2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Órával a szabadban - wristop computer

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Itt a nyár, egyben itt az ideje, hogy kiszabaduljunk a városi betonrengeteg, és a vele járó zaj, szmog...

[ ÚJ TESZT ]

Órával a szabadban, avagy wristop computer.

Itt a nyár, egyben itt az ideje, hogy kiszabaduljunk a városi betonrengeteg, és a vele járó zaj, szmog, és őrület hatása alól. Így arra invitálok mindenkit, hogy kapcsolja ki a számítógépet és a tévét, csomagoljon össze, és utazzon valami kellemes erdőszélre, a hegyekbe kirándulni, vagy csak egy kellemes völgybe pihenni. De mint tudjuk ez a hely a kiváncsi, és elektronikai kütyük iránt érdeklődők kedvelt oldala is. Ezért egy kis motivációt szeretnék hozzá adni, és egy olyan eszközről lesz szó, amiről sokan hallottak, és biztos vagyok benne, hogy a túraboltok látogatói láttak is ilyesmit, az angol nevén wristop computert, vagyis csuklókomputert.

Hogy mit is tud egy ilyen óra, azt a Suunto ABC megnevezése jól sugallja. Altimeter - Barometer - Compass.
Vagyis egy elektronikus légnyomásmérő, magasságmérő, és iránytű az alapja amit olyan funkciókkal vérteztek fel mint a folyamatos napló készítés, számítógépes adatletöltés, magasság riasztás, vagy éppen iránykövetés. De erre később részletesen kitérek.

Irtam már a Suunto nevét. A Finn cég tengeri-vizi, általános sport és szabadidő órákat gyárt.
Megemlíthetem még az Oregon Scientific és Casio nevet is, de kétség kívül a legkifinomultabb órákat a Suunto készíti. Kevesebben ismerik viszont a szintén Finn, Polar cég gyöngyszemét.
Tehát amit be szeretnék mutatni az a finn Polar cég AXN sorozatának tagja. A Polar név bizonyára ismerősen cseng, főleg aktív sportóráiról, pulzusmérőiről.

Tehát Polar AXN-500.

Miről is beszélünk? Bátran állíthatom, hogy az egyik legkomolyabb órát a Polár név alatt találhatjuk meg. Ez pedig az AXN, a Polar egyetlen, és egyben leágazóban lévő Outdoor Computere. A cég nem folytatja az AXN órák fejlesztését, helyette egy más elven működő, a rendszeres mozgásra motiváló óracsaládot indított útjára, az AW sorozatot, de nem erről lesz szó.

Az óra létrejöttét a pletykák szerint a Suunto technikusai is segítették, de tartalmazza a Polar méltán ismert pulzusmérő rendszerét. De hogy mégis miért mondom, hogy nekünk, értelmes halandóknak miért érdekes ez a remekmű, ha ott van a Suunto is. Hát kérem szépen azért, mert a hazai ára nagyjából a fele a Suunto hasonszőrű modelljének, az X6Hrm-nek.

A nem épp kis méretű óra 122 grammot nyom szíjjal együtt, és az óratest 1,5cm magas. A domború kristályüveg nem éppen a legjobb ötlet egy ilyen magas órára, meg kell tanulni rá vigyázni.

Az órának saját menürendszere van, ami nem véletlen. Mondhatnám, hogy a wristop computer egy olyan óra, aminek 100 oldalas a használati útmutatója. Esetünkben hogy pontos legyek 106 oldal. Persze ez kicsit jobban is illusztrált, mint a Casio ProTrek órákhoz nyújtott néhány oldalas bemutató, ami leírja melyik gomb mire jó.

Nem fogom az óra használatát bemutatni, csupán a funkciókra térek rá rövidesen.
Először is, egy ilyen óra nem keveset fogyaszt. Éppen ezért nem hátrány, hogy a felhasználó maga cserélheti az elemet, a hátlapon lévő rozsdamentes acél zárófedél egy 10 Forintossal kicsavarható.

