2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

ZTE Axon 7 - pezsgő meglepetés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Snapdragon 820, sztereó előlapi hangszóró, 5,5" QHD AMOLED, átlag feletti kamera és akkuidő elérhető áron?!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A történet úgy kezdődött, hogy eljött az idő lecserélni jó szolgálatot tett Nexus 5 telefonom. Próbáltam jó ár-érték arányú készülékeket összeszedni a kívánságlistára, fontos szempont volt, hogy ha már váltok, tényleg előrelépés legyen, de lehetőleg ne is legyen irreálisan drága.

Mindenképpen fémházas típust szerettem volna szép designnal és nagy akkuval, lehetőleg 5,5 colos AMOLED kijelzővel, így jöttek képbe a kínai telefonok, közülük is a minőségi, idősebb gyártók termékei. Először egy Xiaomi Redmi Pro-t néztem ki, de az MTK SoC miatt kicsit tartottam tőle, mivel számomra a VR tartalmakhoz elengedhetetlen az erős GPU, így tovább keresgélve drágábban ugyan, de rátaláltam a ZTE felsőkategóriát megcélzó phabletjére.

Design,külső

Külsőre szerintem nagyon eltalálták a készüléket, ami nem csoda, hisz a BMW is beszállt a design megtervezésébe. A készülékház unibody alumínium, ami kellemesen vékonyra sikerült maximális 7,9 mm vastagságával, a hátlap enyhén ívelt, így segítve a jobb fogást. Az összeszerelés minősége és az anyaghasználat kifogástalan, nyoma sincs ropogásnak, recsegésnek, se gomblötyögésnek, ezt erősíti az átlag feletti 175 g súly is, ami kézbe véve még inkább prémium benyomást kelt az emberben.
Pár napos használat után teljesen hozzászoktam a nagyobb mérethez, a keskeny kereteknek köszönhetően egy kézzel se nehéz a használata.

Az arany szín miatt aggódtam kicsit rendeléskor, ugyanis szürke változat nem volt raktáron, de végül egyáltalán nem bántam meg, élőben inkább pezsgő, bronz színhez hasonlítható a gyártó szerinti "ion arany", amely nagyon elegáns hatást kelt.

Az előlapon található az Axon 7 két nagy dobása. Az egyik kétségtelenül az 5,5 colos képátlójú AMOLED kijelző 1440 x 2560 pixeles QHD felbontással, mely tűéles 538 ppi-s pixelsűrűséget eredményez. A panel Gorilla Glass 4 védelmet kapott, a széleken 2.5D kerekítéssel, beszállítója pedig a Samsung, így a képminőségre egy rossz szavam sem lehet, a betekintési szögek rendben vannak, a kép lenyűgözően részletes és a kontraszt is kiváló, többször előfordult, hogy a gyári zárképernyőn percekig csak lapozgattam a háttérképekben gyönyörködve. Szerintem alapbeállításként sem túlszaturált a kijelző, de akinek a gyári kalibráció nem felelne meg, annak lehetősége van ezt a beállítások közt saját szájízére szabni, 3 lépcsőben állítható telítettség (normal, colorful, gorgeous) és szintén 3 lépcsőben a fehéregyensúly (warm, normal, cold). Én ezzel a lehetőséggel éltem, ugyanis közelebb áll a szívemhez a meleg fehéregyensúly.

A másik nagy dobás a sztereó előlapi hangszóró, amely igen komoly hangerőre és tiszta hangzásra képes, még maximum hangerőn is, mindezt pedig megspékelték még szoftveresen a Dolby Atmos technológiával, ezzel javítva a térhatású hangzást és a mély hangok kiemelését.

Helyet kapott még az előlapon egy 8 mpx felbontású nagylátószögű kamera, melyet szerencsére plexi helyett üveg lencse véd, értesítő LED a kijelzőt körülvevő fekete keretben a jobb felső sarokban kapott helyet, piros és zöld színben képes világítani, vagy ezek keverékében. Sajnos az RGB megoldást kihagyta a gyártó.
Közelség- és fényérzékelő szintén megtalálható a kijelző feletti jobb oldalon. A kezelőgombok kínai modellnek köszönhetően a kijelző alatt kaptak helyet hardveres kapacitív formában, így meghagyva az értékes helyet a kijelzőn megjelenő tartalmaknak. Sokak a háttérvilágítást hiányolják belőle, de számomra sötétben is egyértelmű helyen található a 3 kezelőgomb és világítás nélkül is reflexszerűen megtaláltam őket. Az egykezes használatnak mindenképpen jót tesz, hogy ilyen közel tették őket egymáshoz, továbbá minimalista jelölésüknek köszönhetően a két szélső gomb funkciója gond nélkül cserélhető.

A hátlap letisztult, matt felületet kapott, így az ujjlenyomatok egyáltalán nem látszanak rajta, viszont száraz bőrrel meglehetősen csúszós a fogása, ezt a problémát a dobozban mellékelt átlátszó TPU tok könnyen orvosolja.

Fent kapott helyett a 20 megapixeles f/1.8 fényerejű Samsung S5K2T8 ISOCELL szenzor, PDAF fókusz, optikai és digitális képstabilizátorral megtámogatva. A szenzor felett 5 részes lencse szett található külső zafír védőüveggel, az alatta levő mélyített sávban pedig a dupla ledes villanó és ujjlenyomat-olvasó. Működése pontos, kb. 10 alkalomból 7-szer sikeres a beolvasás, ami pedig igazán jó, hogy fizikailag nem kell benyomni a gombot, ugyanis megelégszik az érintésünkkel is.

