2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

MSI GX600PX Gamer Notebook közelről

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egyre közeledik a karácsony és az idei karácsony egyik nagy "slágere" a notebook.

[ ÚJ TESZT ]

Egyre közeledik a karácsony és az idei karácsony egyik nagy "slágere" a notebook. Boltok ez alkalomból nagy leárazásokat is tartanak, így már viszonylag olcsón is lehet notebookhoz jutni.Sokan csak irodai munkára veszik, viszont egyre több ember szeretné, ha a notebookja irodai alkalmazások mellett játékokat is tudjon futtatni. Az első írásomban szeretném bemutatni azt a notebookot, amit a teljesítményéhez képest a legolcsóbban tudunk megvásárolni, ez pedig az MSI GX600 gamer notebook.

Maga a notebook

Magyarországon jelenleg két változatban kapható ez a notebook. Az első és olcsóbb változat az MSI GX600X-013HU amire dizájnos lángnyelvet festettek és Core2Duo 2.0 Ghz-es processzorral szereltek, valamint az MSI GX600PX, ami lángnyelv nélkül 2.2Ghz-es processzorral került forgalomba. Az X ára körülbelül 295.000Ft, a PX ára pedig körülbelűl 299.000Ft, így a vásárló feladata eldönteni, hogy a lángokkal díszített X-et veszi, vagy pedig a pár ezer forinttal drágább láng nélküli, de 200Mhz-el gyorsabb processzorral szerelt PX-et. Minden másban elvileg megegyeznek. Én a PX mellett döntöttem. Az MSI GX600PX a következő paraméterekkel rendelkezik (Everest adatokkal kiegészítve):
-CPU: Intel Core2Duo T7500 2,2Ghz, 800Mhz FSB, 4MB L2 cache (2,6Ghz, ha be van nyomva a Turbo gomb)
-Alaplap: MSI MegaBook GX600 (MS-163A)
-Chipset: Intel PM965 ICH8-M
-Kijelző: Samsung 154AT01-001 [15.4" LCD]
-Memória: 2xTranscend TS128MSQ64V6J (1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz))
-VGA: NVidia Geforce 8600M GT 512MB
-HDD: Western Digital WD2500BEVS-00UST0 250GB SATA
-Optikai meghajtó: LG HL-DT-ST DVDRAM GSA-T20N 8x
-I/O portok: 1xVGA kimenet (15-tűs, D-Sub), 4xUSB 2.0, 1x modem, 1x LAN, 1x eSATA, 1x Express Card, 1x EEE1394, 1x mikrofon bemenet, 1x fülhallgató kimenet (Digital/Analog 5.1), 1x HDMI port, 1x S-Video port
-Egyébb beépített: Realtek RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC hálózati kártya, Realtek HD Audio hangkártya, Agera Systems HDA modem, mikrofon, Aveo USB2.0 kompatibilis 1.3MP webkamera, SD/MMC/MS kártyaolvasó, Bluetooth adapter
-Akkumulátor: 6 cellás 4800mAh
-Extrák: MSI notebook táska, A4 Tech X-750F egér (MSI dizájnnal ellátva)
-Operációs rendszer: FreeDOS

A fentiekből láthatjuk, hogy a felszereltséggel nincs gond.
Mivel az MSI csak 2005 óta van a notebook piacon így kicsit féltem, hogy milyen is lesz a notebook. Korábban egy HP nx6325 notebookom volt, ami remekül összerakott kis gép volt, így az elvárásaim az MSI-vel szemben magasak voltak.
Kellemes csalódás ért mikor kezembe kaptam a notebookot, mivel precízebben be volt csomagolva, mint a korábban említett HP notebook. Először egy nagy kartondobozból kellet kicsomagolni, amiben megtalálható az ajándék táska és magát a notebookot tartalmazó doboz. A notebookot tartalmazó dobozt kinyitva is meglepődve tapasztaltam, hogy ez is több részből állt. A már tényleg a notebookot tartalmazó dobozt eltávolítva juthatunk az utolsó dobozhoz amiben megtalálható a notebook drivereit tartalmazó telepítő cd, az ajándék egér (CD-vel és kézikönyvvel), a garancia papír, a garancia leírás, a töltő a hálózati kábellel és sok a nyelv miatt hosszúra sikeredett alapvető beüzemelési leírás.

