

Nekem ilyesmi volt az első zenegépem.Azonnal éreztem,hogy nincs rendben a "hifi".Hiába volt analóg a rendszer. :(

(#76031) vicces


vicces
addikt

sziasztok!

találkozott már valaki azzal a problémával, hogy a bakelit lejátszóm miután kapott egy új headshellt és hangszedőt, nem emel ki rendesen....
a kézi kiemelő nem emel annyira, hogy a beinduló tányér-lemez felett lebegjen a tű.
szóval óvatosan kézzel kell a lemezre tenni a tűt.
viszont!..

..ha a reject kallantyúval rakatom vissza a hangszedőt a helyére akkor nem szánt bele a tű a lemezbe hanem elemeli rendesen és viszi vissza a parkállásba?

a lejátszó nem mai darab - sony ps-1150./1976-os évjárat talán?/ lehet hogy kivan már a mechanika??

rendeletem hozzá egy audiotechnica shellt és hangszedőt - at100. úgy tűnik, hogy picit lejebb nyúlik ez a kombó, mint az eredeti.
viszont a masina nem tűnik még kukázandónak. nem vagyok szakértő, de ezt a hibát leszámitva teszi a dolgát.
arra gondoltam, hogy a karnak a tövét körbecsavarom párszor "szikszalaggal". viszont biztos csúnya lesz és lehet nem is fog utána olyan könnyen siklani a kar a kiemelő karon, mint a csupasz krómkar.. :U

[ Szerkesztve ]

:)

(#76032) bta1 válasza Lite (#76025) üzenetére


bta1
őstag

A Proton-kérdésre nem nagyon tudok mit mondani... be kell vallanom, nem figyeltem a típusszámra. Személy szerint én csak a régi AM200-assal találkoztam.

Városi legenda rovatunk következik.
Proton ~= NAD ??
Vegyük le a NAD3020 dobozának fedelét:

Proton AM200:

Ezt a típust hasonlitották először az eredeti "Menő Manó"-hoz a brit hifisajtóban. Szerintem ebben a hangzásánál sokkal nagyobb szerepe lehetett a NAD ihlette egyszerű formatervnek és filozófiának, továbbá a Holman-féle RIAA-korrektor kapcsolásnak. Később mindkét cég csinált jobb/rosszabb készülékeket - csak az a kérdőjel, hogy a Protonnál mennyit engedtek a hangminőségből, amikor -később- le kellett faragni a gyártásköltségből. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a "felsőkategóriás" NAD AVR minden tekintetben jobb az AM3-nál...

(#76033) bta1 válasza vicces (#76031) üzenetére


bta1
őstag

A karbaknál nem lehet magasságot állítani? A korrekt megoldás lejjebb vinni a karcsapágyazás síkját, visszaállítva az eredeti függőleges letapogatási szöget.

(#76034) vicces válasza bta1 (#76033) üzenetére


vicces
addikt

szerintem fel kéne emelni pár millit. a tű vizszintes szikja most lejebb van, mint az eredeti. "lóg" egy picit a tű és hiába emelek rá a lejátszás inditásánál, még mindig beleér a lemezbe. csak az a fura, hogy a kézi kiemelés nem jó, de a reject igen. és mind a két mód ugyanazt a karocskát mozgatja. vagy ezek szerint betaláltam a két mód közti tűrés-különbségbe.
szét kéne szednem az egész masinát, addig nem leszek okosabb. gondoltam hátha valaki. na majd valamikor.

egyébként milyen lejátszó az ajánlott ami még emberi áron van és szintén nem őskövület? 250-300 euró körül.

[ Szerkesztve ]

:)

(#76035) bta1 válasza vicces (#76034) üzenetére


bta1
őstag

"szerintem fel kéne emelni pár millit"

Igen, ezt jól elírtam:) Ha fordított lenne a helyzet, akkor shell-hangszedő közdarabot javasoltam volna. A lift nyelvére nem tudsz ráhúzni egy megfelelő átmérőjű rugalmas, vékonyfalú műanyagcsövet?*

Ha kicsi (1-2 fok) a szögeltérés, az inkább csak mélyebb tónust eredményez, ami az AT hangszedődet ismerve egy bizonyos mértékig nem hátrány...

* Gyors sufnimegoldás: 1-2 menet ragtapasz szalag a lift nyelvére, azon nem tud elcsúszni a karcső.

