2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nehéz egy olyan játékot objektíven értékelni, amire az ember évekig várt, mivel ezek alatt...

[ ÚJ TESZT ]

Nehéz egy olyan játékot objektíven értékelni, amire az ember évekig várt, mivel ezek alatt az évek alatt felépítette magában a játék képét, úgy ahogy neki a legjobban tetszett volna.
Persze az évek elteltével amikor végre kijött a játék, akkor döbbent rá mindenki, hogy bizony ezek a fejlesztők álmai, nem a játékosoké. Hogy ezek az álmok kinek tetszenek és kinek nem, azt embere válogatja.
Én elég rég óta szeretem az fps és rpg stílusokat is, főleg összemosva. Nem lehet nem megemlíteni a Falloutot, hiszen már csak a történet miatt is sokan ahhoz hasonlóra számítottak, annak a modern változatát várták. Ezzel magam is így voltam és akik bele tudják magukat élni egy posztnukleáris világ depresszív, vad világába, azok szintén.
Ez a bemutató egy vélemény. Nem objektív, személyes. Én nem tudom ezt a játékot nem a fallouthoz mérni, hiszen valamihez muszáj, máshoz pedig annyira nem hasonlít, bár fps/rpg. Igaz, annyira a fallouthoz sem, de hát a feeling miatt játszunk nemigaz?


[kép]


Ezt a feelinget a játék már a történettel megteremti. Csernobili katasztrófa után második robbanás, 30km2 - es sugárzó terület, a Zóna, a sztalkerek, mutánsok, katonák és ezek különböző factionjai által benépesített nukleáris vadon.
Ebben a mikrovilágban vannak falvak, városok, kereskedők, kutatóintézetek, katonai bázisok, és természetesen rengeteg npc, akik itt élnek. A játékos egy sztalker, friss amnéziás n00b. Így kerül a Zóna bejáratához, ahonnan, hogy megtudja, ki is valójában, el kell jutnia északra, a Zóna szívébe, a Reaktorhoz. A Zónát a katonaság próbálja zár alatt tartani, mindenkire lőnek, aki nem katona, mivel az illegálisan tartózkodik a területen. Ez a mindenki a sztalkerek. Bárki, aki azért ment a Zónába, hogy pénzt keressen, meneküljön, vagy titkokat tudjon meg, esetleg tudományos kutatást végezzen, az sztalker. Persze a sztalkertársadalom sem egységes, van pár nagyobb csoport, akik szóval vagy erővel, esetleg mindkettővel próbálnak maguknak hatalmat szerezni. Szabályok nincsenek. Egy dolog számít, a túlélés, bármi áron.


[kép]


A játék kezelőfelülete elég egyértelmű, irányítása könnyű, ha az ember átnézte és felfogta a controls menüt.
A sebzésmodell eltér a megszokott fpsektől, itt ugyanis ha eltalálnak, nem csak hpt vesztünk, hanem elkezdünk vérezni is, ami rövid idő elteltével akár halálhoz is vezethet, ha nincs nálunk kötszer. Úgy egyáltalán, a játék első felében nagyon könnyen halunk, és a vége felé is csak a pontosabb fegyverek és jobb páncélok miatt érződnek könnyebnek az ellenfelek.

A napszakok változnak, fúj a szél, esik az eső, villámlik. Éjszaka is lehet mászkálni, de jobb felszerelés nélkül nem érdemes, mert:

-a mutánsok éjszaka falkában vadásznak
-a zseblámpa odavonzza a járőröző katonákat és mutánsokat
-ezek valamelyike, vagy mindkettő ledarálja a kezdő játékost elég hamar

Ha mindenképp borzongani akarunk, akkor szigorúan éjszaka csináljunk minden questet, lopakodva, és vaksötétben, amíg nincs jobb nightvisionos páncél.

Ha már elkaptuk a játék ritmusát, és sikerült hidegre tenni néha pár banditát, esetleg katonát (az AKért érdemes a játék elején),
akkor a kevés kereskedők egyikénél eladhatjuk összekuporgatott, lootolgatott kincseinket, vehetünk fegyvert, páncélt, lőszert, elsősegély csomagot és ételt.

