Hirdetés

2020. július 3., péntek

Gyorskeresés

Milyen gépet vegyek? Kicsit másképp..

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Üdvözöllek kedves olvasó! Sokan sok mindent írtak, írnak most hogy itt a karácsony és...

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözöllek kedves olvasó!

Sokan sok mindent írtak, írnak most hogy itt a karácsony és itt a nagy vásárlási kedv, alkalom. Egy szó mint száz, ilyenkor vásárolják a legtöbb PC-t az emberek. Ennek meg is van a hatása, ezért elöljáróban annyit szeretnék mondani, hogy ne ebben az időszakban vásároljunk PC-t, ha lehet, de ha mindenképp most kell, akkor néhány aktuális és néhány a későbbiekben is használható gondolatomat osztom meg veletek. Előre jelezem ezek az én gondolataim, biztos van olyan, amit nem jól látok, a kritikákat szívesen veszem, de legyen megfelelő stílusa és gondolja végig az, aki írja.

Ha az ember gépet akar venni, akkor három alapvető kérdést kell megválaszolnia, a vásárlás előtt:
- Mire szeretném használni a PC-t?
- Mennyi pénzt tudok/akarok rákölteni?
- Hol szeretném megvenni?

Akkor először nézzük az első kérdést: Mire szeretném használni a PC-t?
Ez a legfontosabb kérdés, amire választ kell tudnunk adni. Azt mondják, hogy a PC egy multifunkcionális eszköz. Ez igaz is, de csak bizonyos keretek között.
A szemléletesség kedvéért gondolkodjunk el a közlekedési eszközökön. Mondjuk venni szeretne 2 ember egy-egy autót. Mndkettejüknek van rá bőven pénze mondjuk 10-15 millió. Nah együk fel, hogy az egyik egy erdész, aki az erdei utakon szeretne a mindennapokra megfelelő társat, a másik pedig egy üzletember, akinek megjelenésre, gyorsaságra és kényelemre van szüksége. Tudnátok nekik egy univerzális eszközt ajánlani? Nem. Az egyiknek valami jó kis négykerekes terepjárót, a másiknak meg valami szép kis sedan-t ajánlanánk, nah így van ez valahogy a PC-vel is.

Hirdetés

Az emberek általában 4 fő dologra szokták használni a PC-t:
- Irodai munka
- Játék
- HD PC/multimédiás központ
- És van a konkrét nagyüzemi renderelgetős 3D stúdiós "munkagép"

Ezek között a felhasználási területek között vannak átfedések és természetesen óriási különbségek is. A döntés meghozatala előtt érdemes megnézni azoknak a programoknak a readme-jét és azon belül a SYSTEM REQUIREMENTS-t, amelyeket használni szeretnénk. A döntésünket ezek alapján tudjuk jól meghozni, ezekben jól látszik milyen célra mely hardverelemek fontosak és a különböző hardverek között milyen arányban osszuk el a pénzt.

Irodai konfig: A lényeg általában az olcsóságon van, mert az irodai alkalmazások nem túl hardver igényesek ezért 2-3 olyan eszközt szeretnék kiemelni, ami alapvetően fontos.
Ezek: Monitor, klaviatúra, egér, (szék).
Azért ezeket, mert ha valaki számítógép előtt dolgozik, akkor általában hetente min 4-5 napot napi 8 órát a gép előtt kell töltenie. Ez bizony sokkal fárasztóbb, sőt akár egészségkárosító is lehet huzamosabb időn keresztül, ha a fenti eszközök nem megfelelő minőségűek.

Játék: Sokan mondják, hogy a gép csak játékra kell! Ez a csak nagyon nevetséges, sajnos a "játékgép" a legharder és ezáltal a legpénzigényesebb konfiguráció. Ezért szinte minden hardverelem fontos. De mégis melyek a legfontosabbak? Ha én leülök játszani, akkor látványra, izgalomra és pörgésre vágyom. Ennek alapvető feltétele egy jó monitor és az azt meghajtani képes videó kártya. Sajnos mivel minden mindennel összefügg, ezért ehhez szükséges a processzor és a memória, amelyek a lépést tudják tartani a képért felelős eszközökkel. Szóval mivel minden mindennel összefügg, ezért csak azt tudom ajánlani, hogy főként a monitort és a vga-t válasszuk ki először, majd ezek megfelelő kihajtásáról gondoskodni tudó processzort és elegendő memóriát válasszunk.

