2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Midimax: gép 30.000-ért

Komplett gépet raktam össze 30 darab ezresért. Vajon ez mire jó a múltkori tízezres után?

[ ÚJ TESZT ]

Tuning

Már a válogatásnál fontos volt, hogy olyan cuccokat szedjek össze, amik jól tuningolhatóak. Sajnos extra hűtő nem fért bele a keretbe, ezért limitáltak voltak a lehetőségeim, de így is megtettem amit lehetett.

A Sempron nem volt éppen a legjobb választás, sikerült kifognom egy olyan darabot, amiben nem véletlenül tiltották le a második magot. A Sempron OC-nél először a HT referencia órajelet kezdtem emelni. 3.9GHz-en még sikerült elindítanom a gépet, de hosszabb távon nem tudtam stabillá tenni. Végül 270MHz-es alap órajel és 13-as szorzó bizonyult a legjobbnak. Érdekes, hogy azonos órajelen nagyobb szorzó, alacsonyabb HT mellett nem volt stabil a gép. Hogy miért, arra nem tudtam rájönni, de a második körben jól jött ez a tudás.

Nem véletlen, hogy UCC-s lapot kergettem jó ideig. Megpróbáltam feloldani a második magot és fél sikert értem el. A második mag ugyan működött, de csak elég otromba beállítások mellett. Az X2 beállításnál 1.45V-ot kellett adni neki és az alap 200MHz-es HT reference mellett csak akkor volt stabil a gép, ha 13-as szorzót használtam. A feszültséget nem mertem tovább növelni, de ha csökkenteni merészeltem még az elért 2.6GHz-en sem volt stabil. Érdemes lett volna tesztelt példányra várni kicsit többért, de így talán tanulságosabb is az eset.

Az E2200 alap órajele nem éppen gigászi, mindössze 2.2GHz. A 2200 OC beállításnál az FSB-t egyetlen mozdulattal 800MHz-ről 1066-ra toltam fel, így az órajel máris 2935MHz-re ugrott. (Innen az egyszerűség kedvéért 3GHz-el jelölöm, még ha tudom is, hogy 2.9GHz-en fut.) Kapott egytized V-ot, hogy stabil legyen, de tovább a megfelelő hűtés hiányában nem mertem emelni. Végig stabil maradt gond nélkül. Ezt szinte bármelyik Core 2 alapú Pentium tudja és nagyon tápos alaplap sem szükséges hozzá. Ha a BIOS nem is támogatja a feszültség vagy FSB emelést kis vezető lakkos festegetéssel simán megoldható a tuning.

A GPU-kat nem tuningoltam jobban, mint az eredeti beállításuk. Az alap 10% tuning és a dupla memória egy mezei 256MB-os darabhoz képest cirka 10-15% sebességelőnyt jelent. A HD3850 GPU-ja 729MHz-en, memóriája 972MHz-en fut a referencia 670/833 helyett. Nem akartam elfüstölni a gondjaimra bízott kártyát és a tápegységet sem akartam leégetni, így is szépen meghajtottam fogyasztás mérés közben. A CPU limitről amúgy is sokkal jobb képet ad az Nvidia kártya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.