Ez utóbbi kicsit tamagocsisra sikeredett, kaja ikon kigyullad, I, scroll le, babkonzerv duplakatt, I. Sok értelme nincs az evésnek azon kívül, hogy az étel értékes helyet foglal a hátizsákban, ami amúgy sem túl nagy.

Alultáplált sztalkerünk 50 kilót képes megmozgatni, az exoskeletonnal 70 et.
Ennyi, fejlődésnek helye nincs. Moddolásnak persze van, de ez más téma. Ebbe a szigorú határba általában belefér két féle fegyver, közel és távoli harcra, akár mindkettő hangtompítós, patch sokat javított a lopakodáson külföldi fórumok szerint.
Ehhez a két fegyverhez rengeteg lőszer, vagy még annál is több, valahol 1000 és 1500 darab között, attól függ, milyen küldetésre megyünk éppen. Ezen kívül kell még elsősegélycsomag is, 10-20 darab, radaway injekció ha sugárzó területre megyünk, és persze az artifaktok.

Ezeket talán leletnek lehetne lefordítani, nem sok sikerrel. Ezek a tárgyak a különböző radioaktív anomáliákban születnek, a beléjük került holttestekből, tárgyakból, porból. Igen, elég undorító, főleg akkor ha az övünkön lóg öt ilyen. Mert lógni fog, hiszen a jobbak a hphez, a powerhez, és különböző egyéb tulajdonságokhoz adnak bónuszpontokat. Másokból meg elvesznek, de megéri. Ezek az artifaktok táplálják a Zóna kereskedelmét, és bár a fizetőeszköz a rubel, artifaktokat bárki hajlandó megvenni vagy elcserélni valamire.
Az artifaktok közül némelyik öl, némelyik meghatszorozza az életerő regenerációjának sebességét. Van amelyiket hívők csoportja bálványoz, másikért sztalkerek ölik egymást halomra. Egy biztos, aki ezeket a tárgyakat birtokolja, az sok pénzre és hatalomra tehet szert. Hogy ez jó e a játék történetének szempontjából? Azt mindenki maga derítse ki.


[kép]


Északra vezető utunk során a fő elem a harc lesz, vagy az arra való készülődés, vagy az az utáni gyógyulgatás, kereskedőhöz cuccok cipelése. A fő questet követve a játékot elég hamar ''ki lehet pörgetni frankón'' de értelme nincs sok. Én ezt a játékot nem akarom végigvinni, annyira megfogott a hangulata, utoljára a Fallouttal voltam így.
Sajnos a mellékküldetések az ígéretekkel szemben elég gyengére sikerültek, menj oda, öld meg, hozd ide, ráadásul ez az egész random generálva egy helyszín, tárgy, meg npc listából, ezért nem számít, ha egy mellékküldetést nem sikerül megcsinálnunk, jó eséllyel párszor még megkaphatjuk ugyanazt a questet. Ezek a side-questek időlimitesek, általában egy nap van a teljesítésükre.

Így persze akármennyi pénzünk lehet, és akármilyen jó cuccaink. Utóbbihoz muszáj haladnunk a fő questtel is, az árusok választékát, árujuk szintjét a játékban elért szintünk határozza meg.

A patch megemelte az árakat, és kibővítette az árusok választékát, így már van értelme ''darálni'' a melléküldetéseket is.

A játékot végig lehet vinni 10 óra alatt is, de 100 alatt is, hála a kifogyhatatlan pénzgeneráló küldetéseknek. Nekifuthatunk kiirtani a katonai bázist negyvenszer is, mindig más taktikát próbálva, vagy visszajöhetünk később is exoskeletonban cammogva, gauss puskával röhögve irtani a tehetetlen katonákat.
A későbbre halasztás azért sem rossz taktika, mert egyre jobb fegyverekre tehetünk szert. Persze pár küldetést nem tudunk elhalasztani, de a legtöbbnél van választásunk, hogy megcsináljuk azonnal, vagy felfedezünk eddig ismeretlen területeket jobb cuccok reményében.


