Minimalista pénztárca - Focx C2 Advanced

A Focx C2 ugyan fém helyett marhabőrből készült, de végre beléptem a minimalista, vékony pénztárcák világába.

A Focx C2 a tipikus tartalmával

Bevezető

Már évek óta szemezek a Ridge wallettel, ami gyakorlatilag egy szendvicsszerűen megszerkesztett, fém vagy carbon fiber (szénszálas) kártyatartó. Az elmúlt hónapokban kezdtem el nézegetni a slim/minimalist walleteket (vékony/minimalista pénztárcákat), és meglepve tapasztaltam, hogy némelyik nagyon drága, akár az 50-150 ezer forintot is elérheti az áruk. A kifejezetten drágák közé tartozik a Ridge is. Ezért a némileg barátságosabb árért kezdtem el alternatívát keresni, és így jutottam el a Focx pénztárcákig. Ezek ugyan nem fémből készülnek, de a működésük nagyon hasonló, és 50-75%-kal olcsóbban hozzájuk lehet jutni, mint a kategória csúcsához.

A Focx C2 egy filléres, Ridge másolattal megtámasztva

Használat

A Focx C2 Advanced, bár a tárcán a Completed szó található, mivel az ugyanilyen nevű sorozat tagja, és a C is annak a rövidítése, meglepően sokat "tud" kis méretéhez képest. Először is három színben érhető el; fekete, barna és világosbarna változatban. Mérete, szélessége és magassága, csak pár milliméterrel nagyobb egy bankkártyánál, csak a vastagsága nő a tartalmának megfelelően.
1-10 bankkártyát (4-10 az ajánlott) vagy ugyanolyan méretű iratot tud tartani, emellett van hely 1-8 darab bankjegyre, ill. a pénzérme tartóba 1-5 darab aprópénz elhelyezésére is. Utóbbiba pár darab érme, vagy akár 1-2 kulcs is belefér. Ezek mellett egy 500 bájtos NFC chipet is beépítettek, melyet szabadon programozhatunk. Például arra, hogy az email címünket könnyen megoszthassuk másokkal, és ehhez elég bármelyik, NFC-s mobilt a tárcához érinteni. A programozáshoz csak le kell töltenünk egy NFC író appot a mobilunkra. A lehetőségek - 500 bájt erejéig - szinte végtelenek.

Hirdetés

A bankkártyákat egy kis húzó szalag (pull tab vagy pull strap) segítségével tudjuk kihúzni a pénztárca kinyitása nélkül. Emellett a tárcát egy elasztikus szalag tartja zárva, így magától nem nyílik ki. A kinyitásához ezt a szalagot kell elmozgatnunk. A bankjegyek eléréséhez ki kell nyitni a pénztárcát, melyeket amúgy félbe kell hajtanunk a behelyezéshez. Az apró tartóhoz nem kell kinyitni a a pénztárcát, de a a zárószalagot ugyancsak el kell mozgatni. A pénztárca működésének pontosabb megértéséhez készítettem egy youtube videót, melyet a cikk végén találtok.

A bankkártyák kihúzott állapotban

A bankjegy tartó elérhetősége a C2 kinyitásával

Az aprópénz tartó használata

Értékelés

A pénztárcát körülbelül 1 hónapnyi használat után értékeltem.

Minőség 10/10

A minőség alatt a használt alapanyagokat, az összeszerelést, összeillesztést, méretezést, varrást, ill. az illesztési pontosságot (pl. pontosan illeszkednek-e az alkatrészek, a varrás nem-e kacskaringós, stb.) értem.
A pénztárca minden alapanyaga (még a cérna is) Németországban készül. Hihetetlenül precíz az összeillesztés, a varrás, és minden anyag méretezése. A bőr kiváló minőségű, ill. az elasztikus anyagokra sem lehet panasz, tapintásra elsőrangú, és várhatóan sokáig nem fog kinyúlni. A tulajdonosát minden bizonnyal évekig ki fogja szolgálni a pénztárca.

