2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Ulefone Armor 8 Pro

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Jobb vízállósággal valamint hibátlan Bluetooth-szal elsődleges készülékké válhatott volna. Szubjektív cikk!

[ ÚJ TESZT ]

Volt már nekem mindenféle strapatelóm, olcsó is, drága is. Igazából egyik sem lett az elsődleges telefonom, bár lehet, hogy csak nekem nagyok az igényeim... Tavaly például vettem egy Samsung Galaxy Xcover 4s-t, de már csak másodlagos telónak, azokra az esetekre, amikor strandolunk vagy kirándulunk, bringázunk. A Samu természetesen nem bírta a strandolást, hamar beázott. Ezután vízálló tokba tettem, de ezzel az erővel bármilyen telefont vehettem volna, hiszen vízálló tokban bármelyik bírja a vizet. Az üzemideje is karcsú volt, de legalább cserélhető volt az aksija. Teljesítmény terén sem jeleskedett, cserébe viszont jócskán melegedett, szóval hozta a szokásos Samsung szintet.

Idén aztán elpasszoltam a Samut, és hosszasan barátkoztam a gondolattal, hogy megvegyem-e a Motorola Defy 2021 néven augusztusban debütált strapatelót. Mivel az ígért szállítási idők egyre csak nyúltak, mint a rétestészta, ráadásul a kiskereskedelmi ár is bőven a 100 ezres fájdalomhatár fölé ugrott, így végül lemondtam az előrendelést, és hirtelen felindulásból megrendeltem az Ulefone Armor 8 Pro csodamasinát, kevesebb, mint 60 ezresért az egyik webáruházból. Szerencsére nem kellett hónapokig várni, két nap múlva meg is érkezett a telefon.

A műszaki specifikációkat nem taglalom hosszasan, találtok a neten bőven leírást róla. A 6 GB RAM és a 128 GB tárhely tökéletesen elég számomra. Jó a GPS-e is, a Galileo, Beidu, Glonass is támogatott, tehát túrázásnál még akkor is hamar pozíciót talál, ha épp nulla a GSM térerő, és emiatt nem tudja a műhold pozíciókat a netről előre letölteni. Android 11 van rajta, és bár a proci nem épp egy csúcskategória, viszonylag zökkenőmentesen működik. A 720p-s képernyőfelbontás persze nem akkora kihívás ma már egy olcsóbb hardvernek sem.

A képernyő felbontása, fényereje, képminősége az árkategóriához mérten egész jó, bár erős napsütésben a közvetlenül a képernyőre eső napfényben már nem látható. Ha egy matt fóliát feltennék, bizonyára javulna ez a képessége. Én azonban a készülékhez adott üvegfóliát tettem fel, aminek a használata elvileg nem indokolt, de tapasztalatom szerint a karcálló képernyő is eltörik, ha kőre esik, így az üvegfólia nem annyira a karcállóság, hanem inkább az ütközésvédelem első védelmi vonala.

A készülék kategóriájának egyik ólomsúlyú tagja, így ha igaz a tétel, miszerint a súly a megbízhatóság jele, akkor bizonyára az okostelefonok legmegbízhatóbbjával van dolgom :-) A telefon azt az érzetet kelti, hogy ha leesik, nem kell attól tartani, hogy eltörik, hiszen olyan nehéz, hogy ő töri össze azt, amire ráesik.

Az 5000 mAh-s akku hosszú üzemidőt sejtet. Ezt a sejtést aztán hamar megcáfolja a valóság. A két napos üzemidőt gond nélkül hozza átlagos használat mellett, de ha órákon át nyomkodjuk, akkor estefele nem árt egy kicsit rátölteni. Hozzáteszem, nálam 20% alá nem szokott menni a töltöttség, leginkább a 30-90% tartományban szoktam tartani a telóimat.

Párszor már leesett a telefon, nem a bénázásom miatt, hanem teszt jelleggel, hogy valóban bírja-e a kiképzést. Diszkoszként még nem használtam, de a betonra, kőre leejtést eddig nyom nélkül tűrte. Eljött a vízállósági teszt is augusztusban, ami vegyes eredménnyel zárult. Ha csak egy percre becsobbant a vízbe, azt gond nélkül bírta. Hosszabb ideig vízben ázva viszont eldugult a hangszórója, és akivel beszéltem, mindenkit úgy hallottam, mintha egy 100 évvel ezelőtti, szénmikrofonos telefonba beszélne. Sajnos a Samu Xcovernél használatos szoftveres megoldás itt nincs, azaz nem tudja különböző frekvenciájú hangokkal "kibúgni" a hangszóróban rekedt vizet. Némi rázogatás és a napon száradás után aztán helyreállt a hangminőség. Azóta ő is vízálló tokban fürdik...

Viszont nem csak a vízállóság terén akadt gondom. A Samsung okosórámmal hiába párosítottam, egy idő után megszakad a kapcsolat az óra és a teló között. Eleinte a szokásos problémára gyanakodtam, miszerint az Android energiagazdálkodása kilövi a háttérben futó programot, de az összes engedély megadása és az akku management alóli kivétel beállítása sem segített a problémán. Gyanakodtam a Bluetooth hibájára is, de érdekes módon az autóban használt Bluetooth fülesemmel kiválóan együttműködik. Úgyhogy az okosórám ismét az elsődleges telefonhoz van párosítva. A Samu okosóra amúgy sem hajlandó két készüléket kezelni: ha az egyikkel párosítom, akkor a másik törlődik.

Összességében az Ulefone egyelőre nálam a "megtűrt" kategóriában van, azaz marad másodlagos készülék, és ezt viszem magammal, ha kikerülök az otthon-iroda-autózás Bermuda-háromszögéből, ahol a langyos fuvallatnál durvább környezeti hatásokkal kell számolni. Ha a vízállósága jobb lenne, és az okosórával is egymásra találnának, akkor elsődleges készülékké válhatott volna, és az ultrakarcsú, szuper kinézetű másik telómat csak az öltönyös bohóckodásokra tartogattam volna, ahonnan kinézik az embert, ha egy ilyen indusztriális szerkezetet használ, mint amilyen az Ulefone.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.