[ Szerkesztve ]

(#76036) vicces válasza bta1 (#76035) üzenetére


vicces
addikt

Valami ridegebb, csuszósabb ragszalagra gondoltam én is. Akkor erre indulok tovább.
Egyebkent ez lett volna a következő kérdésem, hogy merre toljam a pickupot a shellben, mert a magasak nem túl fickósak. Előre vagy hátra?

:)

(#76037) dgyuri0123 válasza Lite (#76029) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Bármelyikük megbirkózna 28 nm-el, "normális" hangerő mellett de tény, egyikük sem headbang-eléshez lett tervezve. Arra ott a Quadral. :)

(#76032) bta1: Nekem AM455 volt, ami "állítólag" színtiszta Nad tervezés.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#76038) Lite válasza bta1 (#76032) üzenetére


Lite
őstag

Jaja, a városi legenda ismerős. Aztán, amikor összehallgattam a Nad 757-el, közük nem volt egymáshoz...
Mondjuk, anno, 94-ben, mikor vettem, az AM3 volt az új és legnagyobb gépük (tudomásom szerint).

Egyébként ez az RIAA korrektor valami különleges darab? Abszolút nem ismerem, csak régen jó volt bakelitet hallgatni vele és mindenki gyorsa felfedezte a cd / bakelit különbséget vele.

De azért adja a kérdés: érdemes foglalkozni vele, vagy inkább komplett új rendszer a vége...?

(#76039) bta1 válasza vicces (#76036) üzenetére


bta1
őstag

A magas csak a függőleges szöggel jönne helyre - de akkor (korrekt hangú phonóval) megkapod az enyhe "audiotechnikás" prezenszkiemelést is, ami nem minden rendszerben szerencsés dolog.

A vízszintes szöghibát a kargeometria szerint megszerkesztett sablonnal ("tonearm protractor") lehet minimalizálni - lényege, hogy a hangszedőt addig kell tologatni-forgatni, amíg a két bejelölt helyen érintőirányba nem áll a tengelye. Naív módon feltételezve, hogy a tűt gyárilag halálpontosan irányba állították.. :)) Ezen a szinten kb. a bebeszélés határán lehet a különbség az "optimális" és a pontatlan beállítás között.

Ami viszont kiemelten fontos, az a tűnyomó erő (nálad 20mN) és az antiskating.

(#76040) Lite válasza dgyuri0123 (#76037) üzenetére


Lite
őstag

Itt nem headbang a cél, de rettenetesen frusztráló, hogy pl. egy Dire Straits albumnál a lábdob elveszik, ha megküldi az ember. Mélyszegény / erőtlen hangfalat lehet olcsón is kapni... Meg a 13 cm-es mélyben sem tudok igazán hinni. Szóval egyre érdekesebb a téma. Mi lehet az, ami azért bírja a gyűrődést és tudja, amit kell? Nem sűrűn veszek ilyen komponenseket és nem is 2 évre szeretném. :N

(#76041) bta1 válasza Lite (#76038) üzenetére


bta1
őstag

"Egyébként ez az RIAA korrektor valami különleges darab?"

Nem különleges, viszont rendesen meg lett tervezve, ráadásul a Lucasfilm mérnökére való hivatkozás jó reklámot jelentett a feltörekvő cégnek. Azelőtt a belépő szintű, olcsó erősítők phonó részét csatornánként 2-3 tranzisztoros vagy egy műveleti erősítős rutinmegoldással szokták elintézni...

(#76042) Lite válasza bta1 (#76041) üzenetére


Lite
őstag

Akkor ezért nem tűnt rossznak hiMC-vel sem...?

(#76043) johnywalker


johnywalker
őstag

Itt elveszett, de..!
Érdemes Hi-Fi rendszerhez mélynyomót csatlakoztatni!Még a legjobb, legtöbb mélyet szolgáltató sztereó rendszerhez is!Tudom hogy ezzel szentségtörő vagyok (mint jópáran már), de a szép és hiánytalan hangzás is elviseli...