Képek minőségéért elnézést, nem vagyok profi fotós

Miután a sok doboz közül végre kezembe fogtam a notebookot akkor egy kisebb csalódás is ért. Személyszerint szeretem ha valami amit sokat használok tiszta, ez el is mondható a notebookról amíg hozzá nem ér valaki, ugyanis a tajwan-i gyártó olyan fekete színű műanyagból rakta össze a gépet, ami már szinte tükörnek is jó, annyira tükröződik. E miatt már a legapróbb ujjlenyomatok is iszonyat meglátszódnak rajta és a letisztításuk igen körülményes (még jóhogy az egeret is ebből csinálták...), másik dolog, hogy iszonyat könnyen tud ez a műanyag karcolódni. Említésre méltó még, hogy egyes helyeken csinálhatták volna a műanyag réteget vastagabbra is, főleg a kijelző mögött, ugyanis eléggé "hajlékony" azon a részen, ami a korábban említett HP notebookra nem volt jellemző. Mint mindenki ismeri a mondást, hogy "nem a külső,hanem a belső számít", így túltéve magamat ezeken a dolgokon, elérkezettnek láttam az időt, hogy megnézzem mi is került 299.000 Ft-ba.
Bekapcsolásnál a FreeDOS fogad, amit hamar leváltottam Windows Vista-ra. Vista-t feltelepítve több ismeretlen eszköz is található, amit a mellékelt CD-n és az MSI weboldalán található driverekkel korrigálhatunk. Ekkor jött a dolog, amitől legjobban tartottam, ugyanis váratlanul fekete háttér alatt megjelent egy pixelhiba. Szerencsére csak egy beragadt pixelről volt szó, így az említett terület ronggyal történő megnyomkodásával, sikerült eltűntetni ezt a hibát. Láttam, hogy Vista alatt minden hardver és szoftver tökéletesen működik (System Control Manager-t ajánlott Vista és XP alá is feltenni, mivel hasznos információkat ír ki, többek közt pl azt, hogy mikor van bekapcsolva a WLAN vagy BT), így következő lépésként feltelepítettem a Windows XP Prof SP2-őt. Itt is több ismeretlen eszköz jelen volt a telepítés után, azonban 2 az is maradt még a driverek feltelepítse után is! Az egyik az ENE CIR volt (amihez ki is van az MSI oldalán hangsúlyozva, hogy csak Vista driver van) a másik pedig egy ACPI\PNP0C32\5&2BB9F244&0 azonosítóval ellátott eszköz. Ez pedig elég kellemetlen dolog, hogy XP alatt nincs 2 eszközhöz driver. Viszont mivel egyik eszköz sem befolyásolja látszólag az általam szándékozni vélt felhasználást, így inkább maradtam az XP-nél.
A következő pontokban azt fogom megnézni, hogy tényleg igaz-e erre a gépre, hogy Gamer notebook.

A VGA és a Turbo gomb

Mai napig is az emberek nagy része úgy vélekedik a notebookokról, hogy alkalmatlanok játékra, azonban az egyre fejlődő mobil processzoroknak és videókártyáknak köszönhetően ez a megítélés egyre inkább hamisnak bizonyul. Az MSI a Core2Duo CPU mellé a saját 512MB DDR2-es memóriával(rendszer memória méretétől függően még 768MB-ot tud plusszba lecsípni megosztottként, így akár 1280MB is lehet összesen!) rendelkező 8600M GT-t szerelte, amely asztali gép szinten erős középkategória, viszont notebook szinten talán kicsit több, mint középkategória.

A 8600M GT paraméterei:
-Gyártó: NVidia
-Kódnév: G84M
-Gyártási technológia: 80nm
-Tranzisztorok száma: 289 millió
-Memória mérete: 512MB DDR2
-Órajelek: GPU: 475 MHz, Árnyaló: 950 MHz, Memória: 400 MHz (Legújabb BIOS-al ezek az adatok 500/1000/450-re módosulnak!)
-Memória busz: 128 bit
-Busz típus: PCI Express 1.0 x16
-HD támogatás: Igen, NVidia PureVideo
-Hardveres DirectX támogatás: DirectX10

Újdonság a notebookok terén a Turbo gomb, amelyet megnyomva automatikusan 2.2Ghz-ről 2.6Ghz-re állítja a processzort:

