2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Notebookok kicsit másképpen

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Notebookok kicsit másképp Újabban mindenkinek notebook-teszteket van kedve írni. Én egy...

[ ÚJ TESZT ]

Újabban mindenkinek notebook-teszteket van kedve írni. Én egy kicsit másképp csinálom ezt is, mivel pénz hiányában mindig valami "no budget" megoldást kellett keresnem ha akartam valamit ami cipelhető, és számítógép. Ez általában azt jelentette hogy valami öreg roncsot kellett kipofozni használhatóra, aztán ha kezeim közé került egy másik öreg roncs és volt pénzem akkor megvettem azt...
Mondjuk olyan hihetetlen igényem nincs notebookra, tehát nem is kellett soha izom gép, de párszor jól jött hogy el tudtam vinni egy gépet magammal.

Aki szedett már szét notebookot, ill. ezzel foglalkozik, az akár el se olvassa a cikket, mert semmi újat nem fog neki mondani. Aki viszont nem borít szét naponta valamit, annak lehet hogy érdekes lesz. Ennyi a dolog célja - mese arról, hogy hogyan kukáztam össze az elmúlt időkben a hordozható gépeimet, megmutatni régi és újabb notebookok belsejét.
Természetesen nem írok le minden egyes notebook "javítást", csak pár gépet ragadtam ki összehasonlítási alapnak. Főleg sajátjaimat, amiket jobban ki tudtam belezni, de becsúszott két újabb vas is, amik csak vendégségben jártak nálam.
Elég hosszú lett, ezért bocsi!

Sajnos fényképek nem mindenről készültek, ez kár, mert volt pár rázós és érdekes dolog. Amiről viszont van, az itt megtalálható lesz.

A veterán - Gericom 6200AT

Ez volt az első laptopom (2003-ban talán?), költeni is kellett rá, de ma is megvan. P1 / 233Mhz MMX proci, 64Mb RAM, CD-olvasó, 800x600-as, 12"-os DSTN kijelző és ilyesmik jellemezték. HDD nem jellemezte, mert hiányzott belőle. És a tápja enyhén fel volt robbanva... (Nem csak kondi, egy csomó FET szétégett benne). A tulaj kérdezte, javítható-e. Számolgattuk, mennyi lehet bele egy winyó és egy táp, azt mondta hogy neki sok, így nekem adja ingyenbe. (A cégüknél lomtalanítottak.)

Egyből nekiláttam tápot építeni. A masina 80W-t evett (20V / 4A), nekem a legnagyobb trafóm ha 30W-t bírt. Más nem volt, 20V-ot stabilizáltam neki a trafóról, szépen ment róla a gép amíg túl nem melegedett a trafó. Na erre figyelni kellett, az első 2 óráig bírta a dolgot és meghalt.
Volt még ilyenem otthon, de az első leégése után már figyeltem a max. időtartamot. Télen a koliszoba ablakában volt a táp, így fel sem tudott melegedni. Jó volt a fűtés...
Tudom, kapcsolóüzemű tápot kellett volna építeni, de annak a megtervezéséhez kevés vagyok.
(Kb. fél év után kapott neki való tápegységet is, azóta nincs a 2 órás idegbaj.)

Volt már notebook, de nem volt winyó : szereztem bele kis pénzmagért, a 2Gb-s kis HDD szépen tette a dolgát, és jól futott a Win98 is. (Most már egy máshonnan visszamaradt 4,7-es van benne, az is dobott a sebességen.)
Elég sok PowerPoint előadásanyagot elmorzsoltam rajta (2 óránként pihenővel...) amíg az asztali gépemen haverok AutoCAD-et vagy hasonlót nyomtak. Erre tökéletes volt.

Ezt a gépet párszor darabokra kellett szedni, mikor miért : először átvizsgálás, majd a tuning...

A képek akkor készültek, amikor kiköltözött belőle a 233-as proci, és egy AMD K6/350AFR-t tettem bele. A gépben ugyanis asztali proci volt, aminek az órajele és feszültsége is állítható! Így aztán tuningolni is lehet (az MSI mikor jött az első tuningolható laptopjával, hehe).
A lap vége 233MHz volt, viszont az AFR-es K6 bármiből megoldja magának a 350MHz órajelet, ha túl kicsi szorzót észlel. P1 alaplapba belemegy, és volt is otthon egy, egy régi asztali gépből. A hűtés miatt aggódtam kicsit (egyszerű alu borda és 4cm-s venti), de szemmel láthatóan semmi baja nem lett, bár érezhetően melegebb volt a gép mint a 233-assal. Meg gyorsabb is, nem kicsit.
(Kipróbáltam 550-es procival is, de az nem volt AFR-esben, tehát 233MHz-en ketyegett.)