[kép]


Na igen, a cuccok képezik a rpg rész 70% -át, rengeteg van belőlük, minden gyűjtögető legnagyobb örömére. Amit leginkább keresni fogunk, azok az artifaktok, fegyverek és a hozzávaló páncéltörő lövedékek. Szerencsére rengeteg fegyver van, azért a falloutot nem éri el, de amennyivel kisebb történetileg és területileg ez a játék, ahhoz képest elég sok. Ha viszont azt nézzük, hogy a legtöbb fegyverre (moddal meg az összesre) lehet rakni távcsövet, gránátvetőt és hangtompítót, néha pedig mindet egyszerre, akkor azt kell mondjam, rég láttam ilyen összetett fegyverrendszert játékban. Ehhez még hozzájön a minden fegyverhez legalább kétféle töltény, többhöz három is. Sajnos, a legjobb fegyvert és páncélt a játék utolsó 20 percében kapjuk. Kedves..
Ezek után a fegyverekre nem panaszkodhatok, mivel sikerült azokat a legjobb cuccokat kicsit hamarabb is kipiszkálni a játékból.
Tudom, itt most sokan kifogásolhatják, hogy nem lehet velük célozni, meg három tár egy ember. Naná, 2012 van, valószínüleg nem sima golyóálló mellényben rohangálnak a táposabb karakterek. Fejre kell lőni, messziről, páncéltörő lövedékkel, egyes lövésekkel. Ja, és ez nem bf, hogy hasravágom magam ha meglátok valakit, aztán heccsát, itt bizony kialakulhatnak jópár perces tűzharcok is, fedezékről fedezékre sprintelve, figyelni minden oldalra, kicslezni az A.I. -t.


[kép]


Ez az a rész, ami miatt meg lehet engem gyanúsítani THQ bérenckedésért, de itt bizony dicshimnusz lesz.
Ilyet én még soha nem láttam, egy játékban sem. Itt az egész világ él körülöttem, minden npc reagál(hat) bármelyik másik cselekedeteire. Itt az élet nem csak a visibility distance bűvkörén belül létezik, hanem mindenhol, egyszerre. Ha megölünk valakit, akkor ha később visszamegyünk a helyszínre, a hullája még ott van, ha nem hurcolták el a kutyák, disznók, egyéb mutánsok. Ott marad a fegyvere is, ha egy arra járó sztalker/katona fel nem veszi. Itt most sorolhatnám a példákat a végtelenségig, de inkább arra buzdítok mindenkit, hogy próbálja ki maga.
Nekem az egyik kedvenc tevékenységem felmászni magas helyekre, és csak kukkolni a jó kis távcsővel, figyelni ahogy az a-life szövi körém a virtuális élet hálóját. Mutánsok falkái támadnak meg katonai helyőrségeket, rablóbandák portyáznak, keverednek harcokba sztalkerekkel, mutánsokkal, katonákkal. Mindez úgy, hogy én egy lépést sem teszek, passzív szemlélője vagyok csupán az eseményeknek. Véleményem szerint ez a játék legnagyobb erőssége, ez adja meg igazán a hangulatot, és a valójában polygonokból és scriptekből álló világba ez lehel életet.
Meg persze nem utolsó lehetőség, hogy a mutánsok egy sikeres rohama után odalopakodhatunk, és elvihetünk mindent amit csak elbírunk.

Ennek a zseniális A.I. nak hála, nagyon izgalmasak lettek a tűzharcok. A játék elején gyakran jártam úgy, hogy miközben ellenségek egy csoportjára tüzeltem fedezékből, próbáltam őket leszedegetni, addig a csoport egyik tagja szépen megkerült és a hátam mögé lopakodott egy jól fejlett shotgunnal, és nem volt rest használni sem. Ennek köszönhetően hamar megtanultam, hogy minél messzebbről kell leszedni az ellent, lehetőleg lopakodva, hangtompítóval, így lehetőségünk van akár egy egész katonai bázist kiirtani egy csepp vérveszteség nélkül. A bátrabbaknak persze ott a kés, hangtalan, kifogyhatatlan, a jó öreg pwnd u f00l érzéssel egyetemben. Ami ebben a játékban bizony nem lesz gyakori, mert az ellenfeleink okosak, és talán kicsit túl jó is a szemük meg a fülük, de ezt a patch javítja.
Itt nincsenek halhatatlan npck, kivéve persze a kulcsfontosságúakat, de rajtuk kívül mindenki meghalhat a játékban, akár mutánsok, akár egy anomália áldozataként.