Turbo gomb nélkül + Turbo gombbal

Játékban mindössze 1-2 FPS-t tud segíteni, így inkább az erősen a processzorra támaszkodó folyamatoknál (pl videó kódolás) van jelentősége. Mikor benyomjuk a Turbo gombot azonkivül, hogy a gomb körül pirosan kezd világítani, hallhatóan a ventillátor is gyorsabban és egyúttal hangosabban üzemel, ami teljesítménytől függően nőhet van csökkenhet, végső esetben már hangosnak is mondható. (Turbo gombbal játék közben a CPU hőmérséklete 77-78 fok körül mozog) A plussz energiafelhasználás miatt a Turbo gombot a gép nem engedi bekapcsolni ha akkumulátorról megy, csak akkor ha hálózatra van kapcsolva.
A VGA tuningolásra sem alkalmatlan, az alap órajelekhez képest stabilan megy GPU: 625 MHz, Árnyaló: 1250 MHz, Memória: 480 MHz órajeleken is (aki szintén ezen az órajelen szeretné üzemeltetni, csak saját felelősségre tegye!), ez tehát 24/24/17% többlet az alap órajelekhez képest. Sajnos megmutatkozott a DDR2-es VGA memória hátránya, mivel magasabb órajelen már szemetelt a kép és lefagyott a gép. (Érdekes dolog, hogy más 8600M GT-nél másabb a tuningolhatóság, pl Dell Inspiron notebookba szerelt 8600M GT-t már sikerült stabilan 660/1320/500 órajeleken használni) Alap órajeleken nagy terhelés után is max 65 fokosra megy fel a GPU hőmérséklete, emelt órajel mellett pedig maximum 75 fokosra (Turbo gombot benyomva, mivel ekkor nagyobb fordulatszámon megy a hűtő és így 2-3 fokot csökken, Turbo gomb nélkül 77-78 fokra is felmehet). Ezt a hőmérsékletet tovább csökkenthetjük, ha vásárolunk egy hűtőpadot a notebook alá. Eléggé homályos a dolog azon része, hogy mekkora hőmérsékletig jó, de több fórumon összeszedett információk alapján ha 80 fok alatt van az még jó. Hogy mennyi haszna van a VGA tuningolásának? Kicsivel lentebb kiderül. Forceware 169.21 verziójú VGA drivert használok, mivel az MSI álltal nyújtott driver mellett kisebb a teljesítmény. (3dmark06-ban ~200 ponttal kevesebbet ér el)

3dmark és a játékok
Méréseimhez a 3dmark programokat használtam alap (default) beállítás mellett. Ez annyit jelent, hogy 3dmark01, 03 és 05 1024x768 No AA, 3dmark06 1280x800 No AA beállítás mellett futott.

(update: 3dmark06 eredmény 1280x1024 felbontáson Turbo gomb+VGA OC: 4555!)

Szemmel láthatóan a Turbo gomb is segített kicsit, de a VGA órajeleinek emelésével sokkal jelentősebb eredményre lehet szert tenni.
Mivel eredeti játékarzenálom véges (és tudjuk,hogy letölteni nem szabad) így pár tesztet demók segítségével végeztem, amelyek szintén tökéletesen tükrözik a gép teljesítményét. Egyik játéknál sem használtam anti-aliasing-ot, valamint Vsyncet sem. Minden játéknál maximum részletességet használtam, kivéve ahol külön megjelölöm, hogy milyen részletességet használtam (Turbo=Turbo gomb, OC=emelt órajelű VGA). Mellékelek screenshotokat is a játékokból, hogy látni lehessen milyen grafikára lehet számítani a notebook alatt.

Bioshock

Köszönhetően a Bioshock remekül optimalizált motorjának,még magas részletesség mellett is remekül játszhatónak bizonyul, amit a Turbo gomb benyomásával és a VGA órajeleinek megemelésével tovább javíthatunk. (Kipróbáltam DX10 alatt is és az alatt is tökéletesen játszható volt)

Call of Duty 4: Modern Warfare

Azt hittem a Bioshock-nál optimalizáltabb játék nem is lesz. Tévedtem. A CoD4 magas részletesség mellett 1024x768 és 1280x800 felbontáson is gyönyörűen játszható, amin még javíthatunk is a Turbo gombal és VGA OC-vel.

