2020. május 30., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Midimax: gép 30.000-ért

Komplett gépet raktam össze 30 darab ezresért. Vajon ez mire jó a múltkori tízezres után?

[ ÚJ TESZT ]

Fogyasztás, értékelés

mielőtt véleményt mondanék lássuk a konfigurációk fogyasztását is. Ugyan a használt Voltcraft műszer nem éppen hajszál pontos, de összevetésre tökéletesen alkalmas. Látható, hogy a tuningolás nem csak a CPU erejét, de felvett teljesítményét is növeli. Ez az AMD processzornál kevésbé, míg az Intelnél jobban igaz. Az X2 minimálisan lassabb ugyan a Pentiumnál, de cserébe kb. 50W-al kevesebbet eszik. A GTS450 is ennyivel dobja meg a fogyasztást a HD3850-hez képest, de ha éppen nem CPU limites a játék, akkor megéri a különbség.

Továbbfejlesztés

A gépek fejlesztését is említettem többször, most hagy térjek ki rá kicsit részletesebben:

Hirdetés

CPU fronton Az Intelbe könnyen lehet szerezni sokkal táposabb darabokat, de az áruk magasabb, mint a hasonló AMD daraboké. Érdemes az E2200-hoz hasonlóan jól tuningolható darabokat keresni, így javítva az ár-érték arányt. Az AM3 sokkal rugalmasabb és nem utolsó sorban olcsóbb. Csak 10k plusszért már olyan CPU-t is találhatunk, ami az eladó szerint 3 magossá unlockolható és stabilan viszi a 3.4GHz-et. DDR3 vonalon a memória upgrade is olcsóbb.

GPU fejlesztés is egyszerű, én a mára olcsó 9600GT-k, 4850-ek között néznék szét első körben. A GTS ugyan csak vendég szereplő volt, de segítségével bizonyítható volt, hogy többször is CPU limitbe futottunk. Régebbi játékoknál ezzel szemben borítékolható a GPU limit. Tehát nem szabad elfelejteni, hogy játéktól függő, hogy GPU-t vagy CPU-t érdemes-e upgradelni.

Értékelés

Első nekifutásra tetszett a tesztelés, de mikor 30. alkalommal (Mindent 3x mértem.) futottam neki ugyanannak a pályának, akkor már kevésbé volt izgalmas a mérés. Főként akkor nem élvezet, ha szaggat a játék és szorít az idő, mert jönnek a tesztalanyért.

A ház, táp, merevlemez trió csöndben tette a dolgát. A monitorra ha lehet inkább még rádobnék pár ezrest, hogy meglegyen a TFT. Tudom, hogy egy alap TFT-nél szebb képe van a trinitronnak és gyorsabb is talán valamivel, de a szemet jobbat kíméli egy TFT. A gépből kimaradt a DVD, de ha tényleg kell fillérekért beszerezhető.

A CPU-alaplap párosokról elmondható, hogy mindennapi munkákhoz (office, zenehallgatás, netezgetés) elég teljesítménnyel rendelkeznek alapjáraton is. A pár éves játékokat simán elviszik, de a mai daraboknál lassan kezdik elérni a határaikat még tuningolva is. Csodák nincsenek: kis pénz - kis foci, nagy pénz - nagy foci. Az előnyök-hátrányok kicsit bővebben:

Intel Pentium Dual Core: tetszett, hogy nagyon jól tuningolható CPU-t kaptam a kezem közé, nemhiába Core 2 családtag. A teljesítménye ha nem sokkal, de jobb a Sempronénál. Pozitívum sokak szemében az Intel márkanév, de ezt meg is kell fizetni, ami már nem előny. Hátrány a garancia hiánya és a magasabb fogyasztás.

Sempron 145: Garanciás gépet raktam össze olcsóbban, mint az Intel-es darab. Ha az árelőnyét nézem, akkor talán egy X2-őt is bele lehet szorítani, amik közül a nagy többség elfut minimum 3.5 GHz-en. Ráadásul a gép olcsóbban fejleszthető még a 95W-os TDP limit mellett is. A negatív oldala az, már ha valakit zavar, hogy keresve is nehéz "zsírosdeszkább" gépet találni. A tuning potenciál is jobb lehetett volna, de ez már csak fanyalgás.

A HD3850 nagyon szépen futott, alacsony felbontás mellett még ma is lehet vele játszani, bár multira nem neveznék vele. Ha kevés lenne még mindig lehet butítani a grafikán vagy a felbontáson. Egy 5550-5570 teljesítményét hozza nagyjából, ami ma már erősen belépő szint.

Ha választanom kellene, az AMD mellett tenném le a voksomat. A minimális sebesség hátrányát leszámítva valamiért jobban tetszett. Videokártya nélkül, csak IGP-vel már máshol teljesít szolgálatot a család legnagyobb megelégedésére. Nemsokára egy HD4670 hozzáadásával egy a tesztben szereplőhöz hasonló teljesítményű géphez jut a tulaj.

Az utolsó sorban, de nem utoljára szeretném ismét megköszönni bacsisnak a kölcsön alkatrészeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.