HD PC/multimédiás központ: Nah itt is sok dologra kell odafigyelnünk. Mit várunk el egy mozi/zenehallgatós géptől? Ugyan azt, mint a játékgéptől, de itt szerencsénk van, mert csak le kell játszani, és nem el kell állítani az élményt, mint a játék gépnél. Amire ügyelnünk kell kitűnő magjelenítő és hangfalrendszer, könnyű kényelmes irányítórendszer, jó megjelenés és hangtalan működés. Itt a drágább, fajsúlyosabb elemeket a kijelző, hangfalrendszer, távirányító, és a ház.

A "munkagép": Nah ez az, amiről nem lehet szinte semmit se írni, hiszen sokféle munkára lehet használni a gépet dogozhatunk hanggal képpel vagy csak simán adatokkal. Ezért erről nem írnék, mert úgy gondolom hogy azok, akiknek ilyen hardvere van szükségük, azok kellően jártasak a hardverek világában is, és így ez a cikk nem nekik szól. Azért hogy ne legyen hiányérzete az olvasónak általában sok-sok memóriára, és erős processzorra van szükség.

Nah most a PH! közönségének nagy része már unja, vagy átgörgette azt a rész, hogy a torkomnak ugorhasson: Jaj persz Nvida/Amd/Intel fann! Mé’ nem a 8600GT mé’ a 2600XT?
Nemsokára itt a lehetőség elolvasni, és belekötni a konfigurációkba, de előtte kell szólnom még egy-két dologról:
- Tuning
- Gépfejlesztés / Egyensúly

Tuning: Nem fogok tuningolási tippeket, ötleteket adni, csak annyit kell elmondanom, hogy a különböző hardverek nem ugyan olyan mértékben tuningólhatók ezért, annak aki szándékozik tuningolni egy "változóval" bonyolultabb a vásárlás. A cikkben a konfigurációknál majd jelezni fogom hogy melyik a jobban tuningolható. Elöljáróban annyit, hogy általában az Intel processzorok és alaplapok (chipset nem gyártmány) és az Nvidia vga-i a jobban tuningolhatóak . Nagyon jól hangzik hogy „ingyen” kapunk plussz teljesítményt, de ne feledjuk: A tuning következtében tönkrement eszközökre a garancia nem érvényes! (Persze ezt nehéz bizonyítani) Meg egy gondolat, a tuningra nincs garancia. Ha Dezsőkének ment 1001GHz-en a procija, az nem jelenti azt, hogy a tied is fogja vinni azokat az órajeleket!

Gépfejlesztés / Egyensúly: Ez összefügg a tuningal, mert akkor szokás (3Dmarkolás toplisták stb-k kilőve, ez a cikk nem ezen rétegnek szól, ők tudják, mit kell venni, mert ez az életük… :DD) tuningolni ha valamelyik hardver kevés egy másik kihajtásához. Az legfontosabb dolog, amit el szeretnék itt mondani az, hogy: Aki nem követi a hardvereket, nem foglalkoztatja a fejlődés, nem bújja az árlistákat, aprókat és nem fejleszti a gépét, csak használja annak érdemes kiegyensúlyozott konfigot vennie.
Mit is jelent ez? Az egyszerűség kedvéért gondoljuk el, hogy a számítógép egy csőrendszer, amelyben a különböző hardverek különböző csövek, amiket egymáshoz toldunk. Képzeljük el azt, hogy ezen a csőrendszeren minél több vizet szeretnénk átengedni. Mikor lehetséges ez? Ha minden cső ugyanolyan belső átmérővel rendelkezik. (Tekintsünk el a nyomástól, a hőmérséklettől és még sok minden mástól próbáljuk a lényeget megfogni a gondolatban.) Szóval egy másik szóval a lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme! Egy konfig is olyan erős, mint a leggyengébb hardverelem.

