2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Tartósteszt: Technics RP-F350

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Először is, szeretném eloszlatni a cím körül felmerülő esetleges bizonytalanságot, itt...

[ ÚJ TESZT ]

Először is, szeretném eloszlatni a cím körül felmerülő esetleges bizonytalanságot, itt most egy fejhallgató tesztje következik. Méghozzá egy tartós teszt, ami annyit tesz, hogy elsősorban a huzamosabb használat (jelesül >5 év) során szerzett tapasztalataimat osztanám meg veletek. Azaz a bemutatás mellett kitérek arra, hogy az adott attribútumokat hogyan befolyásolta az évek könyörtelen múlása. Sőt, még némi összehasonlításra is sor kerül, de egzakt mérésről szó sincs.

Megkíván

2001 őszén komoly igény merült fel bennem egy személyes zenehallgatást lehetővé tevő (értsd: többieket nem annyira zavaró) készülék beszerzésére. Persze ilyenkor az ember elmegy egy megfelelő helyre és végigpróbálgatja a variációkat. Én is így cselekedtem és egy nagy műszaki áruház megfelelő osztályán véltem megtalálni az ''ideális'' helyet (hihetetlen, hogy milyen sok mindent nem lehet rendesen kipróbálni, pedig általában nem két fillér az áruk). Az elvárásom egy ''jó'' hangzású, ámde nem túl drága füles volt (10e Ft környéke). Ez a típus azonnal megtetszett, 12 ezer forintért vesztegették. Meg is vettem volna, csakhogy a kiállított példány volt az utolsó. Meglehetősen sok helyre ellátogattam, mire találtam egy megvásárolható példányt (Panasonic-Technics márkakereskedésben), eközben más fülesekkel is megismerkedtem, így a látóköröm is szélesedett valamelyest.

Szemügyre vesz

Természetesen nagyon örömteli volt a pillanat, amikor annyi utánajárást követően végre magaménak mondhattam. A doboza egyszerű volt, az átlátszó csomagolás miatt már bontatlanul is alaposan szemügyre lehetett venni. A tartozékok listája igen rövid: 1db aranyozott 3,5 - 6,5 mm Jack dugó átalakító szerepel rajta. A füles csatlakozója szintén aranyozott (volt, mára azért jócskán megfakult a csillogása), magával az instrumentummal egy 3 méteres kábel köti össze. Szerintem ez az ideális méret, nem túl rövid, nem túl hosszú (ami azt jelenti, hogy néha túl hosszú, néha meg túl rövid, de semmi sem tökéletes...). A kábel a bal oldalon csatlakozik, meglehetősen masszívan, nálam legalábbis a több, mint 5 éves használat után is kitűnő egészségnek örvend a csatlakozó rész, pedig jó pár alkalommal meg- (és le-) rántottam vele a fülest. A jel a jobb fülbe a fejpánton keresztül jut el.

[kép]

Maga a fülhallgató rész ovális formájú, talán leginkább a tojáshoz hasonlítható. A pánthoz képest el van kissé forgatva, ami kényelmesebb viseletet biztosít, egyúttal garantálja, hogy észrevegyük, ha esetleg fordítva tettük volna fel a fejünkre. A hallgató rész külseje műanyag, nem egy extra minőség, de azért nem is gagyi (legalábbis az általam nézett AKG-ket verte...). Karcolások ma sem látszódnak rajta, ahogyan eddig a festék sem kopott le róla. A pánt a két szélén kapcsolódik hozzá, méghozzá úgy, hogy a bal- és jobboldali részt egyaránt ki lehet fordítani, ezáltal a füles feltétele nélkül is bele lehet hallgatni fél füllel (mint a DJ-k).

A belső oldalon puha szövet-szivacs karima van, ami a fület körbeöleli, ennek megfelelően nagyon kényelmes viseletet biztosít. Sokkal kevésbé nyomja a fület és a fejet, mint például a Sennheiser HD sorozat tagjai (az 5xx-ig bezárólag vizsgáltam). Ráadásul hosszabb használat után sem válik fárasztóvá a viselete, a fülünk sem fülled bele túlságosan. Persze ennek vannak árnyoldalai is, nevezetesen a szövet szeret koszolódni és hajszálakat felszedni. Annak ellenére, hogy zárt fülesről van szó, a szövet-szivacs kombináción keresztül a zene jobban kihallatszik, mint a Sennheiserekből, és ennek megfelelően a külvilág zajai is könnyebben bejutnak.

Maga a pánt kellően vastag, az egész egy darabból áll, ami egyszerűséget, masszivitást és a külső behatásokkal szembeni megfelelő ellenállóképességet jelent. A különböző fejméretekhez saját rugalmassága, és a két végén racsnival állítható hosszúsága révén alkalmazkodik. A külső borítója vastag fekete fólia, nagyon design-os, aranyszínű Technics felirattal. A belseje szintén szivacs, hártyavékonyságú, ''ráncos'', fekete fóliabevonattal. Sajnos ez utóbbi az idők folyamán szétfoszlott, már csak a szélei lógnak nem túl esztétikus, de elviselhető módon - cafatokban. A fül részhez hasonló tulajdonságokkal bír: kényelmes, puha, de vonza a hajszálakat. A konstrukció kellően masszív, a csavargatást és egyéb kínzásokat azonban ma már némi nyöszörgéssel viszonozza.

Meghallgat

No igen, ez talán az egyik legfontosabb szempont. Végeztem ugyan összehasonlításokat, de a véleményem némiképp szubjektív lesz. Ami leginkább tetszik a hangzásképben, az a kiegyensúlyozottság. Vannak mélyek, közepek és magasak is, és egyik sem tolakszik bántóan előtérbe. Talán a mélyebbek lehetnek kissé határozottabbak. A Sennheiserekhez hasonlítva ez a legfeltűnőbb különbség: utóbbiak mélyei szebbek, de némiképp túlzónak is érzem őket, a hangzásban a mélyek dominálnak. Összességében a saját árkategóriájában szerintem ez a Technics az egyik legszebb, természetes hangú füles, emiatt (és a kényelmesebb viselet miatt) preferáltam a Sennheiserrel szemben. Időről időre meghallgatom ismerősem hasonló árban levő új szerzeményeit, és ilyenkor mindig megnyugvással konstatálom, hogy még mindig megállja a helyét.

Összegzés

Úgy gondolom, hogy a már fent említett amortizáción kívül a továbbiakban jelentős romlásra, szétesésre, törésre nem kell számítanom. A kényelme a mai napig első osztályú, aligha kapható nála jobb. Hangzását tekintve jelenleg nem hinném, hogy van olyan füles, ami hasonló áron észrevehetően többet nyújtana. Külön előnye a kiegyensúlyozottság, bár mélyekből jöhetne egy kicsit több is. Talán jó alternatíva a 18e Ft környékén kapható nagy tesó, az RP-F880, aminek 50mm-es (RP-F350: 40mm) meghajtói dinamikusabb basszust ígérnek (bár még nem volt hozzá szerencsém), igaz, az alkalmazott fejpánt-konstrukció kevésbé tűnik időtállónak. További szívfájdalmam a rossz hangcsillapítás, úgy kifelé, mint befelé. De ettől függetlenül remek vétel, ha valaki a fenti hibákkal együtt tud élni. Amennyire tudom, a mai napig megvásárolható, az ára kb. 10 ezer Ft.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.