(#76044) Alu válasza dgyuri0123 (#76000) üzenetére


Alu
senior tag

Ideiglenesen egy Pioneer DV-575A és egy Marantz DV4610 van erre a célra. Nem mai darabok, ezeket találtam otthon. Mivel inkább a pc alapú lejátszás felé szeretnék elindulni eddig nem is nagyon keresgéltem lejátszót. (Cél egy htpc audiophile linuxxal, de ez még odébb lesz...)
A dacos topikban egyébként a Denon da300 -at ajánlottak, de az új ára jóval a tervezett határ felett van. Most várok, hátha találok használtat olcsóbban. Esetleg ha tudnál mást szerényebb árban ajánlani azt szívesen fogadnám. :)

(#75997) krichd1: Igazad van, bár (ne érts félre) remélem minél később jutok el odáig. Én ezzel a rendszerrel néhány évre le szeretném zárni a hifis bizniszeket és csak élvezni a zenét. Szerencsére ezen a téren egyenlőre nem vagyok túl nagy igényű és ezt a mostani rendszer kiszolgálja.

krichd1 + bta1: Mondjuk arra azért kíváncsi lennék használtan, 200-250 ezerből ti milyen álló hangfalat ajánlanátok, ha az ikon ennyire nem éri meg az árát?

(#76043) johnywalker: Merész vagy ;]

[ Szerkesztve ]

λŁƯ™

(#76045) bta1 válasza Lite (#76040) üzenetére


bta1
őstag

Nincs mese, ha a hallgathatóság mellett komoly mélyenergiát szeretnél, ahhoz mindenképpen membránfelület kell, és bizonyos műfajokon a 20...50W erősítők is kevésnek fognak bizonyulni. Nem lesz olcsó mulatság...

[ Szerkesztve ]

(#76046) dgyuri0123 válasza Lite (#76040) üzenetére


dgyuri0123
nagyúr

Gondolod hogy a linkelt Sonus Faber erőtlen lenne? Hát nem tudom, de azt igen, hogy borzasztóan zenei hangú doboz, ami nekem fontosabb, mint a mély hangok orgiája. Egy Dire Straits meg sem kottyanna neki. Metallica viszont már nem feltétlenül az ő stílusa.

#76044 ): Értem, de van egy remek erősítőd amit jó lenne valamelyest kiszolgálni. DA300 minimum kellene, persze használtan. Szerintem.

[ Szerkesztve ]

"csak a zene van"