[kép]


A játékélmény további nagy részét a grafika biztosítja, ami igaz ugyan, hogy rengeteg erőforrást kíván, főleg ramot és vramot a nagy felbontású textúrák és bump mappek miatt, de nem is alaptalanul, mivel a játék elég szépre sikeredett. Természetesen nem kelhet versenyre a dx10 es konkurenciával, de ezt nem is várhatjuk el.
Az igazi hangulatot természetesen a „minden fullon” beállítás hozza. Érdemes megnézni, hogy a bonyolultabb objektumok milyen árnyékokat vetnek villámláskor, a textúrák milyen részletességgel vannak kidolgozva, hogy néz ki éjszaka a zseblámpa, szerintem megállja a helyét bármelyik mai játék mellett.
Highend konfigokon ajánlott kipróbálni a neten fellelhető módosított user.ltx et, nagyon szép effekteket lehet vele kicsalni a játékból.
A grafikai engine nagyon jól skálázható, van benne dx8 mód (static lighting) ezért régebbi gépeken is el lehet vele érni a 30 fpst. Így persze lényegesen rondább a játék, ami sajnos elvesz a hangulatból is, de ez is jobb mint ha egyáltalán nem lenne játszható lowend konfigokon.

Hang

A hangeffektek nagyon el lettek találva, libabőr okozóak általában. Főleg az a zene, ami a Bár előtt megy az utcán, az valami félelmetesen illik a hangulathoz.
A fegyverek hangjai is nagyon jók, élethűségükhöz nem tudok hozzászólni, de az biztos, hogy hihetőek.
Az npck is jók, csak sajnos keveset beszélnek, a legtöbb párbeszédet olvasni kell.
A mutánsok hangját nem tudom leírni, azt hallani kell, amikor éjszaka, erdőben, viharban az ember hallja, ahogy tőle 10 méterre összecsapnak a bloodsuckerek meg a mutáns disznók és kutyák, igazi mészárlás, vérfagyasztó. Nem szoktam játékokban félni, hiszen mi bajom lehet ugye, de itt nem mertem kibújni a kunyhó padlásáról, csak miután a hangok elhallgattak, és felkelt a nap, mertem folytatni a kalandozásaimat.


[kép]


Sajnos elérkeztünk a bugokhoz, amiből annyi van, hogy nem is állok neki felsorolni. Van A.I., grafika, quest, item, minden mi szem szájnak ingere. Jó hír, hogy kijött az első patch, alig pár nappal a játék érkezése után. Ez, és az a tény hogy a patch elég sok játékosok által kifogásolt hibát javít, azt sejteti, hogy ez a kiadó/fejlesztő igenis fog törődni azokkal, akik megveszik a játékukat, ami ígéretes, tartsák meg a jó szokásukat.
Persze így is maradtak bugok a játékban, ez természetes is, de előbb utóbb elég sokat kijavítanak majd, a többit meg majd a modderek.


Ez a játék jövőjének egyik alapköve, a moddolhatóság. Még ki sem adtak hozzá semmilyen hivatalos modding softwaret, már is rengeteg „mod” jelent meg a neten. Ezek persze inkább házilag buherált scriptfájlok, főleg trial and error módszerrel készítve. Mégis, így is lehetőség van a játék rengeteg paraméterének megváltoztatására, itemek, npck tulajdonságainak babrálására. Ha hasonlóan lelkes modder community születik itt is, mint az oblivion esetében, akkor bizony ez a játék nagyon hosszú életű lesz. Talán azt is megéri, hogy valaki megunja a várakozást a Bethesda féle Fallout 3 ra, és moddoljon magának egy saját kis fallout világot, pipboy- al, tengeralattjárós screensaverrel, power armourral és laser gatlinggal, meg az összes többivel együtt. Remélem így lesz.


[kép]


Ez lett az új fallout? Határozottan nem. Erre senki se számítson, mert csalódni fog. De ha a posztnukleáris rpg/fps ek között rangsort kéne állítani, aminek a tetején a fallout lenne természetesen, akkor a S.T.A.L.K.E.R. lenne a második helyen.
Szerintem


Konfig és beállítások: [link]

Azóta történt

  • Év végi játékdömping 2008

    Ahogy az minden évben lenni szokott, idén nyáron is beköszöntött az uborkaszezon. Játékkiadások panganak,...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.