2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Útmutató a basszus hangok kezeléséhez

Útmutató a házimozi rendszerünk mélynyomójának beállításához: szűrők, sugárzók, frekvenciák.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A Prohardver Házimozi erősítős topikjában gyakran előforduló kérdés, hogy hogyan állítsák be az emberek a mélynyomójukat. Egyszer BBéci linkelt hozzá egy angol nyelvű cikket, amit elolvasván én is sok újat tanultam. Páran a fórumról szintén elolvasták volna, de erősen hiányos angoltudásuk miatt nem tudták, és gondoltam, bevállalom a cikk lefordítását saját szakállamra.
Előre jelzem, nem ez a szakmám, nem vagyok szakfordító, nincs ilyen irányú végzettségem, csak megpróbáltam érthetően átírni magyarra az eredeti szöveget, hogy más is tanulhasson belőle. Előre elnézést kérek az esetleg enyhén magyartalan megfogalmazásokért, sokszor csak éjfél környékén volt időm a fordításra.

A szerző hangvétele legtöbbször tárgyilagos, de néha átvált közvetlen stílusba, mintha csak az ismerősének mondaná (vagy inkább írná ezt). Tulajdonképpen érthető is ez a stílus, mert egy angol fórum hozzászólásról van szó, ami egy kicsit terjedelmesre sikerült. Lássuk:

Útmutató a basszus hangok kezeléséhez I. rész.

Készítette: Big Daddy

Fordította: Patice

Miért van szükségem egy mélynyomóra?

A teljes frekvencia-tartomány megszólaltatására képes hangsugárzók gyártása bonyolult és drága. Tisztán és hatékonyan visszaadni a mélyfrekvencia-tartomány hangjait csak nagy hangszórókkal, nagy ládákkal és jó sok energiával lehet. Ez az oka annak, hogy a mély hangok megszólaltatásának feladatát egy mélynyomóra bízzuk. Ez lehetővé teszi a gyártóknak, hogy könnyebben és gazdaságosabban tudjanak hangsugárzókat előállítani.

Mi az az LFE (Low Frequency Effects = Alacsony Frekvenciájú Effektek)?

Az LFE (.1) szolgáltatja azt a dedikált csatornát a mély hangoknak, amitől a mozifilmek olyan hatásosak (ütősek) lesznek. Az LFE jel sáv-határolt, felfelé 120 Hz-ig.

Az LFE csatorna célja, hogy tárolja azokat a nagyon hangos, mély frekvenciájú effekteket, amik nem férnének bele más hangsugárzók dinamika-tartományába. Ezért rögzítik az LFE csatorna hangjait -10 dB-el alacsonyabb szinten a többi 5, vagy 7 csatornához képest, hogy maradjon elég tartalék az egyenlő hangossági szintek követéséhez. Ez azért szükséges, mert a mély basszus hangoknál több hangerő kell ahhoz, hogy ugyan olyan hangosnak halljuk, mint a középtartományt. Ezért az LFE csatorna lejátszáskor kap egy +10 dB-es erősítést, hogy elérjük ezt.

Amikor a lejátszó digitálisan van összekötve a házimozi erősítővel/processzorral, HDMI, optikai vagy koaxiális kábellel, akkor ez a +10 dB-es erősítés automatikusan hozzáadódik a jelszinthez. Ha analóg kábelekkel történik a bekötés, akkor előfordulhat, hogy ezt a +10 dB-es erősítést manuálisan kell beállítanunk.

Az LFE csatorna egy független csatorna, ami nincs hatással a többire. Az információtartalma 120 Hz-ig terjed függetlenül attól, hogy állványos, vagy álló hangfalakkal rendelkezel. Fontos, hogy megkülönböztessük az LFE csatornát és a mélynyomót. Az LFE egy előállító csatorna, a mélynyomó pedig egy lejátszási csatorna. A hangmérnökök határozzák meg, hogy mi kerüljön az LFE csatornára, a házimozi rendszer használói pedig azt, hogy mi szólaljon meg a mélynyomón.

Mi az az aluláteresztő és felüláteresztő szűrő?

Aluláteresztő szűrő: Egy aluláteresztő szűrő blokkolja (levágja, „letöri”) a vágási frekvencia feletti magas hangokat, és átereszti az ez alatti, mély hangokat. Néha nevezik felül vágó, vagy magasvágó szűrőnek is. Az aluláteresztő szűrőt általában mélynyomókban használják, hogy levágják azokat a magasabb frekvenciákat, amiket már nem tudnak megszólaltatni. Az aluláteresztő szűrők a legjobb minőségű erősítőkben 24 dB/oktáv meredekséggel vágnak.

Felüláteresztő szűrő: A felül áteresztő szűrők a vágási frekvencia alatti hangokat blokkolják/vágják, és az e feletti hangokat áteresztik. Néha nevezik alul vágó szűrőnek is. A felüláteresztő szűrők a legmodernebb erősítőkben 12 dB/oktáv meredekséggel vágnak.

Kicsi és nagy hangsugárzók

Az erősítők mélyhang-kezelési menüjében a hangsugárzók beállítása „kicsire” (Small) vagy „nagyra” (Large) nem utal semennyire sem a hangsugárzóid fizikai méretére. A hangsugárzóid mély hang lesugárzási képességeire utal, hogy képesek-e reprodukálni a nagy energiájú, mély basszus hangokat 80 Hz alatt.

A hangsugárzóid frekvenciamenetéről informálódj a használati utasításból vagy a gyártó honlapjáról. A következő táblázat egy „közelítő útmutató”, ami az Outlaw Audio ajánlása alapján készült.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.