2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Táblagépek: divat vagy kellék?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Választ keresek arra a kérdésre, hogy vajon milyen okból vásárolunk táblagépet?

[ ÚJ TESZT ]

Élmény/beszámoló

Tisztelt mindenki!

Így, lassan a 2012-es "világvége" felé úgy éreztem, hogy most már itt az ideje kipróbálnom egy tabletet. Többek között azért, mert már a csapból is táblagépek folynak. Vegyük például az Euróviziós dalfesztivál elődöntőjét nálunk Magyarországon, ahol ugye tabletekkel pontozták az énekeseket, bár az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a teblet egy annyira bonyolult szerkezet, hogy Wolf Kati valahogy nem boldogult a képek jobbra illetve balra mozgatásával. :S Sebaj... Ez a tablet már csak egy ilyen ördögi masina.

A valódi ok amiért már nem tudtam ellenállni a tablet csábításának, egy érdekes sztori, miszerint egy szerbiai falu templomjában, a pap tabletről olvassa a Bibliát. Ez volt az utolsó csepp a pohárban és én is ki akartam próbálni egyet. A most következő teszt, igazából nem is teszt, sokkal inkább egy kisebb élménybeszámoló, amely választ keres arra, hogy vajon miért is ilyen felkapottak a táblagépek, illetve valóban szükségünk van-e rájuk.

Hazánkban, különböző gyártók, különböző modelljei, különböző árakban megtalálhatóak (ettől egyszerűbben nem tudtam fogalmazni).
Ezért úgy döntöttem, hogy egy középkategóriás táblagéppel felvértezve folytatom a mindennapjaim, beszámolva a tapasztalataimról. Egy Toshiba AT100-as tablet mellett döntöttem, miután több masina paramétereit is össze hasonítottam.

Őszintén szólva, alig van valami érdemi különbség a gépek között... Ami meg is lepett, ugyanis két teljesen egyforma paraméterrel rendelkező kütyü között (első ránézésre) csupán árban volt különbség. Hogy egyértelmű legyen miről is van szó:

Nos, igen. Elsőre semmi különbség. Csupán a márka és az árazás. De valami mégis van...ez pedig nem más mint a 3G. Hát igen, erre majd még kitérünk a folyatásban, de haladjunk csak szépen sorban.

Miután kicsomagoltam a Toshiba masinát, azonnal töltőre kellett raknom, ugyanis a mobiltelefonokkal és a laptopokkal ellentétben egy csepp energia sem volt benne. Ezt csak azért írtam le, hogy ha valaki ilyen modellt szeretne, az nem üljön be az első kávézóba vásárlás után tabletezni, mert energia híján nem fog (én is így jártam).

Hazaérve és a gépet töltőre dugva nem voltam képes kivárni amíg "szakszerűen" feltöltődik, ezért rögtön bekapcsoltam a táblát.
A bekapcsolást követően, nem egész 30 másodpercet vett igénybe eljutnom a főképernyőre. Az említett 30 másodperc magába foglalta a rendszer betöltését, a wifi beállításokat illetve a backup-ot.

Ezek után, a bekapcsolás már csak 11-12 másodperc volt. Már az elején szemet gyönyörködtető a 10"-os kijelzőn megjelenő widget felvonulás, nem beszélve a nagy felbontású animált hátterekről.
Természetesen ezek a dolgok telefonokon is elérhetőek, mégis valahogy a tábla egészen más érzést kelt.

Miután töviről hegyire átböngésztem a beállítási lehetőségeket és cserélgetnem a háttereket (megjegyzem, ez valamelyest hasonló ahhoz, mint mikor az ember kap/vesz egy fényképezőgépet és rögtön virágokat kezd el fotózni...ez tényleg így van :D ) úgy gondoltam ideje valami hasznosat is kezdeni a táblával.
Elsőként, leszedtem egy Gmail alkalmazást, majd ezt követte a Facebook, office, mxplayer (videó), Winamp valamint néhány játék.

