2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Midimax: gép 30.000-ért

Komplett gépet raktam össze 30 darab ezresért. Vajon ez mire jó a múltkori tízezres után?

[ ÚJ TESZT ]

Játék tesztek 1.

A játékoknál a minimum és átlagos fps-t mértem - a nagyobb érték a gyorsabb - 1280x1024-es felbontásnál. Arra törekedtem, hogy megtaláljam a még játszható beállításokat. Mivel a game teszteket először az X2-D3850 beállítással kezdtem, ezért ez nem teljesen állja meg helyét az alap Sempron esetében. Minden rendszer megkapta mindkét kártyát, tehát végül 10 variációval játszottam. Megpróbáltam egy előzetes erősorrendet felállítani. A GPU-k közül a HD3850-t, a processzorok közül az egymagos Sempront gondoltam gyengébbnek.

A Far Cry 2 nagyon jó benchmarkkal rendelkezik. Háromszor futtattam a leghosszabb ranch tesztet, ennek eredményét láthatjátok a grafikonon.

Először mindent közepes részletességre állítottam a fizikával együtt, de a HDR ki volt kapcsolva. Minden gépen játszható. Amint várható volt, a GTS450 erősebb, mint a 3850. A különbség nem egetrengető. Az egymagos Sempron például tisztán CPU limites, nem képes semmi sem profitálni az erősebb kártyából. Meglepett az alap órajeles E2200 gyenge szereplése és az is, hogy erősebb kártyával gyengébb eredményeket produkált.

A high beállítás mellett az eredmények ugyan csökkentek, de a sorrend gyakorlatilag nem változott. Csak a kétmagos configok tudtak profitálni az erősebb kártyából. A minimum FPS szép CPU limitet mutat, de erre még vissza térek részletesebben.

A Supreme Commander Forged Alliance egy elég jól sikerült stratégia. Medium grafikus beállítás mellett az első single player pályán kb. száz egységgel rohantam le az ellenfelet. A minimumot egyértelműen a CPU adta, több egység mozgatásánál, miközben folyamatosan tűz alatt tartom az ellenfelet simán átment képregénybe a játék. Egy magos CPU-val még a hang is szaggatott, teljesen jogos a Sempronnál a minimum 0 fps. A tuningolt Pentium lett a legjobb, de még az is erősen CPU limites. Érdekes, hogy azon kívül semmi sem profitált az erősebb kártyából. Gyanús, hogy mérési hibát követtem el az esetében.

A Crysis 2 végre hozta az elméleti sorrendet gamer beállításnál. Az első rész gyilkos "techdemó"-ja helyett most egy sokkal jobban optimalizált játékot vehettem meg. A HD3850 és a leggyengébb CPU Sempron is elég gyors, hogy eljátszogasson az ember alacsony felbontásban. Természetesen éreztem, hogy nem fut tökéletesen, de még játszható volt. Az erősebb CPU, csak a minimumot emelte, az átlag gyakorlatilag változatlan. Az Nvidia kártyájához viszont kötelező a két mag. A tuningolt Pentium orrhosszal győzött, de ember meg nem mondaná a két gép közül, hogy melyik a jobb.

A Bad Company 2 köztudottan CPU igényes. Közepes beállításnál egyértelműen CPU limites. Kipróbáltam minimális beállítással is, de csak pár fps-t nyertem, ami csak a leglassabb rendszereknél számíthat. A CPU limitről mesél az is, hogy a két GPU között nincs sebességbeli különbség. Itt már nagyon kíváncsi voltam, hogy mennyire tudja kihajtani a kártyákat a két CPU. A tuningolt Pentium lett a nyerő, de még itt is éreztem egy két helyen akadást. Az X2 nagyjából ugyanott akadt meg, a nagyobb robbanások és a mentés fogta meg a gépet. Single módban elfogadható a játék és nem is néz ki rosszul, de multiba nem neveznék vele.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.