2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Rend a lelke...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nem találom... Melyik könyvtárba tettem? Arrgh... na mindegy, inkább megkeresem Youtube-on...

[ ÚJ TESZT ]

...nem találom... Melyik könyvtárba tettem? Arrgh... na mindegy, inkább megkeresem Youtube-on...

Igen, így néz ki a zenehallgatás azok számára, akik nem ismerik azt az alapvető filozófiát, miszerint rend a lelke mindennek. Így van ez a zenével is. Egyre több és még több zenei fájl lesz a birtokunkban, valószínűleg azért, mert szeretjük az adott dalokat (az esetleges gyűjtőszenvedélyben tengődő és 500 gigás HDD-vel megáldott vérpistikéket most felejtsük el).

Gondoljunk bele, mennyire kényelmetlen (és régimódi) állandóan kitallózni az adott könyvtárakból kedvenc albumainkat! Az ömlesztett zenéinkről már ne is beszéljünk... Nem festene-e jobban, ha csak nagyvonalúan, a lejátszó szoftverünkben kellene egy-két kattintást elintézni, és már hallgathatnánk is azt, amire éppen vágyunk? De. Ezért vállalkoztam ezen cikk megírására, egy kis kedvcsináló gyanánt.

Mindenekelőtt megjegyezném, hogy a saját, jól bevált módszeremet ismertetem, Windows alatt, az oly sokak által ismert Winamp médialejátszóval. Zenei gyűjteményem körülbelül 40GB.

---

Úgy gondolom, hogy három fő csoportra oszthatjuk a zenei gyűjteményünket;

1. Albumok
2. Mindenféle "ömlesztett" számok
3. Nem kifejezetten zeneszámok, inkább rádiófelvétlek, bármilyen más hangfájlok

Főként az első kettővel foglalkoznék, hiszen a harmadik pont méretileg majdhogynem elhanyagolható.

A HDD-n egy tetszőleges alkönyvtáron belül az alábbi struktúrát hoztam létre a zenei fájlok számára:

Itt nagyjából megfelelő stílusok szerint kizárólag albumok találhatóak, ömlesztett zene nincs. Értelemszerűen minden album külön alkönyvtárban foglal helyet.

Mindegyik előtt egy alávonás található, ami annyiban segít, hogy legalulra kerül a "Single Tracks" nevű könyvtár. Ennek egyszerűen kényelmi oka van, nekem így tetszik.

A "Single Tracks" alatt található minden olyan szám, amit nem tudtam albumokba rendezni. Ezek csak úgy kilógnak a sorból.

Itt is értelemszerűen stílusok szerint alkönyvtárak találhatóak, azonban ide már csak úgy be vannak dobálva a track-ek (az összes, rock jellegű a Rock-ba, rap a Rap-be és így tovább).

Most tehát ott tartunk, hogy a merevlemezen fizikailag szépen el van rendezve minden, ám ha azt szeretnénk, hogy ez gyönyörűen rendszerezve legyen, bizony sokmindent el kell még intéznünk.

Itt jön a képbe a Winamp, no meg az elmaradhatatlan TAG-elés, amitől mindenki hátán feláll a szőr. Ezidáig. Idén 10 éve, hogy a Winamp elérhető, megannyi újításon esett már át, kapott Modern Skint, aztán elérkezett a Bento is. Friss, kellemes, igazi eye-candy felület, nálam abszolút ötös. A jó hír, hogy a használhatóságon nem rontott az új felület, sőt!

Amire mindenképpen szükségünk lesz; telepítéskor feltétlenül installáljuk a media library-t! Ez a kulcsa az egésznek. Telepítés után kezdhetjük is a munkát!

Az egyszerűség kedvéért kezdjük az albumok rendszerezésével. Ez nagyon gyorsan megy, nem kell tőle megijedni. Ha rászánunk pár percet, a mappából-tallózás szindróma ugyan ha nem teljes egészében, de részben elfelejthető.

A media library-ben a "Library" gombra kattintással felugró menüből válasszuk a "New Playlist" elemet, és adjuk meg neki az első albumunk nevét.

Egy csoportos kijelöléssel (pl. Total Commanderben) egyszerűen húzzuk át a fájlokat a Winamp jobb oldali lejátszási listájába. Ügyeljünk arra, hogy ez nem az aktuálisan lejátszott lista, hanem amit a későbbiekre készítünk magunknak! Azt hiszem, innen kezdve egyértelmű, hogy sajnos minden albummal meg kell ezt csinálnunk. Ha legközelebb elindítjuk a WA-t, a lista már ott fog ránk várni, több lista esetén, az egyikből-másikba ugrándozás pedig nem több, mint egy egyszerű duplaklikk. Máris kiküszöböltük a "tallózást".

Szeretném még felhívni a figyelmet arra a vadonat új funkcióra, ami az "Auto-Tag" nevet kapta. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a szoftver elvégzi helyettünk a tagelést. Nem kell vele bajlódnunk, csak egy klikk, és már ott is vannak az ID tagek. Rajtunk áll, hogy elmentjük-e őket, vagy még kicsit módosítunk rajtuk. Azt hiszem, ez nagyban elősegíti a munkát a rendszerezés során.

Ha úgy érezzük, egyes albumaink ID tag-jei nem igazán stimmelnek, jelöljük ki az összeset a Winamp lejátszási listájában, majd egy jobbklikk után válasszuk a "Send to: -> Auto-Tag" funkciót. Ekkor az album összes számára megfelelő tag-eket próbál keresni, és általában talál is! A biztonság kedvéért azért gyorsan fussuk át az adatokat, nehogy kellemetlenség érjen minket a későbbiekben!

