2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?

Gondolkodjunk egy kicsit, mielőtt a GND-pontokat összekötjük egymással!

[ ÚJ TESZT ]

Teljesítmény- és jelkör

Nézzük meg, milyen köröket alkot az áram folyása egy erősítőben! Az 1. ábrán berajzoltam két kört: naranccsal a jelkört, míg lilával a teljesítménykört az egyik félperiódusban.

1. ábra. Jelkör (narancs) és teljesítménykör (lila) egy erősítőben

Látjuk, hogy a hangszóróvezeték földjének árama a tápegységbe igyekszik vissza. Ettől független kör, amit a potméteren keresztülfolyó áram alkot. A feszültségek viszont nem lehetnek függetlenek, hiszen az erősítő bemenete nem láthat akármekkora feszültséget, ezért kössük össze a köröket egy ponton!

Na de a helyzet bonyolultabb: egyrészt az erősítő bemenetén is folyik áram, másrészt a visszacsatoló körön is folyik áram a föld felé. Ráadásul egy hifi erősítő általában többcsatornás. Hogyan is kell akkor a földpontokat összekötni egymással?

A legegyszerűbb azt mondani, hogy jelöljünk ki egy ún. csillagpontot, és az összes földet külön vezetékkel húzzuk be ide. Sokszor valóban ez jelentené a legjobb megoldást, de nem mindig akarjuk ennyire elbonyolítani a NYÁK-tervet. A legtöbb esetben megfelelő, ha a kisjelű földeket valahogyan összekötögetjük egymással, a nagyáramú földeket szintén egymással, majd a két kupacot/kört egyetlen helyen összekötjük. Én a potméter- és a kimeneti csatlakozó földjét szoktam összekötni, hogy a bemenetet és a kimenetet is ugyanoda mérjem. Ha a rajzunk a fentinél bonyolultabb, praktikus beszámozni, melyik földpont melyik körbe tartozik: pl. „1”-essel jelölni a kisjelű földeket, „2”-essel a nagyáramúakat.

2. ábra. Csillagpontos földelés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.