Balra a gép alja, jobbra a felső része az alaplappal, még a P1/233MMX procival : [link]

A memóriák és a procifoglalat forrasztásai a billentyűzet alatt : [link]

Szétpakolva a cucc az ágyamon : [link]

A nagy poén : ez a gép megvan még - kölcsönadva egy lánynak, mostanában kapom vissza. Sokáig használta gépelésre, mp3 hallgatásra. 1997-es gyártású a szerkezet, tehát most 11 éves. Azon kívül hogy az akksi elhasználódott és meghalt a tápja (ami nem a szorosan vett gép) tökéletesen működik mindene, a PCMCIA aljzatoktól a kijelzőig!
Mondjuk nem túl minőségi darab, az érződik, ettől még inkább furcsa a dolog. Igaz hogy tisztességes mennyiségű anyag van benne, de az műanyag (ami viszont nem könnyen törik.) Nem recseg azonban, és nem is zörög! Valamint még ebben az öreg gépben is van infraport.

A gépre összesen ha 25000Ft-t költöttem, ennyiért még nem is olyan rég is lehetett P1-es laptopokat látni bontókban.



A Gericom 6200 és a Compaq E500 az akkori asztali gépemmel [link]

A szívatós - Compaq Armada E500

Valamikor 2006 szeptemberében szólt egy ismerős, hogy van egy gépe amit meg kellene javítani jó pénzért (az egy másik sztori, jól megszívatott vele) és egy másik, ami nem kell egy haverjának, eladná. Ez utóbbi egy Armada E500 volt, amit gyanúsan olcsón adtak, de amúgy működőképesnek látszott. Akksija természetesen vagy 5 percet bírt, de más komoly baját nem láttam. A táp is bután nézett ki, de hát Compaq, gondoltam. Jól meg is vettem, volt vele baj, de párszor kihúzott szorult helyzetekből is.

Egy 400MHz-es Mobile Pentium II proci volt benne (ez nem Celeron!), külön memóriás ATI Rage 128 videokártyával, eredetileg 6Gb-s winyóval, és 128Mb SDRAM-mal. A winyó rossz volt (tele volt bad sectorral). Egy ideig ez volt benne, a használható 3Gb-on nyomorgott a rendszer, később vettem bele egy 30Gb-st.

Aztán kiderült, hogy néha nem indul a gép, csak hosszas ki-be kapcsolgatás után. Kiderült, a táp valami házilag gányolt akármi volt egy szép dobozban (itt kellett volna az eladó torkán lenyomni az egészet - én vagyok a hülye hogy nem szedtem szét amint hozzám került). Elég ingadozó volt a kimeneti feszültsége. Szereztem tápot olcsón (mákom volt) és majd azzal jó lesz.
Nem lett jó... Na ekkor borítottam szét atomjaira a gépet először, ebből az időből valók a képek is.

Tél volt, és gyenge volt a fényképezőgépem vakuja meg a világítás is, sajnos elég sötétek lettek.A képeken csak az van meg, amikor már teljesen darabokban van a gép, akkor jutott eszembe hogy fotózni is kéne a boncolást. Így aztán kirakosgattam a darabokat az ágyra...

Kijelző és gép külön, billentyűzet nélkül : [link]

Az alaplap még a helyén, de más már nincs a házban - baloldalt a gép felső része : [link]

Az E500 teljesen szétborítva az ágyamon : [link]

A robbantott képen legközelebb az alaplap látható, mellette jobbra a CD, kicsit följebb a RAM-ok, és a procihűtő. A proci nem foglalatos volt, hanem forrasztott. A jobb felő részen van az LCD egyben (ennek nem volt baja), középen a két nagyobb darab a ház alja-teteje.
A hűtőn semmi manapság divatos heatpipe nem látható - alumíniumborda, mondjuk amikor először megláttam, röhögtem, viszont nagyon jól tette a dolgát, elég hűvös volt a gép. (És meglepően csendes.)

Természetesen ez a "néha nem indul be" probléma soha nem oldódott meg; ki lettek cserélve a kis táp-nyákon a proci pufferkondijai, alkatrészek átforrasztva, BIOS elem csere, semmi. Ha olyanja volt, nem indult, aztán fél óra múlva csak úgy megpöccintette az ember, és már ment is...
Meg meghalt a PCMCIA vezérlője. Töltök le, megszakad, és volt hálókártya, nincs hálókártya. (A Gericom PCMCIA kártyája volt benne, mert ebben a verzióban csak modem volt beépítve.) Mentem USB hálókártyáért, ami még a mostani gépemhez is jól jött.
A touchpad is meghalt, nem sokkal azután hogy megvettem a gépet. Külső egérrel ment ezután is, de azért elég bosszantó volt ha nem volt elég hely a gép mellett.