Ha mindent rendben találtunk, egy kattintás az "Apply Changes" gombon, és már be is kerültek az új tagek a helyükre. Ezek után javaslom, hogy a bal oldalon található általunk elkészített playlist-be ismét húzzuk be a számokat, ugyanis csak ekkor olvassa újra a tag-eket!

Az albumok ezzel a pár lépéssel tehát rendben is vannak, de mi a helyzet az "ömlesztett" zenékkel? Ugye már fentebb említettem, hogy a különböző mappákban különféle stílusú zenék találhatóak. Itt én nem szoktam foglalkozni azzal, milyen albumról származik a dal, úgysem lesz meg a teljes szett. Ami érdekel, hogy az előadó és a számcím rendben legyen, esetleg évszám, ha van, nem gond.

Az ömlesztett zenék sorakoztatása stílusok szerint történik tehát. Egy olyan módszert találtam ki, ami egyedi minden "ömlesztett"-re, még csak véletlenül sem keveredhet albummal. Mint mindenhol máshol, a keresést megkönnyíti majd, ha normálistan tagelve van minden, ám kulcsfontosságú a "Genre" azaz a stílus mező. Nem mindegy ugyanis, hogy ezeknek a számoknak milyen stílust adunk meg. Úgy döntöttem, minden album nélküli szám "Genre" mezője a "Single" szóval fog kezdődni. Ez után adtam meg, hogy milyen stílusú az adott szám. Az egyszerűség kedvéért az alkönyvtárak neveivel egyezik meg. Például "Single Rock" vagy "Single Pop".
A Rock alkönyvtárban lévő összes szám "Genre" tagje "Single Rock" névvel fut, a Pop könyvtáré "Single Pop"-pal.

Ha előlről kellene kezdenem a rendszerezést az ömlesztett számoknál, a következő módszert választanám;

1. Behúznám az összeset Winamp-be, auto-tag funkcióval könnyen és gyorsan betagelném az egészet, nem törődve a "Genre" mezővel.

2. Ezek után egy klassz kis tagelő alkalmazással, mint például az mp3Tag megnyitnám szépen sorban a különféle stílusokat tartalmazó mappákat. Először mondjuk a Pop-ot, és egy-két kattintással mindegyik fájl "Genre" tagjének a "Single Pop" nevet adnám. Ezt megcsinálni 6-7 féle stílussal nem vészes.

Ha készen vagyunk, térjünk vissza a Winamp bal oldalán található lejátszási listákra. Létrehozhatunk ún. Dinamikus Lejátszási listákat is. Ezek azért jók, mert úgy változnak, ahogyan a zenei gyűjteményünk, egyszer kell csak beállítgatni őket, és szolgálnak.

Tegyük fel, az összes POP stílusú ömlesztett zenénket szeretnénk egy kattintással elérni, de gondolunk arra, hogy biztosan lesz még olyan szám, ami egymagában ücsörög, pontosan beillik ide, de nem szeretnénk mindig behúzogatni egyesével őket a playlistbe. Ekkor az ún. "New Smart View" funkciót fogjuk használni. Az egyszerűség kedvéért álljon itt egy kép, milyen adatokat kell megadnunk ahhoz, hogy az összes "Single Pop" szám listázódjon:

Így tehát, ha pár új szám bekerül a megfelelő könyvtárba, az egyből listázódni fog itt is, hiszen a lista dinamikusan frissül. Ezt az összes többi "ömlesztett" stílussal is elvégezzük, pár kattintás, és készen is vagyunk. Javaslom, hogy a "Filter" résznél a "Single" opció be legyen jelölve, így talán átláthatóbb az egész.

Hogy azokat a számokat is rendszeresen hallgassuk, amiknek a nevét kevésbé ismerjük, meg lehet még fűszerezni a dolgot például olyamsivel, amit az alábbi ábra mutat:

Elengedhetetlen, hogy a Winamp beállításaiban adjuk meg, mely mappákat szeretnénk figyeltetni, melyekben tudjon keresni a Media Library.

Természetesen a media library funkciók csak akkor működnek tökéletesen, ha a lejátszó firss adatokkal tud dolgozni, így tehát ha új zenék kerülnek a médiatárunkba, ne feledjük kiadni a "Library -> Rescan Watch Folders (in background)" parancsot!

Ha bármilyen okból kifolyólag nem készítettünk listát, az indexelt adatok között a keresőmezőbe való pötyögéssel a számok pikk-pakk megtalálhatóak.

---

Minden más, egyéb témájú (tehát a hármas számú) audiófájlok rendszerezésére szintén alkalmazható az "ömlesztett" módszer, vagy egyszerűen tároljuk őket máshol a HDD-n.

Amennyiben bárkinek hiányozna a jól megszokott hosszúkás aktuális lejátszási lista, egy klikkel lehet váltogatni a méditár és a lista között egy aprócska kis gombbal, íme:

A fáradságos munkával létrehozott playlistjeinkről biztonsági mentést is készíthetünk, az én módszerem, hogy a \Program Files\Winamp\Plugins\ml vagy egész egyszerűen a komplett Plugins mappát archiválom egy ZIP-be, így biztosan nem veszlik el egyetlen beállításunk sem.

Egy szónak is száz a vége, akinek tetszik a módszer, uccu neki, minden adott, egyedül csak elszántság kérdése az egész!

---

Szoftverek:
Winamp: [link]
Mp3Tag: [link]

---

UI: A Winamp szolgáltatásai nem merülnek ki ennyiben, rengeteg kényelmi funkció található még benne, mint például a Global Hotkeys, hordozható zenelejátszók támogatása, transcoding, stb. Mindenkire rábízom a felfedezés örömét! :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.