2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Panasonic Viera TX-P42S30E TV teszt

Avagy milyen plazma TV-t kaphatunk 150.000 Ft alatt?

[ ÚJ TESZT ]

Kezelés, menü

[+]

A TV-hez kapott távirányító az N2QAYB000672 típusjelzést viseli. Elég jól kézre áll, nem túl nehéz és az üzemmódok váltására (Film, Játék, Dinamikus stb.) szolgáló gombon kívül minden szükséges billentyű megtalálható rajta, a dupla IR adónak hála pedig akár DVD lejátszót/felvevőt vagy egyéb berendezéseket is vezérelhetünk vele az alján található lejátszás-vezérlő gombokkal (kipróbálni nem tudtam, ezért nem tudom, hogy milyen eszközökkel kompatibilis, nincs kizárva, hogy csak Panasonic által gyártottakkal). Az IR erőssége nagyon jó, teljesen más irányba fordítva, a szoba másik végéből is kapcsol a távirányító.

A menü, a TV designjához hasonlóan elég egyszerű, nincs benne sok „csicsa”. Négy főkategóriára bontva láthatjuk a beállításokat, ezek a Kép, Hang, Időzítő és a Beállítások nevet viselik.

Képbeállítások

[+]

A képbeállításokban kiválaszthatjuk az üzemmódot, itt négy előre definiált mód közül választhatunk, Dinamikus, Normál, Mozi és True Cinema (saját séma létrehozására nincs mód). A Dinamikus nézhetetlen, a Normál nem valami jó, viszont a Mozi és a True Cinema nem is sikerült olyan rosszra. Én személy szerint a True Cinema módot használom a leggyakrabban, és a korábban említett teszt tanulsága szerint is az utólag említett két mód a legjobb (amit mérésekkel is alátámasztottak). Ezen kívül a Kontraszt, Fényerő, Színtelítettség és képélesség állítható, beállíthatunk zajszűrést (P-NR), energiatakarékos üzemmódot, kikapcsolhatjuk a képernyőt (pl. rádió csatornák esetén jól jöhet), és a további beállításoknál különböző képjavító technológiákat kapcsolhatunk be.

Az Intelligent Frame Creation-t három lépcsőben állíthatjuk, ami a szakadozott mozgások kiküszöbölésére hivatott. Valószínűleg további képkockákat szúr be, és emiatt folyamatosabbnak tűnik a mozgás, és egész jó hatásfokkal működik. Ezen kívül bekapcsolhatjuk még Felbontás javítását (amit HD forrásnál lehetőleg kapcsoljuk ki) szintén három lépcsőben, és bekapcsolhatjuk a Pixelcsúsztatást is, ami a beégést hivatott megakadályozni. Természetesen teljesen nem lehet kikapcsolni ezt az opciót, de ha az automatikus beállítás mégsem hozná a tőle elvárt eredményt, kérhetünk fehérmosást is. Ami egy fekete háttér előtt mozgat oldalirányban egy fehér csíkot, és a ghosting (ideiglenes beégés) eltüntethető vele. Apropó, beégés: én még személy szerint semmilyen beégéssel nem találkoztam az elmúlt pár hét alatt, pedig játékra is használtam már a TV-t.

HDMI-re csatlakoztatott forrásnál viszont további két opció válik elérhetővé a képbeállításoknál. Az egyik a Játék üzemmód, ami hasonlóan a Mozi illetve a True Cinema módokhoz elég jól sikerült. HD filmlejátszás esetén pedig van egy 24p Smooth Film nevű opció, ami az Intelligent Frame Creation helyébe lép, és a HD-s filmeknél az IFC-hez hasonlóan valószínűleg a megjelenített film képkocka-sebességét növeli meg. Ez az opció is látható különbséget produkál, tehát érdemes bekapcsolni.