Használhatóság 9/10

A használhatóság alatt a pénztárca tulajdonságainak használati értékét és egyszerűségét értem.
Mind a kártya-, a bankjegy- és az apró tartó remekül használható. Ráadásul a szükséges kártya könnyebben kiválasztható, mint a hagyományos, Ridge féle szendvicstárcáknál, mivel könnyebben szétválaszthatóak a tárca rugalmasabb alapanyaga miatt. Egy pont levonásra került, mert a pénztárcát lezáró elasztikus szalag véleményem szerint túl keskeny, így könnyen megcsavarodik, ill. az NFC chipet könnyen blokkolhatja az apró, mivel a chip épp az apró tartó mögött található.

Tulajdonságok 8/10

A tulajdonságok alatt azt értem, hogy mennyire elégíti ki a pénztárca az átlagos igényeket, ill. mi hiányzik belőle. Itt természetesen a minimalista igényekről van szó, ezért nem vonok le pontot olyan dolgokért, mint hogy nem fér bele minden blokk, amit az ember 1 hónap alatt kap. Két pont levonásra került, mert a pénztárcában nincs RFID elleni védelem, azt külön, egy kártya formájában kell megvásárolni. Az árába beletartozhatott volna egy ilyen kártya is.

Érték 8/10

Az érték pontszáma szubjektív, mely leginkább a minőség, használhatóság és ár alapján van meghatározva. Két pont került levonásra, mert véleménye szerint túl drága. Az ára 69 euró, én a 40 euró körüli árat tartom reálisnak (jómagam 44-ért vettem). Szerencsére sokszor le van árazva, így elfogadható áron is megvásárolható.

Összesen 35/40

Különösen ajánlott azoknak, akik elsősorban digitálisan, bankkártyával fizetnek, és csak a "biztonság kedvéért" tartanak maguknál pár bankjegyet, valamint nem akarnak mindenféle blokkokkal és papírokkal teli pénztárca monstrumokkal szaladgálni.

Pozitívumok
- Kis méret: szélességes és magassága gyakorlatilag egy bankkártyával egyezik. Zsebben még 10 kártyával sem zavaró, szinte észre sem lehet venni.
- Használhatóság: mindennek (papírpénz, apró, bankkártyák) megvan az elkülönített, átgondolt helye
- Anyag és összeszerelés: kiváló minőségű bőr

Negatívumok
- Az elasztikus részek nem cserélhetőek, ha esetleg kinyúlnának, bár az elasztén élettartama több évtized
- Kevés apró, ill. a korábban felsorolt három dolog közül (papírpénz, apró, bankkártyák) más nem is igen fér bele, de ez része a minimalista pénztárcáknak.
- Nincs RFID védelem, bár pótolható egy bankkártya méretű lappal (5 EUR a hivatalos oldalról)

Adatlap

Ár: 69 EUR - nincs szállítási költség
Kártyák száma: 1-10
Bankjegyek száma: kb. 1-8
Pénzérmék száma: kb. 1-4
Alapanyag: bőr, elasztén
Méret (üresen): 90 x 60 x 10 mm (vastagága változik csak a tartalmának megfelelően)
Változatok: fekete, barna, világosbarna (konyak)
Egyéb: 30 napig visszaküldhető, nincs szállítási költség
Jótállás: bőrre és varrásra 2 év, elasztikus/elasztén részekre 1 év
Származási/tervezési ország: Németország
Gyártási ország: Németország
Hivatalos weboldal: [link]

Az általam készített bemutató videó

Galéria

A C2 üresen elölről...

... és hátulról

Felülről nézve, megtömve 9 kártyával, 3 bankjeggyel és 2 aprópénzzel

A Focx C2 kinyitva, üresen

A tárca két, Ridge klón közé szorítva fekve ...

... és állva