2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Panasonic Viera TX-P42S30E TV teszt

Avagy milyen plazma TV-t kaphatunk 150.000 Ft alatt?

[ ÚJ TESZT ]

Kép- és hangminőség, TV műsor

Kép

A TV maximum FullHD, vagyis 1920x1080 pixeles felbontást támogat, és ha a Panasonic korábbi stratégiáját vesszük alapul, akkor valószínűleg az S30-as modellben, a tavalyi felsőkategóriás G20 panelje található. Bár a Panasonic hivatalosan nem erősítette meg ezt. Természetesen egy év alatt bizonyára csiszoltak rajta egy keveset, de ugyanakkor a G20-asban található fejlettebb elektronika és a kontrasztjavító szűrő bizonyára kimaradt az olcsóbb modellből.

SD tartalomnál, független tesztek alapján a plazmaTV-k valamivel jobbak, mint az LCD TV-k, és a mai modern televízióknál természetesen sok képjavító technológia is megpróbálja tovább javítani a kép minőségét, de azért csodákat ne várjuk, mint ahogy rossz minőségű videóból sem tudunk jobbat készíteni.

Alapjában véve nem olyan vészes a dolog, de egy ekkora kijelzőn a képhibák is jobban láthatóak, és a képélesség sem a legjobb, de ezen egy picit finomíthatunk a képbeállításoknál, viszont a részletesség sohasem lesz jobb. De mondhatjuk azt, hogy az SD tartalmak nagyjából rendben vannak a 42S30-on, nem túl alacsony bitrátával rendelkező forrás esetén még rá is fogható, hogy szép a megjelenített kép.

Viszont HD felbontású anyagnál már természetesen más a helyzet, a korábban említett TV-hez és monitorhoz képest egyszerűen lélegzetelállító képe van. A fekete szín nem tökéletes, de rendben van, tű éles és tökéletes részletességgel rendelkező képe van, és valljuk be, hogy ez a TV elsősorban erre készült. A kontrasztaránya nagyon jó, és a színek is rendben vannak, tehát mondhatjuk azt, hogy HD tartalmak nagyon jól néznek rajta.

Természetesen a képbeállításokat forrástól függően tárolja el a TV, tehát más beállítások hozhatóak létre pl. a TV csatornákhoz (akár külön-külön is) és a különböző HDMI-n csatlakoztatott eszközökhöz.

Hang

A hangot két darab 10 wattos hangkeltő biztosítja, és megfelelő eq beállításokkal nem is szól rosszul, egy TV-hez képest. Az előre definiált módok nem sikerültek valami jól, de ha szánunk egy pár percet az eq beállítására, egész jól is meg tud szólalni a TV.
Ezek a beállítások természetesen felhasználótól függenek, szerencsére a nyolcsávos hangszínszabályzó elég szabadságot biztosít, és természetesen minden forráshoz használható a beállítás (TV, HDMI stb.), vagy akár külön-külön is beállíthatunk a forrásokhoz illő hangszínt.

A hangerővel nincs gond, már kevesebb mint negyed hangerőn is elég hangos a TV, torzítással, recsegéssel nem találkoztam, magas mélyhang-szint esetén sem.

TV Műsor

TV műsoroknál talán egy negatívumot tudnék megemlíteni, ez a csatornaváltás sebessége, ami lehetne talán egy picit gyorsabb, de nem vészesen lassú. A jelerősség szinte állandó, nem ingadozott csak pár százalékos mértékben. Az SD adások nem túl jó minőségűek, de ez nem a TV hibája, hanem elsősorban a TV csatornáké, a HD adások viszont nagyon szépek.

[+]

Az elektronikus programújságot (EPG) a távirányító Guide gombjával azonnal elérhetjük, és választhatunk függőleges és vízszintes nézetet is. Beprogramozhatunk emlékeztetőket a megtekinteni kívánt műsorokhoz, vagy egy DVD-felvevő esetén akár innen is időzíthetjük a felvételt (valószínűleg csak Panasonic termékek esetén). Sajnos ez a modell nem kapta meg a TV műsor felvételének lehetőségét, ami a nagytestvérben (G30) megvan.

[+]

Kétféleképpen szűrhetjük is a csatornákat az EPG-ben, az egyik a műfaj szerinti szűrés (a képen), a másik pedig a csatorna kategórája apaján való szűrés (ingyenes TV, előfizetéses TV, ingyenes rádió, kedvenc csatornák, és így tovább).

[+]

Kép-a-képben (PIP) funkció sajnos szintén hiányzik, viszont hála az EPG-nek a navigációs billentyűkkel végiglapozhatunk a most futó (fel-le) és a következő (jobbra-balra) műsorok címei között, minden csatornán, és az OK gombbal át is tudunk kapcsolni, ha találtunk valami olyat ami érdekel.

AV módba való váltásnál kilistázza a TV az elérhető bemeneteket (az is beállítható, hogy ezt hány másodpercig tegye), de a beállításokban akár ki is vehetjük a listából a nem használt bemeneteket (pl. kompozit, scart stb.), és neveket is társíthatunk hozzájuk (pl. PC, DVD, Kamera stb.), sőt akár egy virtuális (vagy egy valódi, USB-s) billentyűzet segítségével be is pötyöghetjük a kívánt nevet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.