2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

OnePlus One – nagyon egyben One

Bár tavalyi a készülék, azóta sok dolog történt, ami miatt érdemes kicsit körülnézni a OnePlus háza táján.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver 1: OxygenOS

Ahogy korábban említettem, néhány hónappal ezelőtt a cég a Paranoid Androidot fejlesztő csapat néhány tagjával karöltve saját rendszer fejlesztésébe kezdett. Az utolsó hivatalos megjelenési időpont március 27. volt, ami sajnos meghiúsult, de végül április 6-án megjelent a várva várt OxygenOS. Amit előre lehetett tudni, az az, hogy a Vanilla Androidhoz hasonló élmény szeretnének néhány hasznos extrával megpimpelve.

Nos, az eredmény láttán nem volt mindenkinek őszinte a mosolya. Népmesei hasonlattal élve, a bíró lánya hozott is ajándékot meg nem is. Ami teljesült, hogy tiszta Androidot kapunk, a szokásos Google appokkal, viszont a hozzáadott érték vajmi kevés.

Mindössze három extra feature-t kapunk, a korábbi CM-alapú ROM-ból megörökölt gesztusokat (dupla koppos feloldás, zseblámpa, kamera, zenelejátszó vezérlés), testre szabható gyorsbeállításokat, valamint egy file managert. Emellett lehetőségünk van a gyárin felüli funkciókat rendelni még az androidos vezérlőgombok hosszú, valamint dupla megnyomásához.

A rendszersebesség viszont nagyon penge, minden azonnal történik, szép folyamatosak az animációk, igazából úgy éreztem magam, mint egy Nexus-on. Sajnos azonban számomra egy dolog kifejezetten fájó hiányosság, nem is értem, hogy hogy gondolták ezt a OnePlus-nál: OxygenOS alatt nem elérhető a 4K videofelvétel.

Először azt gondoltam, azért, mert a Google Camerában nem elérhető, viszont feltettem a CM11S kamera appját, és abban sem szerepel az opciók között, így arra a következtetésre jutottam, hogy egyelőre a kernel nem támogatja, ami azért elég nagy csalódás.

Nem azért, mert egy mindennap használt funkcióról lenne szó, de elég komoly öngólnak számít, ha egy frissítés során egyszerűen elveszik a felhasználótól a lehetőséget, hogy kiaknázza a kamerában rejlő lehetőségeket. Remélhetőleg egy későbbi update során visszakerül, főleg úgy, hogy a Nexus 6 esetében elérhető a 4K, tehát nem a Lollipopon áll vagy bukik a történet...

Apropó update-ek: az világos, hogy ez a rendszer, egy hosszú és remélhetőleg felfelé ívelő út első állomása. Mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy Carl Pei azt nyilatkozta a jövőbeni tervekkel kapcsolatban, hogy a szoftverfejlesztésre szeretnék helyezni a hangsúlyt, és nagyobb léptékű frissítések keretein belül sok új funkcióval szeretnék egyre jobbá tenni a rendszert, amelyek ha valósággá válnak, akkor nagyon jó végeredmény születhet, azonban jelen állás szerint egy nagyon minimalista rendszert kapunk, amely egyáltalán nem rossz, viszont bőven van még hová fejlődnie.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.