Amúgy mint gép, teljesen jó volt. RAM keleltt volna még bele, mert 128Mb-tal kicsit lassú volt rajta a Linux (Red Hat 9) és Windows2000 is. A proci erejére - mert nem Celeron ugye - jellemző hogy barátnőm egyszer Camtasiával videót konvertált rajta (nem volt más gép, és a videó sem 50x50-es volt...), és igencsak gyorsan lenyomta a dolgot.
Filmet nézni simán lehetett rajta, és ezen írtam a második szakdolgozatom nagy részét is, szóval minden szívatása ellenére jó sok mindent megcsinált nekem ez a dög.

Szétszedni amúgy nem volt egy horror a gépet, egy idő után már rutinból ment, mert mindig eszembe jutott valami hogy mi lehet a baja és az alaplapot minimum ki kellett szedni. Jól bírta ennek elenére. Viszont Compaq-ságához képest vékony, törékeny műanyag a ház, ami nyiszog ha megmozdítod, lötyögős elemek, elgyengülő kijelzőzsanér - nem hat minőséginek az egész. Fém annyi volt benne, hogy az árnyékolólemezek valami fólia vékonyságú aluból voltak... LOL

Eladtam aztán egy munkatársamnak, akit nem érdekelt hogy nem mindig indul. Kemény 10e-t kaptam érte, mondjuk baráti ár volt, és a nagy winyót, USB hálókarit megtartottam. Annak idején én 15e-t adtam a gépért. Mára már az ilyen drága PII-esek kikoptak, de nem is olyan rég még verte az áruk a 20 ezret. És ha belegondolunk, ez is egy 8 éves gép, ami azért valahogy működik.
(A slusszpoén : az új tulajnál mindig elsőre indult, pedig hozzá sem nyúlt... Már ő is eladta, mert vett egy zsír új Dell-t.)

A használható - HP Omnibook XE3

Barátnőm munkahelyéről kaptam 2007 közepén két notebookot (az egyik az XE3 volt, a másik egy P4-es HP Pavilion) hogy működőképessé tegyem őket jó pénzért. A Pavilion külön sztori, az XE3-ról azonban kiderült hogy a fénycső elhalt a kijelzőben, és rossz a winyója. Ez egy Pentium 3-as Mobile Celeron 700MHz-es gép volt, 128Mb RAM-mal, DVD olvasóval, így letettek a javításáról, nem érte meg nekik.

Én megvettem tőlük olcsón (30 ezer Ft, akkoriban ezeket 50-ért árulták) 2007 végén, és vettem bele egy fénycsövet. Ekkor szereltem be másodszor LCD-be fénycsövet (előzőleg nem saját gépbe), de először olyat, ami nem az adott kijelzőhöz való. Sajnos a műveletről nem készültek képek, pedig elég meredek volt. Kivenni a kijelzőt, majd abból a fénycsőtartó sínt egész addig nem gáz, amíg nem Tesco-s csavarhúzókészlet van az embernél, és el nem forognak a csavarhúzók szárai a nyelükben... Ezután kiderül hogy nem fér el a sín (hiába 14.1"-os kijelzőhöz van a cső és a sín is) a kijelzőkeretbe. A sínből nem húzom ki a csövet, mert a múltkor is az infarktus kerülgetett hogy eltöröm. Addig vagdostam (csípőfogóval) a keretet, amíg bele nem fért a sín. A fogó az utolsó vágásnál tört el, az elrepülő darabja a monitorom bírta megkarcolni...



Az XE3 kijelzőborítás nélkül [link]

Végül mégis belement a fénycső a kijelzőbe, és szépen világított is, volt kép a kijelzőn, és nagy öröm. A 30Gb-s winchester átkerült ebbe a gépbe, települt rá Windows 2000 is. Csak sajnos nagyon lassú volt 128Mb RAM-mal, így még Linuxot nem is akartam rá telepíteni. 2008 elején összejött a keret hogy 256Mb-ra bővítsem (mire 128Mb-s SODIMM SDRAM-ot találtam bele...). Így már mind a két oprendszer elviselhetően fut rajta, nem mondom, kéne még bele legalább ennyi RAM. Filmek, ilyesmi nem gond neki.
Azért ez is megszívatott, de csak szolídan : pár hét után elkezdett pislogni a fénycső. Azt hittem feszül, és kezd levegősödni. Újabb infarktus, hogy újabb ezresekbe fog kerülni; szerencsére nem került. Az egyik forrasztás eltört a fénycső inverterén (de olyan sunyin hogy csak sokadszori átnézésre vettem észre) - Újraforrasztás, és azóta jó...