A Gmail és a Facebook nagyon bejött a méretes kijelzőn, már csak azért is mert nem kellett a laptopot magammal cipelnem a teraszra. Itt éreztem először azt, hogy a tabletek elsősorban a kényelemről szólnak!
Viszont... ha már a kényelemnél tartunk, akkor meg kell említenem azt is, hogy a szövegszerkesztés nem igazán erőssége a masinának. Félreértés ne essék, nagyon pazar dolog a virtuális billentyűket pötyögtetni és mivel egy másodpercnyi akadást tapasztaltam (Toshiba AT100) ezért még élvezetes is, de ha a gépünk az asztalon van, akkor kicsit zavaró, hogy nem tökéletes a betekintési szög, így fölé kell hajolnunk...ha ölbe vesszük a táblát akkor ugyan ez a helyzet, csak kicsivel jobban megérzi a hátunk,már fél órán belül.
Tehát novellaírásra nem egy tablet a nyerő...

Ha a filmezést veszem alapul, akkor mindenképpen csak dicsérni tudom a táblát! Sokkal kényelmesebb megoldás mint egy laptop, akár az ágyban filmezünk akár a vonaton. (a "repülési módnak" köszönhetően akár repülőn is)

Említettem, hogy letöltöttem pár játékot a marketből. Én nem vagyok valami nagy gamer, de az biztos hogy a tablettel együtt töltött időm 70%-át a játékok töltötték ki. A játszadozásnak köszönhetően viszont, kellemes meglepetés volt azt tapasztalni, hogy az AT100-as felismeri az USB-s kontrollert és néhány játékot sokkal élvezetesebben lehet játszani. mint például a "Gears of War"-hoz hasonló "Shadowgun" játékkal is. (ezt egyébként ajánlom minden játék kedvelő tablet tulajdonosnak) :)

Miután telepakoltam a gépet, mindenféle programmal és játékkal, úgy gondoltam felhívok néhány havert és tesztelem a gépet házon kívül is. Gondolok itt az akku időre, vajon mikor fog jól jönni az, hogy van nálam egy tablet, stb. Össze is futottunk a városban, majd leültünk egy padra megbeszélni a továbbiakat.
Ők előszedték a mobilokat, Én meg a tabletet. Nagy, elkerekedett szemek, és egy megjegyzés következett : "De felvágós valaki!" Hmm. Nos, a haveromnak egy iPhone 4S virított a kezében, és én vagyok a felvágós. De nem is ez a lényeg, hanem az hogy a tabletek nem tegnap láttak napvilágot, mégis "felvágásnak" számít?! Igaz, egy megjegyzés miatt még nem általánosíthatok, de azért meglepett a dolog. A következő érdekesség rögtön ezt a szitut követte, miszerint, miért is vettem elő a tabletet? Gondoltam majd felnézek facebookra, de...mivel nem állt rendelkezésemre a 3G és wifi sem volt a közelben, így ez nem jött össze. Viszont jött egy újabb érzés, miszerint a tabletet nem igazán tudom használni semmire internet nélkül. Puff neki. Filmezés és játékok ide vagy oda, a tablet lényege az internet. E nélkül nincs is sok értelme (szerintem).

Annyi biztos, hogy a táblagépeknek hatalmas sikerük van, de a dolog "miértjére" nem tudok és nem is tudtam rájönni. Ahogyan azt már a cikk elején is említettem, valószínűleg a kényelmes felhasználás az ami a tableteket vonzóvá és érdekessé teszi, de semmivel sem tudnak többet mint egy középkategóriás okos telefon. Emiatt kicsit úgy érzem, hogy inkább divat árú, mintsem hasznos műszaki cikk. Félreértés ne essék, mert engem is nagyon megfogott a tebletezés, viszont ha belegondolok, hogy miért is van rá szükségem, akkor nem tudok rá válaszolni.

Megkérdeztem tehát egy ismerősömet:

Neked mire kell egy laptop?
Válasz: filmezésre, netezésre, játékra és munkára. Meg persze az is fontos, hogy magammal vihetem bárhová.

Mire kell egy okostelefon?
Válasz: elsősorban telefonálásra... :) másodsorban, sokszor jól jön a GPS, valamint a munkám megköveteli, hogy mindig elérhető legyek e-mail és skype-on keresztül.

Mire kell egy tablet?
Válasz: Hmm...mire hármat számolok.... :))

Mivel az utolsó választól nem lettem sokkal okosabb, ezért a Ti, vagyis az olvasók segítségeteket kérem abban, hogy megfejtsem a táblagépek sikerének okát. Szeretettel és türelmetlenül várom a hozzászólásokat!

(A következő oldalon megtaláljátok a Toshiba AT100-as "tesztalany" pontos konfigurációját)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.