A készülék bal oldalán található a dupla SIM tálca, melybe két nanoSIM vagy egy SIM és egy microSD kártya tehető. Jobb oldalt középen a bekapcsoló gomb, felette pedig a hangerő fel-le szabályzó, fent a 3,5 mm jack csatlakozó és a másodlagos mikrofon, alul pedig az USB C 3.0 csatlakozó és az elsődleges mikrofon foglal helyet.

Hardver,adatkommunikáció

A ZTE nem titkolja, hogy felső kategóriába szánt készüléke a Samsung S7 és az iPhone 7 riválisának készült, így nem is kérdés, hogy a motorháztető alá bivalyerős Qualcomm chipset került a Snapdragon 820 MSM 8996 személyében, melyben 4 Kyro mag dolgozik 2 x 2,15 Ghz és 2 x 1,6 Ghz órajeleken járatva, mellé pedig az Adreno 530 grafikus gyorsító 625 MHz-en, mely könnyedén megbirkózik a QHD felbontással is. Rendszermemóriából 4 GB dual-channel LPDDR4 áll rendelkezésre a maga 1866 MHz sebességével. NFC is megtalálható a hátlapon, továbbá támogatott a Quick Charge 3.0 gyorstöltés, mellyel 30 perc alatt 50% pumpálható a telepbe, a teljes töltés pedig 1,5 órát vesz igénybe.

Audio fronton is belenyúltak a hardverbe, 2 AsahiKasei chip került beépítésre, egy AKM4961 Hifi Recording processzor hangfelvételhez, mellyel a gyártó szerint 7 méter távolságból is rögzíthető egy beszélgetés, lejátszásra pedig egy AKM4490 Hifi Audio erősítő. A beépített háttértár 128 GB méretű, UFS 2.0 olvasási sebessége 405 Mb/s és 169 Mb/s írás esetén.

A Wi-Fi dual-band 802.11 b/g/n/ac és WiFi Direct képes, Bluetoothból v4.2 áll rendelkezésre A2DP-vel.
Támogatott frekvenciák: TDD-LTE B38/39/40/41, FDD-LTE B1/2/3/5/7/8, TD-SCDMA B34/39, WCDMA B1/2/5/8, CDMA 1X/EVDO BC0, GSM B2/3/5/8. B20 nincs de számomra ez nem is létfontosságú.

Térerővel és wifivel nem volt bajom, ugyanolyan jelerősséget produkál, mint barátnőm iPhone 6s telefonja. A GPS támogatja az A-GPS-t és látja a GPS, GLONASS, BDS műholdakat is, ennek köszönhetően másodpercek alatt talál fix jelet, és azt minden gond nélkül tartja is.

Csináltam pár szintetikus tesztet, ezek eredményei itt láthatóak:

Kamera

Sajnos ezt még nem volt időm jobban letesztelni, de eddig egész jól teljesített a rossz fényviszonyok ellenére is. A tesztképek mind automata módban készültek, de megtalálható a teljesen manuális mód is záridő, ISO, fókusz, fehéregyensúly, expozíció állítási lehetőségekkel. Vannak továbbá extra módok, mint például különböző éjszakai lehetőségek, amik a záridővel játszanak.

Videót 4K-ban is felvehetünk 30 fps sebességgel vagy 1080p-ben 30/60 fps-el, illetve lassítva 720p 240 fps-sel.

Később lesz még több teszt kép is, de addig is itt vannak ezek:

Szoftver,akku

A telefon egy ZTE által enyhén módosított rendszert kapott, amit Mifavor 4.0 névre kereszteltek, és Android 6.0.1 Marshmallow alapon nyugszik. Néhány UI módosításon kívül szinte gyári a rendszer, de van pár extra ötletes funkció. Ilyen pl. a minden feloldásra változó zárképernyő háttér, ami rendszerint szereti fitogtatni a kijelző képességeit. A gesztusvezérlés, mellyel elérhető a dupla koppos ébresztés, háromujjas képernyőkép-készítés, zárképernyőn telefon rázásával zseblámpa kapcsolása. Van továbbá kesztyűs mód, és lebegő navigációs gomb, amit a gyártó MiPOP névre keresztelt.

Amit még szerettem, az a Mi-Assistant, mellyel gyakorlatilag a greenifyhez hasonló hibernálás oldható meg, tartalmaz Adblockert, ami tényleg kiválóan működik, továbbá hívásblokkolót és tárhelytisztogató funkciót is. Van még a tarsolyban egy akkuoptimalizáló, amely jelez is nekünk, ha egy app nagyon szívja a háttérben az energiát. Nem tudom, mit csinál pontosan a smart battery mód, de azt nagyon jól teszi, ugyanis az üzemidő igen impozáns, viszont a teljesítményen mégsem észlelhető takarékoskodás.
Átlagos mindennapi használattal ezeket az üzemidőket sikerült kihozni a 3140 mAh li-pol telepből.

Összegzés

Az Axon 7 egy igen jól sikerült készülék, külsőre és belsőre egyaránt, a legolcsóbb modell 112 ezer forint, amivel rendesen alávág a konkurenciának, még ha kamerás képességei valamivel el is maradnak a csúcstól. Kárpótlásként ott van a kiváló sztereó hangszóró, és az 5,5 colos QHD AMOLED kijelző, ami az erős hardverrel együttműködve kiváló társ VR tartalmakhoz és a Google Daydreamhez, mely hivatalosan is támogatott, ennek utolsó követelménye a jövő tavaszra érkező Nougat frissítés.

Ezért az árért nem kérdés az ajánlott plecsni!

A telefont az SPEmalltól rendeltem és külön köszönet jár tibcsi0407 fórumtársnak a segítségért és a kedvezményes kuponokért!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.