(#76047) Zsopa


Zsopa
tag

Sziasztok májsztrók! A következő történt. Úgy néz ki megszivattak eléggé, bár nem tudom még biztosan... de valami nagyon fura és aggasztó történt...
Rákattintottam egy youtube linkre, ami következő volt, DE MIELŐTT BEHÍVOD VEDD LE A HANGOT!!!!! https://www.youtube.com/watch?v=_EZ7hHjHhJM.
Ez állítólag elriasztja az állatokat, egy magas frekvencia.... csak úgy meg akartam nézni, hogy hallható-e vagy sem... hát hallható volt, és bár gyorsan levettem a hangerőt, de csak a fülesemen, máshol nem. Namost nekem alaplapi hangkártya megy, és ki van kötve egy 300 Wattos Onkyo erősítőre (nem egy új darab, de nem rossz... legalábbis eddig nem volt) Az erősítő úgy 4-5-ös fokozatra volt hangosítva, éles és magas maxon, balansz jelentősen balra tekerve, mert félsüket vagyok sajnos... az oprendszeren a hangkártya hangerő maxon, de itt is a balansz elhúzva jelentősen balra... szoftveres equalizer-e, kb úgy volt állítva, hogy a magasak és mélyesk majdnem maxra húzva, a közepek középen. Namost mivel olyan szinten azonnal észbe kaptam, hogy lehet hogy ártani fog a fülnek, és 1-2 másodperc után lehúztam a fülessen (A dróton levő), kis potit, de semmi máshoz nem nyúltam, mert nem gondoltam álmomban sem hogy esetleg más baj is lehet... 1 perces a vidi, de aztán jön egy másik, azt is elkezdte lejátszani, én meg nem tudom elbambultam vagy mit tudom én de, arra kaptam észbe, hogy büdös van!!!!! Közben szépen mentek tovább ezek a magas hang videók sorban, én meg valami mást néztem már és nem értettem mi ez a büdös, össze vissza szaglásztam, mire rájöttem hogy, úristen ez a szag, az a szag, amikor elfüstöl az elektronika, vagy legalábbis nagyon olyan... a lábamat szagolgattam hogy esetleg az büdösödött volna be (nem szokott, szóval fura lett volna), aztán kiszagoltam az ablakon nem kintről jött-e be, aztán az ajtómon ki a lakásba, nem bentről-e, és mire a zárlatos szőke agyammal összeraktam hogy ez egy olyan szag, ami simán lehet elfüstölés szag, addig ki tudja hány percet még mentek ezek a bizonyos "ultra son" videók, annyi hogy csak a fülesen volt teljesen levéve, de a hangkártya maxon nyomta és az erősítő meg kapta szépen az áldást, bár nem volt nagy hangerőre véve, de azért egy 300 Wattos, már nyomja 4-5-ös fokozaton is keményen. Kétségbeesve kilőttem a vidit... picit vártam, de ahogy szaglásztam nem tudtam behatárolni, hogy az erősítőből jött-e a szag vagy a pc-ből... aztán meg gyorsan eloszlott, nem kapcsoltam ki semmit... csak a hangerőt tekertem le nullára az erősítőn... aztán pár perccel később feltekertem és elkezdtem valami zenét lejátszani, hogy hallgassam meg, történt-e valami kár, tönkrement-e valami. Namost látszólag úgy tűnik, hogy semmi, mert szól szépen (csak mivel félsüket vagyok, annyira nagyon vájtfüllel nem tudom meghallgatni hogy torzult-e vagy sem, tűntek-e el frekvenciák vagy sem. Ad mélyet, magasat és közepet is, amennyire én meg tudom ítélni, jobbra is balra is... teztelgettem hallgatgattam kicsit, nem érzek változást. Viszont az erősítő mintha melegedne jobban mint előtte, és egy kicsit mintha több lenne az éles magas hang, de simán lehet hogy ezeket csak pszichésen paráztatom be magamnak.
A kérdés tehát az, hogy ez a lábszag szerű büdös vajon elektronika elfüstölés (vagy esetleg túlmelegedés) szag lehetett-e (a PC biztos nem melegedett túl, a hőértékeket nézem folyamatosan) vagy csak véletlen valami ki tudja milyen fura szag gyorsan bejött és el is szökott, vagy csak hallucináltam az egészet... Létezhet-e ilyen, hogy egy extrém magas hang, árt egy erősítőnek vagy egy hangkártyának, ilyen módon hogy valami büdösödni kezd (esetleg valami alkatrész el is szállhatott, csak nem kulcsfontosságú ezért nem hallok különbséget, és látszólag működik minden tovább... Keletkezhetett-e valami kisebb rejtett hiba? És létezhet-e hogy jobban melegszik az esemény óta az erősítő? Eddig langyos volt úgy emlékszem, most meg a teteje igencsak meleg, majdhogynem forró. Korrábban volt jó néhány erősítőm (ezt használtan vettem nemrég), de a legerősebb volt 100 Watt körüli, meg inkább ilyen 50-100 watt közöttiek, emlékeim szerint különösebbképp egyik sem melegedett... Normális-e hogy egy 15 év körüli 300 Wattos Onkyo így melegszik?

[ Szerkesztve ]

(#76048) Melorin válasza Zsopa (#76047) üzenetére


Melorin
addikt

Ilyesmiktől tekercsek szoktak felhevülni, mint pl egy trafó vagy hangszóró. Lshet, hogy a hangszóró menetzárlatos lett az izzástól, ezért csökkent az impedanciája és azt már nem szereti annyira az erősítő? De ezek csak feltevések.

(#76049) Lite válasza bta1 (#76045) üzenetére


Lite
őstag

Erre fel vagyok készülve, de pont azért lenne jó elindulni valamilyen irányba, hogy anyagilag is megérkezhessek. Azért a Proton 2x80W 8 Ohm, a Nad 757 pedig 7x60, tudtak elég "bugit" csinálni ekkora szobában.

(#76050) Lite válasza dgyuri0123 (#76046) üzenetére


Lite
őstag

Töredelmesen bevallom, nem hallottam Sonus-t szólni. Biztosan sok meglepetés lesz még a hallgatózások során, nem akarok előre ítélkezni. Csak annyit merek mondani, hogy az eddig tapasztalataim és az általam hallott hangfalak kapcsán, a membránfelület csökkenése a mély eltűnésével egyenesen arányos volt.

Olyat szeretnék, ami azért bírja a dögös zenéket - nem heavy metal-ra gondolok, de a Dire Straits, Parov Stelar és Chicane élvezhető legyen.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.