Ez már minőségibb gép : a házban kétoldalt és a winchester körül fém merevítések (súlya is van), igényes műanyagok (nem törnek, csak ha brutálisan meghajlítják), szép állpot, és nem is könnyű megkarcolni. Teljesen nem szedtem még szét, mert egyszerűen nem kellett. A winyót cseréltem benne, ezért láttam ezt-azt a belsejéből - minden több csavarral rögzítve, így nem csoda hogy nem nyiszog, nem zörög.
A procihűtő már hőcsöves, a chipseté csak hűtőbordás. A winchester sem véletlenül halt meg benne : magától is melegszik, a chipset is arrafele fűt. Szerencsére a winchester a billentyűzet alatt van, így egy hővezető szilikongumival a billentyűzetre vittem át a hőt, ez elég a stabil működéshez.

A gép előlapján van pár gomb, amivel az optikai meghajtó a gép bekapcsolása nélkül rávehető audio CD lejátszásra, ez sem a gagyi gépek ismérve.



Az XE3 inverterének tesztje; az XE3 invertere hajtja a Pavilion fénycsövét... [link]

A szerencsés - HP Pavilion ZT2160

Ez volt az XE3-as mellé kapott másik HP 2007 közepe táján, csak ezt nem megvettem, hanem fizettek a javításért. A gép Mobile P4/1,6GHz,512Mb DDR RAM-mal, 40Gb HDD-vel, 15"-os kijelzővel. Ez is makulátlan külső állapotban volt (pár karc a burkolaton), de sajnos meg sem nyikkant. Állítólag kakaót öntöttek bele, ennek viszont nem volt nyoma a belsejében. Bele kellett ásni a gépbe a probléma gyökeréhez. Az amerikai HP szervíz alaplapcserét mondott rá valami égbekiáltó összegért amúgy... (A tulaj gyakran jár ki.)

A HP Pavilion darabokban [link]

Az alaplap a házban : [link]

Az összerakottság az XE3-hoz hasonlóan elsőosztályú, és nagyon hasonlít is arra. Alig bírtam darabokra szedni. Minden többszörösen rögzítve, masszivitás sugárzik mindenből. Természetesen látható baja nem volt semminek. Kivettem a procit, megnézegettem a RAM-okat : tiszta minden mint a babapopsi. A procihűtő hőcsöves, és jó nagy felületű a borda, de a ventillátora nem túl halk ennek sem.
A gép elején a zenelejátszó gombjai itt is megvannak; viszont ez már MP3-t is lejátszik, ha minden igaz kikapcsolt gép mellett is.

Összerakás közben csak úgy poénból bekapcsoltam, és elkezdett világítani, meg pörgetni a ventit... hoppá! Kb. egy délutánnyi "rugdosás" után már képet is adott, viszont változatos idejű működés után fagyott le. Amúgy amikor működött akkor sem volt egy rakéta, egy asztali processzortól többet vártam volna.

Ezután pár hét szenvedés következett, sehogy sem volt stabil a gép. Kivéve ha az egyik RAM foglalat üres volt... A pontos okot azóta sem tudom, lehet hogy a memóriavezérlő egyik csatornája kapott egy pofont. Maga a foglalat és környéke át lett forrasztva, nem javult semmit a helyzet.
A tulaj egyszerű megoldást választott : kidobta a 256Mb-s modulokat a gépből, és egy 512Mb-ssal működik azóta is.



És azóta is működik (HP Pavilion) [link]

A gagyi - Acer Travelmate 2460

Egy haverom gépe, ez szintén javításon volt nálam pár hete. Jó ideje IRQ problémákra panaszkodott bekapcsoláskor, aztán a DVD író kinyitásától mindig kikapcsolt (jó, volt hogy csak kék halált dobott), majd egyik napról a másikra belassult, és a srác DVD nélkül nem tudott rá Windows-t telepíteni... Ekkor adta nekem hogy támasszam fel neki. Tulajdonképp a DVD-t akarta kiszedetni hogy ne dögöljön bele a gép minden kinyitásba.
(Egyszer már volt szervizben a gép, kijelző baja volt, eután kezdett el a DVD szórakozni...)

