2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

SpaceNavigator – térvarázs

  • (f)
  • (p)
Írta: |

November végén jelent meg a Prohardver hírei között, hogy a Logitech-hez tartozó 3DConnexion,...

[ ÚJ TESZT ]

November végén jelent meg a Prohardver hírei között, hogy a Logitech-hez tartozó 3DConnexion, ezután az alacsonyabb árkategóriában is képviselteti magát a 3D-s programokhoz segítséget nyújtó speciális beviteli eszközök között. A hír hallatán, úgy döntöttem, ha itthon is megjelenik, beszerzek egyet. A szavakat tett követte, íme ennek rövid története…

[kép]

A 3DConnexion óriási tapasztalattal rendelkező cég. Eszközeit a 3D-s ipar jó ideje használja hatalmas elégedettséggel. A profik mindig is elismerően nyilatkoztak a termékekről, de mindeddig csak a magasabb árszegmensben képviseltették magukat, így a földi halandók maradtak a normál egér és billentyű kombónál. Mindez a SpaceNavigator megjelenésével változni látszik, de sajnos itthon nem olyan rózsás a helyzete a 3D rajongóknak, mint gondolnánk.

Még december elején felvettem a kapcsolatot a hazai képviselettel, ahol azt az információt kaptam, hogy január elején érkezik hozzájuk ez a remek kis kütyü. Idei megkeresésemre már más választ kaptam, elmondásuk szerint, annyira olcsó a termék, hogy nekik nem éri meg behozni, azt ajánlották, rendeljem meg interneten a gyártótól. Nincs is ezzel semmi gond, csak akkor miért hirdeti a forgalmazó a honlapján, miért készít hozzá magyar nyelvű leírást? Remélhetőleg a közeljövőben változni fog a helyzet és valóban helyet kap a SpaceNavigator az itthoni termékpalettán is. Persze holmi apró internetes boltolástól nem ijedünk meg, bankkártyát ragadtam és szállítással együtt bruttó 81.50 Euro-ért (kb. 20-21.000 Ft) megrendeltem. Hamarosan megérkezett a megerősítő e-mail, pár napon belül pedig maga a termék is.

A csomagolás egyszerű kartondobozzal kezdődött, majd a tengernyi hungarocell morzsalék közül előhúztam a díszes és meglehetősen nehéz gyári csomagolást, amely magát a terméket, egy install cd-t és egy adag angol nyelvű papirost rejtett. Usb-re kötve, pillanatok alatt felinstalláltam és kezdődhetett is a móka.


[kép]

Mielőtt belemélyednék a használhatóságba, hagyj jegyezzem meg, hogy soha életemben nem találkoztam ennyire míves számítógépes beviteli eszközzel. Mind az anyaghasználat (kiváló fém, műanyag és gumi), mind az összeszerelés első osztályú, még az amúgy általam kiválónak tartott Wacom Intuos 3 rajzpadom is elbújhat mellette. Kinézete rendkívül exkluzív és tekintélyt parancsoló, nettó súlya pedig több mint 460g, van benne anyag.

De jöjjön az evés, azaz a puding próbája. Alapvetőleg két programmal próbáltam ki (3ds Max 7 és Google Earth), így ezekről tudok beszámolni. A driver-t manuálisan kell elindítani, ekkor elegáns kék fényben kezd úszni (kikapcsolható) a szerkezet, olyan mintha gázláng égne körülötte. Nagy előnye, hogy csak a specifikus programok elindításakor kell valóban életre, így nem vesz el fölösleges kapacitást a géptől. Többek között az alábbi programokkal használható: AutoCAD 2007, Inventor, Solid Edge, SolidWorks, XSI, SketchUp, 3ds Max 6-9, Maya 6-8, NX és Pro ENGINEER, Google Earth… Eme szoftverek új verziója esetén, természetesen a 3DConnexion azonnal frissíti a driver-t.

És hogy valójában mire is alkalmas a SpaceNavigator? A 3D-s programoknál örök probléma, hogy az egérrel kell megoldani egy adott test létrehozását vagy módosítását, illetve a térben való mozgást. Ez egy időben nem megvalósítható, illetve körülményes. Ez az eszköz a térben való gyors és szabad mozgást segíti. Használatával pillanatok alatt körbejárhatjuk a 3D-s objektumokat, miközben az egérrel egyéb feladatokat végezhetünk el. Ez hosszútávon hatalmas időmegtakarítást jelent. Mindez persze szép és jó, de talán kevés indok, hogy kifizessünk érte ennyi pénzt. Ami engem végképp meggyőzött a döntésem helyességéről, az a használhatósága. Ha valaminek könnyű elsajátítani a kezelését, azt logikusnak tartjuk. De a SpaceNavigator nem pusztán logikus, megkockáztatom, hogy használata természetes. Azaz érzés fogott el az első ismerkedés után, hogy ezt a mozgást már kódolták a kezembe, karomba, agyamba, csak eddig még nem használtam. Pár percnyi mozgolódás után, már az ügyetlenebbik kezemmel is kiválóan tudtam kezelni, így az egérrel együtt veszélyesen hatékonnyá váltam. Meg kell emeljem kalapom a 3DConnexion szakemberei előtt, tökéletes munkát végeztek. Azon se csodálkoznék, ha kétszer, négyszer ennyibe kerülne a termék, elképesztő precizitással használható.

S hogy mikre is képes. A kiváló méretű és súlyozású joystick, a tér minden irányába mozgatható: jobbra-balra, előre-hátra, fel-le tologatható, jobbra-balra forgatható, illetve jobbra-balra és előre-hátra billenthető. Emellé pedig még két kalibrálható gomb is jár. Leírva hosszú, használat közben egyszerű és egyértelmű. Mindezt tetézi, hogy a saját szoftver segítségével tökéletesen kalibrálható minden egyes mozgási irány.


[kép]

A 3ds Max-ban „kiváló munkatárs” jellegéről tett tanúbizonyságot a SpaceNavigator, míg a Google Earth-ben „szórakoztató segítő”. Zárszóként nem szeretnék pro és kontra érveket felsorakoztatni, ugyanis semmilyen negatív tapasztalat sem született a termék használatával kapcsolatban, az elmúlt időszakban. Mindazoknak ajánlom-e remek beviteli eszközt, akik napi rendszerességgel használnak 3D-s tervezőprogramokat és szeretnének időt megspórolni, egy remekül használható, gyönyörű szobadísszel.

3DConnexion SpaceNavigator – [link]
Prohardver hír – [link]
SpaceNavigator bemutató videó – [link]

ui.: A termék fotózása folyamatban van, a héten feltétlenül töltök fel további képeket.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.