2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Retróteló: Nokia 2110i

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Első tesztalanyom egy régi (1995-ös) telefon lesz, amit Nokia 2110i-nek hívnak. Nagy,...

[ ÚJ TESZT ]

Első tesztalanyom egy régi (1995-ös) telefon lesz, amit Nokia 2110i-nek hívnak. Nagy, tégla, mégis szeretjük..

Egy kis bevezető: akik még nem tudnák, hobby szinten foglalkozom régi mobiltelefonok gyűjtésével. Mivel már több működőképes darabom van, ezért gondoltam, bemutatom azoknak, akik nem élhették át ezt a korszakot, (többek között én is ebbe tartozom a magam 20 évével) milyenek is voltak a nem színes kijelzős, féltégla telefonok :)

Szóval az első tesztalanyom egy Nokia 2110i lesz. Több, mint 10 éves telefon (1995) ellenben nem látszik rajta: kézbe véve kellemes fogása van, nem túl nagy (jó, attól függ, honnan nézzük: a mai telefonomhoz képest nagy) gumi billentyűi még ma is jó nyomáspontúak, nem nagyon kopottak, mondhatni kényelmes.

Antennája kihúzható (de létezett ebből nem kihúzhatós is) és 900MHz-en működik.

Normális, kis méterű SIM kártya kell bele, ezt az akksi levételével, a tartó lefele húzásával, majd a retesz kioldásával lehet elővarázsolni. Nekem személy szerint tetszett, bár túlbonyolították picit, gondolom a jó helykihasználás miatt.

Akksi szokásos módon jön le: gomb benyom, akksi lehúz. Precíz. Ahogy elnéztem, még a gyári akksi van benne, szufla már nincs benne, töltést még veszi (illetve perpill nagyon nem akarja venni a töltést, be se kapcsol, remélem mire eljutok a szoftveri részhez, be tudom kapcsolni :) ) Szóval gyári a telefon. Töltőm itthon volt hozzá (12V-os, az akksi 6V körül van, nem is értem, de működik :) ) szóval működőképes a telefon.

Amikor hazahoztam, szétszedtem, néztem, normális SIM kártya kell bele. Nosza, keressük meg a Pannonos kártyám (anno ők forgalmazták) ámde nem találom (miért is találnék meg bármit a szobámban :D ) akkor rakjuk bele a Vodafone-osat.

Belerak, bekapcsol, kéri a PIN kódot. Nofene-nofene. (meg kell említenem, a mai napon fél napig imádkoztam a telónak, hogy vegye a töltést, és tudjam fényképezni nektek, mert akkor nem lett volna cikk :) )

Beírom, OK, és bekapcsol, elém tárul a menürendszer.

Bújom át az egészet, logikusan van felépítve. Maga a kijelző 3 soros, pontmátrixos (mint anno az Ericsson GA628-ban) azaz minden betűnek külön helye van. Grafikáról szó sincs, egészen pontosan de: a felső sor az állapotjelző sor, ott grafikusan vannak kijelezve az állapotok.

Maga a menü egy végtelenül egyszerű, logikus. Vannak elmulasztott hívások, tárcsázott és fogadott hívások, üzenetek,

sms írása.

Itt álljunk is meg egy szóra: szóval az sms írása számomra valami gyönyör: nem lassú a szoftver, nagyok a billentyűk és jó a nyomáspont. Hipergigamegapirospont a készüléknek ezért :)

Direkt megírtam jópár sms-t a telefonon, és egyszerűen számomra hibátlan volt. Következő áldozat a telefonkönyv, lehet a számokat nézni (jó kis találósjátékok, melyik szám kié :)) ) illetve ha megnyomjuk a készülék jobb oldalán lévő ABC gombot, akkor kiírja, ki a szám tulajdonosa. Kettő együtt sajnos nem megy :(
Hamár itt jártam, megcsörgettem magam, működik-e, és igen! Működik, mitöbb van hívókijelzés is, így tudjuk, ki hív minket, illetve a menüben le is tilthatjuk, hogy tudjunk éjszaka idős néniket hivogatni :))))))) (ez persze viccvolt, aki ilyet csinál, én veszem el a telefonját) Viszont meglepően jól hallani a másik felet, és viszont (apummal próbáltuk, egyik szobából a másikba telefonáltunk :))) )

A telefon képes fax illetve adat továbbításra is, bár elenyész ő szerintem azok száma, akik valaha is használták eme fícsört :) Játékokról ne is álmodjunk, csengőhangok vannak, sajna nem tudom milyenek, mert a telefonnak nem működik a csengés része :(

Hangerőt is lehet állítani, milyen hangosan csengjen. Rezgés nincsen, illetve gyárinak nincs, rezgőakksival lehetséges. Ahogy rezgés sincs gyárilag, úgy extrák sincsenek: naptár sincs, semmi sincs. Azért mégis 13 éves technikáról beszélünk :) Ellenben megbízható a telefon (hamég 13 év után is működik) és ugyan nem tenyérbesimuló, de tuti megérezzük, ha a zsebünkben van :) Viszont van benne cellainformáció, aminek a Pannonosok örülhetnek csak (ezaz ami kiírja, hogy éppen holvagy :) )

Készítettem egy videót a kezelőfelületről, remélem látszik majd belőle valami :B

Összességében: szerintem egy nagyon jó kis telefon, annak idején méltán volt népszerű. Nem kis telefon, de akkoriban jó méretűnek számított, tudott eleget, és megbízható volt. Mi kellett még 13 évvel ezelőtt? :)

KrenAtesz

(köszönet a telefonért Stimpy kolegának, marsunak a töltőért, oldmobilnak az infóért

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.