2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Év végi játékdömping 2008

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ahogy az minden évben lenni szokott, idén nyáron is beköszöntött az uborkaszezon. Játékkiadások panganak,...

[ ÚJ TESZT ]

Ahogy az minden évben lenni szokott, idén nyáron is beköszöntött az uborkaszezon. Játékkiadások panganak, mindenki az előző év nagyjaival játszik. Ki tudja miért nem szeretik a kiadók ezt az időszakot, talán tényleg ennyire nem sikeres üzletileg, vagy csak mind elmegy nyaralni.

Tehát mint mostmár jóideje lenni szokott, idén is az év második felében zúdul majd ránk egyszerre az összes nagy név. Bár szám szerint talán némileg alulmarad az idei felhozatal a tavalyihoz képest, de most talán valóban olyan alkotásokat kapunk kézhez, melyek után tényleg úgy érezzük, hogy igen, ez megérte a pénzét.

Gondolom sokan osztják még azon véleményemet, hogy a tavalyi év nem éppen az volt, amit vártunk. Mondhatni, csalódások sorozata volt 2007 játékok tekintetében. Egy kezemen megtudnám számolni, hány játékkal játszottam úgy, hogy nem csalódást éreztem, és még talán néhány ujj is maradna. Egyszerűen messze alulteljesített a várakozástól. Míg a filmiparban minden évben van legalább 2-3 kiemelkedő alkotás, addig PC-re szinte semmi nagy dobás nem volt. Talán közel sem lett volna ennyire elszomorító a helyzet, hogyha nem hypeoltak volna mindent az egekig a marketingesek, mert ígéret az természetesen volt, csak aztán jött a pofáraesés, fejlesztőktől meg az elégedetlenkedés, hogy miért nem veszik meg elegen a PC-s játékokat. Egyszóval nem volt túl meggyőző a tavalyi év, remélhetőleg idén több lesz a jó játék, mint az üres ígérgetés.

Nálam kialakult egy saját toplista, mely játékokat várom leginkább. Ezekre érdemes odafigyelni.

Call Of Duty: World at War

A legnépszerűbb PC-s játék címnek kétségkívül a Call Of Duty 4: Modern Warfare örvendhetett tavaly, ez volt majdnem az egyetlen játék, amire azt mondtam, hogy megérte megvenni, és nem hiába. Idei folytatása visszarepít minket a második világháborúba, méghozzá nem is akárhova, hanem a csendes-óceáni hadszintérre. Pontosabban a japán partokra, ahol olyan nagy ütközetekre számíthatunk, mint az Iwo Jima, vagy Okinawa. Gépigénytől nem kell félnünk, a CoD4-nél jól bevált (bár már kicsit idősödő) motor megy majd alatta.
Ez az egyik olyan játék, amit tűkön ülve várok, és nagy reményeket fűzök hozzá, és bízom is a készítőkben. Egyetlen egy kifogásom lenne, hogy ne szúrják ki a szemünket a 6-7 órás játékidővel, mint azt az eddigi részek esetében tették. Multi tekintetében biztosan ez lesz az etalon.

Crysis: Warhead

Na, igen, Crysis. Sokaknak ez jelentette az egyik nagy csalódást tavaly, amit főként az előzetes hypeolás váltott ki, miután szembesültünk azzal, hogy ez bizony alulteljesített az előre hangoztatottnál, mégha nem is lett rossz. Ez meg is látszott az eladásokon, épp ezért a CryTek úgy döntött, hogy kiad egy újabb részt, amiben az optimalizálást és a játékmenetet kívánják helyrehozni.
Ez a játék azért lesz érdekes, mert a Budapesti CryTek stúdió kezébe adták a fejlesztést. Én sokat várok a magyar srácoktól, többek közt azt, hogy kijavítsák az első rész hiányosságait (optimalizáció, megyek-lövök sztori), és bepótolják az elmaradt ígéreteket. Úgy gondolom, hogy ez egy fontos lépés lesz a magyar játékfejlesztésben, úgyhogy szurkolok nekik, hogy jól sikerüljön.