Akkor jöjjenek a konfigok. Csak irodai és játék gépet fogok összerakni. Azért mert ezek a leggyakoribb felhasználási területek. HD PC ügyben született pár cikk, ami segíthet, a munkagépre meg nem kell segítség, akinek ilyen kell az már úgyis tud mindent, ami kell a vásárláshoz. Összeállítok kettő irodai és három játékos PC-t. A zárójeles árak a kijelző nélküli árat jelentik. Az árak bruttó kiskereskedelmi árak amelyeket a jobb kiskerekből webáruházakból néztem.

Irodai PC a lehető legolcsóbban:

Alaplap: GIGABYTE - GA-945GZM-S2 11.000Ft
Megj.: Megbízható legyen, legyen rajta integrált vga és a garancia.

Processzor: INTEL Celeron 9.000Ft
Megj.: Alacsony fogyasztás. Szándékosan nem írtam pontos típust, amit meg lehet kapni a lehető legolcsóbban az irodai alkalmazásokhoz bőven elég.

VGA: integrált

Memória: 512 Kingmax 800Mhz 3.000Ft
Fontos szempontok: Ez a memória elég az irodai alkalmazásokhoz esetleg Vista használatához ajánlott a 2*512MB kingmax 800Mhz 5.000Ft.
Amennyiben olyan alkalmazásokat futtatunk, amelyek komolyabb mennyiségű memóriát használnak, vagy profitálhatnak belőle (nagyobb adatbázisok kezelése), érdemes memóriába fektetni, mert gyorsulhat a munka, a memóriák árai pedig soha nem látott mértékben estek, így olcsón juthatunk többletteljesítményhez.

HDD: WESTERN DIGITAL 80GB 7200rpm 8MB SATA2 10.000Ft
Megj.: Elegendő méret a legtöbb irodai konfigurációhoz, fontos a megbízhatóság és a garancia.

ODD: DVD olvasó 5.000
Megj.: Jobb márkák: NEC, Pioneer. Sokakban felmerülhet a kérdés: Mért nem dvd-író? A legtöbb munkahelyen szándékosan nem használnak írókat, hogy a dolgozó ne tudja ellopni az adatokat. Természetesen plusz 1.000-1.500 Ft-ért kaphatunk írót is, ha szükséges a munkához.

Ház: Asus / Foxconn házak minőségi táppal 13000Ft
Megj.: A háznak kicsinek és strapabírónak kell lennie.

Táp: -
Megj.: Fontos a minőség, hiszen ez az alkatrész minden hardverrel közvetve, vagy közvetlenül kapcsolatban van. Akár tönkre is teheti az egész konfigurációt, és erre nem vonatkozik a garancia (általában). Minőségi gyártók: FSP, Chieftec, Enermax Liberty, Seasonic, Zalman és Corsair, a teljesség igénye nélkül.

Monitor: 17”-19”-os TFT árban megfelelő minőségű 50.000 környékén kaphatunk.
Megj.: A CRT monitor is jó és olcsó megoldás lehet csak ormótlanul nagy és irodában ez általában nagy hátrány, ha mégsem akkor 25.000Ft környékén juthatunk minőségi darabhoz (1024*768 / 1280*1024 -ben kell tudnia a 100Hz-et)
Kijelzőkből a minőségi és elérhető árú gyártók az LG és a Samsung.

Klaviatúra: Logitech - Value Fekete 2000-3000Ft
Megj. Nem a legolcsóbbat kell megvenni Logitech, Microsoft.

Egér: Logitech - S90 Value Fekete 2000-3000Ft
Megj. Nem a legolcsóbbat kell megvenni Logitech, Microsoft.

Végösszeg:105.000 Ft (55.000Ft)

AMD-ben:

Alaplap: Asrock - ALiveNF6G-VSTA 11.000Ft

Processzor: AMD Sempron 9.000Ft

Végösszeg:105.000 Ft (55.000Ft)

Irodai PC, amivel a kedves munkatársak is meg lesznek elégedve, és játszogathatnak is:

Alaplap: GIGABYTE - GA-P31-DS3L 17.000Ft.

