2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Mobilhasználat külföldön, Ausztria

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ezt a cikket azért írom, hogy segítséget adjak azoknak, akik külföldön szeretnék használni a mobiljukat.

[ ÚJ TESZT ]

Ausztria:

Először a szomszédos országról írok. Aki Ausztriába megy, az jó UMTS és GSM lefedettséget talál. Négy szolgáltató van az országban, akiknek van saját hálózatuk. Ezek név szerint: A1 (Vodafone), T-Mobile, Orange (volt "one") és a "3", valamint több virtuális szolgáltató is működik az országban. A cikkben inkább csak a saját hálózattal rendelkező szolgáltatókkal foglalkozom. Leírok árakat, lesznek lefedettségi térképek, stb. Na, akkor kezdjük is :-).

Roaming magyar SIM kártyával (az árakkal itt nem foglalkoznék, mert sokszor változnak):

T-Mobile:

A havidíjas T-Mobilosok mind a négy hálózatot használhatják, de a "3"-at csak 3G-s készülékkel lehet
használni, mivel GSM-et nem szolgáltat. 3G roaming is mind a négy hálózaton elérhető. Dominósok a "3" kivételével minden hálózatot használhatnak. Az árakat nem részletezném, az EU-s szabvány árakkal lehet roamingolni. A Dominósoknak aktiválniuk kell a szolgáltatást, hazaérve pedig lemondani. Aki több információt szeretne, az látogassa meg a T-Mobile oldalát.

Pannon:

Havidíjasok mind a négy hálózatot használhatják, de a 3G roaming a T-Mobile hálózatán nem elérhető. Praktikumra ugyanez vonatkozik. EU szabvány árak. További információk a Pannon oldalán.

Vodafone:

A Vodások a "3"-at nem használhatják. A többit igen. Adatroamingolni az A1-en lehet. Itt is EU szabvány árakkal lehet roamingolni. Több információ: ITT

Helyi szolgáltatók:

A1:

Ez Ausztria piacvezető mobilszolgáltatója. A Mobilkom Austria és a Vodafone cége. GSM és UMTS szolgáltatása is van. Az UMTS szolgáltatását 2003. áprilisában indította el. GSM.et 1993-óta szolgáltat. A lefedettsége sokkal jobb, mint itthon. A feltöltőkártyás szolgáltatását B.FREE-nek hívják. A percdíjaik olcsóbbak, mint itthon, sok csomaggal 0,05 Euróért lehet hálózaton belül telefonálni. További árakat a weboldalukon, vagy az üzletekben találtok.

A kijelzőn megjelenő felirat: A1

Na, akkor a lefedettség:

A sárga a GSM, a piros a 3G. Látszik, hogy mennyivel jobb a lefedettség, annak ellenére, hogy ott tényleg sok a hegy. GSM a lakosság 99%-át lefedi, a 3G lefedettsége pedig 94%. A katalógusuk szerint. Ezt nem cáfolom, jó mindenhol, ez egyértelmű.

T-Mobile

Ügyfélszám alapján Ausztria második legnagyobb szolgáltatója. A szolgáltató pár éve vette meg a tele.ring-et. GSM szolgáltatásait 1996. júliusában, 3G szolgáltatásait 2003. decemberében indította. Feltöltőkártyás csomagjait KLAX-nak hívják. Áraik hasonlítanak az A1-hez, azzal a különbséggel, hogy a T-Mobile-nak talán kicsit jobbak a kártyás csomagjaik. Rengeteg opció van a csomagokhoz. Egyik legjobb talán az "AUSLAND" nevű opció, ahol havi 5 Euróért 25 centért hívhatunk sok országot. Az opcióról ITT van több információ, egyébként a feltöltőkártyás csomagokat ITT találhatjátok. További információk a weboldalukon.

Kijelzőn megjelenő felirat: T-Mobile A (esetleg ha valakinek régi tele.ring-es SIM-kártyája van, akkor a tele.ring logója is megjelenhet)

Lefedettség:

A világosabb a GSM, a sötétebb a 3G. Látszik, hogy a lefedettség elmarad az A1-től, de nem rossz. Az itthoniaknál biztosan jobb.

