2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Zűrös konfig upgrade!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy döntöttem megosztom veletek életem eddigi leghúzósabb (legrosszabb) konfig cseréjét...

[ ÚJ TESZT ]

Úgy döntöttem megosztom veletek életem eddigi leghúzósabb (legrosszabb) konfig cseréjét (fejlesztését).

Kezdem az elején.
Tavaly vettem egy P5w dh lapot,bele egy 805-ös procit, mellé 2*512 A-data 533-as ramot. Ez nagyon nagy szintugrás volt nekem. Használtam közel egy évig ezt a konfigot,d e közben valahogy végig hiányérzetem volt. Nem hozta az a teljesítményt, amit vártam volna tőle.
Sajnos a 7600gst-m megadta magát, így garizás és ráfizetéssel lett egy inno 8600gt-m.
Ezt olcsón megúsztam, de nem hozott tényleges gyorsulást. Elkezdtem gondolkodni rajta, hogy váltok egy amd konfigra. Jobbnak tűnt játékok alatt. De ezt az ötletet elvetettem inkább, mert nem volt igazán olyan lap, olyan konfig ami megnyerte volna a tetszésemet.
Tehát következett az alaplap csere. Nagyon szép és nagyon jó lap a P5W-DH,és nagyon sokat buktam rajta, de nem használtam ki a képességeit és valahogy ráuntam. Tehát kemény 25k-ért egy PH-s kolléga lett boldog tulajdonosa. Giannit hívtam,h ogy kellene egy P35 DS4 lap. Egy napon eladtam a régit és vettem meg az újat. Örültem,mert rev2-es a lap, biztosan nem lesz gond vele.
Hazaértem este hétre a sok biznisz után. Lapot gyorsan kibont, bele proci,rá nagy silent tower hűtő, amit kb. fél óráig tart felcsavarozni. Utolsó ellenőrzés, minden a helyén van e.
Feszült pillanatok és megnyom Power gomb. Ventilátor felpörög iggggee…..neem leáll a gép… hmm… megint elindul….megint leáll. Ezt eljátssza egy 10*. Jó enyhe feszültség a levegőben, sóhaj, most mi van? Gép kiköt, kábelek lehúz, alaplap kiszed házból. Rárak dobozra csak vga és ram bele. Csavarhúzóval power jel kiadás. Megint elindul-leáll-elindul-leáll. Bios reszet, de megint ugyanaz. Teljes idegesség és kétségbeesés. Gyors segítség kérés Ph-n. Idegesen és fáradtan lefekvés és alvás.
Másnap be munkába, fel PH-ra egyből. Megjön a válasz. A 805-procim csak 533-as fsb-t tud. A lapon pedig 667 a minimum. Nem néztem utána rendesen. Pedig fent volt az oldalon, de számomra nem volt egyértelmű a procim melletti N/A felirat.
Nos kicsit aggódás,anyagi csőd most új proci, de ha venni kell, akkor venni kell. e6550-esre esett a választás. Ismét PH-n (Hol is máshol :)) találtam egy kollegát, akinek volt egy eladó 31k-ért. Nem új proci, de van rá 11hó gar. Tehát másnap meló után találkoztunk is és létrejött a biznisz. Siettem haza, ahogy tudtam. Most már semmi sem állhat az utamba. Otthon gyorsan ledob cuccaim. Proci berak lapba, silent tower lazán rácsavaroz. Rutinosan nem tettem be a házba a lapot még ki nem próbáltam. Szóval tesztre kész a konfig ismét. Csavarhúzó elő, közbe valamiért belémhasít, hogy tegnap eltűnt egy anya és sehol nem találtam. Lap felfordít--szépen kipottyan az anya. Akkor most már tényleg teszt. Power pöckök összeérnek, ventilátor elindul, iiggee…..neeemm… megint leállt, de most nem indult el újra. Dühömben csapkodom, amit érek (kivétel a lapot) és anyázok. A proci, rossz a proci!
Pár perc kicsit megnyugszom. Eszembe jut, hogy p5w-dh-nál volt olyan, hogyha először nem 4pines hűtő volt rajta nem indult el. Rádugtam a gyári hűtő ventijét. Elindít, de megint ugyanaz anyázás. Ezekután nem tudom miért, de silent tower lecsvaroz, felrak gyári hűtő.
Lap bekapcsol, ventilátor felpörög és igggeennn elindult!! Bejött a lógó a monitoron. Hangos Hallenuja éneklés!!. Nagy boldogság. Belépek biosba. Hm sok hülyeség van itt. Na mind1 adjunk rá egy kis +fsb-t nehogy már alapon járjon. Save and exit. Elindul újra a lap, vissza bios-ba, hőmérsékletet nézni. Belépek 2s után lefagy. Most mivan? Bisoban lefagy a gép? Pumpa kezd felmenni. Újraindít, megint lefagy, ezt még 3*. 4.-re kiírta, hogy a bios image visszaállítása. Most nem fagyott le. Viszont néha furcsa színek villodzottak be és feliratok. Jó, bios reset, default. Most nem turkálok biosba. Jöjjön a win telepítés. Cd-berak. Telepítő elindul, hardver vizsgálás és és újraindul a végén. Most mi a ku…élet van?? Totál ideg. Próba még 2*. Ugyanez. Megnéz bios, vinyoból csak 200Gb-ot lát 250 helyett. Állítgat össze vissza a módokat. Semmi változás. Valami rossz! A proci lesz az! Tulaj felkeres. Azt mondja nála ment. Mondtam neki, akkor holnap elviszem hozzá és mutassa meg. Beleegyezett. Rendben akkor holnap kiderül legalább. Ha nem a proc, akkor ram, vagy lap. Elkészült halászlé, evés, kis megnyugvás,j ólakotság. „Higgadtan” leül gép elé, be biosba, olvasgat nézelődik.
Ekkor hirtelen meglát, hogy a memória 667-en jár 533-helyett.
Lassan születőben egy gondolat. Az már tuningot jelent, ram tuningot. A tuninghoz fesz is kell. Hoppá, közben felfedeztem, hogy a vinyom csak 200Gb-os, csak sokáig volt mellette egy 50Gb-os és így maradt meg bennem (jót röhögtem magamon)! Win telepítő elindul és tovább megy! Éljen meg van a probléma.
Rossz az xp lemez, nem tudja olvasni az optika…..mondom ezt már lesz.... Próba kedvéért Vista dvd-elő. Szépen felmászik. Nagy boldogság. Biosban még gyors tuningot hadd menjen, aminek menni kell. Everest teszt, első hely! Hmm ez már nagyon kellett az egomnak !
Boldogan, megnyugodttan aludni térek. Reggel kicsit korábban kellek, gépet be, jólesik, hogy megy 2 nap kihagyás után.
Ma, ha végre haza érek, xp felrak és játék teszt végre!.
Sok szenvedés után sokkal nagyobb az öröm is: Ma megint tanultam valamit!

Ph-s kollegától pedig elnézést, tökéletes a processzor!

Bocs a sok furcsa szóért meg a helyesírásért, melóhelyen ennyire volt időm!
Majd rakok ide képet az új cuccról otthon!

az alaplap

a párosítás

pillanatkép(meg gyári hűtő,most örülök,hogy megy!)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.