Crysis Demó

A fentiekkel ellentétben a Crysis demójánál már bonyolultabb a helyzet és annak érdekében, hogy játszható legyen, kicsit módosítgatni kell a beállításokat. Két féle beállítást próbáltam ki: 800x600 (texture+physics high, minden más medium) és 1024x768 (shadow+shader medium, minden más high). Láthatóan ahhoz, hogy 1024x768-ban (a fentebb meghatározott beállításokkal) éppen, hogy játszható legyen, szükség van a Turbo gombra és VGA OC-re, cserébe ez a látvány fogad:

Azonban 800x600-ban (a fentebb meghatározott beállításokkal) minden esetben jól játszhatónak bizonyul. Sokan próbálkoznak mostanság azzal, hogy alacsonyabb grafikai beállítások mellett is szép maradjon a játék, én kipróbáltam az egyik ilyen módszert aminek köszönhetően nem csak, hogy magas FPS volt 800x600-ban, de még a grafikai minőségre sem lehetett panasz:

Enemy Territory: Quake Wars Demó

Érdekes a helyzet az ET: QW demójánál, ugyanis csak minimális különbség van az eredmények között, de talán a legérdekesebb, hogy a 30 átlag FPS marad minden esetben, így az ET:QW demó remekül játszható.

Need for Speed Pro Street Demó

Játszhatónak bizonyult a Need for Speed Pro Street demója is mindkét felbontáson, sajnos az OC itt nem sokat segített.

World in Conflict demó

A mérésekhez a World in Conflict beépített mérőjét használtam. Az eredmények nem igazán kedvezőek, ugyanis a beépített benchmark szerint ahoz, hogy játszható legyen, vissza kell állítanunk közepes részletességre a játékot. Érdekességképen kipróbáltam a demó pályát, hogy magas részletesség mellett mennyire játszható, és a benchmarkkal ellentétben játszhatónak bizonyult, csak akkor kezdett észrevehetően belassulni a játék amikor már az egész térképet ellepte az ellenség és szinte térkép szinten ment a tüzérségi tűz.

World of Warcraft

Amint látható, napjaink egyik legkedveltebb MMO játéka is tökéletesen megy a gépen. A mérést az Orgrimmar nevű városban végeztem mivel itt egyszerre sok ember fordul meg, így ha valaki sok embert igénylő tevékenységet kíván végezni (például 25 emberes raid) annak hasonló FPS-ekre kell számítania, azonban ha valaki inkább egyedül kíván questelgetni az akár a dupláját is elérheti a fenti értékeknek.

Összegzés

Említésre méltó még a kijelző minősége, ugyanis inkább csak közepesnek mondható, korábbi notebookom kijelzője színesebbnek tűnt, de azért az MSI kijelzője sem annyira rossz. Talán az utolsó zavaró dolog a DVD író, ami esetenként elég hangosnak mondható.
A mellékelt 6 cellás 4800mAh-os akkumulátor nagy terhelés mellet körülbelül 1 órát bír, ami egy hosszabb HD film végig nézésére már nem elegendő, alacsony terhelés mellet pedig akár 2 órát is kibír. Végső sorban pedig megemlíteném a kijelzőbe épített 1.3 MP-es webkamerát is, ami még este is elfogadható minőségű képet tud készíteni.
Nehéz ítélkezni az MSI GX600PX felett. Első ránézésre adott egy közepes minőségű kijelzővel ellátott, esetenként hangos hűtővel (és DVD íróval) és érzékeny műanyag borítással rendelkező notebook, aminek a Windows XP támogatása is hiányos, második ránézésre viszont egy kimagasló teljesítményű készülék, sok beépített eszközzel és sok extrával, ami ráadásul meg tud birkózni a mai játékokkal is. Az MSI GX600PX kimagasló teljesítményével és 300.000Ft alatti árával elérte, hogy ő legyen az árért kapható legjobb teljesítményű notebook. Aki szeretne gamer notebookot vásárolni, de nem szeretne 500-600.000Ft-ot rákölteni, annak tökéletes választás az MSI GX600PX notebook!


Darth_Revan

A képek hostolásáért köszönet a http://kepfeltoltes.pirateclub.hu oldalnak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.