Processzor: INTEL Dual Core E2140 1,60GHz 775 BOX 15.000Ft

VGA: SAPPHIRE - X1650PRO 256MB HTD Lite PCIE (ddr3) 16.000Ft

Memória: 2*512MB kingmax 800Mhz 5.000Ft

HDD: WESTERN DIGITAL 80GB 7200rpm 8MB SATA2 10.000Ft

ODD: DVD olvasó 5.000Ft / DVD író 7.000Ft

Ház: Asus / Foxconn házak minőségi táppal 13.000Ft

Táp: -

Monitor: 17”-19”-os TFT árban megfelelő minőségű 50.000 környékén kaphatunk.

Klaviatúra: Logitech - Value Fekete 2000-3000Ft

Egér: Logitech - S90 Value Fekete 2000-3000Ft

Végösszeg:135.000 Ft (85.000Ft)

AMD-ben:

Alaplap: GIGABYTE - GA-MA69G-S3H 16.000Ft
Megj.: Nagyon jó az integrált vga, lehet kihagynám a VGA-t, igaz így gyengébb, de sokkal 16.000Ft-vel olcsóbb!

Processzor: AMD - Athlon 64 X2 4000+ AM2 BOX 14.000Ft

Végösszeg:133.000 Ft (83.000Ft)

Akkor játszunk egy kicsit, avagy amit mindenképp meg kell vennünk, hogy játékgépnek hívhassuk új PC-énket:

Alaplap: GIGABYTE - GA-P31-DS3L 17.000Ft.

Processzor: INTEL Dual Core E2140 1,60GHz 775 BOX 15.000Ft

VGA: GALAXY GF8600GT 256Mb HDTV DVI PCIE 23.000Ft

Memória: 2*1024MB kingmax 800Mhz 9.000 Ft

HDD: WESTERN DIGITAL Raid Edition2 250GB 7200rpm 16MB SATA2 15.000Ft

ODD: PIONEER DVR-212D 7.500Ft

Ház: Asus / Foxconn házak táp nélkül 10.000Ft

Táp: FSP ATX-400PNF 9.000Ft

Monitor: 17”-19”-os TFT árban megfelelő minőségű 50.000 környékén kaphatunk.
Megj.: A CRT kiválló játékra, csak menapság divatosabb és hely kímélőbb a TFT, CRT-t is kaphatunk 25.000Ft környékény a lényeg hogy 100Hzen működjön.

Klaviatúra: Logitech - Value Fekete 2000-3000Ft

Egér: Logitech - S90 Value Fekete 2000-3000Ft

Végösszeg:160.500 Ft (110.500Ft)

Ez a tuningos gép. Ez, az amit jól letet tuningolni, mind a processzort mind a vga-t! A tuninghoz elengethetetlen a jó hűtés! Ajánlott CPU hűtő a fenti konfighoz pl.: Coolermaster HyperTX, ASUS Triton 70.

AMD-ben:

Alaplap: GIGABYTE - GA-MA69G-S3H 16.000Ft

Processzor: AMD - Athlon 64 X2 4400+ AM2 BOX 18.000Ft

VGA: SAPPHIRE HD2600XT 256MB HTD DDR3 24.000Ft

Végösszeg:163.500 Ft (113.500Ft)

A tuningolás itt sem kizárt, csak kisebb teljesítménynövekedésre számítsunk!

Kicsit engedjünk a nadrágszíjjon!

Alaplap: GIGABYTE GA-P35C-DS3R 25.000Ft
Megj.: Támogatja a ddr3as memóriákat is, akinek nincs erre szüksége, az vegyen P35-DS3-at ami 3000Ft-val olcsóbb.

Processzor: INTEL Core2 Duo E4500 2.20GHz 775 BOKSZ 27.000Ft
Megj.: Elég lehet egy E21**-es proci is, jól megtuningolva. A cache méret nem elsődleges a játékoknál, de szerény véleményem szerint egyre fontosabb lesz, szóval jól jöhet az a kis plusz.

