2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Miből mennyit 3.

Három játék, négy videokártya CPU skálázódása i7-2600 "lebutítással" (1.6, 2.0, 2.4, 2.8 és 3.2 GHz-en).

[ ÚJ TESZT ]

Far Cry 3

A Far Cry 3 képes kettőnél több szálat kihasználni. Az a kérdés, hogy mennyire skálázódik a magok számával, a HT-vel, illetve az órajellel.

A HD5770 mellé az FPS-ek alapján nem kell erős CPU. High beállítások mellett többször is megakadt a játék, igen "vicces" volt a tesztelés alacsonyabb órajelen. A HT jól láthatóan elég sokat segít az FPS értékeken. Ha csak 2 magos a processzor HT nélkül, akkor 2.4 GHz alatt sokkal alacsonyabb átlagokat lehet mérni.

HD7770-nél 4 magnál a HT nem számít, azonos értékeket produkált a mérés. 2 magnál viszont ismét jelentős javulást hoz a Hyper Threading, de két mag még HT-vel sem képes alacsonyabb órajel mellett elérni 4 mag FPS teljesítményét.

A HD5850 valamivel kevesebb, mint 50%-kal tud többet, mint a HD7770, ezért erősebb CPU-t is igényel. Logikus, ha több képet jelenítünk meg, akkor a CPU-nak is többet kell számolnia. 4 magnál a HT gyakorlatilag nem jelent előnyt, csak 1.6 GHz-en lehet minimális eltérést látni. 2 magnál viszont már sokat számít és a 2 mag + HT beállításnak csak 3.2 GHz-en sikerül megütni a 4 magosok tudását. Ami még ennél is fontosabb, hogy ez a minimum FPS-nél is megtörténik, már 2.4 GHz-nél. Persze ez nem mond el mindent a késleltetés alakulásáról. Az egyértelmű, hogy 2 mag nem elég az 5850 mellé.

A GTX650Ti sokkal gyengébb, mint az előző GPU, de a HD7770-et még megveri. A Hyper Threading hatása hasonló, mint az eddigi esetekben. 4 magnál nem számít, de 2 mag esetén sokat nyom a latban. Két mag HT nélkül nem elegendő a normális játékhoz, főként a minimum képes csúnyán leesni.

4 mag mellett HT nélkül jól látható a CPU skálázódás. 4 mag alacsonyabb frekvencián is elegendő a gyengébb GPU-k mellé, tehát egy Phenom II vagy i750 bőven elég a boldogsághoz. A HD5850 már CPU igényesebb. Egy még erősebb kártyánál a görbe még magasabb frekvencián kezdene el laposodni. Természetesen a felbontás vagy részletesség emelése csökkenti a CPU limitet, mert kevesebb képet kell számolnia, de szerintem a kártyák közül az 5850 volt tényleg elfogadhatóan játszható, emelt részletességgel romlik a játék folyamatossága.

Az 5850-nel négy késleltetési görbét ábrázoltam. Minden esetben 3.2 GHz-en ment a CPU, de variáltam a magok számával (2/4 mag) és a HT-vel is. 2 maggal a késleltetési görbe nagyon rossz. Gyakorlatilag folyamatosan látható a mikrolag. 2 mag + HT esetén egész jól játszható a Far Cry. Csak néhány ponton éreztem akadást, jellemzően nagyobb füst vagy tűz esetén. 4 magnál a HT javára van kis eltérés, amúgy a kilengések kisebbek, mint a két 2 magos mérésnél. Sajnos az 5850, mint kiderült, nem volt tökéletes választás, mert folyamatosan képes mikrolagolni, ami engem zavar. Ez driverhiba lehet, mert a 7770-nél szintén megvan az akadás, de a 650Ti-nél ez nem figyelhető meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.