Orange:

Sokaknak ismeretlen lehet Ausztriában ez a cég. Nem is véletlenül, hiszen csak tavaly lett Orange, előtte "one" volt. Na, így már ismerősebb, ugye? GSM szolgáltatásait 1998. októberében, 3G-t pedig 2003. decemberében indította, még "one" néven. Feltöltőkártyás csomagot egyszerűen "Wertkarte"-nek hívja. ITT egy kis információ a csomagról és az opciókról. Egyik legjobb opciójuk az "EU Paket". Ha fizet az ember havonta 2 Eurót, akkor 5 centért lehet hívni az únión belül az összes vezetékest, valamint 35-ért az összes mobil hálózatot. Kedvező mi? Főleg ha figyelembe vesszük, hogy magyar SIM-mel 150Ft körül lehet mobilt hívni. Figyelem! Akinek a mobilja csak 900 MHz-t támogatja, az nem fogja tudni használni ezt a hálózatot, mert csak 1800 MHz-n üzemel. (Mondjuk nem hiszem, hogy sok ilyen mobil van még.)

Kijelzőn megjelenő felirat: Orange AT (a legtöbb mobilon még "one" felirat fog megjelenni a kijelzőn)

Lefedettség:

A sötétebb a 3G, a világosabb a GSM. Látszik, hogy Ausztriában itt a leggyengébb a 3G lefedettség, de a GSM az egyik legjobb, valamint azért a 3G is gyorsan fejlődik.

Drei:

Sokat még nem beszéltem a net tarifákról. Ennek egy oka van: A Drei messze vezet 3G szolgáltatások terén. GSM-et nem is szolgáltat. Így akinek nincs 3G-s telója, az nem fogja tudni a hálózatot használni. Feltöltőkártyás csomagokat tudtommal "ReLoad"-nak hívják. Az internet árak a legjobbak, bár olyan olcsó nem lesz, mert külföldi ember természetesen csak Prepaid kártyát vehet. ITT vannak információk a feltöltőkártyás internet csomagról. Hasonlít ez a csomag a Vodafone feltöltős csomagjához. Itt is venni kell egy modemet 55 Euróért. Árak az oldalon és az üzletekben.

Kijelzőn megjelenő felirat: 3 AT

Lefedettség:

Itt a piros a 3G, GSM pedig nincs. Nyugodtan kijelenthetjük: szinte mindenhol van lefedettség.

Virtuális szolgáltatók:

Ausztriában több virtuális szolgáltató is üzemel. Ezek rendes szolgáltatók, van SIM kártya, több tarifa csak nem épít önálló hálózatot, hanem másét használja. Csak egy-kettőt említenék meg ezek közül:

RedBull Mobile:

Tudtommal az A1 hálózatát használja. Az árak nem rosszak. További információk a weboldalukon.

YESSS!:

Az Orange hálózatát használja. SIM kártyát a HOFERBEN (itthon: ALDI) lehet vásárolni. ITT
a YESSS! hivatalos oldala, ITT pedig a Hofer oldalán a YESSS! termékek.

Összefoglalás:

Ausztriában jó minőségű és viszonylag olcsó mobilszolgáltatások vannak. A 3G évekkel korábban indult, mint itthon. Ezen a téren a "Drei" egyértelműen vezet. Szóval ha valaki Ausztriába megy és ottani SIM-et akar venni, az nyugodtan vegyen, hisz olcsók a szolgáltatások. Hogy mi kell a SIM vételéhez, azt nem tudom. A boltban kell érdeklődni róla, mert eladótól is függ. Ha valaki vesz SIM-et, az nézze meg a szolgáltatók oldalait, járjon utána a boltban és döntse el, hogy neki melyik jön be a legjobban.

Remélem tetszett mindenkinek a cikkem, ha sokaknak tetszeni fog, akkor pedig lehet, hogy más országról is írni fogok!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.