2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Frissítve:MSI Wind U123 tapasztalatok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A címben szereplő netbook bemutatása 1 év használat után

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

2010. 10. 24.: frissítés: leszedtem az alját borító műanyagot, tehát láttam az egész alaplapot, merevlemezt meg mindent. Viszont kb semmi takarítanivaló nem volt, mert alig volt kis por 1-2 helyen, gyakorlatilag nem volt mit takarítani. Viszont én és barátnőm is úgy gondoljuk, hogy új korához képest kicsit hangosabb. Lehet, hogy a ventinek kéne egy zsírozás? Sosem csináltam még ilyet ...

Köszöntök minden Kedves Olvasót! :)

A cím láttán felvetődik a kérdés, hogy miért pont most született meg ez az írás, miért nem 1 évvel ezelőtt, amikor még újnak számított ez a netbook? A válasz az, hogy már akkor meg szerettem volna ezt írni, és bizony már akkor megcsináltam a fényképeket és a videót, de valahogy sosem volt elég kedvem és időm megírni ezt a cikket, noha nem is tart sokáig ... Ennek ellenére remélem, hogy lesz legalább egy ember, akit érdekel és hasznos információhoz jut belőle. :) Előre szólok, hogy ez nem egy nagy, átfogó cikk a gépről, csak 1-2 dolog leírása.

Beszerzés

A barátnőm szeretett volna egy netbookot, kb. 1 éve ezek viszonylag új dolognak számítottak, de már akkor sok gyártó sokféle modellel jelentkezett. Barátnőm és az én igényeimet figyelembe véve, a következők voltak a kritériumok:
- matt kijelző (tehát ne tükröződjön);
- tisztességes magyar billentyűkiosztás (í balra shift mellett, 2 soros enter, őú, éáű az enter mellett);
- tisztességes üzemidő akksiról (reggeltől délutánig lehessen használni csak akksiról, pl. jegyzetelésre, stb.).

És persze jól is nézzen ki, persze ez relatív.
A következőket szűrtem ki a kismillió lehetőség közül: ASUS 1000H, ASUS 1000HE, MSI U100. Segítség volt a szortírozásban a netbookokkal foglalkozó topik is, és ez a mobil processzorok sebességét összehasonlító oldal.

Mivel viszonylag hirtelen született meg az ötlet, hogy hamar kell, ezért nem volt idő rendelgetésre, elmentem az Oktogonhoz, ahol van két laptopokkal foglalkozó üzlet, mindkét helyen megnéztem a kínálatot. Ott láttam meg az U123-at, és végül ezt is vettem meg.

A gép

A fenti kritériumoknak az egyik pontja minimálisan nem teljesül: a bal alsó billentyű nem a Ctrl, hanem az Fn, ez jobb lenne felcserélve, de annyi baj legyen. :) Elfogadhatónak tartom ezt a kis "hibáját".

Egy fekete hordozó táskát kapunk hozzá.


Az összes képhez klikk ide

A gép tartalma kb. ez:
- 6 cellás, 5200 mAh-s Lítium-Ion akksi,
- 10,2"-es LED-kijelző (1024x600),
- északi híd: Intel 945GSE, déli híd: Intel ICH7M,
- Intel Atom N280 1.6 GHz-es proci,
- 1 GB DDR2 533 MHz-es memória 4-4-4-12-es időzítéssel,
- Intel GMA 950 videokártya,
- Realtek ALC888 chipes hangkártya,
- sztereo hangszórók (olyan amilyen ...),
- WD Caviar Blue 5400 rpm 160 gigás merevlemez (WD1600BEVT),
- Atheros chipes wifi kártya, ami tudja (valamennyire*) az N szabványt,
- valamilyen 1.3 megapixeles webkamera, mikrofon,
- Bluetooth,
- D-Sub-csatlakozó,
- 3x USB 2.0 csatlakozó,
- mikrofon, fejhallgató csatlakozók,
- 10/100-as Ethernet-csatlakozó,
- kártyaolvasó SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro, XD kártyákhoz,
- Kensington-zárhoz csatlakozó.

* azért írtam azt, hogy valamennyire tudja az N-t, mert nem tudom hogy azt mennyire jól támogatja, azaz sebességet nem teszteltem vele. De az a lényeg, hogy tudja, tehát ha ilyen routerünk van, akkor biztos jobb kapcsolatot tudunk létesíteni vele, mintha sima G-s lenne.

Azt olvastam, hogy az U123 még tovább bírja egy feltöltéssel, mint az U100, illetve az U120-szal ellentétben, cserélhető a merevlemez és a memória. Nem tudom ebből mennyi igaz. Mindenesetre egy memória cseréhez is ki kell szedni egy olyan csavart, ami felett egy garancia matrica van. Ettől függetlenül külföldi oldalakon azt olvastam, hogy foglalkoznak az MSI-nél a csavar felett sérült matricás netbookokkal is, ha csak a memória lett cserélve, pl bővítve 2 gigára. Gondolom, akkor a vinyót is garanciavesztés nélkül lehet cserélni, attól függetlenül, hogy sérül a matrica az alján, bár akkor nem tudom, hogy miért ragasztották rá.

A gépet előtelepített Windows XP SP3-mal (magyar) kaptuk meg, az i386.cab a C: gyökérben van, ha éppen szükség lenne rá, egyébként meg van egy kicsi rejtett partíció is a vinyón, ami az eredeti rendszer visszaállítására van fenntartva. Ezt a visszaállító folyamatot egyébként a gép indulása után az F3 lenyomásával lehet elindítani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.