2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Telenor és az LTE

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Itt a majdnem 4G-nek nevezett hálózat, az LTE. Kipróbáltam, nagyon jó!

[ ÚJ TESZT ]

Körülbelül 1 hónapja bejelentette a Telenor, hogy elindul a Hipernet 84-nek nevezett LTE (majdnem 4G) hálózatuk, első körben 60 településen (pl. Balatonboglár, Ajka, Zirc, Kalocsa, Heves, stb.).

A szülővárosomban Kazincbarcikán is elérhető, de nem tudom, hogy milyen szisztéma alapján választották ki a 60 települést, mivel itt a városban elég bőséges a kínálat, sőt itt van az ország leggyorsabb kábelnete is (140 Mbit).

De sebaj, örülök, hogy első körben próbálhatom ki!

Elmentem hát az új Telenor üzletbe, ahol kb. 15-20 db ZTE MF 820 LTE-modem volt még.


Igen, ezért jövök :)

Kis kitérő: modemekhez érdekes módon, nem jó akármelyik SIM kártya, pedig mindegyik ránézésre ugyanolyan, csak a csomagolásuk más (a nem kompatibilisnek átlátszó, a jónak matt/homályos).

Hazavittem és azonnal a gépre dugtam a modemet, aminek forgó USB-je van, majd egy perc alatt felment a Telenor Hipernet elnevezésű szoftver.


A Telenor LTE-nek nevezi és nem 4G-nek mint a T-Mobile (helyes, nem is 4G!)

Betöltés és 3G jelent meg. Gondoltam semmi gond, átkapcsolom LTE-re (4 opció van: Automatikus, Csak 2G, Csak 3G és Csak LTE). Átkapcsoltam LTE-re, majd a modem újraindult (idegesítő, de csak 10-15 mp).

Jelszint megjött, aztán „Nincs regisztrálva, Korlátozott szolgáltatás” üzenet. Sajnos aznap nem volt még LTE hozzáférési engedélyem a rendszerben, így csak a hálózatot látta a modem, de nem engedte fel.

Átkapcsoltam 3G-re ami tökéletesen ment (max. térerő). DC-HSPA+, ez is valami, viszont a 3G agyonra lehet terhelve, mert 11 Mbit/s-os letöltési sebességnél nem mértem többet.


Átlagosan ennyit tud Kazincbarcikán a DC-HSPA+

3 színben tud jelezni a modemen lévő LED:
- piros, amikor egyik hálózaton sincs,
- a kék a 2G/3G-t jelzi,
- a zöld az LTE-t,
- adatforgalomnál villognak.

Csütörtök reggel már elkezdett zölden világítani a LED (a program is LTE hálózatot írt ki maximális jelszinttel).
A Telenor szerint nálunk csak kültéri 3G és LTE lefedettség van, mégis mind a kettő maximális beltéren is. A házunk a városban egy dombon helyezkedik el, így 3 állomásra is rálátnak a készülékek. A legtöbbször a kb. 500 méterre található 10 emeletes toronyházon lévő állomáson vannak.


Szabad szemmel is látható ez a ház és a sok Telenor antenna

Első mérés: 57,34 Mbit/s lefele és 16,82 Mbit/s felfele, 37-es ping!

Az üzletben előző nap már mértem és ott „csak” 47-48 Mbitet hozott lefele és 10 Mbitet felfele.
Ahogy néztem, az üzletben is ugyan azon a tornyon volt a 3G-s telefon, mint otthon, csak itt az üzlet kb. 600 méterre van. Év elején még csak 3 bázisállomás fedte le a várost 3G-vel, most 6 (gondolom mind a 6-on megy az LTE is).

A 3 új állomást 3 nap alatt sem találtam meg, pedig a telefon jelzi, hogy hol van maximális jelszint.
Ott viszont nincs semmi. Gondolom a házak nem használt kéményeibe/szellőzőibe rakták, vagy esetleg építettek egy ál kéményt.

Nos miután feleszméltem az eredménytől, mértem újra. 60,14 Mbit/s lefele és 17,83 Mbit/s 25-ös ping.

Elképesztő és egyben érdekes a feltöltés! A Hipernet 84-nél 10 Mbit/s a maximális papír szerinti feltöltés, ehelyett majdnem 18 Mbit!
23 mérés alapján a letöltési sebesség 38,34 Mbit/s-nél nem volt lassabb (ezt az értéket is csak 1x kaptam) és a feltöltés is csak 14,83 Mbit/s-ig csökkent, a válaszidők 23-37 ms között mozognak.

Nem gyenge ez a hálózat, de gondolom még nem sokan használják a városban (az is lehet, hogy én vagyok az első).

A havidíja elég jó, veri a T-Mobile LTE árait: a Telenor Hipernet 84 normál havidíja 9900 Ft, de most akciósan csak 7990 Ft.
Akinek van már telefonos hangalapú számlás előfizetése, 1000 Ft-os kedvezményt kap, így neki csak 6990 Ft lesz 2éven át!
Mit is kap a 6990 Ft-ért? Korlátlan böngészés és e-mailezés, ezen felül 40 GB nappali és 200 GB éjszakai adatkeret, illetve 30 napos próbalehetőség (ha meggondolná az ember magát, visszaviszi és kész).

Ha már ennyi jót írtam, írok 1 rosszat is: a modem nagyon forrósodik (a szobai hőmérő 5 perc alatt kiakadt rajta 50 foknál)!
Egy egész napos LTE használat után nem tudtam lehúzni a modemet a gépről, mert nem bírtam megfogni, de ha ez az ára a sebességnek, akkor nincs mit tenni...

A modembe nem lehet memória kártyát tenni és külső antenna csatlakozása sincs.

Nem tudom, hogy hogyan szuperál olyan helyen, ahol gyenge a térerő, mert nálam a 3G is az 500 méter távolságban lévő állomásról majdnem olyan erősen adja a jelet, mintha 20 méterre lenne. A -51 dBm jelerősség a legnagyobb, a lakásban -59 és -65 dBm a jelszint.
Gondolom az LTE is ilyen erős, mert a program 5-ös skálája 1x sem csökkent le még 4-re sem.

Végszó

Szerintem megéri az árát: új technológia kedvező áron, nagyot ugrott a szolgáltató!

Fotók:

Lefedettségi térkép

Még mielőtt azt hinnétek, hogy ez egy fizetett cikk, elárulom, hogy nem, 30 napon belül akárki visszaviheti a Hipernet 84-et. Hiába mértem remek eredményeket, hónap utolsó hetén visszaviszem és megszűnik az előfizetés, csak érdekelt az LTE. Ha jó, ha nem, nem tartom meg!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.