Hangbeállítások

[+]

A hangbeállításoknál is találkozhatunk üzemmódokkal, ebből két előre definiált módot találunk, Zene és Beszéd. A zene módban néha nem hallható a halk beszéd, a Beszéd módban pedig a beszéden kívül semmi, de szerencsére van egy harmadik lehetőség is, és saját magunk is beállíthatjuk a megfelelő hangzásképet egy nyolcsávos hangszínszabályzóval (eq). Egy kicsi mély és egy kicsi közép, és nagyjából megfelelően szólal meg a TV. Ha valamelyik előre definiált opciót választjuk, lehetőség van külön mélyhang kiemelésre is, de az eq használata esetén erre nincs szükség. Állíthatjuk még a balanszot, a fejhallgató hangerejét és van egy térhangzás opció is, ami értelemszerűen a térhangzás növelésére alkalmas „technológia” bekapcsolására alkalmas. Ezt a Panasonic V-Audio-nak nevezte el, de természetesen valódi térhangzást ne várjuk tőle, csak egy kicsit dinamikusabb lesz a hangzáskép. A további hangbeállítások nem fontosak, pl. kiválaszthatjuk a kimenetet, vagy beállíthatjuk a hangszóró és a fal közötti távolságot stb.

Időzítő

[+]

A harmadik kategória az Időzítő nevet viseli, és elég egyértelmű, hogy milyen lehetőségeket tartalmaz. Beállíthatjuk a kikapcsolás időzítőt, emlékeztetőket különböző műsorokhoz, és az Automata készenlét idejét, ami egy előre meghatározott idő után kikapcsolja a TV-t, ha nem nyomjuk meg az OK gombot a távirányítón.

Beállítások

[link]

[+]

Ennél viszont egy kicsit több, és fontosabb opciókat tartalmaz az utolsó kategória, ami a Beállítások nevet viseli.

Itt az első menüpont az Öko üzemmód, amivel két gombnyomásra előhívhatjuk az energiatakarékos üzemmódhoz szükséges összes opciót (pl. energiatakarékos készenlét, vezérelt kikapcsolás stb.). A Link beállításokban bekapcsolhatjuk a Viera Link-et, amivel a HDMI-CEC lehetőséget kihasználva vezérelhetjük a HDMI portra csatlakoztatott eszközöket, de csak a Panasonic által gyártott készülékeket. Lehetőség van gyermekzár használatára, itt hangolhatjuk a TV csatornákat, választhatjuk ki a használt nyelvet, hálózati beállításokat. Beállíthatjuk az USB-s billentyűzet kiosztását, a bekapcsolási preferenciát (TV vagy AV), és frissíthetjük a TV szoftverét, vagy visszaállíthatjuk gyári állapotra, és megtekinthetjük a rendszer-információkat.

A Hangolás menüben létrehozhatunk kedvenc csatornákat, hozzáadhatunk forrásokat a jelenlegiekhez (DVB-T, DVB-C, Analóg), illetve a jel állapot menüpont alatt megnézhetjük a vételi állapotot (jelerősség).

Maga a menü elég jól átlátható, és egyszerű, viszonylag gyorsan elérhetőek a kívánt opciók. Minden lehetőséghez a képernyő alján láthatunk egy pár soros segítséget, hogy mit is módosíthatunk ezzel a lehetőséggel, viszont azt nem értem, hogy a főkategóriákon belül miért kell további almenüket készíteni (pl. Képbeállítások -> További beállítások), mert így is több oldalasak a főkategóriák (pl. Kép, Hang), valószínűleg elfért volna még 5-6 opció a főkategóriákban is.

Nagyon nagyon ritkán, de sajnos találkozhatunk fordítási hibákkal (pl. a médialejátszóban: Nincs érvényes file), viszont a különböző alkalmazások (Youtube, Facebook stb.) általában angol nyelvűek (nem tudom, hogy ez mennyire a Panasonic hibája). És sajnos, a leginkább Nokia telefonokból ismert rövidítések is visszaköszönnek (pl. Auto erősítés szab., Hangszóró-fal közti táv., Kikapcs. időzítő).
De a fordítás alapjában véve rendben van, egyértelműek a menüpontok nevei (legalábbis nekem azok voltak), és a súgó is segít, ha valami nem teljesen érthető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.