VGA: SAPPHIRE HD2900GT 256MB Full PCIE 40.000Ft

Memória: 2*1024MB kingmax 800Mhz 9.000Ft
Megj.: Az E21**-as és E4***as procikhoz elegendő ez a memória még tuninghoz is, de aki később tervezi komolyabb processzor beszerzését, az vásároljon tuning ramot. Aki Xp-t (32bit) vagy annál régebbi operációs rendszert használ nem tud több memóriát használni, Vista alatt jól jöhet a 4GB memória is, az ára a 2*2GB-os kit-tek ára 20.000 fölött kezdődik picivel.

HDD: WESTERN DIGITAL Raid Edition2 250GB 7200rpm 16MB SATA2 15.000Ft

ODD: PIONEER DVR-212D 7.500Ft

Ház: Asus / Foxconn házak táp nélkül 10.000Ft

Táp: FSP ATX-400PNF 9.000Ft

Monitor: 17”-19”-os TFT árban megfelelő minőségű 50.000 környékén kaphatunk.

Klaviatúra: Logitech - Value Fekete 2000-3000Ft

Egér: Logitech - S90 Value Fekete 2000-3000Ft
Megj.: Egy komolyabb játékosnak nagyon fontos eszköz. Mivel a kényelem és az ergonómia a fontos ézért nem írok konkrét egeret ezt mindekinek magának kell kitapasztalnia.Azért 1-2 jobb: Logiteck MX-518 (11.000Ft), Razer Copperhead(15.000Ft), A4tech X7 series(6.000Ft)

Végösszeg:196.500Ft (146.500Ft)

Olyan hardvereket írok, amelyek kaphatók. Amennyiben valakibe tud szerezni HD3850-et (512MB-os verziót mindenképp), akkor sokkal jobban jár vele mint a 2900GT-vel, de jelenleg újonnan ez a legjobb VGA 40.000 Ft ig! Ismételten ez (Intel) a tuningos PC. A jó hűtő még mindig nem árt. Itt már kicsit drágább kategóriában is nézegelődhetünk.

AMD-ben:

Alaplap: GIGABYTE - GA-MA69G-S3H 16.000Ft

Processzor: AMD Athlon 64 X2 5200+ AM2 BOX 26.000Ft

Végösszeg:186.500Ft (136.500Ft)

Azért még maradjunk ésszerű határokon belül!

Alaplap: GIGABYTE GA-P35-DS4 34.000Ft

Processzor: INTEL Core2 Duo E6750 2.66GHz 775 BOX 42.000Ft
Megj.: egyenlőre nem használnak ki 2magnál többet a játékok ez akésőbbiekben minden bizonnyal változni fog, akinek fontos az vehet 4 magos processzort is, de jeleneleg még fölösleges pénzkidobás.

VGA: 8800GTS 640Mb DDR3 320bit PCIE 90.000Ft

Memória: GEIL Ultra 2048Mb DDR2 800Mhz KIT 14.000Ft
Megj.: Aki Xp-t használ nem tud több memóriát használni, Vista alatt jól jöhet a 4GB memória is, az ára a 2*2GB-os kit-tek ára 20.000 fölött kezdődik picivel.

HDD: WESTERN DIGITAL Raid Edition2 250GB 7200rpm 16MB SATA22 15.000Ft
Megj.: Igény esetén bővíthető bár a 250GB elégséges kell hogy legyen. Ajánlott márkák: WD, Seagate, Samsung

ODD: PIONEER DVR-212D 7.500Ft

Ház: Asus / Foxconn házak táp nélkül 10.000Ft
Megj: Egy bizonyos ár felett a ház is ízlés kérdése, a lényeg a jó szellőzés és ha sokat szerel valaki a jó szerelhetőség.

Táp: FSP ATX-400PNF 9.000Ft
Megj.: Ez is lehet ízlés kérdése , de a fenti táp elégséges a konfiguráció ellátására.

Monitor: 20-22” os Wide monitor 60.000tól a határ a csillagos ég. Ajánlott: márkák LG Samsung

Klaviatúra: Logitech - Value Fekete 2000-3000Ft
Megj.: Felmerülhet a vezeték nélküli billentyűzet használata. Játékosoknak nem javaslom, főleg ha nagy képernyő miatt messzebb ülnek a géptől.