Far Cry 2

Kétségkívül ez az egyik legjobban várt játék idén, én már felírtam a noteszkámba a nevét a többi mellé. Noha az első részt a Crysis sorozattal foglalatoskodó CryTek készítette, de mivel ők új kiadó és egyben új megbízatások után nézett, így a jogok a UbiSoftnál maradtak, aki természetesen nem hagyta feledésbe merülni a csapat 2004-es blockbuster-ét. Legalábbis a nevét nem, ugyanis az első részhez nem sok köze lesz, a helyszíncserétől kezdve a történetig minden megváltozott, egyedül az eredeti Far Cry barangolós, lopakodós stílusához ragaszkodtak. Vagyis egy tökéletes koncepciót alkottak meg: nem ragaszkodik mindenben az első részhez, azonban ügyeltek rá, hogy a jól bevált feeling megmaradjon, így sikerült megőrizni az eredetiségét a játéknak, de nem is hisszük azt, hogy csak a névvel akarják eladni. Afrikának állítólag egy 50 négyzetkm-es területét járhatjuk be teljesen szabadon egy GTA szerű küldetésrendszerrel és játékmenettel, a Crysisénál is jobban reagáló környezettel. A UbiSoft nem kis riválist teremtett a játékkal a CryTeknek, az meg hogy kinek melyik jön be jobban, Afrika vagy a trópusi szigetek, hamarosan elválik.

STALKER: Clear Sky

Kicsit furcsa volt, hogy ugyan még szinte alig jelent meg a játék tavaly, máris a folytatásról lehetett hallani, meg idei megjelenésről, de úgy látszik, tényleg jól haladnak és minden gond megoldódott a kiadó körül, már pontos megjelenési dátumot is közöltek, mégpedig idén augusztus 29-én fog megjelenni. Az első rész nekem mai napig nagy kedvencem, a Zóna borús hangulatával teljesen letaglózott. Habár a végeredmény ebben az esetben is elmaradt a várttól, és a több év csúszás sem elhanyagolható, összességében szerintem nagyszerű alkotás volt.
A folytatás az első rész előzményeihez vezet vissza, mégpedig az 1986-os katasztrófa idejére. Állítólag a folytatás még jobban bekeményít, a helyszínek komorabbak, elborultabbak, a Zónában élő lények vadabbak lesznek, és több lesz a különféle anomália jelenségekből is. Nálam már az első rész is full para volt sok helyen, ez már kész horrorjátéknak ígérkezik.

Brothers In Arms: Hell's Highway

Volt akinek tetszett, volt akinek nem, de a UbiSoft kétségkívül nagyot alkotott a Brothers In Arms szériával. Aki szereti a szimulátor lövöldéket, az az Operation Flashpoint 2 mellett bizonyára ezt is nagyon várja, de akinek nehezére esik két szakaszt irányítani a harcmezőn, az várja most is inkább a CoD-ot.
A történet maradt a második világégés idején, de Normandiából áthelyeződött a híres Market garden hadművelet színterére. Ebben a részben is arra számíthatunk, amik eddig jellemezték a sorozatot, persze nem kevés újdonsággal frissítve, de a hangsúly most is a realizmuson, a játékmenet taktikusságán, és a történeten van. Nálam bennevan az első 10 most wantedben.
Megjelenés a Clear Skyhoz hasonlóan augusztus végére várható, tehát nemsokára.


Aliens: Colonial Marines

Az új Brothers In Armsot is fejlesztő Gearbox nem kis örömömre év elején bejelentette, hogy készítik az Aliens fps-t, rögtön igen hangulatos képekkel is szolgáltak. Ugyan egyelőre nem sokat tudni róla, de aki ismeri az Aliens filmeket (na nem a mostani AvP borzalmakat, hanem az eredetiket), azok tudják miről is van szó, a játék a sorozat második és harmadik epizódja között játszódik.



Fallout 3

Végére hagytam a posztapokaliptikus csoda harmadik felvonását, a Fallout 3-at.
A sztori az első rész alapjára íródott, miszerint a hirtelen végetérő hidegháború után a nyersanyaghiány miatt 2077-ben nyersanyagháború, majd a világválság után nemsokára egy kétórás nagy háborúba torkollik, a Föld pedig elsivatagosodik, nekünk pedig meg kell menekülnünk. Viszont mi most 200 évvel ezután, de 33 évvel a második rész története előtt vagyunk.
Körülbelül ugyanarra lehet számítani, mint az eddigi részek esetében, szerintem méltó epizód lesz az eddigiekhez, remélem ezzel akkor is úgy leszek, ha már a kezemben tarthatom.

Mindent összegezve én úgy gondolom, hogy érdekes és jó második félévnek nézünk elébe. Bár tavaly is így gondoltam, aztán sokminden nem jött be, de én nagyon bízom az idei évben. Hát reméljük...

Előzmények

  • Az év játékai

    Mostanában nagyon sok olyan neves játék folytatása jelent meg, melyek méltán híresek a...

  • A Crysisról - előzetes

    Aki még nem nagyon olvasott utána eddig a közelgő játéknak, annak egybegyűjtöttem egy...

  • S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl

    Nehéz egy olyan játékot objektíven értékelni, amire az ember évekig várt, mivel ezek alatt...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.