A renelkezésre álló memóriával a naplófájlokhoz mi gazdálkodhatunk, megadhatjuk a naplózás rendszerességét, így 5 másodperctől 5 percig állíthatjuk és a napló hossza 11h -tól 660h -ig terjedhet.
A rögzített adatokat magán az órán is visszanézhetjük, megtaláljuk a magasság, idő és pulzusszám maxinumát, minimumát pillanatnyi értékét, és még sokmindent. Ezeket aztán letölthetjük a számítógépünkre, és kielemezhetjuk a Polar által biztosított szoftverek segítségével.
És ezt hogyan? Egyszerűen. Az órában Infra adó van. Ezt bekapcsolva bármelyik laptop, IrDa-val felszerelt számítógép, vagy akár egy Nokia 5410-es telefonra áttökthetjük.
Erre a típusra a Polar edzőszoftvert is kínál, így a megszállottaknak jó társa lehet a fenti páros.

Magasságmérő:

A hegyek szerelmeseinek segítőtársa. Mérhet abszolút magasságot, vagy különbséget, jelez a beállított magasság elérésekor, és természetesen a naplózás mellett folyamatos grafikonon mutatja a magasság változását. Beállíthatjuk az emelkedés-süllyedés mértékének percenként vagy óránként való kijelzését is.

Barométer:

Ez leginkább sátorozásnál, hosszabb túrázásnál segíthet, a légnyomásváltozás grafikonon olvasható, és grafikusan leolvasható az időjárás várható romlása vagy javulása. Segítségével az éjjel rögzített adatokból megtervezhető reggel az aznapi program, tekintve, hogy jobb, rosszabb idő várható. Persze nem varázseszköz, az esőt sem mindig előzi meg légnyomásesés, de ha a készülék rövid idő alatt nagy légnyomásesést érzékel, vészfelirattal hozza a tudtunkra, vihar közeleg, és ebben biztosak lehetünk, hogy nem téved. Fontos dolog, hogy a barométer hőmérséklet kompenzált, és hogy a légnyomás függ a magasságtól, tehát ezt a funkciót, és a kirajzolt értékeket ne vegyük komolyan, ha hegynek felfelé haladunk, vagy egy hideg barlangba betérünk.

Pulzusmérés:

A sportolók kedvelt eszköze, segít a kívánt teljesítmény elérésében, és hogy ne terheljük túl magunkat egy teljesítménytúrán. A polar pulzusmérőiből ismert funkciók, mint a pulzushatárok jelzése, pulzus százalékban kijelzése, fitness test, elégetett és óránkénti kalória kijelzése, valamint természetesen a pillanatnyi pulzus grafikonon való kijelzése mind rendelkezésre áll. A vezetéknélküli kódolt pulzusmérés a Polar mellkasöveivel használható. Ehhez kapcsolódik egy érdekes funkció, ha a mellhasunkhoz emeljük az órát, egy előre beállított funkciót kapcsol be, például léptet a menüben, vagy bekapcsolja a háttérvilágítást, így futás közben nem kell nyomkodni a gombokat.

Elektronikus iránytű:

Ezt nem kell magyaráznom. Kalibrálás után, ami annyit tesz, hogy körbe kell forgatni 360 fokban, úgy működik mint egy hagyományos iránytű, 1 fokos pontossággal és a deklináció figyelembevételével (!) az északi irányt és az óra helyzetét tekintve az attól való eltérést fokban jelzi ki.

Az írás nem teljeskörű, sokat lehetne még írni erről a nem hétköznapi eszközről, de a használata nem csak az adatok leolvasásában rejlik. Egy ilyen eszköz jó motivációt is jelent a mozgásra, segít céljaink elérésében, és hogy fittek maradjunk.
Még elmondanám, hogy nagyon jól olvasható kijelzője van, ami minden fényviszonynál kényelmesen és élesen leolvasható. Először idegenkedtem a digitális kijelzéstől, de még nem láttam hasonló kontrasztos kijelzőt korábban.
Az óra sok meglepő tulajdonságot rejt még magában, ezekkel első használatkor talán nem is találkozunk, de kétségkívül egy nem hétköznapi óráról van szó, a kategóriáját tekintve sem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.