Egér: Logitech - S90 Value Fekete 2000-3000Ft Megj.: Egy komolyabb játékosnak nagyon fontos eszköz. Mivel a kényelem és az ergonómia a fontos ézért nem írok konkrét egeret ezt mindekinek magának kell kitapasztalnia.Azért 1-2 jobb: Logiteck MX-518 (11.000Ft), Razer Copperhead(15.000Ft), A4tech X7 series(6.000Ft)

Ismételten kétségbe lehet vonni a VGA választást. Akinek van módja (talál valahol) vegyen 8800GT-t aminek a teljesítménye közel van a GTX-éhez (640MB-os GTSnél erősebb), de az ajánlott fogyasztói ára elvileg 55.000FT körül van. A tuning ismét lehetséges (8800GT esetében a gyengécske hűtő miatt nagyon nem ajánlott) és mondhatni butaság nem tuningolni, jó hűtővel a 4Ghz is elérhető.

Végösszeg:275.000 Ft (215.000Ft)

AMD-ben:
Alaplap: GIGABYTE - GA-MA69G-S3H 16.000Ft
Megj: Fetűnő lehet, hogy mért ezt a lapot ajánlom szinte mindenhol! Egyszerű oka van. Olcsó, megbízható tele van extrákkal stabil és jól tuningolható.

Processzor: AMD Athlon 64 X2 6000+ AM2 BOX 36.000Ft

Végösszeg:251.000 Ft (191.000Ft)

Cipőt a cipőboltból, ruhát a ruhaboltból…

Nah meg van hogy mit szeretnénk venni, a kérdés már csak az hogy: Hol?
Azt szokták mondani: Cipőt a cipőboltból, ruhát a ruhaboltból… Így PC-t is számítástechnikai üzletből. Nem ajánlanám, hogy valaki valamilyen műszaki áruházban vegyen PC-t sőt Laptopot se. Ajánlani tudom a jobb webáruházakat, és minden városban van 1-2 jobb szakbolt is. Konkrétakat szándékosan nem írok egy boltot céget se, de vannak topicok amelyekben választ kaphattok erre a kérdésre. Ezt tényleg nagyon fontos kérdés, árban akár 100%os eltérések is lehetnek, a garancia érvényesítéséről annak hosszáról nem is beszélve. Magyarországon mint minden ez is kicsit furán működik és megpróbálják szerencsétélen vásárlót átverni lehúzni…

Egy másik lehetőség a használt hardver vásárlása. Sokan idegenkednek tőle, pedig nagyon jó lehetőség, igaz ehez jártasabbnak kell lenni a hardverek világában. A PH! apróiban vannak jó és megbízható eladók. A Kivel érdemes üzletelni topic... –ot todom ajánlani mindekinek aki így próbál meg vásárolni, valamint érdemes még kiskergaranicás alkatrészeket vásárolni.

Végül a kedves leendő vásárlóknak ajánlanék néhány topicot:
Milyen alaplapot ilyen árban?
Milyen procit vegyek?
Melyik tápegységet vegyem?
Milyen videókártyát ilyen árban?
Milyen 19''-os TFT-t?
Milyen 20''-os TFT-t?
Nagy RAM-os topic

Tuninghoz:
Tuning, kezdőknek, szájbarágósan
Core 2 - Tuning
DDR2 - Tuning
Illetve tudom ajánlani a megvásárlásra kisszemelt alkatrészek topicjának átfutását (keresés használata ajánlott)

Zárszó

Minden bizonnyal sokan vannak, akik idegesen vették észre, hogy megint egy „Milyen gépet?” cikk jelent meg. Remélem sikerült valamivel jobbat alkotnom, mint az ezelőttiek, ha nem akkor meg így jártunk :DD Próbáltam nagyon érthetően magyarázni és nem akartam túl részletes sem lenni, mert ennek a cikknek épp az a célja, hogy ne kelljen beleásni magát az embernek nyakig a hardverekbe.
A harverek nagyon gyorsan fejlődnek így az árak is hamar változnak ezért a fenti árak csak tájékoztató jellegűek! (Ha valaki vesz gépet utána ne nézze a hardverárakat, mert gutatütést kap).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.