Ez már egy viszonylag mai vas : Celeron M 410 proci, 512Mb RAM, 80Gb HDD, WiFi, DVD-író......

Még csak a kijelző előtti borítás hiányzik... [link]

Gép bekapcs és BÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍP "IRQ conflict between devices :" és itt páronként felsorol mindent ami a gépben volt... (F1-re bootolt). Hoppá, ez okozhatná gyakorlatilag minden baját a gépnek.
A vas egyébként volt szervizben, ott azt mondták hogy a DVD-író gázos. Előtte egyszer volt szervizben kijelzőhibával, attól halt be a DVD-író... Kivettem a gépből a DVD-t, meg is szűnt a baj - persze majdnem teljesen szét kellett szedni hozzá az egész gépet. Elkezdtem egy CD olvasót faragni a DVD-író helyére, ahogy a tulaj kére (CD-olvasóm volt elfekvőben a múltkori gépgányolós eset után). Váratlanul újra elkezdte a sípolást... Némi szórakozás árán kiderült hogy ez bizony valami melegedéssel kapcsolatos gond lesz... A tulaj mondta hogy ne sokat szórakozzak vele, mert hamarosan új gépet vesz. Másrészt, akkor még hetek voltak hátra addig hogy hazamásszak, ahol kezelésbe tudtam volna venni pl. a chipset IC-t...

Viszont az is kiderült hogy a DVD-írónak semmi baja, jól olvas és ír is. A gépet visszadtam a gazdájának, viszont most stabilan és gyorsan működik, a DVD-író is, fel lehetett telepíteni a Windows-t, és továbbra sincs senkinek sem fogalma arról, hogy mitől van baja az IRQ-kkal az Acernek...

A szétszedett gépek közül meglepő módon ezt éreztem a leggagyibbnak. Heatpipe vezet a chipsetre és a processzorra, hatékonynak látszik a hűtés, ennek ellenére nagyon forró volt a gép működés közben. A Sunon venti hiába MagLev, zörgött...! Ez azért egy kb. egy éves gépnél meredek. A műanyagok vékonyak, alig meri az ember szétpattintani őket, hátha eltörnek... Nem tudm mennyire vigyáztak erre a gépre, de elég karcos volt, viszont úgy érzem, hogy nem is annyira a tulaj hibája, mint a könnyen karcolódó házé. Érezni rajta, hogy bizony ez hiába üzleti gép (a Pavilion és az XE3 is az) valahogy sokkal inkább tömeggyártottnak hat mint az előtte szereplő kettő. (Pedig azok is tömeggyártottak, és sztem a Pavilion is kapott az élettől, csak azon nem látszik....) Ami pozitívum, hogy ez volt az összes közül a legkönnyebb, viszont a könnyűség lehet a slendrián tervezés (alig van belle anyag,) miatt is. A leggyorsabb is ez volt persze.



Leszedve a borítás egy része, elég volt ennyi a DVD kibányászásához... [link]

Hát ennyi volt a kis notebook-történeti áttekintésem; a következtetéseket mindenki vonja le magának, nekem legalábbis az jött le hogy a gagyi sem mindig az aminek látszik (a Gericom tartóssága), és a minőségi sem (a Compaq, de ide vehetjük az Acert is, ami - "új" géphez képest - elég sok hibát produkált). Sajnos IBM/Lenovo még nem járt a kezeim között (lehet hogy nem véletlen?), de szívesen megnéznék egyet belülről. A HP-k viszont tetszettek, masszívak és minőséginek hatnak.

Remélem érdekes infókat tudtam adni arról, hogyan is képzeljük el az egyesek szemében misztikusnak tűnő notebookokat - tulajdonképp ezek is csak alkatrészekből állnak, csak kicsit macerásabb hozzájuk nyúlni, mint egy asztali géphez.

Azóta történt

  • Wifi Csere-bere

    Üdv kedves logout közösség! Az az ötletem támadt (biztos nem nekem először), hogy mi lenne ha minden tag,...

  • Notebookok kicsit másképpen II

    A múltkori cikk hozzászólásaiban is kérdeztétek hogy lesz-e, de terveztem is hogy lesz folytatása a...

  • Az öreg Compaq műtétje

    Notebookok kicsit másképpen III. - Compaq Presario 1245 javítás Karácsonykor is folyik az élet, én 25.

  • HP Compaq nx9010 - az igazi buta hiba

    Avagy notebookok kicsit másképpen IV - HP Compaq nx9010. Munkatársamon keresztül jutott hozzám a gép...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.